15 Gurzuf legjobb látnivalói

Gurzuf egy kis üdülőfalu, amely a Krím egyik legfestőibb helyén – a félsziget déli partján – található. Elsősorban kiváló éghajlatáról, érdekes növényzetéről és tájairól ismert. A turisták szerint Gurzuf a legjobb hely a Krímben. A városban számos látnivaló található. Szakértőink rangsorolták a legérdekesebbeket.

Gurzuf legjobb látnivalóinak értékelése

Jelölés hely név Értékelés
Gurzuf legjobb építészeti látványosságai 1 A Szelek pavilonja 5.0
2 Gurzuf tengerpart 4.9
3 Suuk-Su palota 4.8
4 Korovin Ház Múzeum 4.7
5 Gorzuvita erőd 4.6
Gurzuf legjobb természeti látnivalói 1 Ayu-Dag 5.0
2 Adalary Cliffs 4.9
3 Gurzuf Park 4.8
4 Chaliapin Rock 4.7
5 Red Stone Rock 4.6
Gurzuf legjobb kulturális látnivalói 1 A múzeum.. Csehova 5.0
2 Puskin Múzeum 4.9
3 Szent Dormition székesegyház 4.8
4 Az éjszaka istennője Szökőkút 4.7
5 Artek 4.6

Gurzuf legjobb építészeti látványosságai

A Szelek pavilonja

Értékelés: 5.0

A Szelek pavilonja

Gurzuf fő építészeti nevezetessége a Szelek pavilonja. A krími hegyek lejtőjén található, a párkány területén, ahol a turisták szeretnek fényképezni. Innen gyönyörű kilátás nyílik szinte az egész öbölre, az Ayu-Dag-hegyre és még a távoli Adalary-szigetekre is. Tiszta időben akár 150 kilométerre is látható.

A műemlék 1956-ban épült. És a tervek szerint Nyikita Hruscsov látogatásáig be kellett volna fejezni a munkát. A látványosság padlóján található Szelek Rózsája után kapta a nevét. A pavilon közelében nő egy ritka endemikus faj, a Yaila smolly. Ez egy egyedülálló növény. Csak 250 bokor található az egész bolygón. A Szelek Pavilonja a város szinte bármely pontjáról könnyen megközelíthető.

Gurzuf rakpart

Értékelés: 4.9

Gurzuf rakpart

A gurzufi látnivalók rangsorában a második helyen a gurzufi vízpart áll. Ez az első hely, ahová a turisták az öböl megtekintésére érkeznek. Gurzuf lakói a város arcának tekintik, ezért nagyon gondozott. Rengeteg étkezőhely és látnivaló van a környéken.

A gátat A.. Pushkina. Itt találkozhatsz halászokkal, bérelhetsz motorcsónakot és még sok minden mást is. A turisztikai szezonban rendszeresen indulnak innen különleges hajók. Ezenkívül sátrakban hagyományos helyi finomságokat kínálnak.

Suuk-Su palota

Értékelés: 4.8

Suuk-Su palota

A harmadik helyet egy hatalmas palota foglalja el Suuk-Su, amely Gurzufban található. A helyszín története a XIX. század végén kezdődött, amikor a híres mérnök Berezin, mielőtt nyugdíjba vonult volna, úgy döntött, hogy megvásárol egy kis telket. De 1900-ban Párizsban meghalt, így a feleségének kellett befejeznie az üdülőhely építését.

Olvasson tovább  A 20 legérdekesebb látnivaló Habarovszkban

Az új palota 1903-ban nyílt meg. A mintegy 40 hektáros területen számos háztartási és turisztikai létesítmény, köztük szállodák és egy kaszinóval rendelkező palota is megjelent. Azóta strandok és éttermek létesültek itt. Fő épülete a Szuuk Szu rezidencia, amelyet Krasnov építész tervezett. Hatalmas, háromszintes, reneszánsz stílusú épület. A palota belseje is egy műalkotás. A ház ma már érdekes építészeti emlék, és az Artek ICC részeként tartják számon.

Korovin Ház Múzeum

Értékelés: 4.7

Korovin ház-múzeum

A Korovin művész házmúzeuma a következő helyet foglalja el Gurzuf építészeti látnivalóinak értékelésében. Korábban szabadidőközpontként használták. Jelenleg ez egy modern panzió, amely egy 1912-ben épült épületben kapott helyet. A művész saját költségén épített egy kis házikót, amelyet műteremként és szállodaként akart használni, hogy profitot termeljen.

Maga a vendégház egy négyszintes komplexum, nagyon kényelmes szobákkal díszített szobrokkal. Számos létesítmény vette körül, és közvetlen hozzáféréssel rendelkezett a strandhoz. Korovin házához a legkönnyebben gyalogosan lehet eljutni, mivel a Csehov utcán, a város egyik főutcáján található.

Gorzuvita erőd

Értékelés: 4.6

Gorzuvita erőd

Gurzuf története az Ayu-Dag lejtőjén álló fellegvárral kezdődött. Ezt az erődöt különböző időkben a kazárok, genovaiak, bizánciak, sőt tatárok is használták. A Dzhenevez-Kaya sziklán található. Az erődöt a tengerészeti ipar ellenőrzésére használták. Az alapítványt megközelítőleg Kr. u. 553-ra datálják.

A bizánciak a térség vizeinek ellenőrzése céljából emelték, és a tervek szerint hajók kikötésére használták volna a Krím déli részén húzódó tengeri útvonalon való navigáláshoz. Az erődöt a terület őrzésére is használták. A jövőben az erődítés többször váltott tulajdonosokat. A törökök 1745-ben elpusztították. Jelenleg csak a falak töredékei maradtak meg.

Gurzuf legjobb természeti látnivalói

Ayu-Dag

Értékelés: 5.0

Ayu-Dag

Ayu-Dag – Medve-hegy a természeti látnivalók rangsorának élmezőnyében található. Ez egy egyedülálló műemlék, amely jelentős számú ritka leletet őrzött meg. A régészek, geológusok és más szakemberek számára egyaránt érdekes. De a csúcson az átlagos turisták is találnak néhány igazán nagyszerű kilátást.

Az Ayu-Dagh összetett körvonalakkal rendelkezik, amelyek etiológiája miatt jelentek meg. Valójában ez egy frusztrált vulkán. Szerencsére a magma nyomása nem volt elég. Az emberek már a neolitikum óta a hegy közelében éltek, amit a félszigeten talált különböző leletek is bizonyítanak. A 8. századtól kezdve kolostort alapítottak a hegy közelében.

Az Adalary sziklák

Értékelés: 4.9

Az Adalary sziklák

A kategória második helyét a párosított Adalary Rocks foglalja el. Ez a két kis sziget kiemelkedik a tengerből, és Gurzuf egyik fő látványosságának számít. Szinte teljes egészében mészkőből és márványból készültek. Néhány ezer évvel ezelőtt még a partvonal részei voltak, de a tektonikus mozgások elvágták őket a tengerparttól. A gerinc egyes részei az öböl alján maradnak.

Olvasson tovább  9 legjobb piknik szett

A szigetek alján néhány elsüllyedt hajó található. Ezért rajonganak a sziklákért a búvárok. Nem ritka, hogy itt még a 12-16. századból származó leletek is felszínre kerülnek. A strandra bárki eljuthat csónakkal vagy úszva. Könnyen bérelhet katamaránt a parton. A legjobb, ha nyugodt időjárás esetén jutunk el oda.

Gurzuf park

Értékelés: 4.8

Gurzuf Park

Harmadik helyezett: Gurzuf Park. Ez egy kis, körülbelül 12 hektáros terület a város tengerparti övezetében. Az Avunda folyó partján fekszik, amely a tengerbe ömlik. A vízi út valójában két zónára osztja a parkot. Az egyik kiváló infrastruktúrával, egy kis mozival, sportpályákkal és több gyerekterülettel rendelkezik. A második rész tartalmazza a park fő látványosságait – szobrokat és ritka növényeket.

A legfontosabb az Éj istennőjének kútja című kompozíció. A történelmi információk szerint 1898-ban jelent meg, egy bécsi tüntetés után. Számos szobor is található, amelyek közül néhányat Rembrandt műveiről másoltak. A park a város szinte bármely pontjáról megközelíthető.

Chaliapin sziklája

Értékelés: 4.7

A Chaliapin szikla

Az Adalar ikersziklákkal szemben egy másik gurzufi nevezetesség található. Nevét a híres orosz énekesnőről kapta, akit elvarázsolt a szépsége. Chaliapin maga vásárolta meg az egyik sziklát egy névleges díjért, ahol saját kastélyt akart építeni a tehetséges fiatalok számára.

De kitört a forradalom, és a tervet nem lehetett befejezni. Ezért hagyta el az országot Csaljapin, és ezért nevezték el róla a nevezetességet. A szikla magassága körülbelül 40 méterrel a tenger felett van. Meg lehet mászni, és van egy gyönyörű természetes kilátó a tetején. A búvárok folyamatosan búvárkodnak itt ősi leletek után kutatva.

A Vörös Kő szikla

Értékelés: 4.6

A Vörös Szikla

Gurzuf természeti látnivalói rangsorának utolsó helyét a Krasznij Kamen szikla foglalja el, amely az azonos nevű völgy közelében található. Vörös márványból és mészkőből áll, és a Krím geológiai emlékműve. Ezt a címet 1969-ben szerezte meg.

A szikla körül számos szőlőültetvény található, a szikla lábánál pedig több tó is található. A tereptárgyat nyugatról a Putamish folyó mossa. A csúcs körülbelül 120 m hosszú és 50 m széles. A lejtők elérik a 70 métert. Nagyon népszerű szikla a kezdő hegymászók körében. A rendszeres túrázók számára pedig van egy ösvény a csúcsra.

Gurzuf legjobb kulturális látnivalói

A múzeum.. Csehov

Értékelés: 5.0

Anton Csehov Múzeum

A kategória vezető helyét a Dacha Múzeum foglalja el A.. A parkot Csehovról nevezték el Gurzufban. A miniatűr ház fontos pihenőhelye volt a híres írónak. Csehov halála után a dácsát az özvegye kapta, aki sokáig Gurzufban élt. 1958-ban az épületet Meszkov művész vásárolta meg, majd a Szovjetunió alapítványának tulajdonába került.

1980-ban a Dacha Múzeumot műemlékké nyilvánították, és helyreállították eredeti külsejét. Az első kiállítás 1995-ben jelent meg. Jelenleg a jaltai Csehov Múzeum egyik fiókja. A Csehov utcában található a dácsamúzeum. 10:00 és 18:00 óra között tart nyitva.

Olvasson tovább  17 legjobb látnivaló Libanonban

Puskin Múzeum

Értékelés: 4.9

Puskin Múzeum

A második kategória nevezetessége a híres orosz költőnek van szentelve. Egy 19. századi épületben található, amelyet sokan egy légies kastélyhoz hasonlítanak. A terület első tulajdonosa Richelieu hercege volt, majd a tulajdonosok rendszeresen cserélődtek. 1820-ban Rajewski tábornok költözött ide, és meglátogatta őt A. Kozlov.. Puskin.

A költő ebben az épületben pihent meg, és ihletet merített későbbi munkáihoz. A múzeum története 1920-ban kezdődött, amikor a gyűjteményt. De soha nem nyitották meg a nagyközönség előtt. De csak a huszadik század 30-as éveiben, a Puskin népszerűsítésének kezdete után, a múzeum fejlődése. A jelenleg 6 termet elfoglaló kiállítás a költő útját és a Gurzuf által ihletett műveit követi nyomon.

A Szent Szentháromság katedrális

Értékelés: 4.8

A Szent Dormition székesegyház

Gurzuf fő vallási vonzereje a viszonylag fiatal templom. 2007-ben szentelték fel, és a Cypress tábor közelében található. Ez a 31b buszvonal végállomása. Az alapító P.. Gubonin, egy orosz vállalkozó, aki a Krím-félszigetre érkezett, és el volt ragadtatva Gurzuf szépségétől.

Ő volt az, aki megnyitotta az ortodox templomot Gurzufban. 1887-ben a tengerparton tartották az alapkőletételi ünnepséget, és 30 hónappal később felszentelték. A helyszín eredetileg a görög-bizánci stílus képviselője volt. De 1935-ben a székesegyházat lebontották. Csak 2004-ben állították vissza. Jelenleg a nevezetesség ünnepnapokon tart nyitva.

Az éjszaka istennője Szökőkút

Értékelés: 4.7

Az éjszaka istennője Szökőkút

A Gurzuf Park fontos nevezetessége az Éjszaka Istennője szökőkút, amely a 19. század végén jelent meg itt. A város egyik fő mecénása, Gubonyin Péter egy bécsi kiállításon látta meg a párját, és miután megtudta, hogy az eredeti nem eladó, elhatározta, hogy elkészíti a gurzufi másolatot. Az Éj istennőjének szökőkútja orosz szobrászok segítségével készült.

A barokk stílus lenyűgöző példája. A kompozíció közepén az éjszaka istennője – Nicta – látható, kezében fáklyával. A földgömbön áll, körülötte a szerelem és az alvás kis istenei… Maga a labda zölddel borított kagylókon nyugszik. Rengeteg hely van a közelben a pihenésre.

Artek

Értékelés: 4.6

Artek

Végül, de nem utolsósorban a kulturális látnivalók kategóriájában az Artek nemzetközi gyermekközpont, amely a Szovjetunió óta létezik. A hely története 1925-ig nyúlik vissza, amikor egy kis kempinget alakítottak ki a tuberkulózisos betegek számára. Fokozatosan az egyik legnagyobb szabadidőközponttá fejlődött. És 1960-ban elkezdődött az átalakulás.

A tábor nevét a helyről kapta, ahol található, egy kis Artec-területről a folyó partján. A szó török vagy görög jelentésű. A Vöröskereszt elnöke alapította ezt az attrakciót a tuberkulózis-mérgezésben szenvedő gyermekek számára. Jelenleg az egyik legnépszerűbb úti cél Oroszországban.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: