17 legjobb látnivaló Libanonban

*Editor’s Choice Awards. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklámnak szánják, és nem útmutató a vásárláshoz. Vásárlás előtt kérjen szakértői tanácsot.

A Libanoni Köztársaság a Közel-Kelet egyik legvendégszeretőbb és legmodernebb országa. Szíria és Izrael szomszédságában fekszik, nyugati részét a Földközi-tenger vize mossa. Az állam területe 10,4 ezer négyzetkilométer, lakossága mintegy 6,8 millió fő. Gazdag történelme során Libanon elviselte Nagy Sándor, az ókori Róma, az oszmánok és a francia mandátum uralmát is. Az országban meglepő módon keverednek a kultúrák és vallások: a lakosság akár 40 százaléka keresztény, és a legtöbb iszlám országban nincsenek olyan korlátozások, mint a legtöbb iszlám országban. Az 1941-ben elnyert függetlenséget követően Libanon hamarosan az arab világ pénzügyi fővárosává vált, ahol virágzott a turizmus és a szórakoztatóipar. Az 1975-ben kezdődött és közel 15 évig tartó polgárháború jelentősen meggyengítette az ország gazdaságát. Libanon azonban mára teljesen újjáépítette a konfliktus sújtotta infrastruktúráját, politikailag stabil, és célja, hogy visszaszerezze a “közel-keleti Svájc” nem hivatalos címét.

Az idegenforgalmi ágazat sok libanoni számára az egyik legfontosabb bevételi forrás. Az ország népszerű az utazók körében, köszönhetően az enyhe éghajlatnak, a Földközi-tenger partján található modern üdülőhelyeknek és a nagyvárosok pezsgő éjszakai életének. Kompakt mérete pedig lehetővé teszi, hogy a legérdekesebb helyekre látogasson el anélkül, hogy sok időt töltene utazással. Tudjon meg többet Libanon legnépszerűbb látnivalóiról.

Látnivalók Libanonban

Jelölés hely Városnézés Értékelés
Látnivalók Libanonban 1 Baalbek 5.0
2 Jebeil 4.9
3 Anjar romjai 4.8
4 A Jat barlangjai 4.8
5 Libanoni Szűz Mária 4.7
6 Csillag tér 4.7
7 Bejrúti Nemzeti Múzeum 4.7
8 Mártírok tere Bejrútban 4.6
9 Sursok Múzeum 4.5
10 Muhammad al-Amin mecset 4.5
11 Szent Pál katedrális 4.5
12 Al Omari mecset 4.5
13 Szidon erődje 4.4
14 Lövöldözős galéria 4.3
15 A Mont Pelerin erőd 4.2
16 Moussa kastély 4.2
17 Shouf Cédrus Rezervátum 4.1

Baalbek

Látványértékelés: 5.0

Baalbek

Az ősi város romjai 65 km-re vannak a libanoni fővárostól. Az i. e. 300-as években a település a napisten, Baal imádatának egyik fő központja volt, akinek a neve Baalbek. A Kr. u. első században a város római uralom alá került, amikor a rómaiak egy hatalmas komplexumot építettek a föníciai szentélyek alapjaira, köztük három Jupiternek, Vénusznak és Bacchusnak szentelt templomot. 1400 körül Baalbeket megtámadták Tamerlán inváziós seregei, és fokozatosan pusztulásnak indult. A 17. századtól kezdve grandiózus templomainak romjai vonzották az első európai turistákat. Mintegy háromszáz évvel később német tudósok nagyszabású régészeti ásatásokat végeztek a helyszínen.

A legjobb állapotban fennmaradt Jupiter-templom, amelyet Nero császár uralkodása alatt építettek. Elsősorban óriási monolitikus tömbjeiről ismert, amelyek 800-1000 tonnásak, tízszer nagyobbak, mint a Kheopsz-piramis legnagyobb tömbje. A kutatók még mindig nem tudják, hogyan mozgatták ezeket a hihetetlenül nehéz megalitokat a föníciai korszakban. Baalbekben még mindig nem tárták fel, a turisták megtekinthetik a világ legmagasabb ókori oszlopsorát, a fő udvart az áldozati oltárral és sok más építményt. A templomkomplexum alatt kiterjedt földalatti alagútrendszer húzódik, amelynek célja még nem ismert. A régészeti kirándulások mellett Baalbek minden nyáron egy hónapig tartó nemzetközi zenei fesztiválnak ad otthont.

Jebeil

A látnivaló értékelése: 4.9

Jebeil

Jebeil, más néven Büblos, a Földközi-tenger partján, Bejrúttól 32 km-re. A világ egyik legrégebbi településének számít. A hely legalább 7000 éves, és egyes régészek szerint 10 000 évvel ezelőtt telepedtek le itt. Byblos sokáig független városállam volt; később a föníciai állam része lett, ahol nagy kereskedelmi központ szerepét töltötte be. Az oszmán korszakban a város elpusztult, és fokozatosan halászfaluvá vált, amelynek egykori pompájára csak romok emlékeztetnek. Byblos a turizmus fejlődésével új életre kelt.

Ma a látogatókat ókori föníciai templomok, egy egyiptomi szentély, régi bizánci templomok, egy királyi nekropolisz és egy római amfiteátrum ásatásai fogadják. Jabeyl egy 12. századi várnak is otthont ad, amelyet a keresztes lovagok építettek, hogy megvédjék őket Szalah ad-Din csapataitól. Ezt az erődítményt többször átépítették és a 20. század elejéig katonai célokra használták. A lovagvár tetejéről megcsodálhatja a város és festői környéke panorámáját. Jebeilben található a viaszmúzeum, amely életnagyságú viaszfigurák segítségével mutatja be Libanon történelmét és hagyományait.

Olvasson tovább  Wellington 20 legjobb látnivalója

Anjar romjai

A látvány értékelése: 4.8

Anjar romjai

Anjar város-erőd maradványai 58 km-re találhatók a libanoni fővárostól. Az arab kalifátus uralkodása alatt épült, Kr. u. 715 körül. A karavánutak kereszteződésénél fekvő város stratégiai helyzetének köszönhetően hamarosan a régió egyik legfontosabb kereskedelmi csomópontjává vált. Amikor azonban az Omajjád-dinasztia megdöntötte a hatalmat, Anjart az abaszida csapatok lerombolták, és fokozatosan pusztulásnak indult. Az új várost 1939-ben alapították a Musa Daghe falvaiból származó örmény telepesek, és mintegy két és fél ezer lakosa van.

Röviddel a Libanoni Köztársaság függetlenné válása után nagyszabású régészeti ásatások kezdődtek Anjarban. A munkálatok során feltárták I. Walid Khalifa palotakomplexumát, mecseteket, lakóházakat és közfürdőket. A kalifátus korabeli építmények a keleti, római és bizánci építészeti stílusok eredeti keverékével kápráztatnak el. A régi Anjar teljes területe a világörökség része.

Jeita barlangok

A látvány értékelése: 4.8

Jeita barlangok

A Bejrúttól 20 km-re fekvő Jeita-barlangkomplexum az ország egyik legkülönlegesebb természeti látványossága. A felső barlangot 1836-ban fedezte fel William Thompson amerikai misszionárius. Az alsót 1969-ben fedezték fel a helyi barlangkutatók. A Felső-barlang 2200 méter hosszan húzódik, de csak egy viszonylag rövid, 750 méteres szakasza látogatható. Három csarnokon átívelő gyaloghidak vannak, a legnagyobb majdnem 120 m magas. A Fehér Grotto nevű barlangban a világ leghosszabb, 8,2 méteres cseppkövét láthatja. A barlangok a középkorban titkos fegyverműhelyként szolgáltak, amit egy öntöde maradványai bizonyítanak.

A felső barlang az alsó barlanggal egy alagúton és több átjárón keresztül van összeköttetésben. Majdnem hét kilométer hosszú, és alján egy földalatti folyó található, amely a Nahr al-Qalb forrása. A turisták számára csónaktúrákat szerveznek az alsó barlang felfedezésére. A Dzheita komplexumot gyakran használják orgonakoncertteremként is, mivel lenyűgöző akusztikával rendelkezik. Az ifjú házasok körében is népszerű az esküvői szertartás helyszínéül.

Libanoni Szűz Mária

A látvány értékelése: 4.7

Libanoni Szűz Mária

A libanoni Szűzanya szobra körülbelül annyit ér Libanon számára, mint a Megváltó Krisztus szobra Brazíliának. Junia üdülővárosban, a Harisa-hegyen, 650 méterrel a tengerszint felett található. Az emlékművet Franciaországban készítették, és 1908-ban Libanonnak adományozták, és azóta a libanoni keresztények fontos zarándokhelye. A hagyomány szerint a lakosok minden évben felsétálnak a hegyre, és gyertyát gyújtanak a szobor alatti kis kápolnában. A hívők az ország védőszentjének Haris Boldogasszonyát tekintik.

A bronzszobor néhány éve kapta meg hófehér külsejét. A 20 méter magas talapzaton áll, az iraki Szamarrában található Al-Malwiyah mecset minaretjének kicsinyített mása. Maga a szobor 8,5 méter magas, 64 méter átmérőjű és 15 tonna súlyú. A Szűz Mária gyalogosan vagy drótkötélpályával is megközelíthető. A lábánál van egy kilátó, ahonnan a Junia-öbölre és a város nagy részére nyílik kilátás.

Csillag tér

Mérföldkő minősítés: 4.7

Csillag tér

A Star Square, más néven Etoile Square, a régi Bejrút szívében található. A magasból nézve valóban egy csillaghoz hasonlít, amelynek karjai minden irányba szétágaznak. A Kr. u. első században római fórum volt itt. A teret és a Nejmeh negyedet francia építészek építették át a 19. században, jellegzetes párizsi vonásokat kölcsönözve nekik. Ez volt a francia mandátum székhelye Szíriában.

A Szent Csillag tér közepén egy monumentális óratorony áll; a délnyugati és keleti oldalon két keresztény templom, a Szent György görög katolikus templom és a Szent Illés ortodox templom látható. Bejrút egyike azon kevés helyeknek a Közel-Keleten, ahol a keresztény imahelyek gyakorlatilag egymás mellett léteznek a muszlim szentélyekkel. A tér Bejrút kulturális központja, a környező területek pedig tele vannak luxusszállodákkal, butikokkal és drága éttermekkel.

Bejrúti Nemzeti Múzeum

A látnivaló értékelése: 4.7

Bejrút Nemzeti Múzeum

A libanoni fővárosban található Nemzeti Múzeum hatalmas, több mint 100 000 tárgyból álló gyűjteménynek ad otthont. A legtöbbet az országon belüli régészeti ásatások során tárták fel. A múzeum az egyiptomi építészet stílusában épült 1930-1937 között, és hivatalosan 1942-ben nyitották meg a nagyközönség előtt. A múzeum mintegy 6000 négyzetméter alapterületű termeiben mintegy 1300 műtárgyat állítanak ki állandó jelleggel. A múzeum több részlegből áll, amelyek a történelem egyes korszakainak felelnek meg: a Kr. e. 3. századtól a mameluk korszakig.

Az 1975-ben kezdődött libanoni polgárháború a múzeum létét is veszélyeztette, mivel az épület a frontvonalban állt, és katonai bunkerként használták. Mégis megmaradt, és sok, a nedvesség, a kagylók és a vandalizmus által károsított tárgyat sikerült helyreállítani. A helyreállítási munkálatok 2016-ig folytak, majd a múzeum ismét a libanoni történelem és régészet nagyszerű kincsestárává vált. A kiállításon különleges helyet foglalnak el a föníciai korból származó leletek, köztük mozaikok, domborművek, királyok szarkofágjai, 13. századi múmiák stb. Van egy elefántcsont és antik ékszergyűjtemény is.

Olvasson tovább  A 14 legjobb gyógyfürdő Szocsiban

Mártírok tere Bejrútban

A látnivaló értékelése: 4.6

Mártírok tere Bejrútban

A Mártírok tere a főváros központjában, az Al Amin mecset közelében található. A korábban Burj térként ismert téren az 1930-as években Renato Mazzacuratti olasz építész emlékművét emelték, és a teret átnevezték. Ez a szobrászati alkotás azoknak a libanoniaknak van szentelve, akiket 1916-ban kivégeztek, mert részt vettek az oszmán elnyomás elleni felkelésben. A libanoni polgárháború idején a téren egy úgynevezett zöld vonal húzódott, amely keresztény és muzulmán részekre osztotta a várost.

Ma a tér nemcsak turisztikai látványosság, hanem találkozók, tüntetések és virrasztások helyszíne is. a háború alatt elpusztult összes épületet és utcát teljesen helyreállították, és csak a golyónyomok emlékeztetnek arra, hogy nem is olyan régen még súlyos harcok folytak itt.

Soursok Múzeum

A látnivaló értékelése: 4.5

Sursok Múzeum

A Bejrút történelmi negyedében található Sursok Múzeum egy csodálatos fehér kőből épült épület, amely a velencei és az oszmán építészeti stílusokat ötvözi. A kis palota belseje nem kevésbé lenyűgöző, keleti barokk stílusú díszítésekkel. Ez az épület eredetileg a gazdag libanoni arisztokrata, Nicolas Soursok tulajdona volt, és 1914-ben épült. Halálakor a hagyaték és a mintegy ötezer tárgyból álló egyedülálló gyűjtemény az államra maradt.

A múzeum gyűjteménye főként a 18-20. századból származó műalkotásokat tartalmaz. Híres művészek festményei, szobrok, kerámiák és üvegáruk láthatók itt. Egy külön terem az iszlám műtárgyaknak van szentelve, ahol egy 19. századi török ezüstgyűjteményt és egy késő Omajjád-korból származó vizeskancsót mutatnak be. Egy másik híres történelmi műtárgy a 10 kötetes Biblia, amelyet a 17. század közepén nyomtattak ki Richelieu francia bíboros égisze alatt. Az állandó gyűjteményen kívül a Susok Múzeum rendszeresen rendez kortárs libanoni művészeti kiállításokat.

Muhammad al-Amin mecset

A látnivaló értékelése: 4.5

Mohammed Al-Amin mecset

Bejrút egyik legszebb mecsetje a Mártírok terén található. A múzeum 2002-2007 között épült Rafik Hariri volt libanoni miniszterelnök kezdeményezésére, aki több mint 24 millió dollárt adományozott a projektre. Hirtelen halála után Haririt a mecset közelében temették el. Építészete egyesíti az oszmán és néhány egyiptomi jellegzetességet. Szerzőjét, Atsmi Fakurit Isztambul híres Kék Mecsete ihlette.

Az építmény 42 méter magas, a sarkokban négy 72 méter magas minaret található. A külső burkolat anyagaként sárga okkert használtak, amely tökéletes harmóniában van a kék kupolával. Az aranyozott falakat a Koránból vett idézetek díszítik, a belső teret pedig hagyományos arab írás, kőművesmunka és aranyozás elemei díszítik. A lakosok “Bejrút új ékköveként” emlegetik.

Szent Pál székesegyház

Látványminősítés: 4.5

Szent Pál székesegyház

A libanoni Harissa-hegy környékén található mintegy tucatnyi különböző templom és kolostor közül a Szent Pál-székesegyház különösen figyelemre méltó. A templom 1947 és 1962 között épült. A melkita görög katolikus egyházhoz tartozik, amelyet a bizánci szertartásokhoz való ragaszkodás jellemez.

A székesegyház bizánci építészeti stílusban épült, számos különböző szintű és méretű kupolával. A nagyméretű bejárati ajtókat keleti ornamentika és alkalmazott domborművek díszítik. A Szent Pál-templom belseje gazdagon díszített: a padlót márványlapok borítják, a boltozatot masszív oszlopok támasztják alá, és Krisztus, az apostolok és bibliai jelenetek mozaikjait ábrázolják.

Al Omari mecset

A látnivaló értékelése: 4.5

Al Omari mecset

A libanoni főváros egyik legnagyobb mecsetjét a város legrégebbi fennmaradt épületének is tartják, és a mai napig folyamatosan használják. Az i. e. 3. században egy pogány templom állt ezen a helyen, amelyet később egy földrengés lerombolt. Miután a várost elfoglalták a muszlimok, a romokon mecsetet építettek, amelyet a második kalifáról, Umar ibn al-Khattabról neveztek el. A keresztes lovagok idején a mecsetet kétszer keresztény templommá alakították át, majd a mamlúk uralom alatt ismét muszlim szentély lett. Az oszmán időkben a mecset a Yahya mecset nevet kapta, mivel egy szent ereklyét őriz, amelyről úgy vélték, hogy Yahya prófétaé volt, akit a kereszténység Keresztelő János néven ismert.

A mecsetet a 20. század közepén restaurálták, majd a polgárháború után újra kellett építeni. Ma, az adományozóknak köszönhetően, az Al-Omari helyreállították korábbi formáját, és a turisták megcsodálhatják ezt a kora középkori építészeti emléket. A mecset aktív, hetente tart prédikációkat és napi imákat.

Olvasson tovább  15 legjobb látnivaló Kingisepp városában

Szidon erődje

A látvány értékelése: 4.4

Szidon erődje

Az erődítményt a 13. században a keresztes lovagok építették Szidon kikötőjének védelmére. Abban az időben a város nagy gazdasági és politikai jelentőséggel bírt. Az erőd egy kis szigeten áll, amelyet egy hosszú és keskeny földnyelv köt össze a szárazfölddel. Korábban a föníciai Melkart istenség temploma állt itt. A mameluk sereg, amely elfoglalta a várost, és a keresztes lovagokkal vívott csatában lerombolta a várat. A libanoni emír, Fakhr ad-Din II. a 17. században restaurálta a várat.

A nyugati torony a két torony közül a legjobb állapotban maradt fenn. Belül egy boltíves terem található, amelyet egykor fegyvertárként használtak, és amely még mindig tartalmazza az ősi fegyverek darabjait. A toronyban található csigalépcső felvisz a torony tetejére, ahonnan a halászkikötőre és a város épületeire nyílik panoráma.

Lövöldözős galéria

A látvány értékelése: 4.3

Lövöldözős galéria

Türosz ókori városának romjai Sura-ban, Libanon egyik legnagyobb városában. Az i. e. 2750-ben alapított Türosz az egyik legfontosabb föníciai kikötő volt. Az ország határain túl is ismert volt az itt előállított egyedülálló lila színezékről, amelyet egy ritka kagylófajból nyertek ki. A város a római korban virágzott, a legtöbb régészeti lelőhely ebből az időszakból származik.

Az ásatás két területre oszlik: Al-Mina és Al-Bass. Az első a Kr. u. 3. századból származó római kori termákat, egy birkózó arénát és a keresztes lovagok által épített Szent Kereszt székesegyház maradványait foglalja magában. Az Al-Bass Régészeti Parkban egy márvány szarkofágokkal díszített, a falakba vájt nekropolisz, egy lenyűgöző Diadalív, egy 6. századi bizánci kápolna és egy római kori hippodrom található, amely akár 30 000 embert is befogadhat. Ez utóbbi ma is használatban van, és nyári művészeti fesztiválnak ad otthont. Számos római kori rom fekszik a part menti vizekben, és vonzza a búvárokat.

Mont Pelerin erőd

A látnivalók értékelése: 4.2

Mont Pelerin erőd

A Mont Pelerin, más néven Saint-Gilles fellegvárát a 12. század elején építették a keresztes lovagok Raymond Saint-Gilles grófja vezetésével. A kastély Tripoli városában, a Khayazh-hegyen található. Az impozáns építmény 140 méter hosszú és 70 méter széles. Építészete a keleti lovagok által épített katonai erődítmények minden jellegzetes vonását magába foglalja. A stratégiai fontosságú hely nem volt elhagyatott a keresztesek érkezése előtt – ez volt II Khosrov perzsa király helyőrsége.

A 19. század elején a romos fellegvárat a Tripoli oszmán tartomány uralkodója, Musztafa Agha Barbara újjáépítette. Az erőd a polgárháború alatt börtönként szolgált, majd a fegyverszünet után turisztikai látványossággá vált.

Mussa kastély

A látnivaló értékelése: 4.2

Mussa kastély

A helyiek által az “álmok kastélyának” nevezett kastély az ország hegyvidéki régiójában, Bejrúttól 40 km-re található. Egy Moussa Maamari nevű libanoni férfi építette, aki gyermekkorában saját kastélyról álmodott. Ezzel is próbál megnyerni egy gazdag családból származó lányt, akibe szerelmes volt. A kastély építése 1962-ben kezdődött és 2005-ig tartott. A környék lakói és a vendég kézművesek segítettek a libanoni romantikusoknak, hogy valóra váltsák álmaikat. A pletykák még az ország elnökéhez is eljutottak, aki támogatást nyújtott neki egy bankhitelhez. Érdemes megjegyezni, hogy Moussa soha nem kapta meg kedvese figyelmét. Így az egyedülálló erődszerű épület az elszántság és a viszonzatlan szerelem szimbólumává vált.

Az épületben múzeum található, a kastély tulajdonosa által összeállított kiállítással. Az Al Shouf Bioszféra Rezervátum Libanon legnagyobb védett ökológiai területe, amelynek egyik része a libanoni hegymászók mindennapi életét mutatja be, a másik része pedig a történelem különböző korszakaiból származó fegyverek és lőfegyverek kiterjedt gyűjteményét tartalmazza.

Shoof Cedar Reserve

Látnivalók értékelése: 4.1

Shouf Cédrus Rezervátum

Az Al Shouf Bioszféra Rezervátum Libanon legnagyobb védett ökológiai területe. Teljes területe eléri az 550 négyzetkilométert, ami az állam teljes területének mintegy öt százaléka. A rezervátum legfőbb értéke a híres libanoni cédrus erdeje, az itt növő fák némelyike több mint kétezer éves. A természetvédelmi terület a cédruson kívül mintegy 500 növényfajnak ad otthont, valamint 32 emlős- és 250 madárfajnak ad otthont. Farkas, hiúz, gazella, hegyi zerge, valamint fácán, fácán, griffmadár és aranysas is megtalálható itt.

Az 1996-ban alapított menedékhely hamarosan az ország legnépszerűbb ökoturisztikai célpontjává vált. A Kr. u. 10. századból származó barlangi romok történelmi emlékhelyet jelentenek.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: