15 Sudak legjobb látnivalói

*A legjobbak áttekintése a szerkesztők szerint. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklám, és nem tekinthető vásárlási útmutatónak. A vásárlás előtt konzultálni kell egy szakemberrel.

Sudak és környéke nagyon szép része a Krímnek. A város Alustától és Feodosziától rövid távolságra, egy nagy és festői völgyben fekszik. Elsősorban kvarc homokos strandjairól, hosszú turisztikai szezonjáról és a helyi műemlékek érdekes építészetéről ismert. Szakértőink rangsorolták Sudak legjobb látnivalóit, és kategóriákba sorolták őket.

Sudak legjobb látnivalói értékelése Sudak

Jelölés hely név Értékelés
Sudak legjobb építészeti látnivalói 1 Genovai erőd 5.0
2 Barlang kolostor 4.9
3 A vízpart 4.8
Sudak legjobb természeti látnivalói 1 Chaliapin barlangja 5.0
2 Alchak-Kaya erőd 4.9
3 A barlangon keresztül 4.8
A legjobb vallási látnivalók Sudak 1 A Boldogságos Szűz lepel temploma 5.0
2 Evangélikus templom 4.9
3 Az árkádos templom 4.8
4 Szent Illés templom 4.7
Sudak legjobb kulturális látnivalói 1 Lovagi sisak fesztivál 5.0
2 Vízipark 4.9
3 Sun Valley borászat 4.8
4 Novyi Svet” gyár 4.7
5 A pezsgő történetének múzeuma 4.6
6 4.5

Sudak legjobb építészeti látványosságai

Genovai erőd

Értékelés: 5.0

Genovai erőd

A genovai erőd az első helyet foglalja el a Sudak látnivalók értékelésében. Ez egy ősi építmény, amelyet olasz telepesek építettek, és az egész Krím egyik védjegye. Ma is kiválóan megmaradt, beleértve az összes melléképületet: templomot, kaszárnyát, tornyokat és számos más épületet is. Egy sziklán, amelyet nehéz lehet megmászni.

Ez volt a régió egyik legfontosabb erődítménye, amely a törökök inváziójáig védett a tenger felől érkező támadások ellen. Erős, kétszintes falakkal, tornyokkal és egy nagyon mély vizesárokkal rendelkezett. A falak akár 8 méter szélesek is lehettek. A központban található az Őrtorony, ahonnan Sudak szinte minden főbb látnivalója látható. Az erőd a kirándulás részeként látogatható meg.

Barlang kolostor

Értékelés: 4.9

Barlang kolostor

A Sudakból Novyi Svetbe vezető úton van egy másik látnivaló is – a barlangkolostor. A Sokol-hegy lábánál található, amely a legnagyobb a Krím ezen részén. 477 méter magas, és a közelben egy ősi kolostor romjai találhatók. A történészek szerint a Kr. u. 8. században épült a harci ikonok elől menekülő bizánci szerzetesek segítségével. És csaknem 6 évszázadon át otthont adott az imádóknak…

De a 15. században a hatalmat a török szultánság ragadta magához, és a kolostor szinte teljesen elpusztult. Később felkerült a tartomány nevezetességeinek listájára. A XIX. században megpróbálta helyreállítani, de néhány évvel később újra elhagyta. Ez egy sziklaomlás miatt történt. A legegyszerűbben a Golitsynsky-ösvényen keresztül juthatunk el a helyszínre.

Olvasson tovább  23 a legérdekesebb látnivalók közül Szamarában

Quay

Értékelés: 4.8

A sétány

Sudak vízpartja egy viszonylag fiatal helyszín. Annak ellenére, hogy a város nagyon régi, csak a 19. század végén döntöttek úgy, hogy nemesítik a tengerpartot, amikor a Krím népszerű üdülőhely lett a lakosok számára. Az orosz arisztokrácia szinte teljesen elfoglalta az összes nagyobb várost, így a polgárság és a gazdag kereskedők kezdtek Szudakba jönni.

Ennek eredményeképpen a kisváros egy teljes értékű üdülőhellyé vált. Főleg értelmiségiek jártak ide, és köztük voltak nudisták is, akik több strandot is nyitottak a városban. Az 1930-as években megkezdődött a szudaki gátvonal tervezett fejlesztése, de a második világháború alatt részben megsérült. A gátat azonban többször is átépítették, többek között 2013-ban.

Sudak legjobb természeti látnivalói

Chaliapin barlangja

Értékelés: 5.0

Chaliapin barlangja

A Szudak természeti látványosságainak kategóriájában az első helyet a Shalyapin barlang foglalja el, amely szinte a Golitsyn út elején található. Nem tudni, hogy a híres énekes járt-e itt, de a barlangot biztosan meglátogatta II. Miklós, amikor a herceg elvitte a barlangba pezsgőkóstolóra. A “Novyi Svet” nevet pedig akkor kapta a falu, amikor az uralkodó megkóstolta a bort.

Maga a barlang természetes úton jött létre. A Fekete-tenger vize fokozatosan áttörte. A nagyon hideg éghajlatnak köszönhetően pedig a bor tartósítása is lehetséges volt, ezért palackállványokat helyeztek el itt. Aztán felfedezték a műemlék kiváló akusztikáját, és elkezdték koncertekre használni. A barlang a mai napig betölti ezt a funkciót.

Alchak-Kaya barlang

Értékelés: 4.9

Alchak-Kaya természetes határ

A régió látnivalói közül az Alchak-Kaya traktus az egyik leglenyűgözőbb. Érdekes lesz meglátogatni azoknak a turistáknak, akik szeretik az aktív életmódot. Ez a terület egy ősi korallzátony, amely az öböl déli részén található.

1988-ban a fokot helyi védett területté nyilvánították, és azóta állami védelem alatt áll. Az Alchak-Kai fő értéke pontosan a növényvilág és a geológia. Itt például nagyon ritka aranypiritet és kalcitot találtak. Sajnos, szinte nincsenek régészeti emlékek… Egy kirándulás részeként juthat el oda.

A barlangon keresztül

Értékelés: 4.8

A barlangon keresztül

A harmadik és egyben utolsó helyet a természeti látnivalók rangsorában a Kapcsik-foknál, Novyi Svet falu közelében található átjáró barlang foglalja el. Ez egy kis tektonikus hasadék, amely teljesen átvágta a természetes kőzetet. A barlang körülbelül 77 méter hosszú és 17 méter magas.

A város két öblét köti össze: a Kék-öblöt és a Kék-öblöt. A legkönnyebben a Kapcsik-foknál lévő gerincről lehet ide eljutni. Korábban a törökországi csempészek használták, ahol találkozókat tartottak és lopott árut rejtegettek. Ezért a második neve “Rabló átjáró”. Golitsyn herceg pedig úgy rendezte be a barlangot, hogy több lépcsőt épített a vízhez vezető útra.

Sudak legjobb vallási látnivalói

A Boldogságos Szűz Mária védőfátyol kegyhelyének temploma

Értékelés: 5.0

A Boldogságos Szűz lepel temploma

Sudak központi részén található a Theotokos közbenjárásának temploma. Ennek a régi templomnak bonyolult sorsa van; alapítása óta sok probléma merült fel. De most már teljesen helyreállt. Maga az épület az ortodox templomok esetében hagyományosnak tűnik – 4 oszlop, kis háromszögletű nyeregtetőkkel és mozaikos képekkel.

Olvasson tovább  A 18 legjobb 4 csillagos szálloda Phuket városában

A templom építése 1819-re nyúlik vissza, amikor a zemsztvoi bíróság elrendelte egy új templom építését egy korábban elkészített tervezet szerint. Az építésre azért volt szükség, mert Sudakban szinte nem volt hely az imádkozásra. Az építéshez szükséges forrásokat maguk a hívek biztosították. A hely Sudak főutcáján, a Lenin sugárúton található.

Evangélikus templom

Értékelés: 4.9

Evangélikus templom

A második helyen a top vallási látnivalók között az evangélikus templom áll. A német építészet egyik példája, amelyet 1887-ben épített egy német telepesekből álló társaság, akik a tatárok félszigetről való kiűzése után érkeztek ide Württembergből. Településük 1804-ben jelent meg, és néhány építményük a mai napig fennmaradt.

A templom tetején van egy tábla, amely szerint a templom a német kolóniához tartozott. A szovjet időkben amatőr klubmá alakították át, majd mozit építettek. A németeket később deportálták a Krímről. De a Szovjetunió összeomlása után a szolgáltatásokat helyreállították. Ujutnoje faluban, a Primorszkaja utcában található. Sudak központjából trolival lehet eljutni oda.

Katedrális árkáddal

Értékelés: 4.8

Templom árkáddal

Sudak egykori vallási nevezetessége ma a genovai erőd múzeumaként szolgál, amely ősi műtárgyakat őriz. Pontosan itt sok információt megtudhat a Krím történetéről az első ember óta. A régészek szerint mecsetet akartak építeni, de 1365-ben a genovaiak elfoglalták a várost, és a komplexumot katolikus templommá alakították át.

Az eredeti falfestménynek eddig csak egy része maradt meg. A XV. században a törökök idejöttek, és templomot csináltak belőle. Később a felekezet többször változott, és 1924-ben eltörölték. Azóta múzeumként használják. Az erőd irányába haladva érheted el.

A Szent Illés-templom

Értékelés: 4.7

Szent Illés temploma

A Sudak szomszédságában található a félsziget legrégebbi aktív székesegyháza, a Szent Illés temploma. A IX-XI. század közötti időszakból származik. Úgy vélik, hogy görögök építették, majd később a helyi lakosok tulajdonába került. A templom a genovaiak és a törökök érkezése után is folytatta tevékenységét.

1904-ben nagyszabású felújítást végeztek. 1939-ben a templomot bezárták, és a helyiségeket az ipar igényeihez használták. A templom a II. világháború után szinte teljesen elpusztult. Ekkor loptak el egy hatalmas márvány betűtípust. Jelenleg a templomot felújították, és a túra részeként vagy a Csernomorszkaja utcán lévő Napvölgybe menve lehet eljutni hozzá.

Sudak legjobb kulturális látnivalói

Fesztivál “Lovagi sisak”

Értékelés: 5.0

Lovagi Fesztivál

Évente 2 alkalommal a genovai erőd területén versenyre kerül sor a történelmi vívás rajongói között. A fesztivál a turisztikai szezonban, júliusban és augusztusban kezdődik. A résztvevők igyekeznek minden történelmi eseményt pontosan rekonstruálni. Nagyszerű jelmezek és dekorációk, tüzérségi ágyúk lövései jelzik a fesztivál kezdetét.

Minden évben két sereg – a védők és az őrök – vonulnak fel az erőd falaihoz, hogy megpróbálják újraalkotni egy valódi csata hangulatát. Hagyományos fegyvereket, valamint lőfegyvereket és távolsági fegyvereket is használnak. A turisták pedig megnézhetnek egy lovagi csatát, vagy részt vehetnek valamelyik középkori időtöltésen. Sajnos a fesztivált évente csak kétszer rendezik meg.

Olvasson tovább  15 legjobb látnivalók Arkhipovo-Osipovka

Vízipark

Értékelés: 4.9

Vízipark

A második helyet a kulturális látnivalók kategóriájában Sudakban az aquapark foglalja el. Ez egy modern szórakoztató központ, amely tökéletesen illeszkedik az öböl fejlődéséhez. A 2000 négyzetméteres területen 6 medence, több étterem, egy kis diszkó és egy gyermekpark található. A turisztikai szezonban akár 2000 látogató is érkezhet.

A vízicsúszdák a park fő büszkeségei. Több mint 5 látnivaló várja a gyerekeket és felnőtteket, köztük kicsiket és nagyokat is. Azok számára, akik elfáradtak a lovaglásban, van egy napozóágyakkal és kis napellenzőkkel ellátott terület, ahol megpihenhetnek. Napközben pedig rendszeres sporteseményekre kerül sor. Az aquapark a Gagarin utcában található. A buszpályaudvartól gyalog kb. 20 perc alatt elérhető.

Sun Valley borászat

Értékelés: 4.8

Sun Valley borászat

Az utolsó értékelt turisztikai látványosság Szudakban a Krím legrégebbi pincészete, amely nagyon érdekes történelemmel és hagyományokkal rendelkezik. A gyár története 1888-ban kezdődött, amikor Golitsyn herceg úgy döntött, hogy a bortermelés Novij Svetből a Szudak vidékére költözik. Megvásárolta a város melletti földeket, és a Krím legjobb szőlőültetvényeit telepítette, külföldi szakembereket hozva. De 1899-ben a befektető Gorcsakov kitiltotta a herceget Arhaderesből.

A borászat sikeresen megőrizte működését, és továbbra is kiváló italokkal kedveskedik tulajdonosainak és ínyenceknek. És rendszeresen magas pozíciókat foglalnak el a ranglistán. A látványosság a Sunny Valleyben, a Fekete-tenger utcában található. Könnyen megközelíthető tömegközlekedéssel vagy egy túra részeként.

Novy Svet borászat

Értékelés: 4.7

Novy Svet borászat

Következő Sudak vonzereje is kapcsolódik a bortermeléshez. Az 1878-as évekre nyúlik vissza. A helyszínen tett látogatás nem csak szórakoztató, és lehetőséget ad az alkoholos italok kóstolására, hanem a gyártási technológia megismerésére is.

A merítés pedig olyan sötét pincékben történik, ahol évtizedek óta boros és pezsgős palackokat tárolnak. A gyárat az egyik túra keretében látogathatja meg, amely kóstolóval zárul. Novy Svet faluban található, nem messze a várostól. Az alábbi irodák valamelyikénél jelentkezhet egy vezetett túrára. Sudakból az №5-ös buszjárattal lehet oda eljutni.

Pezsgő Történeti Múzeum

Értékelés: 4.6

A Pezsgő Múzeum története

A következő látnivaló, a Pezsgőtörténeti Múzeum a Novy Svet nagy házában található. Itt élt Golitsyn herceg, aki megalapította a települést és saját alkoholos italgyártását. Maga a múzeum nagyon vonzó, keleti stílusú homlokzatával és verandájával.

A múzeumi kiállítás 7 teremre oszlik. Az elsőt magának Golitsyn hercegnek, a többit a szőlő történetének és termesztésének szentelték. Ezenkívül van egy kiállítóterem, amely a komplexum és a pincék építésének történetét mutatja be. A túra során elmesélik a különböző gyártási titkokat, amelyek az ital jobb ízét eredményezik. Ide kisbusszal lehet eljutni № 5.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: