A modern próza 20 legjobb könyve

*A szerkesztő értékelése a legjobbakról. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklám, és nem vásárlási útmutatónak szánjuk. Vásárlás előtt szakorvosi konzultáció szükséges.

A kortárs próza, akárcsak a klasszikusok, mindig talál rajongókat, akik türelmetlenül várják az új könyvek megjelenését. A változatos művek felkavarják az elmét és megragadják a szellemet, egy lélegzetvételben olvasva és gyakran többször újraolvasva. Sokuk már nemzetközi díjakat nyert és több millió példányban jelent meg.

A kortárs bestsellerek széles választékából válogattuk ki a legértékesebb példányokat, amelyeket a kritikusok és az olvasók egyaránt nagyra értékeltek. Ezek a művek a bestsellerek, és nem fogják feladni pozíciójukat. Ismerje meg a modern próza 20 könyvét, ajánlott olvasmányként.

A kortárs próza legjobb könyveinek rangsora

JelöléshelyA munkaértékelés
A kortárs orosz próza legjobb könyvei1Zakhar Prilepin “A lakhely”5.0
2“Mézes paradicsom” Valerij Bocskov4.9
3“Mihail Jelizarov könyvtárosa4.8
4“És a léggömb visszatér…” Maria Metlitskaya4.7
5“Zuleikha kinyitja a szemét” – Guzel Yakhina4.6
6“A ház, amelyben”, Mariam Petrosyan4.5
7“Draft” Szergej Lukjanenko4.4
8“I Was Promised You” by Elchin Safarli4.3
9“Szöveg” Dmitrij Glukhovszkijtól4.2
10“Az Aviátor” Evgeny Vodolazkin által4.1
A kortárs külföldi próza legjobb könyvei1“All the Light We Don’t See” by Anthony Doerr5.0
2“Egy parancsnok meggyilkolása” by Haruki Murakami4.9
3“The Shaggyman” by Donna Tarte4.8
4“Ezer ragyogó nap” by Khaled Hosseini4.7
5“A könyv- és krumplisütemény-kedvelők klubja” Mary Ann Schaeffer és Anne Burrows tollából4.6
6“A lány a vonaton” by Paula Hawkins4.5
7“Billy Milligan rejtélyes története” (The Mysterious History of Billy Milligan), írta Daniel Keyes4.4
8“Shantaram by Gregory David Roberts4.3
9“A szürke 50 árnyalata” (50 Shades of Grey) James Erica Leonardtól4.2
10“Stigmalion” Christina Stark4.1

A kortárs orosz próza legjobb könyvei

Zakhar Prilepin “A lakhely”

Műfaj: Kortárs próza

Értékelés: 5.0

Zakhar Prilepin

Egy elismert orosz író 2014-ben megjelent regénye áll az élen. Azonnal elnyerte a tekintélyes Big Book Awardot. Az olvasók lelkes véleménye és a kritikusok pozitív kritikái a modern orosz irodalom legjobb műveinek rangsorában az első helyre emelték A lakhelyet. A múlt század 20-as éveiben játszódik. A főhős a jól ismert Szolovkiban találja magát. Ott az élet minden területéről származó foglyokkal kell találkoznia.

Itt lelkészek, volt katonák, művészek, írók és költők töltik börtönbüntetésüket. Mindegyiküknek saját nézőpontja van a környező valóságról, és a főszereplő lehetőséget ad nekik, hogy kifejezzék magukat, és a szerző felkéri az olvasót, hogy meghatározza, kinek a véleménye – helyes.

Annak ellenére, hogy a történet egy évszázaddal ezelőtti eseményeket mesél el, a könyvben felvetett kérdések mind a mai napig aktuálisak. A politikai, vallási és társadalmi vitáknak soha nem lesz vége, ezért a szerző az agresszív konfrontációtól a konstruktív kommunikáció felé való elmozdulást sürgeti. Az idősebb olvasógeneráció számára a bestsellerben leírt világ nagyon ismerős, és ezért érdekes lesz. De a fiatal könyvbarátok sem lesznek közömbösek e mű iránt.

“Mézes paradicsom” – Valerij Bochkov

Műfaj: Kortárs próza

Értékelés: 4.9

Mézes paradicsom

A második sorban egy olyan regény, amely több műfajt ötvöz: pszichológiai realizmust, feszültséget és thrillert. Egy hétköznapi detektívtörténet fokozatosan alakul át egy lebilincselő akcióvá, amely a fináléig nem hagyja abba. Ez a földi paradicsom műve, amelyet nagyon könnyű megtalálni. De nem mindenki képes onnan visszatérni. A hely, ahol a hősnő találja magát, egy női büntetőtelep.

Egy fiatal lányt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélnek, és a Mézes Paradicsom lesz az otthona élete hátralévő részében. Bűnösnek találják az apja haláláért felelős rendőr meggyilkolásában. Az arizonai börtönben a 18 éves Sofia Belkina felfedezi, hogy “Vörös Gertrúd” a neve a villamosszéknek, amelyet az ítélet végrehajtására váró rabok adtak neki…

A lányt 27 lépés választja el a haláltól. Újragondolja az életét, foglalkozik az angyalaival és démonaival… A környező táj leírása kiemelkedik a rémisztő valóság hátteréből. Valeriy Bochkov szintén művész. Ezért sikerül neki ilyen kontrasztot teremtenie az élő természet és a megdermedt idő között egy olyan ijesztő helyen, amelynek olyan kellemes neve van, mint a “Mézes Paradicsom”.

“Könyvtáros” Mikhail Yelizarovtól

Műfaj: Kortárs próza

Értékelés: 4.8

Könyvtáros

A harmadik díj egy 2007-ben megjelent mű, amely elnyerte a rangos orosz Booker-díjat. Ez volt Mihail Jelizarov, a jól ismert író és szerző negyedik könyve. A kritikusok vegyes értékelései még népszerűbbé tették az olvasók körében. Az ötlet egy átlagos orosz faluban való tartózkodás után jutott az író eszébe, amely megőrizte a szovjet korszak hagyományait és szokásait. Nem a kor valóságát írta le, hanem misztikus, mesebeli és fantasztikus elemekkel ötvözte azokat.

A főszereplő, Gromov professzor a teljes feledés homályában él, művei már régen feledésbe merültek, és senkinek sem használhatók. Aztán lebilincselő akció bontakozik ki, és ádáz harc kezdődik a szovjet szerző könyvének birtoklásáért, mert egy példány birtokában korlátlan hatalomra tehet szert a világ felett.

Sok titokzatos történet várja az olvasót. A hősök kalandjai nem fogják hagyni, hogy unatkozzon. Minden oldal valami újat tár fel. Ez egy detektív, egy thriller, egy akcióthriller… Az írásmód könnyed. De a sorok között egy példázatot sejthetünk az elveszett időről, a múlthoz való kétértelmű viszonyról és a hamis nosztalgiáról.

“És a léggömb vissza fog jönni…” Maria Metlitskaya

Műfaj: Kortárs próza

Értékelés: 4.7

És a léggömb visszatér...

A negyedik sorban egy könyv a női barátságról, amit sokan az erősebbik nemből megkérdőjeleznek. Maria Metlitskaya az élet hősnőinek terjedelmes időszakát rögzíti: gyermekkorától a felnőttkorig. Ugyanabban az udvarban töltik fiatalkorukat… De annyira különbözőek, hogy a körülöttük lévő emberek meglepődnek a barátságukon. A szerző szemléletesen ábrázolja a jövő lányos álmait, és ugyanilyen szemléletesen írja le a valóságot, amellyel a lányoknak szembe kell nézniük.

A könyv minden korosztály számára íródott, de különösen ajánlott a tizenéveseknek, akik a hősnőkben önmagukat látják, és ezután elkerülhetik a meggondolatlan cselekedeteket. Vera, Shura, Svetik és Tanya, mint sok felnőtt nő, a saját problémáikba keverednek. De mindig ott lesznek egymásnak, támogatják, megnyugtatják egymást, és továbblépnek az életükkel.

A történet során a szerző végig arról győzködi az olvasót, hogy ne essen kétségbe. Még a leghosszabb fekete időszak után is biztosan jön a fehér, és minden fiatal lány boldog és vidám lesz… A legfontosabb dolog az, hogy ne add fel, és légy hűséges a barátaidhoz és a barátnőidhez. A könyv nem csak a női közönségnek ajánlott. A férfiak számára is érdekes lesz, és jobban megérthetik anyjukat, nővéreiket, feleségeiket, lányaikat és az emberiség minden gyönyörű felét.

“Zuleikha kinyitja a szemét” – Guzel Yakhina

Műfaj: Kortárs próza

Értékelés: 4.6

Zuleikha kinyitja a szemét

Guzel Yakhina fiatal orosz író munkája az ötödik helyet foglalja el áttekintésünkben. A könyv sok család számára tragikus időszakról szól, amikor kitelepítették és Szibériába száműzték őket. A szerző első kézből ismeri az 1930-as éveket. Nagyanyja gyakran beszélt az emberek nehéz életéről, hiszen ő maga is közvetlen részese volt ezeknek az eseményeknek. Minden szereplő kitalált. Guzel levéltárakból gyűjtött információkat, és sok történetet olvasott el a kitaszítottakról. De a beállítás prototípusa valós. Ez egy Pit-Gorodok nevű munkástábor, amely megszűnt létezni, és amely egyetlen térképen sem található meg.

Férjét meggyilkolják, és egy tatár faluból származó más szerencsétlenekkel együtt a tajgába, egy mély erdőbe küldik, hogy áttelepítsék. Az emberek embertelen körülmények között találják magukat, ahol mindenki bizonyítani fogja magát, és megmutatja, hogy ki is ő valójában. Bonyolult kapcsolat köti össze a különböző vallási felekezetű és társadalmi rétegekhez tartozó száműzötteket. Itt találkozik majd a munkás és a tudós, a katona és az orvos, a pap és az imám.

Sokan képtelenek lesznek elviselni a megpróbáltatásokat, és alantas érzéseknek fognak engedni. A szerzők hálásak mindazoknak, akik nem tudnak megbirkózni a jelenlegi körülményekkel. De mindig lesznek olyanok, akik hűségesek és hűségesek maradnak, akik soha nem felejtik el a szeretetet és a barátságot, akik támogatják a gyengéket, és így maguk is erősebbek lesznek.

“A ház, ahol” Mariam Petrosyan

Műfaj: Kortárs próza

Értékelés: 4.5

A ház, ahol

A hatodik jelöltet 2009-ben tették közzé. Népszerűsége egyre nőtt, köszönhetően a rangos versenyeken nyert díjaknak. Egy ilyen siker után sok olvasó fordította figyelmét erre a műre, és elégedett volt a választással. A cselekmény egy meg nem nevezett városban játszódik, egy külvárosi panzióban. Vannak különböző sorsú gyerekek: fogyatékkal élők, mentális betegségben szenvedő serdülők és olyanok, akik egyszerűen nem tudnak alkalmazkodni az őket körülvevő világhoz. A ház falai védik őket, és nagyon ritkán mennek ki a szabadba.

A gyerekek szobákban élnek, mindegyiknek saját vezetője van. Ő a falka vezetője, és mindent befolyásol, ami benne történik. Amikor Ralph, az Első megérkezik a házhoz, az események kétszeres sebességgel indulnak el. A tanár érti, hogyan kell kommunikálni a gyerekekkel, és megérti az egyes csomagok árnyalatait. A patkányok mindig hordanak maguknál borotvát és kést, bármikor készek öngyilkosságot elkövetni. A madarak gyászruhát viselnek, és különböző növényeket termesztenek cserépben.

A Vakok Házának vezetője törvényt hoz arról, hogy kommunikálni kell a lányokkal, akik külön élnek az épület egy másik részében. Ez a döntés befolyásolhatja az érettségi előestéjén bekövetkező öngyilkossági hullámot. Mariam Petroszjannak elképesztő pontossággal sikerül ábrázolnia egy fiatal újonc tapasztalatait az új munkahelyéhez való alkalmazkodás során. Egy zárt társadalmat mutatott be, elvonatkoztatva a valós idejű cselekvésektől.

“Draft” Szergej Lukjanenko

Műfaj: Kortárs próza

Értékelés: 4.4

Draft

A hetedik helyen egy híres orosz író 2005-ben megjelent regénye áll. Nem csak a hazai sci-fi és fantasy rajongók értékelték. Az európai olvasók is el voltak ragadtatva a könyvtől, amely olyan szemléletesen írja le egy olyan ember életét, aki kiesett az életből és egyéniséggé vált Nemes Senki. A főszereplő egy moszkovita, aki megtudja, milyen az, amikor senki sem ismeri el, és egyedül marad ebben a világban.

Nemcsak a barátai nem ismerik fel, hanem a szülei, a barátnője és még a saját kutyája sem. Nincs papírja, és a házát más emberek lakják. A hős kezében kap egy levelet tippeket, hogyan kell cselekedni tovább. Kirill egy párhuzamos világba kalauzzá válik. Egy hihetetlen kaland után újra a normális emberi életben találja magát, amelyhez nagyon nehéz alkalmazkodni.

A lebilincselő cselekmény fantasy történet kalandos elemekkel vonzó minden korosztály számára. Mindegyikük, a hőssel együtt, tetteket hajtott végre, kibogozta a hazugságok hálóját, és megpróbálta kitalálni, hogyan maradhat egy ember szuperképességek nélkül nemes és becsületes. Magazinunk szakértői azt javasolják, hogy ismerkedjen meg Szergej Lukjanenko regényével, és értékelje az orosz sci-fi író tehetségét, aki számos díjat kapott műveiért.

“Megígérted nekem” by Elchin Safarli

Műfaj: Kortárs próza

Értékelés: 4.3

Nekem ígértek

A nyolcadik egy fiatal, de máris elismert azerbajdzsáni író bestsellere, akinek tehetségét külföldön is dicsérik. A könyv lapjain – maga Elchin Safarli életrajza, aki gyászt szenvedett, és minden érzését átírta a könyvbe. Sok olvasó megértette a szerző üzenetét. Azok a szerencsések, akik megúszták szeretteik elvesztését, nem igazán fogadták el a könyvet. De a kritikusok pozitív kritikákkal jelölték meg a “Megígértem neked” című filmet.

Az érzelmi zűrzavart olyan pontosan írta le az író, hogy az ember sírni akar. Ő maga mondta, hogy a könyvnek köszönhetően képes volt újrakezdeni az életét. Bár nagyon nehéz elfogadni a veszteséget és újra észrevenni a környező világ szépségét, mégis tovább kell élni, hogy emlékezzünk azokra a kedves emberekre, akik a másik világba távoztak.

Minden oldal tele van filozófiával, de nem prédikál, hanem segít rendezni önmagunkat. Elolvasása után nem a gyász érzése, hanem egy könnyed melankólia és a felismerés, hogy minden veszteségünk nem csak fájdalom, hanem a megpróbáltatások, amelyeken mindenkinek át kell mennie, aki a Földön él. Az olvasók megjegyzik, hogy a munka valóban segített túlélni a valódi veszteségeket, és elkezdtek értékelni minden egyes szeretteikkel töltött pillanatot.

“Szöveg” Dmitry Glukhovsky

Műfaj: Kortárs próza

Értékelés: 4.2

Szöveg

A kilencedik helyet egy szenzációs regény foglalja el, amely megjelenésekor jelentős érdeklődést váltott ki az olvasóközönségből. Az a tény, hogy a szerző a sci-fi műfajra specializálódott, és itt egy teljesen új szerepben jelenik meg, növelte a népszerűséget. Az új pszichológiai thriller a sötét hangulatot realisztikus eseményekkel és gyors akcióval ötvözi. A cselekmény egy moszkvai diák élete körül forog, aki egy általa elkövetett bűntett miatt hétéves börtönbüntetésből tér haza.

Ilja Gorjunov hazatér, de kiderül, hogy minden megváltozott. Az édesanya, akivel néhány napja telefonon beszélt, szívrohamban halt meg. És a lányról, aki rács mögé juttatta, kiderül, hogy valaki másba szerelmes, és megkéri, hogy hagyja békén. A rendőr, aki bemártotta a fickót, élvezi a nagybetűs életet, és nem rejti véka alá, fényűző életéről fotókat posztol a közösségi oldalakon.

Még a technológia is előrelépett, és mostanra a mobiltelefon az emberi élet szerves részévé vált. A hősnek sokat kell tanulnia, és olyan cselekedeteket kell végrehajtania, amelyek a nehéz választáshoz vezetnek: ember maradni vagy jólétben élni, függetlenül az erkölcsi elvektől. Érdemes megjegyezni, hogy a kéziratot a biztonsági erők és elítélt bűnözők közül többen is elolvasták, mielőtt megjelentették volna. Mindketten jóváhagyták a művet, ahogyan az összes olvasó is.

“Az Aviátor” – Evgeny Vodolazkin

Műfaj: Kortárs próza

Értékelés: 4.1

Evgeny Vodolazkin

A top 10 legjobb orosz kortárs mű között van olyan regény, amely 2016-ban jelent meg. Azonnal bestseller lett, és az olvasók és a kritikusok egyaránt dicsérték. A műfajok kombinációja fokozta a könyv benyomását. A különböző korszakok történelmi eseményei lehetőséget adnak arra, hogy különböző időbeli tereket látogassunk meg. A főszereplő a kórházban ébred, és nem emlékszik arra, hogy ki ő, és miért van itt. Emlékei töredékesen jutnak el hozzá, és hamarosan Innokentyij Platonov meg van győződve arról, hogy 1900-ban született.

A valóság azonban az, hogy az 1999-es év már a naptárban van., és hogy hol volt a hős, az nem világos. Az olvasó minden egyes oldalon tudatosítja, hogy Platonov egy kísérlet volt. A pilóta nem egy szakma, hanem egy olyan ember képe, aki a magasból figyeli, mi történik odalent. A főszereplő egyrészt szerencsés. De másrészt – teljesen egyedül maradt, és minden szerettei és szerettei már régóta a temetőben vannak.

Az író nagyon figyelt a történelmi részletekre. A különböző korok Szentpéterváráról szóló leírása magával ragadó. A befejezés nem ér véget. Minden olvasó maga találja ki. Egyeseknek nem tetszik, mások az irodalom egyik legjobb húzásának tartják. A regényhez sokféleképpen lehet kapcsolódni. De egy dolgot érdemes megjegyezni: Az Aviator senkit sem hagy közömbösen.

A modern külföldi próza legjobb könyvei

“All the Light We Can’t See” by Anthony Doerr

Műfaj: Kortárs próza

Értékelés: 5.0

All the Light We Don't See

A kategória második helyezettje egy 2014-ben megjelent könyv volt, amely egy évvel később elnyerte a Pulitzer-díjat a legjobb szépirodalmi mű kategóriában. A regény az elmúlt években a bestsellerlistákon szerepelt, és ma már joggal számít a kortárs próza legjobb képviselőjének. Ez a történelmi mű a második világháború idejébe kalauzolja vissza az olvasót. A főszereplők egy német fiú és egy vak francia lány.

A cselekmény párhuzamosan két országban játszódik. Gyerekek próbálják túlélni a horrort és a káoszt. Érdekes, hogy a történetet nemcsak a hódítók oldaláról, hanem a megszállók ellenkező oldaláról is megvilágítják. Anthony Dorr könyve nem a háborúról szól. A békéről, a barátságról, az együttérzésről… A mű azt mutatja, hogy bármilyen embertelen körülmények között is lehet tisztességes és becsületes maradni.

Az “All the Light We Don’t See”, mint sok más, a II. világháborúról szóló mű, máig vitatott. Néhányan politikai felhangokat látnak, néhányan még provokatív elemet is. Ettől függetlenül a könyv nagy érdeklődésre tart számot, és a legtöbb olvasó megjegyzi, hogy több ilyen művet kellene kiadni. Lapunk szerkesztősége is osztja ezt a véleményt, és olvasásra ajánlja a könyvet.

“A parancsnok gyilkossága” by Haruki Murakami

Műfaj: Kortárs próza

Értékelés: 4.9

A parancsnok gyilkossága by Haruki Murakami

A második helyezett méltán egy ismert japán szerző 2017-ben megjelent kétkötetes műve. Hazájában több mint 10 000 000 példányt adtak el belőle. De nem mentes a botrányoktól sem. Hongkongban például megtiltották, hogy a könyvet 18 éven aluliaknak eladják. Ennek ellenére az olvasók világszerte örömmel fogadták a szerző legújabb alkotását, amely ugyanarra a sorsra jutott, mint a többi műve – bestsellerré vált.

A főszereplő egy középkorú művész, aki nemcsak alkotói válságon megy keresztül, hanem családi válságon is. A feleségétől való válás nem a legjobb hatással volt rá. A súlyos depresszió elől menekülve beül egy régi autóba, és arra hajt, amerre lát. A sors egy kisvárosba sodorja, ahol egyetemi barátja. Ott véletlenül üresen áll apja otthona, egy hajdan híres, mára demens művészé, aki egy idősek otthonában tölti napjait.

Egy padláson talált festmény egy tulajdonosról váratlan misztikus események sorozatához vezet. Egy csengő hangjának köszönhetően, amelyet a fiatalember folyamatosan hall, egy párhuzamos világ bejárata tárul fel, és Idea megjelenik, mint a Commendatore. Lenyűgöző és misztikus cselekmény, amely együtt érez a szereplőkkel. Sok olvasó megjegyezte, hogy ez a szerző egyik legjobb műve.

“Donna Tartt

Műfaj: Kortárs próza

Értékelés: 4.8

Donna Tarte

A harmadik helyen egy olyan könyv áll, amely elnyerte a rangos Pulitzer-díjat, és nemcsak az általános olvasók, hanem a világ legjobb szerzőinek elismerését is. Stephen King megjegyezte, hogy az ilyen regények rendkívül ritkák, “egy évtizedben nagyjából öt”, ami a legnagyobb dicséret a mestertől. A könyv címe a “Gepárd” című híres holland festményről származik, amely jelentős szerepet játszik a főszereplő életében. A tizenhárom éves Theo Decker egy múzeumi robbantás után keveredik az események forgatagába.

Egy tinédzser egy ritka festményt és egy gyűrűt kap egy haldokló öregembertől azzal az utasítással, hogy vigye ki őket az épületből. Theo saját élete sem boldog. Az árva sok nevelőotthonban vándorol, ahol új rokonai nem fogadták el vagy nem fogadták be. Egy holland festő régi festménye először átok, majd megváltás lesz egy magányos fiatalember számára.

A munka lehetőséget kínál számos érték újraértékelésére és számos ismeretlen feltételezés elfogadására. Ez a könyv egy olyan emberről szól, aki minden nehézség ellenére képes boldoggá tenni az életét. A kritikusok az óceán mindkét partján egyöntetűen elfogadták a művet. Szakértőink is a modern próza legjobb könyvének tartják és ajánlják olvasásra.

“Ezer ragyogó nap” (Khaled Hosseini)

Műfaj: Kortárs próza

Értékelés: 4.7

Ezer ragyogó nap by Khaled Hosseini

Egy afgán származású amerikai író műve a negyedik. A megjelent regény néhány nap alatt bestseller lett. Azóta a mai bestsellerek között szerepel. A szerző nagyon érzékenyen közvetíti az érzéseket és az érzelmeket, és az olvasót arra készteti, hogy elgondolkodjon azon, hol húzódik a finom határvonal a szerelem és a gyűlölet, az árulás és a barátság között.

A cselekmény két lány körül forog, akik két különböző világban élnek, és akiknek soha nem kellett volna találkozniuk. De az élet mindent eldöntött számukra. Maryam és Leila, akik a nehéz háborús évek alatt találkoztak, sok eseményen mennek keresztül. Az első egy gazdag ember törvénytelen lánya, aki mélységesen boldogtalan és magányos, mivel gyermekkora óta tisztában van helyzetével. A második – egy olyan összetartó család tagja, amelyben mindenki támogatja egymást. A legnehezebb próbatételekkel néznek szembe, hogy végül választ kapjanak arra a kérdésre, hogy egymás ellenségei vagy testvérei-e.

A mű 2007-ben jelent meg, és még mindig magasan szerepel a világranglistákon. A hazai olvasó számára feltárja a Közel-Kelet rejtélyes világát, a hagyományokat, az életmódot, a tabukat és a muszlim nők erőtlen életét.

“A krumplisütemény és a könyvklub” Mary Ann Schaeffer és Ann Burroughs tollából

Műfaj: Kortárs próza

Értékelés: 4.6

A krumplisütemény és a könyvklub Mary Ann Schaeffer és Ann Burrows tollából

Az ötödik helyen két író – egy nagynéni és unokahúga – alkotói tandemjének 2008-ban készült műve áll. A könyvet 20 nyelvre fordították le, és több mint 100 000 példányban adták el. Mary Ann Schaeffer posztumusz elismerésben részesült. A könyv bestseller lett, és a 10 évvel később megjelent filmadaptáció még népszerűbbé tette. Az események 1946-ban játszódnak Nagy-Britanniában. Egy fiatal írónő útra kel, hogy bemutassa bemutatkozó művét az egész országban.

A szerkesztőkkel kötött szerződése értelmében egy új könyvet kell írnia, amíg ott van. De eddig nem volt semmi ötlete. Váratlan levelezés kezdődik egy távoli szigeten élő földművessel, aki tanácsot kér egy jó könyvesboltot illetően, mivel a háború óta kevés az ilyen áru. A lány nem csak a levelekre válaszol, hanem személyesen is ellátogat Guernsey-re. Ott találkozik a Book and Potato Peel Cake Club tagjaival.

A koncentrációs táborok borzalmait átélő szervezet alapítójának története mélyen megérinti a szívét. Júlia itt nemcsak barátokra talál, hanem igaz szerelemre is, és egy új témára a jövőbeli könyvéhez. A mű a leírt második világháborús események ellenére pozitív hangvételű. Könnyen olvasható és humoros.

“A lány a vonaton” by Paula Hawkins

Műfaj: Kortárs próza

Értékelés: 4.5

A lány a vonaton by Paula Hawkins

A hatodik volt a mű, amelyből az első két hónapban több mint 3 millió példányt adtak el. Sync by honeybunny. 2015-ben jelent meg, és mára a pszichológiai thriller műfaj egyik legjobb könyvévé vált. A lebilincselő cselekmény és a váratlan végkifejlet mind jelen van Paula Hawkins alkotásában. A főszereplő Rachel minden nap a vonatról figyeli egy boldog család életét. A házuk nem messze van attól a helytől, ahol most a volt férje és új szeretője él.

Egy fiatal nőt súlyosan megvisel a válás, és bánatát alkoholba fojtja… Nyaggatta a volt férjét, folyton hívogatta, és reggel már nem emlékezett, mit csinált tegnap. Egy másik vonatút során Rachel hirtelen meglátott egy nőt, aki az ablakon keresztül egy másik férfit csókolgatott. Másnap rejtélyes módon eltűnik. Rachel dilemma előtt áll: vagy a rendőrséghez fordul, vagy egyedül oldja meg a dolgokat.

Lélegzetelállító olvasmány. Izgalmas, átgondolt cselekmény és kiszámíthatatlan befejezés várja az olvasót. A brit írónő stílusát a műfaj számos rajongója értékeli. 2016-ban a regényt megfilmesítették, tovább növelve A lány a vonaton rendkívüli történetének népszerűségét.

“Billy Milligan rejtélyes története” (The Mysterious Story of Billy Milligan), írta Daniel Keyes

Műfaj: Kortárs próza

Értékelés: 4.4

A Billy Milligan rejtélyes története Daniel Keyes-től

A hetedik helyet egy olyan könyv kapta, amelyet az óceán mindkét partján értékeltek. Intelligens regény, amely senkit sem hagy hidegen. Valós eseményeken alapult, és sok részletet rendkívüli pontossággal reprodukáltak. A mű megírása érdekében a szerző nemcsak sok orvosi és rendőrségi adatot tanulmányozott, beszélt az orvosi hatóságokkal, hanem személyesen találkozott William Milligannel is.

Ebben az emberben egyszerre 24 személyiség volt. Különböző korú, nemzetiségű és foglalkozású férfiak voltak. Mindegyikük befolyásolta Billy viselkedését, és Billy maga sem emlékezett semmire, amikor az egyik személyiség felébredt. Figyelemre méltó, hogy Milligan-t disszociatív zavar miatt felmentették a bűnei alól. És ez volt az első nagy horderejű ügy az USA-ban.

Remek olvasmány, és nem tudunk nem kíváncsiak lenni arra, hogy ki fog Billy fejébe férkőzni: a New York-i maffiózó, az engedelmes gyerek, a fiatal szélhámos, az ortodox zsidó, az örök csaló, vagy bárki más, aki ráveszi őt, hogy megtegye azokat a tetteket, amelyekről mindig is álmodott, beleértve néhány elég erőszakos bűncselekményt is. Daniel Keyesnek sikerült egy olyan művet alkotnia, amely felkavarja az elmét, és egy percre sem tud elvonatkoztatni az olvasástól.

“Shantaram” írta Gregory David Roberts

Műfaj: Kortárs próza

Értékelés: 4.3

Shantaram

A nyolcadik egy hányatott sorsú ausztrál író önéletrajzi könyve. 2003-ban jelent meg. Rövid időn belül szuper bestsellerré vált, példányszáma meghaladta a 3 milliót. . A szerző drogfüggőségben szenvedett, börtönbe került, ahonnan megszökött és 10 évig Indiában bujkált. A főszereplő is átélte mindezeket az eseményeket, amelyeket Gregory David Roberts olyan élénken és valósághűen írt le alkotásában.

A mű a Bombayben töltött életét mutatja be, amelyben számos esemény zajlik majd le. Mocskos nyomornegyedekben kell éjszakáznia, együtt kell működnie a maffiával, és bűnözői tevékenységbe kell keverednie. Ennek ellenére a helyiek Shantaramként emlegették, ami azt jelenti, hogy “a béke embere”. Az olvasókat és a kritikusokat lenyűgözte India titokzatos világának leírása. A könyvben sok érdekes karakter van, akik a főszereplőtől eltekintve mindannyian a szerző kitalációi. A leírt helyszínek mind valósak.

Egy érdekes részlet és bizonyított tény: több rab, aki elolvasta ezt a könyvet, gyorsabban elhagyta a börtön falait, de legális módon, nem úgy, mint Shantaram. Az olvasók és a kritikusok szerint “a könyv az első oldaltól kezdve magával ragad”. Ezért olvassák sokan egy lapon. Értékelőink is ajánlják a mű elolvasását.

“A szürke 50 árnyalata” (50 Shades of Grey), írta James Erica Leonard

Műfaj: Kortárs próza

Értékelés: 4.2

A szürke 50 árnyalata

A kilencedik helyezett mű az egyik legjobb modern erotikus próza lett. 2011-ben jelent meg, de még mindig sok olvasója van. A könyv vegyes kritikákat kapott. A kritikusok rámutattak az elfogadhatatlan kegyetlenségre, és megkérdőjelezték a tömegtermelés etikáját. Sok könyvtár megtagadta, hogy felvegye a könyvtárába, mert provokatív és túlságosan nyíltan szexuális jellegű. De egy idő után mégis felvették a könyvek listájára.

A műfaj műveinek létrehozásához való teljesen innovatív megközelítésnek köszönhetően a szerző felkeltette a figyelmet, ezért A szürke ötven árnyalatát több mint 30 nyelvre fordították le, és több mint 40 000 000 példányban van forgalomban. oktatás 1 A szürke ötven árnyalatát több mint 40 000 000 példányban fordították le. Egy fiatal egyetemista, egy újságíró és egy sikeres üzletember kapcsolati történetében minden benne van: szenvedély, vágy, szerepjátékok… Christian Grey uralkodik Anastasia felett, aki még sosem volt ilyen kapcsolatban.

Több ember érdeklődik a könyv elolvasása iránt, miután azt adaptálták. És még azoknak is ajánlott, akik más műfaji irányzatokat kedvelnek, hogy felfigyeljenek az angol írónő ezen alkotására, aki később megalkotta az ünnepelt regény folytatását is. A teljes trilógia ma olvasható, valamint Gray önálló története és a 2019 végén megjelenő Even Darker.

“Stigmalion” by Christine Stark

Műfaj: Kortárs próza

Értékelés: 4.1

Stigmalion

Válogatásunk csúcspontja egy olyan könyv, amely a romantika szerelmeseinek is tetszeni fog… De ebben a történetben nem minden ilyen egyszerű. A főszereplő nem egy átlagos lány. Gyermekkora óta egy ritka betegségben szenved, amely súlyos égési sérüléseket okoz, ha egy másik emberrel érintkezik. Dolores arra kényszerül, hogy egyedül éljen, bár emberek veszik körül, ezért találta ki képzeletbeli erődjének nevét, amelyben hercegnőként van bebörtönözve – Stigmalion.

Szörnyű betegsége ellenére a lány nyitott, őszinte, bátor és álmodozó marad. A sors elküldi neki a férfit, akit szeret, amiért nagyon hálás. De hány megpróbáltatáson kell keresztülmenniük ahhoz, hogy boldogok legyenek? Ami még érdekesebbé teszi a történetet, hogy az elbeszélés két szereplő nevében szól. Így a történetet egy nő és egy férfi szemszögéből is lehet értékelni.

A cselekmény nagyon dinamikus, a további cselekmény kiszámíthatatlan, így az olvasó mindig feszültségben van. A könyv nem csak a fájdalomról szól, hanem a hitről is. Egy lány nem gondol a szerelemre, még kevésbé a családalapításra. Nem tudta, milyen érzés, ha anya és apa megérinti, nem volt érzéke a tapintható szeretethez. De képes volt előre lépni anélkül, hogy visszanézett volna, és megtalálta az igaz szerelmet.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: