23 legjobb csukahorgászat trollerek

*A legjobbak áttekintése a szerkesztők szerint. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklám, és nem szolgál vásárlási útmutatóként. A kanál megvásárlása előtt konzultálni kell egy szakemberrel.

Hogyan válasszunk egy jó csukahalász trollt?

Mivel a csuka az egyik legelterjedtebb ragadozó a hazai vizekben, a kérdés, hogy hogyan lehet kifogni, és milyen csalikat használjunk, továbbra is aktuális marad. Mint minden más esetben, a csali kiválasztása számos nagyon sajátos és fontos árnyalatot foglal magában, amelyek pontos betartása garantálja a felhasználó számára, hogy a megfelelő modellt kapja meg. A trollerek esetében célszerű a szezonalitás elvéből kiindulni, és a legmegfelelőbb mintákat a következő korlátok figyelembevételével figyelembe venni.

 1. Téli. Annak ellenére, hogy a téli horgászathoz sok horgász inkább az élő csalit használja, a jégről való pergetés továbbra is a trófeák feltöltésének klasszikus módszere. A csukákat aktívan fogják egyszínű és egyszerű függőleges csalikkal (sárgaréz, arany vagy ezüst), 50-100 mm hosszúakkal. A forma szempontjából egy körülbelül 30 milliméter széles cseppentő jó választás lenne, de extra kísérletként lehet kísérletezni. Éhség idején a csukák bármilyen csalira ráronthatnak.
 2. Tavaszi. Ezt az évszakot a ragadozó fokozott aktivitása és az ívásra való fokozatos felkészülés jellemzi. A téli időszakhoz hasonlóan a víztestekben tapasztalható táplálékhiány miatt a csukák brutális ösztönökre kényszerülnek, és szinte mindent megtámadnak. De ne forduljon vakon a spinning modellek használatához – a mozgásuk intenzitása könnyen megijesztheti a halakat. A legjobb, ha a semleges színű, kis (50-80 mm-es) oszcilláló spinnereket részesítjük előnyben, amelyek megbízhatóan közvetítik az adott víztest standard lakóinak színeit.
 3. Nyár. Még nem az aktivitás csúcspontja, de viszonylag jóllakott időszak, amikor a csukákat már csak egy nagyobb fogás csalogathatja ide. Logikusan a legmegfelelőbb csalik ilyenkor a 100 és 150 milliméter közötti wobblerek és spinnerek. Ezen túlmenően, nagyszámú csuka megy a füves területre, ahol a legtermékenyebb lehetőség a közepes méretű wobble (kb. 70-80 milliméter) használata lenne.
 4. Ősz. Az év legforgalmasabb időszaka, amikor a csukák elkezdenek táplálkozni, és a vízben lévő növényi táplálék mennyisége fokozatosan csökken. Ilyenkor bármilyen trollt lehet csalizni, legyen az egy kis flutter vagy egy erős spinning rúd. Optimális hossz 30 és 70 mm között, a trófeák fogásának lehetőségével a kollekció legnagyobb kanalaival.

A legjobb csukacsalik értékelése

Jelöléshelytermék neveár
A legjobb spinning kanalak csukára1Mepps AG
 • A HOSSZÚ #3
 • 179€
  2Mepps BLACK FURY134€
  3Blue Fox Super Vi
  ax
  190€
  4Daiwa Silver Creek Spinner337€
  5Myran Agat173€
  6Lucky John Shelt Penge 03247€
  7Kuusamo Kuf400€
  A legjobb oszcilláló csuka trollerek1Kuusamo Professzor 3370€
  2Rublex Orkla755€
  3Wil
 • ams Wabler
 • 204€
  4Mepps Syclops226 €
  5Abu Garcia Toby147€
  6Acme Kastmaster235€
  7Abu Garcia Pike 40297€
  8Smith Pure550€
  9Blue Fox Matrixx kanál378€
  10Daiwa Silver Creek Masau283 €
  A legjobb spinnerbaits csukákhoz1Kuusamo Rasanen400€
  2Kék róka Lucius Weedless377€
  3RB Atom-N292€
  4Rapala Minnow Spoon448€
  5Balzer Z gyomnövény ezredes
  A legjobb téli csuka trollkodás1Nils Master Dueler395€

  A legjobb spinning kanalak csukára

  Mepps AG

 • A HOSSZÚ #3

  Értékelés: 4.9

  Ha van egy troll a világon, amely képes elfedni a Black Fury dicsőségét, akkor az Agila Longnak kell lennie ugyanattól a Mepps cégtől. Ebben az esetben a harmadik számozott változatról van szó, amelynek súlya 11,5 gramm. A Fury árban kissé magasabb, ez a csali viszonylag egyszerű felépítésű, de képes nagy, trófeás halakat kihúzni a mélyből anélkül, hogy veszélyeztetné saját integritását. A penge nem rendelkezik díszes színekkel, és hosszú ideig tiszta maradt. De a sorozatos frissítések arra kényszerítették a Mepps-t, hogy egy apró, de nagyszerű kiegészítést tegyen – egy egyszerű holografikus szalagmatrica megduplázta a harapást (a belvízi próbákon).

  Felhasználói szerint az Agila Long #3 a termékcsalád vitathatatlan zászlóshajója, amely képes mind a nagy ragadozók (például csuka, süllő, pisztráng, pisztráng), mind a kisebb keszegfélék (sügér, ide) csalogatására. Lehet, hogy nem szeretsz túlságosan horgászni, de legalább egy pörgettyűs halnak lennie kell a gyűjteményedben.

  Előnyök

  • Sokoldalú méret, hogy mindenféle zsákmányt elkapjon (méret szempontjából)
  • megjelenésének fokozatos (bár vonakodva) frissítése;
  • alacsony költség;
  • Nagyon népszerű a hazai horgászkörökben
  • egyszerű, de nagyon masszív és tartós konstrukció

  Hátrányok

  • Nem található.

  Mepps BLACK FURY

  Értékelés: 4.8

  A Mepps Black Fury a hazai horgászat szerelmesei körében legendának számít, és számos trófeás csukával vívott csatát nyert már meg. Ez a sorozat mindössze 4 módosításra oszlik, amelyek súlya 3,5 és 8 gramm között változik, de még ez a számú lehetőség is elegendőnek bizonyul a különböző tavi körülményekhez való alkalmazkodáshoz. A termékcsalád sikerének kulcsa a fekete szín sikeres kombinációja arannyal, ezüsttel és bronzzal. A keverék valóságos színpompát eredményez, intenzív sziromforgással, még a leggyengébb drótokon is, és ez még a legstagnálóbb ragadozó számára sem marad észrevétlen. A halak támadására ösztönző további elemként egy piros gyöngy a pörgettyű tengelyes részében, valamint több fényes pont a szirom középső részén.

  Az előző jelölthez hasonlóan a Mepps Black Fury rendkívül alacsony árral büszkélkedhet, amely garantáltan kielégít minden horgászt. Egyszerű felépítésű, könnyen kezelhető és nagyon jól fogható a legkülönbözőbb ragadozókon – ez is része az átütő sikernek.

  Előnyök

  • A troll nagy népszerűsége az egész közeli külföldön és Oroszországban;
  • nagyon alacsony ár;
  • Különböző méretek és elegendő számú munkaszín;
  • nagy tartósság, a nagytestű ragadozók vízből való kiemelésének képessége;

  hátrányok

  • nincs.

  Blue Fox Super Vi
  ax

  Értékelés: 4.7

  Csodálatos és rendkívül feltűnő troll Super Vi
  A Blue Fox azért kerül a rangsorba, mert még a csalizásra leginkább “süket” vizeken is nagy a fogási valószínűsége. Alkalmas csukahorgászatra (bár különböző méretekben) három változatban is. A legkisebb légy a kínálatban mindössze 6 grammot nyom, míg a legnagyobb légy súlya nem több, mint 11 gramm. Nincsenek repülési jellemzők, de a pergető orsó kivételesen jól teljesít a víz alá merülve. Vonzó fénynyomat a Super Vi penge előlapján
  A fejsze olyan magával ragadó fényjátékot hoz létre, amelynek egyetlen normális ragadozó sem tud ellenállni. Az axiális részen lévő pelletszerű súly optimális ellenállást biztosít anélkül, hogy gátolná a forgást, hanem éppen ellenkezőleg, intenzívebb és lendületesebb működést biztosít.

  Nagyon nemrégiben volt egy hivatalos frissítés a külső feltételek e nagyszerű sorozat, ami azt okozta, hogy kitörni új színekben, és nem adnak hozzá semmilyen értéket a paraméterben. Super Vi
  A fejsze még mindig az egyik legolcsóbb csali a piacon, ami mindenkor biztosította (és továbbra is biztosítja) népszerűségét.

  Előnyök

  • nagyon alacsony ár;
  • Nagyfokú foghatóság az áramlási sebességtől függetlenül
  • a középső rész áramvonalas alakja, ami előnyt jelent a szirom gyorsulása szempontjából;
  • újratervezett, kiváló csalogató adatok;

  Hátrányok

  • nem észlelt.

  Daiwa Silver Creek Spinner

  Értékelés: 4.6

  Az egyik legolcsóbb spinner a piacon, és az egyik legfogósabb, ami a mai egyre ritkább időkben egyre ritkább. Úgy tűnik, van valami Myran Agat tervezésében, ami felébreszti a ragadozóban a vadászösztönöket. Egy keskeny szirom határozza meg, hogy ezt a pergető kereket a gyors patakon lehet-e használni, ahol a pisztráng és a csuka az uralkodó trófea. A csalinak három modellje kapható, 3-30 gramm közötti súllyal. Ez a felosztás nagyon jól sikerült: a horgász mindig talál egy trollt egy adott mélységhorizonton való horgászathoz.

  A Myran Agat penge több színválasztékkal rendelkezik, de a kiskereskedelmi üzletekben gyakrabban szerepelnek semleges modellek, arany vagy ezüst színűek. oktatás 1 A Myran Agat penge több színválasztékkal rendelkezik. Persze, mindig lehet cél, hogy több fantáziadús színt keressen, de az, ami rendelkezésre áll, teljesen elég a produktív horgászathoz. Az alacsony láthatóság miatt a kezdők ritkán választják ezt a trollt, így a fő közönsége amatőr halászok. Azonban javasoljuk, hogy fontolja meg ezt a vásárlást, függetlenül a készségszintjétől, mivel garantáltan elégedett lesz a következő eredményekkel.

  Előnyök

  • a modell háromféle súlyváltozatban választható
  • Egy piros légy jelenléte a horgon;
  • magas foghatóság (a csukától a süllőn át a lazacig);
  • nagyon alacsony ár;

  Hátrányok

  • középszerű design.

  Lucky John Shelt Penge 03

  Értékelés: 4.5

  A “professzor” jelző nem esik egybe ezzel a híres vonallal – ez a kiválóság igazi jele, és van benne egy kis finn szójáték. Ez a csali arra utal, hogy a versenyzőknek sokat kell tanulniuk ahhoz, hogy elérjék ugyanazt a teljesítmény- és készségszintet. A Kuusamo Professor 3 mindössze két fokozatban, 9 és 12 grammban (azonos 75 milliméteres hosszúság esetén), a Kuusamo Professor 3 a horgászok minden igényét kielégíti egy jó pergető horgászathoz a nyílt vízen vagy a benőtt területeken történő horgászathoz. Az a tény, hogy a dupla (vagy szimpla, típustól függően) horog biztonsági bajuszkával rendelkezik, amely megvédi a csalit a véletlen fogástól egy horgon vagy algán.

  Ami a vizuális részt illeti, a modell nem kevesebb, mint 20 színválaszték formájában okoz meglepetést (amelyek közül néhány sajnos nincs a piacon). A horog alján egy piros gumibetét található, amely a ragadozó számára támadásra utaló jelként szolgál. Árát tekintve a Professor 3 nem a legolcsóbb példány a választékban, de mind szerkezetileg, mind megjelenésében teljesen igazolja az árcédulát. Nem vált nagyon népszerűvé a kezdők soraiban, de az amatőrök buzgón tanácsolják tapasztalatlan társaiknak, hogy ilyen vásárlást végezzenek.

  Előnyök

  • Kiváló eredmények tiszta és sós vízben;
  • elfogadható ár
  • minőségi bevonat, amely 4-5 szezonon keresztül fakulás és kopás nélkül tart;
  • Jó lágyság/merevség egyensúly a kiakasztott bajuszszálakon;

  Hátrányok

  • nem található.

  Rublex Orkla

  Rangsor: 4.8

  Fly fishing, következetesen magasan rangsorolva a minősítések és a vélemények (beleértve a miénket is), egy igazi klasszikus csuka horgászat a jerkbaite-on. Csakúgy, mint a Wi

 • ams Wabler (de kisebb mértékben) vagy Abu Garcia Toby, Orkla széles modellválasztékkal rendelkezik, 6 módosítással, 8-24 gramm súlyú és 57-81 milliméter hosszúságú. A bobber testének S alakja olyan dinamikusan pattogó mozgást kölcsönöz, amely egy úszó csalihalra emlékeztet, és arra készteti a ragadozót, hogy úgy kövesse, mintha menekülne. Az utolsó fázisban (támadási fázis) a mesterséges csali előnyét egy éles csali koronázza meg, amelynek horogképessége még több szezon után sem veszik el.

  Mint a felhasználók megjegyzik, a Rublex Orkla nagyon jó az álló tóban való horgászatra, és a közepes és nagy csukák meghorgászására. Ennek a pörgettyűnek az egyetlen teljes körű hátránya magas költségnek tekinthető, indokolatlanul túlárazott a piacon hosszú története miatt.

  Előnyök

  • kiváló minőségű szerelvények;
  • hat módosítás a tartományban;
  • csábító játék, amely a menekülő kishalak mozgására emlékeztet;
  • jó tervezési modellek, a bevonat hosszú élettartama;

  Hátrányok

  • indokolatlanul magas ár.

  Wil

 • ams Wabler

  Értékelés: 4.8

  Annak ellenére, hogy az eredeti görbék a test és a jelenléte a szárnyak a test tetején Abu Garcia Toby egy modell nagyon közel jelentése Acme Kastmaster. Gyors vezetéskor a víz ellenállása felváltva rendezi a csali bal és jobb oldalát, és a szárnyak egyfajta erősítő amplitúdó swingként működnek. Ennek a mozgásnak az eredményeként a vibrátor egy spirális (bár fiktív) vonal mentén mozgó dugóhúzóhoz kezd hasonlítani.

  A csali hatásának fokozása érdekében az Abu Garcia úgy döntött, hogy megduplázza a test színét, de nem minden színváltozatban. Ami a méretválasztékot illeti, a Toby termékcsaládban nem kevesebb, mint öt, 7 és 30 gramm közötti súlyú termék található. Mindazonáltal mindegyikük csuka halászatára és más húsevők, például sügér, sügér és ritka süllő fogására szolgál.

  Előnyök

  • Nagyon alacsony ár (a versenytársakhoz képest);
  • az eredeti mozgás különböző sebességű vezetékezéssel;
  • hatalmas méret- és színválaszték;
  • nagy horgászati hatékonyság (kisebb fejlesztésekkel javítva a légy horogra akasztásával);

  Hátrányok

  • nem derült ki.

  Acme Kastmaster

  Értékelés: 4.6

  A japán Smith cég egyik kevés igazán kiváló minőségű csalik sorozata, amelyet úgy terveztek, hogy teljesen átfedje a horgászok igényeit a csalival versenyzőkben. Kínálatában vannak kis 1,5 grammos modellek, amelyeket sügér fogására terveztek, és jó 18 grammos modellek, amelyeket úgy terveztek, hogy körülbelül egy trófea csuka mélységéből húzzák ki őket. Figyelemre méltó, hogy a japán Pure cég eredeti tervei szerint a lazachorgászat modellcsalijává vált volna… de sajnos vagy szerencsére nem sikerült teljes mértékben megvalósítani…. Ennek eredményeképpen a sorozatban szereplő minden egyes modell saját animációs mozgást kapott – valahol egy kicsit intenzív, valahol amplitúdó, de összességében nagyon érdekes.

  Az egyetlen sötét folt a Pure hírnevén a sorozatos áremelkedés volt (az elmúlt néhány évben), amely majdnem a duplájára emelkedett. És úgy tűnik, minden rendben van: van fogósság, van presztízs és becsület sok szakértőtől. Azonban az ár elfordul a trolloktól látszólag a leghűségesebb közönségtől.

  Előnyök

  • változatos színek széles palettája;
  • Népszerűség és magas prioritás a szakértők körében
  • Sokoldalúság a kifogott halak és a drótozás közbeni viselkedés szempontjából;
  • a méretbeli frissítések sokasága (1,5-18 gramm közötti tömeg és 20-40 milliméteres hossz)

  Hátrányok

  • Magas ár a teljes termékpaletta esetében.

  Blue Fox Matrixx kanál

  Értékelés: 4.5

  Finn troll, amely azért került a minősítés élére, mert sokéves vízi használat során kiválóan bizonyította fogási tulajdonságait. A Rasanen sorozat egyik jellemzője, hogy standard és nem-csapdás spinner szerkezeteket is tartalmaz, ami sokoldalúbbá teszi. Ezenkívül a “szelet” sorozaton belül a kiakasztott vonalat is két osztályba sorolják. Az első hossza 5 centiméter, súlya 11 gramm, a szegecseken dupla felfüggesztett és tökéletesen kiegyensúlyozott (puhaságban/merevségben) rugalmas bajuszszálakkal rendelkezik. A második modell, a pontméret változásai mellett (6 cm hosszú és 15 g súlyú), a testbe ágyazott élénkpiros gyöngyöt tartalmaz, amely az általános kialakítással együtt erős benyomást kelt a fogott ragadozóra.

  Kuusam Rasanen sok apró előnnyel rendelkezik, amelyek ezt az egyedi stílusú, nagyon fülbemászó pörgettyűt alkotják. Szakemberek, amatőrök és tapasztalatlan horgászok versenyeznek egymással a vonal fölényéről a maga osztályában, még a meglehetősen magas névleges ár ellenére is. De a fogás mennyisége és a horgászat élménye megéri.

  Előnyök

  • optimális ár-minőség arány
  • jó foghatóság még az erősen benőtt területeken is;
  • Kiváló egyensúly a biztonsági whiskerek lágysága/merevsége között;
  • szemet gyönyörködtető, kifinomult díszítés, amelyet egy piros gyöngy erősít (a legnagyobb modellnél);
  • kiterjedt sorozat, amely két változatát tartalmazza a kiakasztott

  Hátrányok

  • nincs.

  Kék róka Lucius Weedless

  Értékelés: 4.8

  Kék róka Lucius Weedless

  Nagy teljesítményű, nem csikorgó csali, amely három alapvetően különböző kivitelben kapható. A legkönnyebb modell Lucius Weedless a Black Fox-tól 20 gramm súlyú, és egy szegecselt egyetlen horoggal rendelkezik, nagyon rugalmas biztonsági rúddal. A termékcsalád közepes, 26 grammos modellje ugyanolyan rögzítési módszerrel rendelkezik, amely valójában sokkal jobb horogképességgel rendelkezik, mint az egyetlen modell. A harmadik, legnagyobb troll felfüggesztett dupla horogszerkezettel rendelkezik, és 36 gramm súlyú, ami szinte tökéletes repülési adatokat eredményez további süllyedő használata nélkül.

  Blue Fox Lucius Weedless színezés szinte elutasítja a ritka monokróm színek szokásos használatát, és egyetlen ezüstszínű modellre korlátozódik. Az összes többi változat valahogy több szín keveréke, egyik szín simán átfolyik a másikba, vagy világosan körülhatárolt határokkal. Azonban mindannyian rendkívül jól teljesítenek a vízen – a füves területen való horgászat mindig sok trófeás csukát eredményez.

  Előnyök

  • Drámai különbség a sorozat modelljei között, nemcsak méretben, hanem felépítésben is;
  • távdobó képesség;
  • jó csalogató tulajdonságok;
  • a szakértő választása több horgászidényre;
  • a teljes kínálat elfogadható ára (a munka minőségéhez képest);

  Hátrányok

  • nem található.

  RB Atom-N

  Értékelés: 4.7

  Finnország leghíresebb csalija, a Rapala Minnow Spoon egyszerűen nem tudott átmenni a legjobb horgászott csuka horgászatának minősítésén. A valósághű felszíni testreszabással az igazi halakhoz, ez a csali rendelkezik mindennel, ami a versenyképes modellekből mindig hiányzik egy kicsit. Figyelemre méltó, hogy a festék felhordásának módszere biztosítja, hogy a megjelenés még évekig megmaradjon, bár kissé fakó változatban.

  A Minnow Spoon túl ideális a nyílt terepen való horgászathoz, de a Minnow Spoon remekül megkerüli a gubancokat és a gyomnövényzetet, és tisztességes számú sikeres horgot mutat. A különböző méretválasztékokkal (50 és 100 milliméter között) ez a troll a súlya miatt ugyanolyan jó repülési jellemzőkkel rendelkezik. Alacsony ára miatt a csali gyakran az új horgászok első választása, ami a könnyű kezelhetőség és a felszerelésgyűjteményük bővítése szempontjából ésszerű.

  Előnyök

  • Kiváló teljesítmény tiszta és zord vizeken egyaránt;
  • a hal testének valósághű testreszabása
  • a troll külső felületének ellenálló bevonata;
  • alacsony ár;
  • széles termékválaszték (5 méret);

  Hibák

  • nem található.

  Balzer Z gyomnövény ezredes

  Értékelés: 4.6

  Balzer Z gyomnövény ezredes

  A Blazer fogható, kiakasztott halak a rangsorba kerültek, köszönhetően az erős csalirendszerének, amely a test valósághű textúrájának, a kanyargó mozgásnak és a dupla horog fényes tollazatának kombinációjához kötődik. Néhány versenytársával ellentétben a Colonel Z Weed kialakítása pragmatikus és rendkívül racionális. Az a tény, hogy a bajuszos éles csavaró nem a pörgettyű testéhez van rögzítve, hanem egy kis tűvel, és így a pörgettyű automatikusan javíthatóvá és tartósabbá válik. Ennek a rögzítésnek köszönhetően a horgászoknak lehetőségük van a horogméretek széles körű variálására, ezáltal nagymértékben befolyásolva a termék összsúlyát a szerelékben.

  Amint arra a fogyasztók rámutattak, a Colonel Z Weed hatékonysága nagymértékben függ a fényes csalogató elem jelenlététől. A horgászat első napjaiban a már ritkás tollazat lekerül a spinnerről, felfedve a horgot, és némileg csökkentve a helyi fauna izgalmát. Ez a modell nagyon olcsó, és széles körben használható mind a hivatásos csapdászok, mind a kezdő halászok számára.

  Előnyök

  • Jó csalitulajdonságok (a fényjáték, a textúra és a horog tollazatának kombinációja);
  • Nagy hatékonyság a csukahorgászatban a horgászhelyeken és a fűben;
  • alacsony ár;
  • Karbantarthatóság és tényleges “törésmentesség” hosszú ideig tartó használat esetén;

  Hátrányok

  • a csavarok laza rögzítése és a lyuk javításának szükségessége lehetséges.

  A legjobb téli csuka trollkodás

  Nils Master Dueler

  Értékelés: 4.9

  Nils Master Dueler

  A Nils Master Dueler függőleges legyes bot egy biztos és hatékony módja a csuka fogásának a téli horgászszezonban. Kézzel készült három különböző méretváltozatban – 45, 55 és 75 milliméteres, 4, 5 és 9 grammos súlyokkal. A test tetején lévő szirmok miatt a test sima gyalogló játékot mutat, amikor a merülés trolling, nagyon hívogató, hogy ne ragadják meg a ragadozók figyelmét.

  A csali különös “fénypontja” egy fényes trikolor csepp volt a horog középső részén, amely “vörös rongyként” működik a fogas ragadozó számára (valamint a sügér és a ritka süllőrajok számára). A Dueler jelenlegi költségszintje még a legkisebb változatban is elégedetlenséget okoz a téli horgászat sok rajongója számára, nem beszélve az újonnan érkezőkről és a tapasztalatlan horgászokról. Így kiderült, hogy a modell fő közönsége a szakemberek és a téli sportolók, akik részt vesznek a víz alatti halászati bajnokságokban.

  Előnyök

  • Hatékony csalizás a mozgással és egy fényes dobással a tee-n;
  • a színezés számos változata;
  • Jó foghatóság a merüléses pergetéshez;
  • három méret a kínálatban;

  Hátrányok

  • Az ár az elmúlt években majdnem megduplázódott.
 • Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: