Alfred Hitchcock 20 legérdekesebb filmje

*A legjobbak áttekintése a szerkesztők szerint. Kiválasztási kritériumok. Ez az anyag szubjektív, nem reklámnak szánják, és nem szolgál vásárlási útmutatóként. Konzultáció szakértővel vásárlás előtt.

Alfred Hitchcock kétségkívül a huszadik századi filmművészet legendája. 55 játékfilmet, 21 tévéfilmet és néhány dokumentumfilmet készített.

Spoiler: A végén van egy nagyon izgalmas bónusz funkció!

A legérdekesebb Alfred Hitchcock-filmek és egy TV-sorozat értékelése + bónusz!

Jelölte helyCímÉrtékelés
Alfred Hitchcock legérdekesebb filmjeinek és egy TV-sorozatának rangsora + bónusz!1Psycho5.0
2Ablak az udvarra4.9
3Vertigo4.9
4Gyilkosság esetén tárcsázza az M-et4.8
5Kötél4.8
6Idegenek a vonaton4.8
7A hölgy eltűnik4.7
8A madarak4.7
9Külföldi tudósító4.7
1039 lépés4.7
11Kapj el egy tolvajt4.7
12Marnie4.6
13Szabotázs4.5
14Zsarolás4.5
15Fiatal és ártatlan4.5
16Észak-északnyugat felől4.5
17A férfi, aki túl sokat tudott4.5
18Rebecca4.4
19Hírnév4.3
20Alfred Hitchcock bemutatja4.2
21“Hitchcock – film a nagy maestroról, ígéretes bónusz4.1

Psycho

Értékelés: 5.0

Psycho
 1. sycho

 2. Az év: 1960
 3. Műfaj: thriller, horror, detektív, krimi
 4. Időtartam: 1 óra. 49 perc.

A Psycho című pszichológiai thrillert több mint fél évszázaddal ezelőtt forgatták, de a mai napig lenyűgözi a közönséget. Hitchcock a színészi játékra és a színpadra épített, az emberi psziché és az érzelmek mélységeit érintette meg.

Marion Crane, a főszereplő boldogtalan a magánéletében. A férfi, akit szeret, eladósodott, ami miatt kissé kevés a romantika; találkozásaik rövid randevúk olcsó szállodákban. Egy nap Marion birtokába kerül egy nagy összegű pénz, amelyet a főnöke bízott rá. De anélkül, hogy számított volna rá, elrabolja őt, és elhagyja a várost. A sors egy lepukkant szállodába viszi, ahol hősnője, Norman Bates szemet vet rá. Az első lépés a lány felé, aki tetszik?

A Psycho című thrillert négyszer jelölték Oscar-díjra, Golden Globe-győztes lett. A kritikusok több kategóriában is magasra értékelték, a fürdőkádas gyilkossági jelenet pedig paradigmatikusnak számít. Egyértelműen ajánlott megnézni.

Ablak az udvarra

Értékelés: 4.9

Ablak az udvarra
 1. Hátsó ablak
 2. 1954-et írunk
 3. Műfaj: thriller, detektív
 4. Időtartam: 1 óra. 52 perc.

Az 50-es évek elején Amerikában megszületett a valóságshow-k műfaja, Alfred Hitchcock látta a formátum kilátásait – az “Ablak az udvaron” című kép, Cornell Wooldrich azonos történetének adaptációja sikeres kísérlet volt, ami ösztönözte a hullámot. A film magasra tette a mércét a televíziózás számára, de Grace Kelly, a későbbi monacói hercegnő számára is jó kezdet volt.

A film Greenwich Village-ben játszódik, egy jóindulatú lakónegyedben. A kerekesszékhez kötött fotós Jeffreys ideje nagy részét az ablaknál tölti, szemmel tartja szomszédait, miközben az udvaron és az ablakokban szemtanúja a szomszédos házak drámáinak és komédiáinak. Egy nap gyilkossággal gyanúsítja szomszédját, és nemcsak egy gyanús alak életébe kezd belelátni, hanem ijesztő tényeknek is szemtanúja lesz.

Vertigo

Értékelés: 4.9

Vertigo
 1. Vertigo
 2. Év: 1958
 3. Műfaj: thriller, detektív, melodráma
 4. Időtartam: 2 óra. 09 perc.

A Szédülés Hitchcock filmje, amely Pierre Boileau és Tom Narcejak Holtak között című regénye alapján készült. A film a feszültség mesterének egyik példája a szokatlan dobás és a cselekményszerkezet sajátos példája, így szinte lehetetlen megjósolni a szereplők későbbi cselekedeteit.

Társa tragikus halála után John “Scotty” Ferguson, aki tériszonyban szenved, kénytelen otthagyni a rendőri munkát. Magánnyomozásban találja magát, az első eset a saját feleségének megfigyelése, aki mindenki számára őrültnek tűnt. De ahogy a hős rájön, szeretett felesége megszállottsága nem az első pillantásra nyilvánvaló okokra vezethető vissza.

Gyilkosság esetén tárcsázza az “M”-et

Értékelés: 4.8

Gyilkosság esetén tárcsázza az
 1. Dial M for Murder
 2. Az évszám: 1954
 3. Műfaj: thriller, krimi
 4. Időtartam: 1 óra. 45 perc.

A Gyilkosság esetén az M betárcsázva című film ugyanolyan klasszikus, mint a Psycho. Különböző országok rendezői, köztük a Szovjetunióból is, megpróbálták újragondolni a filmet, de senki sem tudta felülmúlni a legendás Hitchcockot.

A Wendice család válságban van: Margot beleszeretett egy mellékállású férfiba, belefáradt férje tétlenségébe, ám a viszonyból teljes értékű kapcsolat lett. Ugyanez a férj, Tony, híres teniszező, egész életében élvezte népszerűségének gyümölcseit, de mindennek vége szakad. Ráadásul az összes megszerzett vagyon Margoté, így a hűtlenségének híre és annak lehetősége, hogy feleségének távozásával mindent elveszíthet, kellemetlen meglepetés volt Tony számára. Meg akarja gyilkolni egykor szeretett feleségét, hogy halála után örökölje a pénzét. Tony kitalálja a tökéletes alibit, megzsarolja Swann Lasgate kollégáját az ügyre. De a műfaj klasszikusai szerint a tervek félresikerülnek.

A kötél

Értékelés: 4.8

Kötél
 1. Kötél
 2. Az év: 1948
 3. Műfaj: krimi, dráma
 4. Időtartam: 1 óra. 20 perc.

A Rope egy 20. század eleji igaz bűntényen alapuló színdarabon alapul.

A chicagói diákok, Brandon és Phillip kegyetlenül megfojtják bajtársukat, Davidet, és a holttestet egy ládába rejtik… Hogy kiélvezzék a bűntény idegtépő feszültségét, partit szerveztek, meghívták az elhunytak rokonait. A barátok a ládát a holttesttel együtt asztalként használják, amit letakarnak egy terítővel, és felszolgálják a holttestet. Az ilyen viselkedés oka Nietzsche filozófiai gondolatai a felsőbbrendű emberről és a tanári világvége spekulációi, aki soha nem gondolta volna, hogy az anyag magyarázatát ennyire felveszik a harvardi diákok éretlen elméi. Hogyan végződik egy ilyen “buli”?

Idegenek a vonaton

Értékelés: 4.8

Idegenek a vonaton
 1. Strangers on a
  ain
 2. Az év 1951
 3. Műfaj: feszültséggel teli thriller, krimi
 4. Időtartam: 1 óra. 40 perc.
 5. A fiatal tehetség, Guy Haynes és Bruno Anthony véletlen találkozása egy egyedülálló történet kezdete. A gyilkosság-öngyilkosság gondolata, amelyet Bruno mintegy véletlenül vetett fel, izgatta a fiatal teniszezőt, és meg is valósult. Most a hősnek meg kell fizetnie a kaland árát, ráadásul egy új ismerőse zsarolásának is ellen kell állnia. Guy megúszhatja??

  Az Idegenek a vonaton című film Patricia Highsmith írónő regénye alapján készült, amely a pszichológiai regények gyártásában is jelentős karriert futott be.

  A hölgy eltűnik

  Értékelés: 4.7

  A hölgy eltűnik
  1. A hölgy eltűnik
  2. Év: 1938
  3. Műfaj: thriller, detektív
  4. Időtartam: 1 óra. 35 perc.

  Alfred Hitchcock számára A hölgy eltűnik nem egészen a szokásos film: a vígjáték elemeit ötvözi a detektívvel és a thrillerrel. A történet a fiatal Irisról szól, aki Angliába készül, ahol hamarosan megtörténik az esküvője. Miközben egy zsúfolt szállodában várakozik a vonatra, a hősnő találkozik Miss Froy-jal, az idős nevelőnővel, aki később segít Irie-nek, hogy felépüljön egy virágcserépből származó agyvérzésből. A hősnő nem indult el a rejtélyes reggelen. A lány elaludt, és amikor felébred, rájön, hogy Froy nevelőnő eltűnt. Vagy talán soha nem is létezett? Iris biztos benne, hogy a nő eltűnt, valami rejtélyes oknál fogva. Gilbert úr, akit a lány az első találkozástól kezdve nem kedvelt, elmondja a történtekről az ő verzióját.

  Madarak

  Értékelés: 4.7

  Madarak
  1. A madarak
  2. Év: 1963
  3. Műfaj: horror, dráma
  4. Időtartam: 1 óra. 59 perc.

  A madarak ártalmatlan címével a Hitchcock-mester egyik legfélelmetesebb filmje. Miután megnéztük ezt a filmet, a városokban kószáló galambok és verebek valószínűleg már nem is tűnnek olyan ártalmatlannak.

  Egy amerikai kisvárosban az élet a szokásos módon zajlik: az emberek családot alapítanak, dolgoznak, gyerekeket szülnek, gondoskodnak a háztartásról. Nem telik el sok idő, és a főszereplőt, Melanie Danielst elüti egy sirály. Egy látszólag jelentéktelen esemény, de bizarr események sorát indítja el, amelyek pokollá teszik a városlakók életét. A madarak elszaporodtak a városban, agresszívek, megtámadják az embereket, később betörnek a házakba, megkerülve az ablakokat és az ajtókat. A rémült városlakók elbarikádozzák magukat a házaikban, gondosan elzárva minden kiskaput. A film nagyon ijesztő lesz..

  Külföldi tudósító

  Értékelés: 4.7

  Külföldi tudósító
  1. Külföldi tudósító
  2. Év: 1940
  3. Műfaj: akció, melodráma
  4. Időtartam: 1 óra. 59 perc.

  A náci diktatúra virágzik. Az Európába küldött amerikai tudósítónak, John Jonesnak, Huntley Haverstock álnéven, egy holland-belga szerződés részleteit kell kiderítenie, amely tisztázza a politikai játszmát a közelgő háború előestéjén. A hős első feladata, hogy megfigyelje Steve Fishert, a párt vezetőjét. Van Meer, a díszvendég nem jelenik meg a belga diplomata érkezését ünneplő rendezvényen. Fischer bejelenti, hogy nem lesz vendég – elutazott egy amszterdami konferenciára. Jones rájön: Meir ismeri a szóban forgó szerződés valamilyen titkos záradékát, ami azt jelenti, hogy eltűnése nem véletlen… A főszereplőnek politikai és stratégiai szálak kusza szövevényét kell kibogoznia…

  1940-ben játszódik, amikor Németországban virágzott a nácizmus, és mindenki tudta, hogy közeleg a háború. Hitchcock érzékenyen dolgozott a képen, hiszen alapvetően egy pengevándorló, dokumentumfilmszerű anyagról van szó.

  39 lépés

  Értékelés: 4.7

  39 lépés
  1. A 39 lépcsőfok
  2. Az évszám: 1935
  3. Műfaj: thriller, vígjáték
  4. Időtartam: 1 óra. 25 perc.

  John Buchan A 39 lépcsőfok című regényének filmadaptációja, Alfred Hitchcock rendezésében, egy kanadai, Richard Hannie története, aki Angliába érkezik. A főhős nem sokkal egy londoni színházi lövöldözés után találkozik Anabella Smith-szel. Egy lány kéri, hogy kísérjék a szobájába, ahol elmeséli neki a kémküldetését, és elárul néhány fontos titkot, amelyek között megemlít egy bizonyos 39 lépcsőfokot. Már a következő éjszaka Anabella késsel a hátában beront Richard szobájába, és arra kéri, hogy meneküljön el – ez volt az utolsó könyörgése. Hannie mindent hátrahagy, és Skóciába megy (ahol egyébként a filmet és a Maestro számos más alkotását forgatták). A hősnek kell elkerülnie a rendőrségi zaklatást, és fel kell fednie a 39 lépcső rejtélyét, hogy elhárítsa a gyanút.

  A tolvaj elfogása

  Értékelés: 4.7

  Kapd el a tolvajt
  1. Egy tolvajt elkapni
  2. Év: 1954
  3. Műfaj: thriller, melodráma, detektív, krimi
  4. Időtartam: 1 óra. 46 perc.

  A Tolvajt fogni két huszadik század közepi hollywoodi sztár, Cary Grant és Grace Kelly főszereplésével készült. Ő azonban nem kapott díjat, ellentétben az operatőrrel, aki különösen sikeres volt az európai látképekkel.

  A tolvaj John Roby, becenevén A Macska, egykor európai városokban folytatott bűnözést, de felhagyott vele, miután nagy összeget szerzett, amiből jól megélhetett volna. Ám egy rablássorozat, amely John nagy visszhangot kiváltó ügyeire emlékeztet, megakasztja a hős nyugalmát: valaki a hírnevét akarja, és rá akarja kenni? Robynak esze ágában sem volt visszatérni a szakmába, de hogy még több bűncselekményt engedjen meg, és fokozza az ellene irányuló gyanút, egyszerűen nem tudott. John felvállalja az ügyet, hogy elkapja a tolvajt.

  Marnie

  Értékelés: 4.6

  Marnie
  1. Marnie
  2. Év: 1964
  3. Műfaj: thriller, dráma
  4. Időtartam: 2 óra. 10 perc.

  A fiatal és gyönyörű Marnie nagyon ingatag lány. Gyakran változtat nevet, hogy munkát kapjon, lenyúlja ezeket a cégeket, és eltűnik. Ravasz és megfoghatatlan, nem hagy nyomokat vagy akár csak a látszatot sem. Egészen addig, amíg Mark Rutland, egy betöréses rablási csoport társa meg nem ismeri Marnie-t. Mark az első, akinek sikerül lelepleznie a lányt, és ő is beleszeret. A férfi feltételt szab: Marnie vagy feleségül megy hozzá, vagy börtönbe zárja. A nő beleegyezik a házasságba. A párbeszéd előrehaladtával a szereplők jobban megismerik egymást. Mark rájön, hogy Marnie elméje tele van félelmekkel, így nem lesz könnyű elnyerni a feltétlen kegyeit.

  Szabotázs

  Értékelés: 4.5

  Szabotázs
  1. Szabotázs
  2. 1936-ot írunk
  3. Műfaj: thriller
  4. Időtartam: 1 óra. 16 perc.

  Az Agatha Christie-rajongók értékelni fogják Hitchcock munkáját a Szabotázsban. Ez egy kalandos történet a londoni életről. Karl Verlocq kettős életet él. A színfalak mögött színházi dolgozó, a színfalak mögött pedig terrortámadásokat rendez. A dolgok jól mennek, mondhatnánk. De egy nap a szakember rájön – követik őt. Hogy biztosítsa személyiségét egy ügyben, Carl megkéri hatéves unokaöccsét, hogy vigyen el egy csomagot a város másik végébe. A fiúnak fogalma sincs arról, hogy egy bombát készül szállítani. Spencer nyomozó nem kezdhet nyomozni Carl Verloc után, de vajon képes lesz-e megakadályozni egy újabb terrortámadást és leleplezni a tettest?? Meg se próbáld kitalálni a történet végét, kiszámíthatatlan, akárcsak a legendás Hitchcock-filmek többi kimenetele.

  Zsarolás

  Értékelés: 4.5

  Zsarolás
  1. Zsarolás
  2. Év: 1929
  3. Műfaj: thriller, krimi
  4. Időtartam: 1 óra. 25 perc.

  A zsarolás a tizedik Alfred Hitchcock életművében, bár ez a film a korai pályafutásából származik, amikor még Nagy-Britanniában élt és dolgozott, és ez magyarázza angolos ízét.

  Alice White és vőlegénye, Frank Webber, a Scotland Yard sikeres nyomozója egy előkelő étteremben vacsorázik. A lányt azonban vonzza a szomszédos asztalnál ülő fiatal művész, sőt, még flörtölni is talál vele. Később Alice egy műteremben találja magát, ahol egy művész ragaszkodik ahhoz, hogy meztelenül fesse le a lányt. A nő visszautasítja, lecsap, hogy megvédje magát, de megöli a fiatalembert. Rémülten tér vissza vőlegényéhez, és megpróbálja elfelejteni a történteket, de ez nem sikerül – az emlékek megőrjítik. Egy véletlen folytán Frank Webber elvállalja a nyomozást a művésznő meggyilkolásának ügyében, és egy bizonyos Tracy azt állítja, hogy bizonyítéka van Alice bűnösségére, megzsarolja őt… Hogyan ér véget a történet?

  Fiatal és ártatlan

  Értékelés: 4.5

  Fiatal és ártatlan
  1. Fiatal és ártatlan
  2. Év: 1937
  3. Műfaj: thriller, melodráma
  4. Időtartam: 1 óra. 22 perc.

  Véletlenül a vétlen Robert Tisdall az első számú gyanúsított a színésznő meggyilkolásában. A szemtanúk azt állítják, hogy látták, amint a hős a tengerbe dobja a holttestet, bár a bűncselekményt a színésznő féltékeny férje követte el, és Robert csak véletlenül volt a parton, és belebotlott a holttestbe. Bergoin rendőr ezredes, aki meg van győződve Tisdoll bűnösségéről, felvállalja az ügyet. A krimibe belefér egy szerelmi szál – Eric ezredes lánya meg van győződve – a fiatalember ártatlan, a nyomozás rossz nyomon halad. A lány és Robert között meleg érzések alakulnak ki, amelyek reményt adnak az igazságszolgáltatásra.

  Észak-északnyugat felől

  Értékelés: 4.5

  Észak-északnyugat felől
  1. Észak-északnyugaton
  2. Az év: 1959
  3. Műfaj: thriller, kaland, detektív
  4. Időtartam: 2 óra. 16 perc.

  Roger Thornhill sikeres reklámügynök. Egy nap az ellenséges kémelhárítás egy George Kaplan nevű, nem létező hírszerző ügynöknek nézi, bár senki sem ismeri az arcát. Most Roger a célkeresztben van, ki akarják iktatni. A műfaj törvénye, hogy egy fiatal és gyönyörű lány, Eve belekeveredik egy különleges ügynökről szóló detektívtörténet cselekményébe. Caplan egy vonaton találkozik vele, miközben menekülni próbál, és a nő segít neki elmenekülni az üldözői elől. Vajon sikerül-e Roger-nek tisztáznia magát a gyanú alól, és életben maradni?

  Az Észak-északnyugat egy újabb bizonyítéka Alfred Hitchcock tehetségének, aki a kiszámíthatatlan cselekmény felépítésének zseniális mestere.

  A férfi, aki túl sokat tudott

  Értékelés: 4.5

  Egy férfi, aki túl sokat tudott
  1. Az ember, aki túl sokat tudott
  2. Év: 1955
  3. Műfaj: thriller, dráma
  4. Időtartam: 2 óra. 00 perc.

  Hitchcock “Az ember, aki túl sokat tudott” című filmje barátságosan kezdődik: Dr. Ben és Joe McCann Marokkóba utazik a fiukkal. A nyaralásukat jó szórakozással töltik. Egy nap találkoznak egy angol házaspárral és egy barátságos, de gyanakvó franciával, Louis Bernarddal.

  Útban a bazár felé Ben-t és Joe-t megszólítja egy arab, akinek egy kés áll ki a hátából. A felszaladó Ben megdöbbenve ismeri fel az új francia ismerőst álruhában. Louis azt súgja Bennek, hogy egy nemzetközi összeesküvés egy magas rangú hivatalnokot akar megbuktatni. Most Ben is belekeveredik. Lehet, hogy képes lesz megállítani egy bűnös összeesküvést..?

  Ebben a filmben maga Hitchcock is szerepel egy cameószerepben.

  Rebecca

  Értékelés: 4.4

  Rebecca
  1. Rebecca
  2. Az év: 1940
  3. Műfaj: krimi, thriller, dráma
  4. Időtartam: 2 óra. 10 perc.

  Az özvegy Maximillian De Winter gazdag ember. Monte-Carlóba utazik, ahol találkozik egy fiatal társával, Mrs Van Hopperrel, és beleszeret a lányba. Az ügyek házasságra jutnak, az ifjú pár visszatér a milliomos manderley-i birtokára. A lány hirtelen érezni kezdi az egy éve meghalt Rebecca jelenlétét. Szó szerint minden lépésben az elődjét látja. Mrs Danvers, a házvezetőnő még mindig hűséges egykori szeretőjéhez. De ez csak egy része a kihívásnak Winter asszony számára.

  Hírnév

  Értékelés: 4.3

  Hírhedt
  1. Hírhedt
  2. Év: 1946
  3. Műfaj: film noir, thriller, dráma
  4. Időtartam: 2 óra. 10 perc.

  Johan Hubermannt húsz év börtönre ítélik német kémként elkövetett hazaárulásért. Közben lánya, Alicia találkozik Devlinnel, az FBI ügynökével, akinek az a feladata, hogy Rio de Janeiróban leleplezzen egy náci összeesküvést. Egy fiatalember felajánlja egy lánynak, hogy vállalják el együtt az ügyet, a lány beleegyezik. Mondanom sem kell, hogy a detektíves kémtörténetet egy szerelmi történettel egészítjük ki. A pár egyik stratégiai lépése a probléma megoldására – Aliciának hozzá kell mennie Alexander náci ügynökhöz, csak így tudhatja meg a bűnszervezet terveit.

  Alfred Hitchcock bemutatja

  Értékelés: 4.2

  Alfred Hitchcock bemutatja
  1. Alfred Hitchcock bemutatja
  2. Év: 1955-1962.
  3. Műfaj: horror, thriller, detektív, krimi
  4. Időtartam: 25 perc – epizódok, 7 évad összesen.

  Alfred Hitchcock munkássága nem csak játékfilmekből állt. 1955 és 1962 között horror, detektív, vígjáték és természetfeletti novellák jelentek meg. 1962 után még 3 évadot adtak ki The Alfred Hitchcock Hour címmel, de ezek kevésbé voltak sikeresek.

  Rövid történetek – remek módja annak, hogy expressz formátumban megismerkedjünk a rendező műveivel. A történetek nagyfokú feszültsége, az elnyújtott cselekmény hiánya, a néző feltétlen bevonása és a maestro szava az egyes sorozatok elején és végén a rövidfilmek igazi gyöngyszemévé teszi a sorozatot. Számos történet egyébként más rendezők későbbi hollywoodi sorozatok és filmek cselekményének alapjául szolgált.

  “Hitchcock – film a nagy maestroról, ígéretes bónusz

  Értékelés: 4.1

  1. Hitchcock
  2. Év: 2012
  3. Műfaj: életrajz
  4. Időtartam: 1 óra. 38 perc.

  Ez a film már 2012-ben elkészült, a Hitchcock című könyv alapján. A horror, amelyet Steven Rebello Psycho című filmje szült. Egy rendező és felesége, a legendás Psycho társ-forgatókönyvírója, Alma Reville kapcsolatáról szóló, igen szokatlan történetű film. A film a maestro híres művének születésének történetét meséli el. Hitchcock elhatározza, hogy kísérletbe kezd: a cél az, hogy eltávolodjon a szokásos, nagy költségvetésű feszültségfilmjeitől, és egy szerényebb Psycho-t készítsen. Annak érdekében, hogy a történet ne legyen unalmas, Alfréd az emberi psziché mélységeire támaszkodik, és a néző érzelmeire és érzelmeire játszik. Hitchcock játszott felülmúlhatatlan Anthony Hopkins, a felesége – a tehetséges Helen Mirren.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: