Andrej Zsvalevszkij 10 legjobb könyve

*A legjobbak áttekintése a szerkesztők szerint. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklám, és nem szolgál vásárlási útmutatóként. Vásárlás előtt szakértői tanácsadásra van szükség.

Andrej Zsvalevszkij könyvei egyszerűen lenyűgözőek a sokféleségükben. A szerző egyszerre ír egyszerű és közérthető kézikönyveket a számítógép használatáról, valamint szórakoztató és vidám történeteket gyerekeknek és tizenéveseknek. Zsvalevszkij műszaki végzettséggel rendelkezik – fizikus, és amint azt a szerző elismeri, ez sokat segít neki az írásban.

. Zsvalevszkij Fehéroroszországban él, de a legtöbb könyve és rajongója Oroszországban van. Leggyakrabban társszerzők. Szintén forgatókönyvíró: 2009-ben jelent meg az “M + G” című film, amely az azonos című regény alapján készült, amelyet Evgenia Pasternakkal duettben írt. Filmográfiájának alapos listája megtalálható a Wikipédián.

Ha még több információt szeretne megtudni a szerzőről, látogasson el hivatalos honlapjára, az-könyvre.info. Addig is folytatjuk Andrej Zsvaljev könyveinek áttekintését. Zsvalevszkij, amelyek közül a legjobbak bekerültek a jelenlegi rangsorunkba.

Andrej Zsvalevszkij legjobb könyvei

Jelöléshelya munkaértékelés
Andrej Zsvalevszkij legjobb könyveinek értékelése1Az idő mindig jó5.0
2Porry Gutter és a kőfilozófus4.9
3Itt nem esik bántódásod4.8
4február 524.7
5Iskolába akarok járni!4.6
6Tornacsarnok #134.5
7Moskwest4.4
8Nyílt döntő4.3
9M+W. A pokolba a ruhával!4.2
10Menekülés innen!4.1

“Az idő mindig jó”

Értékelés: 5.0

Az idő mindig jó

Az “Alice” díj nyertese, az “Év könyve” verseny győztese, a “Jasznaja Poljana” díj döntőse, az “Év könyve” győztese – “Oscar-díjas” kedves és tanulságos könyv a gyermekek és szüleik számára “Az idő mindig jó” Andrej Zsvalevszkij és Evgenija Paszternak nyitja meg értékelésünket. 2007 óta a könyvet 11 alkalommal adták ki, összesen több mint 100 000 példányban.

A könyv nagyon egyszerű és közérthető nyelven íródott, pont úgy, ahogy a gyerekek gondolkodnak és beszélnek. És egyszerre két történetszálat dolgoz fel: a párhuzamos elbeszélést két hős vezeti. A 6. osztályos lány, Olja, aki 2018-ban él, és a fiú, Vitya, az 5. osztályos Vitya, aki 1980-ban él, időt váltanak! És nem csak a gyerekek, hanem a családjuk is az új időzónában van. Az olvasók különösen találónak találták ezt a pontot, sokan szerették, hogy a kis szereplők csodálkoznak a szüleik tettein, összehasonlítva azokat a való élethez képest.

A gyerekek nagyon ismeretlen “idővonalba” kerülnek, teljesen elszakadnak attól, amihez hozzászoktak, és új módon tanulnak meg élni. Amikor személyesen találkozik az emberekkel, nem csak a kütyük segítségével, Vitya rájön, hogy minden embernek szabadsága van, amit tisztelni és védeni kell. Végül a szerzők arra a felismerésre jutnak, hogy a jóra és a jótettekre mindig jó az idő, és nem számít, hogy 1980-ban vagy 2018-ban élünk.

Igen, a történet egyértelműen a múltból merít néhány problémát, és kissé túlzásba viszi a jövőbeli tendenciákat, de a könyv egyszerű és világos példákkal tanítja meg, hogyan kell kezelni a nehéz helyzeteket. És ez a legfontosabb. Mindenképpen ajánljuk, hogy olvassák el ezt a könyvet a gyerekekkel, különösen az 5. és 6. osztályosok fogják élvezni.

Porry Gutter és a kőfilozófus

Értékelés: 4.9

Porry Gutter és a kőfilozófus

A Porry Gutter című könyv, ahogyan az már a címéből is kiderül, Joanne Rowling brit írónő világhírű regénysorozatának paródiája. A mi rangsorunkban ez a munka A. Zhavelevy és Igor Mytko a második lépcsőfokon landolnak. És ez nem is egy könyv, hanem egy egész sorozat, amely eredetileg 4 kötetben jelent meg, majd “Porry Gutter” címmel egy vastag fóliánsban egyesült. Minden!”. Az első két kötetből több mint 100.00.000 könyvet adtak el.

Porry Gutter a Harry Potter pontos ellentéte. Az eredeti történetet úgy tervezték, hogy kifordítsa az eredetit, és a hasonlóság elég nyilvánvaló. Ez azonban csak az első két kötetre igaz. Nyilvánvaló, hogy a cselekmény parodizálása nem annyira érdekes, így a könyv akciójának közepén saját, tényleges új művünket látjuk, amelynek semmi köze Harryhez.

A könyv egyszerűsége és végtelen humora, valamint a Terry Pratchett-féle lábjegyzetek vonzzák leginkább az olvasót. Mindez határozottan szórakoztató olvasmány. A könyv célközönsége inkább a tizenévesek – az iskolások, akik örülnek a tanulságos, vicces, értelmes könyveknek. A könyv tanulsága az, hogy még ha nem is vagy olyan, mint a többiek, és mindenki mással szemben “alsóbbrendűnek” tűnsz, mindig találhatsz egy érdekes ügyet, és sikerrel járhatsz benne.

Nem történt semmi baj

Értékelés: 4.8

Itt nem lesz semmi bajod

A harmadik helyen Andrej Zsvalevszkij és Igor Mytko ijesztő/vicces könyve áll. A szerzők azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy dekonstruálják a gyerekek félelmeit, és megmutassák, hogy azok nem is olyan szörnyűek, mint amilyennek látszanak, és természetesen mindezt sziporkázó humorral fűszerezve, a la “titkos anyag” történetvezetéssel és vicces megjegyzésekkel. Talán éppen ezért a gyúlékony keverékért érdemelte ki a mű 2006-ban a legviccesebb könyvnek járó “Szövetségi álom” országos irodalmi díjat.

A történet a hátborzongató és a nevetséges, az ijesztő és a vicces szembeállítására épül, a félelmet egyfajta abszurditásba taszítva. Van horror, de nincs félelem, vannak ellenségek, de nevetségesek és viccesek, van nyomozás, de ez már túl szórakoztató. Alapvetően a No Harm Will Come To You Come To Here egy egész regény egy kedves lányról, Marie paranormális szolgálatáról. A könyv kitűnő tanuló, komszomolos és jó kislány – mindent megtesz, hogy elkapja az összes szörnyeteget, és gyakran nagyon vicces helyzetekbe kerül. A társa viszont túl komolyan veszi és óvatosan viselkedik, de ez nem akadályozza meg őt és Marie-t abban, hogy az ágy alatt vagy a szekrényben végezzék egy másik szörnyeteg keresésével.

Elvileg sok olvasó úgy véli, hogy a Stephen Kingre hajazó, szójátékkal és kifordított mondatokkal vegyített paródia jellegű cselekmény elég jól sikerült. Mások az elbeszélés bizonyos laposságára utalnak. Nos, mindenkinek a sajátja, de azoknak, akik szeretnének egy jót nevetni a gyerekkori félelmeiken – mindenképpen ajánljuk olvasásra Andrew Zsvalevszkij “Itt nem esik bántódásod” című könyvét.

február 52

Értékelés: 4.7

február 52

A “Február 52.” című könyv, amelyet szintén Andrej Zsvalevszkij írt Evgenia Pasternakkal duettben, a negyedik a rangsorban. Lényegében ez egyfajta napló, amelyet egyszerre két szereplő ír, egy Tema nevű nyolcadikos és a vele egykorú Dinka.

Maga a könyv nem olyan nagy, mivel a történet csak egy napot ölel fel. Március elején hirtelen sok hó esik, ami az egész városban felhalmozódik, és igazi közlekedési összeomlást okoz. Ennek következtében sokan kerülnek nehéz helyzetbe: az autók elakadnak a hófúvásban, a trolibuszok és buszok nem közlekednek, és még a mobiltelefon-hálózatok sem működnek.

A történetet két tinédzser meséli el, akik nem ismerik egymást. A történetet időnként a szüleik tinédzserkori visszaemlékezései is színesítik. Eleinte túlságosan ideológiailag korrekt, mint a “szovjet időkben”, de aztán hirtelen őszinte témákra terelődik a beszélgetés. Egy apa és a fia egy áram nélküli irodában, egy anya és a lánya pedig otthon várakozik – végre kettesben maradnak, hogy szívvel-lélekkel elbeszélgessenek.

A könyv jól mutatja be, hogyan válnak a gyerekek fokozatosan felnőtté anélkül, hogy a szüleik észrevennék, és továbbra is gyermekként tekintenének rájuk. Megmutatja, hogyan beszélgethetünk a tinédzserekkel lazán, látszólag nehéz témákról. És mindezt egyszerű, nem bonyolult módon mutatja be. Így ez a könyv nemcsak a gyermekek, hanem a szüleik számára is hasznos lesz.

A szerzők emellett olyan témákkal is foglalkoznak, mint a kölcsönös segítség és támogatás. A történet szemléletesen ábrázolja, hogyan segítenek az emberek egymásnak, hogy kiszabadítsák a járműveket a hófúvásból, melegítsék a teát és megtisztítsák az utat a hótól.

És mégis, miről szól ez a könyv?? A szerelemről. És csak a szerelemről, és annak sokféle formájáról… Ez a rövid könyv sok okos, helyes és hasznos gondolatot tartalmaz. Röviden, imádtuk!

Iskolába akarok járni!

Értékelés: 4.6

Iskolába akarok menni!

A könyv az iskoláról szól, de nem a könnyű, hanem a valódi és érdekes, ahová a gyerekek szívesen mennek, és hétvégén és szünidőben, sőt, még nyaraláskor is. A szokatlan iskoláról szóló novella elnyerte tetszésünket, ezért az értékelés ötödik helyét adtuk neki.

Már az első oldalakon olyan érzésünk támad, mintha egy szokatlan iskolában, a Roxfortban tanulnánk és dolgoznánk, ahol igazi varázslók tanulnak és dolgoznak. Ez nem vicc, hiszen a gyerekek kirándulhatnak az Elbrusz-hegyre, vagy hőlégballonnal repülhetnek, ha akarnak. De nem varázspálcák teszik ezt a varázslatot a gyerekek számára – hanem maguk a tanárok, akik egyszerűen szeretik azt, amit csinálnak.

És ennek a megközelítésnek és az önálló munkára való bőséges lehetőségnek köszönhetően a tanulók mélyebb ismeretekre tesznek szert. Nincsenek házi feladatok, és a tanárokat szabad névvel, sőt becenévvel szólítani.

De a rendszer közbelép, mindig óvakodik az ilyen dolgoktól és a szabadgondolkodású. Végül az iskola bezár. És a rendkívüli gyerekek a leghétköznapibb iskolában találják magukat… Nehezen szokják meg az új rendszert, a tanárokat, akik láthatóan nem szeretik a szakmájukat, és az osztálytársakat, akik teljesen más értékek szerint élnek. De a 34-es srácok nem adják fel. Új iskolájukban mindenféle szórakoztató tevékenységet találnak ki, és ebbe új barátaikat is bevonják. És valóban sok érdekes dolog történik, fokozatosan minden és mindenki megváltozik.

Egyesek utópiának nevezik a regényt, mások jámboran hisznek benne, hogy lehet. Akárhogy is legyen, a könyv egy példa arra, hogy a dolgok hogyan lehetnek, hogyan kellene lenniük. A szerzők egyébként azt mondják, hogy amiről a könyveikben írnak, az gyakran valóra válik. Talán lesz belőle valami?

A legfontosabb dolog az, hogy a könyv elolvasása után a gyerekek kezdik felismerni, hogy a tanulás elsősorban önmagukról szól, és a tanárokat és a szülőket emlékeztetik arra, hogy a gyerekeket szeretni kell, és meg kell teremteni a fejlődésük feltételeit. Csak legyél ott, hogy segíts és adj tanácsot, de ne akadályozd a kis zseniket abban, hogy megvalósítsák a sokféle tehetségüket. Meleg családi körben való olvasásra ajánlott.

13. számú tornaterem

Értékelés: 4.5

Gimnázium 13

A “13. gimnázium” című történetet hagyományosan Zhalevszkij írta, Paszternakkal együtt. Ez a regény vegyes kritikákat kap az olvasóktól – egyesek egyszerűen imádják, míg mások csalódott kritikákat írnak róla. Annál érdekesebb olvasni és kitalálni, hogy kinek van igaza? Mi viszont már elolvastuk, értékeltük és a hatodik helyre soroltuk a minősítésben. Érdekesség, hogy a “Gymnasium #13” című műve 2011-ben első helyezést ért el a DAR fesztiválon, és 2011-ben döntős volt a Nemzetközi Gyermekdíjban. Vladislava Krapivina.

A könyvben leírt események egy nagyon hétköznapi és hagyományos minszki gimnáziumban játszódnak, amely egyébként valóban létezik, és nem messze az egyik szerző házától található, és ahová a második szerző lánya jár. Egyszóval, a könyves gimnázium udvarán egy százéves tölgyfa nőtt. De a fa mindenki útjában volt, ezért úgy döntöttek, hogy kivágják. Két barátnak – a hetedikes Antokha Volkovnak és Sevkának – azonban saját terve van: a fiúk egy tölgyfát akarnak felrobbantani. De valami történt a robbanás során – egy portál nyílt meg, amely a mesébe vitte a hősöket, ahol találkoztak leshimivel, sellőkkel, házi emberekkel, egy macskával és még sok mással – Perun, Jarila, Koschei… Igen, egyébként a történet a fehérorosz történelmi eseményeket és a szláv mítoszokat, valamint a Nagy Honvédő Háborút is felöleli…. Röviden, a fiúknak egyfajta küldetést kell teljesíteniük, és meg kell találniuk a rúnákat, amelyek segítségével hazatérhetnek. Kalandjaik során megtanulták, hogy segítsék egymást, támogassák egymást, tiszteljék a néphagyományt és a történelmet.

A kritikákból ítélve sokakat leginkább a könyv magával ragadó cselekménye és az előadásmód hozzáférhetősége vonz – a szöveg megtalálható, és a tinédzser szleng és a kedvenc filmekből származó szó szerinti idézetek is megtalálhatók. Ez teszi a “Gymnasium #13”-at érdekes olvasmánnyá a tizenévesek számára. Bár néhány felnőtt is jól tenné, ha elolvasná ezt a könyvet, legalábbis azért, hogy felfrissítse emlékezetét az ókori Ruszról.

Moscowwest

Értékelés: 4.4

Moscowwest

A már szeretett szerzőpáros – Zalevszkij + Paszternak – új akcióregénye hetedik helyezést ért el értékelésünkben. Ez a történet két tinédzserről szól, akik a távoli múltban találják magukat, abban az időben, amikor Moszkvát alapították, és a régi Oroszország fejedelmei… És vissza kell menniük a jövőbe, felhasználva a történelemórán szerzett tudásukat.

A szerzők már az epigráfban figyelmeztetik az olvasót, hogy a könyv nem történelmi hitelességű, és hogy sok minden benne fikció. Ezért ezt a művet úgy kell kezelni, mint egy könnyed kalandregényt a történelmi műfajban. Az elbeszélést és a szereplők kalandjait rövid történelmi utalások szakítják meg, amelyeket a biztonság kedvéért a Wikipédia kivonatai tartalmaznak.

A szerzők ezúttal 1000 évvel küldték vissza főhőseinket, és minden alkalommal, amikor kitalálnak egy történelmi eseményt, néhány évszázaddal a jövőbe kerülnek. Hány történelmi küldetést kell a tinédzsereknek végigcsinálniuk, mielőtt hazamehetnének??

Ne keressünk különösen mély értelmet egy könyvben – az ilyen művek célja, hogy felkeltsék az érdeklődést, további önálló kutatásra késztessenek. A mű tizenéveseknek íródott, és inkább szórakoztató, mint oktató jellegű, ezért egyesek számára ez a könyv túlságosan gyerekesnek tűnhet, és ez így is van rendjén. És a gyerekek, akik szeretik a kalandot – olvassa el élvezettel!

A nyílt finálé

Értékelés: 4.3

Nyílt finálé

Ahogy azt már kitalálhattátok – ez a könyv ismét a tinédzserekről szól, és hagyományosan Zsvalevszkij Paszternakkal közösen írta. És egyébként nem csak a tinédzserekről szól, hanem a táncról, az életről, a szerelemről és a nehéz döntésekről, amelyeket mindenkinek meg kell hoznia a nyílt fináléban. A mi rangsorunkban a könyv Open Finals a nyolcadik helyen áll.

“A nyitott befejezés szokatlan cselekménykonstrukcióval rendelkezik: 5 fejezetből áll, teljesen különböző tinédzser karakterekkel és történetekkel, de a végén találkoznak és egyesülnek. Először úgy tűnik, hogy a szereplők egyáltalán nem kapcsolódnak egymáshoz. Az egyetlen közös bennük, hogy mindannyian ugyanabba az Egorov táncstúdióba járnak. Ugyanakkor mindenki a saját problémáival él: néhányan először szerelmesek, néhányan konfliktusokat oldanak meg a szüleikkel, és néhányan keresik a helyüket az életben. De a vége felé a történet szálai kezdenek összeérni. Az utolsó fejezetben, a “nyílt fináléban” a srácok mind összejönnek. Az első négy fejezet pedig olyan, mintha magára a történetre készülne: egy nehéz döntés előtt mindegyik tinédzsernek magának kell eldöntenie, hogy ki is ő valójában, és mit kell tennie. A befejezés persze tényleg nyitott, de itt happy endet látunk.

Egyébként, az előzővel ellentétben, ez a könyv hasznos lesz a gyerekeknek és a szülőknek egyaránt. Nagyon jól és érthetően mutatja be a felnőttek cselekedeteinek motivációit, jellemét és típusait. Egyesek például nem veszik komolyan a gyermekeik hobbiját, mások kihagyják azt, amit a gyermekeik felnőttek, mások olyan dolgokra kényszerítik a gyermekeiket, amelyeket nem szeretnek. Néhány olvasónak nem tetszik, hogy a könyv szó szerint lejáratja az anyaképet. Nos, talán ez igaz. De valódi apákról mutat példákat. És ez, úgy gondoljuk, nagy előny! Tehát mindenképpen érdemes elolvasni.

M+W. A pokolba a ruhával!

Értékelés: 4.2

M+W. És a pokolba azzal a ruhával!

Az “M+W. A pokolba a ruhával!” Zsvalevszkij és Paszternak nem tinédzsereknek, hanem felnőtteknek szóló könyv. Ugyanazokat a kérdéseket más-más szemszögből, a női és a férfi oldalról vizsgálja, páratlan humorral és fényes szentimentális pillanatokkal rendelkezik. A mi értékelésünkben a mű a kilencedik helyre került.

A történet középpontjában két szereplő, Katya és Sergei áll. A könyviparban vagy “a könyv körül” dolgoznak, és véletlenül találkoznak a metróban. Valójában a könyv során egy sor ilyen “véletlen találkozást” látunk a két szereplő között, és megfigyelhetjük, hogyan reagálnak egymásra, mit gondolnak ezekben a pillanatokban, mit tapasztalnak. A történetet mindkét szereplő egyes szám első személyben meséli el. Egyszerűen és kedvesen mutatja be a férfias és a nőies gondolkodás közötti különbséget. Zsvalevszkij és Paszternak duója különösen jól működött ebben a tekintetben.

Összességében az “M+W” nem rossz könyv könnyed olvasmánynak: romantikus, édes és ízléses. Valójában egy hétköznapi élettörténet, amelyet a legszokatlanabb módon mutatnak be. De még mindig van egy nagyon érdekes kérdésünk – hová tűnt a harmadik szereplő, a címben említett ruha?? Úgy volt, hogy kulcsszerepet játszik a könyvben… Vagy nem..? Bár a pokolba a ruhával!

Meneküljünk innen!!

Értékelés: 4.1

Tűnjünk el innen!

Szeptember 1-jén a 4-B osztály tanulói ismét tanár nélkül maradtak – a meghívott tanárok egyike sem tudott megbirkózni ezekkel a gyerekekkel. De amikor a képzés a saját kezébe vette Valerie Kirillovna – az iskola igazgatója és a bűvész egyidejűleg – minden nagyon gyorsan megváltozott. Zsvalevszkij és Paszternak “Tűnjünk el innen” című meséje!”ünnepélyesen lezárja a rangsorunkat.

A cselekmény elég egyszerű: egy modern 4. osztályos osztály, amely képes bármelyik tanárt az őrületbe kergetni, nem akar tanulni… És csak boszorkány-igazgató volt képes, hogy a rossz gyerekeket csendben, a nem egészen szokásos, de néha nagyon szokatlan módszerekkel – ő tudja olvasni a gondolatokat a távolból, és a kardfogú tigrisek küldhet, és ahol máshol csak akkor nem kívánják, hogy! Ennek köszönhetően a gyerekek meglátogathatták a Smaragdföldet, utazhattak egy számológép belsejében, részt vehettek a szőkék és barnák közötti háborúban… Nem mintha minden kaland simán ment volna, de mindenki megtanulta a leckét a történtekből…. A legfontosabb, hogy a gyerekek megtanultak barátkozni, gondolkodni és nem félni az újításoktól.

A könyv egy kicsit túlságosan gyerekesnek tűnhet. Elvileg ez nem meglepő, mivel a főszereplők negyedikesek. És valószínűleg ennek a közönségnek íródott. Ezért javasolja, hogy a könyvet a megadott életkornak megfelelően olvassa el!

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: