20 legjobb látnivaló Jurmalában

Észak-Lettország nem hasonlít egy hagyományos üdülőhelyre, ami honfitársainkat illeti. A zord éghajlat nem alkalmas az egész éves tengerparti nyaraláshoz, így még a legnépszerűbb turistaváros, Jurmala is nehezen nevezhető nyári üdülőhelynek. Számos látnivaló azonban kulturális és történelmi jelentőségű, ezért a látogatók egész évben ide járnak. Szakértőink összeállítottak egy listát a város legjobb látnivalóiról.

Jurmala legjobb látnivalói

Jelölés hely: név Értékelés
A legjobb építészeti látnivalók Jurmalában 1 Morberg nyaralókomplexum 5.0
2 Jurmala Globe 4.9
3 Teknős szobor 4.8
4 Emilija Racienė Fürdőház 4.7
5 Wacker House 4.6
6 Tengeri pavilon 4.5
Jurmala legjobb természeti látnivalói 1 Jurmalai strandok 5.0
2 Rakagapa Park 4.9
3 Dzintari Erdei Park 4.8
4 Ķemeri Nemzeti Park 4.7
5 Fehér dűne 4.6
6 Horne kertje 4.5
A legjobb kulturális látnivalók Jurmalában 1 Dzintari koncertterem 5.0
2 Jomas utca 4.9
3 Szabadtéri néprajzi múzeum Jurmalában 4.8
4 Aspazija Múzeum 4.7
5 Jurmalai Városi Múzeum 4.6
6 Jurmalai vízi park 4.5
7 Turaida Rose 4.4
8 A fény színháza 4.3

A legjobb építészeti látnivalók Jurmalában

Morberg üdülőkomplexum

Értékelés: 5.0

Morberg házikó komplexum

A Jurmalában található építészeti látnivalók közé tartozik a gazdag osztály híres tagjának, Kristaps Morbergnek és feleségének villakomplexuma. Ezt a valóban pompás faépületet maga a mágnás tervezte. A neogótikus építészeti stílus képviselője. A 20. században fejeződött be, 1883-ban kezdték el építeni.

A földgömböt hagyományos fogazott védőtornyok, valamint színes ólomüveg ablakok és teraszok jellemzik, amelyek a szerkezetet gyönyörűvé teszik. Az üdülőkomplexum nagyon hasonlít a gyermekmesék kastélyaihoz. Emellett az építkezés során Kristaps Morberg több olyan nem nyilvánvaló megoldást alkalmazott, amelyek lehetővé tették az energiaelosztás nagy hatékonyságát. A család halála után a ház a Lettországi Egyetemre szállt.

Jurmalai földgömb

Értékelés: 4.9

Jurmalai földgömb

Jurmalában az összes ismert mérnöki és építészeti látnivaló közül a földgömb az egyik legérdekesebb. A Jomas utcában található, és teljes egészében rézlemezekből készült, és az acéltartóhoz van rögzítve. A fémszerkezet teljes súlya több mint 1000 kilogramm, és 1960-ban készült. 2003-ban. helyreállították, és 12 évvel később véletlenül megsérült.

Jelenleg a jelenlegi helyén van, de jelentősen felújított állapotban. Például egy forgó mechanizmust és számos megvilágító elemet adtak hozzá, így a földgömb egy valódi bolygó forgásához hasonló módon forog. A turisták körében nagyon népszerű fotózási helyszín, és Jurmalában méltán híres nevezetesség.

Teknős szobor

Értékelés: 4.8

Teknős szobor

A tengertől nem messze, közvetlenül a pavilon és a sétány mellett 1995-ben állítottak fel egy nagy teknősbéka-szobrot, a híres Janis Bard alkotását. Az emlékmű teljes egészében bronzból készült. Több verzió is létezik arra vonatkozóan, hogy a művész miért éppen a Lettországban nem található teknőst választotta az új mérföldkő ötletéül.

Úgy tartják, hogy ez a hosszú élet szimbóluma, de egy másik verzió szerint Janis Bard így akarta megmutatni, hogy az élet a maga útján halad. Bármilyen alkalomból is, ez a szobor az egyik legnépszerűbb Jurmalában, ezért a turisták gyakran jönnek ide fényképezni. A helyi hiedelmek szerint a fejének dörzsölése több boldogságot hoz az embernek.

Emilia Ratene fürdőháza

Értékelés: 4.7

Emilia Ratzene fürdőháza

A 20. század elején a gazdag Emilija Racene asszony jelentős összeget fektetett a hely megépítésébe. Az eredmény Jūrmala egyik legérdekesebb és legszebb látnivalója. 1916-ban megnyitották a fürdőházat, és a látogatók rendszeresen fürödhettek tűlevelű gallyakkal és forró vízzel. Az illóolajokat kiegészítésként használták. Építésének idején ez volt Jurmalában az egyik legszebb látnivaló.

Olvasson tovább  Top 25 látnivalók Kercs (Kerch)

Sajnos a hosszú használaton kívüli időszakot és az 1982-es nagyszabású felújítást követően a külseje szinte teljesen eltűnt. Később újjáépítették, de ahhoz képest, ahogyan építése idején kinézett, nem nyerte vissza korábbi külsejét. Jelenleg a fürdőház magánház, és nem lehet bemenni oda. A közelben számos kávézó és étterem található, amelyeket meglátogathat, miután elsétált a híres nevezetesség mellett.

Vaker House

Értékelés: 4.6

Wacker háza

A Vaquerre nevezetesség építészeti története a 20. századra nyúlik vissza. Azonban még a rezidencia építése előtt is itt volt a híres Steger pékmester udvara, valamint Korovin boltja. Később az udvaron egy kis piac működött, majd néhány évvel később Leopold Wacker kereskedőmágnás vásárolta meg. Ennek eredményeképpen számos létesítmény alakult ki a birtokon.

Az 1930-as években a lett szecessziós stílus jegyében épült a fürdőház. Ezt a helyet eredetileg egy nagy szálloda, bank és étterem foglalta el. Már a Szovjetunió idején is itt volt a halüzlet. A falakon mindig is lett művészek festményei, valamint számos érdekes díszítőelem található. És a fő jellemzője a mozaikokkal borított nagy halastó. Sajnos, a belső tér teljesen elveszett. A házat csak kívülről lehet megcsodálni.

Tengeri pavilon

Értékelés: 4.5

Tengeri pavilon

A jūrmalai tengeri pavilon épülete szintén fontos építészeti mérföldkőnek számít. Az épületet 1909-ben építették, és a történelmi dokumentumok szerint az építkezés a századfordulón kezdődött. Nagyrészt egy miniatűr palotára hasonlít. Építészeti stílusát tekintve a helyi földek történelmi építményének lenyűgöző példája. A belső tér a szecessziós stílus példája.

Maga a pavilon különösen érdekes, mert részben a romantika stílusában épült. Az épületet a tehetős helyiek és a látogatók látogatására szánták. A második világháború alatt gyakori vendége volt V. Gusztáv, Svédország uralkodója, aki rendkívül ellentmondásos politikát folytatott. A II. világháború után pedig alaposan felújították.

Jurmala legjobb természeti látnivalói

Jurmalai strandok

Értékelés: 5.0

Jurmalai strandok

A fő látványosság, amely miatt a várost nyáron felkeresik, a jūrmalai strandok. Kicsit hűvösebbek, mint hagyományos mediterrán vagy indiai-óceáni társaik, de azok számára, akik nem akarnak a napon sütkérezni, nagyszerű helynek számítanak. A helyi Balti-öböl vízhőmérséklete ritkán haladja meg a 22 Celsius-fokot.

Itt csak évi 2 hónapig ajánlatos úszni, mivel ősszel már nagyon hideg a víz. Maga a strand területe is jelentős, körülbelül 32 kilométer hosszú. A strandok közül a Bulduri és a Dzintari a leghíresebbek. Egy része nemzetközi díjat kapott parkosításáért és tisztaságáért. Érdemes ezeket a helyeket nyáron felkeresni.

Rakagapa Park

Értékelés: 4.9

Rakagapa Park

Jurmala természeti látnivalói között a második helyen a Rakagapa Park áll, amely a Lielupe folyó partján található. Általában nem zsúfolt, így sok időt tölthet el a nagyváros nyüzsgésétől távol. Például nagyszámú 300 évnél idősebb reliktumfa található.

Lettország legnagyobb és legszélesebb dűnéi számos látnivaló között találhatók. Hasonló képet gyakran találunk a tengerpart közelében is. A fenyőerdőn kívül számos veszélyeztetett állatfaj is megtalálható a parkban. A megfigyelésükhöz pedig egy különleges ösvénysorozat áll rendelkezésre. Mivel maga az erdő a dűnék között található, minden szükséges kényelmi felszereléssel rendelkeznek.

Dzintari Erdei Park

Értékelés: 4.8

Dzintari Erdei Park

A harmadik helyen a Jurmalai természeti látnivalók rangsorában a Dzantari örökzöld erdőpark áll, amely az egész ország egyik legszebb helye. Itt sok időt tölthet gyermekeivel vagy barátaival. A több mint 200 éves park fő attrakciójának a fenyőfák kincsesbányáját tartják. A látogatók számára széles utak állnak rendelkezésre.

Maga az erdőpark egy békés hely, távol Jurmalától és a nyüzsgéstől. Szinte nincs infrastruktúra, és élvezheti az északi erdő hangjait a végtelenségig. Csak egy kis kávézó van, amely egyszerű és finom ételeket kínál. A gyermekes párok értékelni fogják, hogy több játszótér is rendelkezésre áll az aktív kikapcsolódáshoz. Vannak hinták, trambulinok és kötéllabirintusok.

Ķemeri Nemzeti Park

Értékelés: 4.7

Ķemeri Nemzeti Park

Nemcsak Jurmala, hanem egész Lettország egyik fő látványossága a Ķemeri Nemzeti Park. Ez egy természetes rezervátum, amelyet erdők és mocsaras területek borítanak. A növény- és állatvilág nagyon jól fejlett ezen a területen, és különösen sok madár van, amelyek már szinte megszokták, hogy az emberek figyelik őket. Ezért sok érdekes fényképet lehet készíteni.

Olvasson tovább  12 legjobb gyógyfürdők Pjatigorszkban

Az egész terület több helyszínre van felosztva, amelyek között van egy, amely a turisták számára megközelíthetetlen. Veszélyeztetett fajok élnek itt. A parkban gyönyörű strandok és dűnék találhatók, és különösen érdekesek a nem hagyományos eredetű ásványvízforrások. Számos gyalogösvény és híd segíti a könnyebb közlekedést.

Fehér dűne

Értékelés: 4.6

Fehér dűne

A Balti-tenger jelentős számú dűnével rendelkezik, amelyeket a víztömegek mozgása alakít ki. A Jurmalához közeli Lielupe folyónál található helyszín azonban az egyik legrégebbi, és 1757-re nyúlik vissza. A turisták számára a legérdekesebb, hogy a tetejéről megcsodálható a környező vidék festői tája. A Jurmala látnivalóinak rangsorában már említett Rakagapa Park nagyon közel található.

A Lielupe folyó, Lettország egyik legnagyobb vízi útja többször is megváltozott a jégtorlaszok – természetes gátak – miatt. Az eredmény egy fehér dűne. A kert legmagasabb pontja 17 méter. A durva és megkeményedett homok az arab országokban az épületek építéséhez használt hagyományos kőre emlékeztet. Folyamatosan szétesik, így nem biztos, hogy megéri megnézni néhány év múlva.

Gorna kert

Értékelés: 4.5

Gorna kert

Ezt a parkterületet egy híres helyi lakosról nevezték el, aki a 19-20. század fordulóján a tér tulajdonosa volt. Régebben itt volt a városi temető, és bár ez egy orosz számára furcsának tűnhet, úgy döntöttek, hogy Jurmala kis mérete miatt rekreációs területté alakítják át. A tizenkilencedik század végére számos fontos kulturális létesítmény épült itt, köztük éttermek és szórakozóhelyek.

1905-ben pedig megtartották az első fesztivált, amelynek keretében elénekelték a későbbi lett himnuszt. A kert azonban 1913-ban végleg leégett, és csak az első világháború után tudták újjáépíteni. Egy fontos zenekar található benne, és a Nagy Honvédő Háború idején a tereprendezési munkálatokat itt befagyasztották. A jurmalai lakosok azonban úgy döntöttek, hogy folytatják a kert gondozását. Ennek eredményeképpen tökéletesen megmaradt.

A legjobb kulturális látnivalók Jurmalában

Dzintari koncertterem

Értékelés: 5.0

Dzintari koncertterem

A fő koncert- és fesztiválhelyszín, a Dzintari az első helyen áll Jurmalában a látnivalók rangsorában. Nagyon népszerű a helyi hírességek és a külföldi látogatók körében egyaránt. Itt a 19. század óta tartanak fesztiválokat. Maga az épület azonban 1962-ben jelent meg. Ezt követően többször átépítették.

A nevezetesség története az 1870-es évekre nyúlik vissza, amikor Edinburghban egy kis színházi színpadot építettek (a terület neve Mária Romanova és Albert skót herceg esküvője után), és a Kurhaus Concert Garden nevet kapta. A repertoárban korábban tánczene, cirkuszi műsorszámok, sőt varieté is szerepelt. Ez az egyik legfontosabb látnivaló a régióban.

Jomas utca

Értékelés: 4.9

Jomas utca

Jurmala egyik fő látványossága a Jomas utca. Gyakran társítják a városhoz, és a homokhullámokról kapta a nevét. Korábban ezt az utcát az oroszul beszélő turisták Puskin prospektusként ismerhették. Ez a látványosság a 19. század végéről származik, így az egyik legrégebbi a vízparton.

Manapság nagyon forgalmas hely, számos ajándékbolt, piac és gyógyszertár található itt. A régióban pusztító tűzvészek és háborúk miatt a város építészeti megjelenése többször is megváltozott, ami új és érdekes létesítményeket és épületeket eredményezett. Jelenleg az utca egy része a vasútállomásra, a másik része pedig a Globe-ra néz. Csak gyalogosan lehet közlekedni.

Szabadtéri néprajzi múzeum Jurmalában

Értékelés: 4.8

Szabadtéri néprajzi múzeum Jurmalában

Korábban ez egy hagyományos halászfalu volt, ahol a tenger gyümölcseit készítették. Voltak egyszerű parasztok, akik népi kézművességgel foglalkoztak. Ezért úgy döntöttek, hogy létrehoznak egy etnográfiai komplexumot. A múzeumot 1970-ben nyitották meg, és a Baltikum minden részéből származó különböző hangszereket hozott magával. Ennek eredményeképpen a jurmalai múzeum nagyon népszerűvé vált.

Rendszeresen szerveznek különböző tájékoztató túrákat, amelyek bemutatják az itt használt lakóhelyeket és eszközöket. Megnézheti például, hogyan fonják a lett halászok a hálókat vagy kötik a csomókat, megkóstolhatja a frissen füstölt halat, vagy meghallgathatja a lett népdalokat és verseket. A Jūrmala Városi Múzeum összes építménye teljesen működőképes.

Olvasson tovább  Top 10 síközpont Finnországban

Aspazija Múzeum

Értékelés: 4.7

Aspasia Múzeum

Aspasia az ország egyik legismertebb személyisége. Jan Rainis művészetpártoló felesége volt, és halála után Rigából Jurmala környékére költözött. 1933-ban vásárolt egy kis kúriát Dubulti városában. Ez a kellemes kék épület már messziről kitűnik dekorációjával és különösen fafaragásaival. Amíg a költőnő élt, gyakran jártak ide látogatók, de halála után a házat az önkormányzat vette át.

1990-ben egy rajongói csoport segítségével az épületet felújították, fényképek és tanúvallomások segítségével. A látványosság egyértelműen kiemelkedik a környező épületek közül, és a belsejében hagyományos ruhadarabok és háztartási tárgyak találhatók, amelyek a korhoz tartoznak. Maga a tér igazán meleg légkörű, az Aspasia életét idézi. Ez a látnivaló tökéletes azok számára, akiket érdekel a lett kultúra.

Jurmalai Városi Múzeum

Értékelés: 4.6

Jurmalai Városi Múzeum

Ezt a látványosságot 1962-ben hozták létre, és azóta a turistáknak számos adatot kínál a jurmalai üdülőhely fejlődésének történelmi mérföldköveiről, a 19. századtól kezdve. A kiállítások több mint 50 000 tárgyat tartalmaznak, amelyek mindegyike a hely hosszú életének történetét meséli el. A legérdekesebbek azok, amelyeket a Balti-tenger fenekéről emeltek ki.

A hajóknak és tengeralattjáróknak még külön terem is van. Egy másik érdekes kiállítás Riga és Jurmala megye üdülőhelyeinek van szentelve. Például történelmi krónikák vannak a szanatóriumok és az orvostudomány fejlődéséről, valamint a különböző tényezőknek az emberre gyakorolt hatásáról. Van egy forrás is, amely a partvidék éghajlati jellemzőit mutatja be. Többet megtudhatsz a Ķemeri szanatóriumról és még sok másról.

Jurmalai vízi park

Értékelés: 4.5

Jurmalai Aquapark

A 2003-ban megnyitott Līvu Jūrmala egyik fontos nevezetessége, Északkelet-Európa egyik legnagyobb aquaparkja. Több mint 16 millió eurót kellett költeni a park megépítésére, és minden évben turisták és helyiek jönnek ide pihenni. A park központi részét egy háromszintes épület és egy nagy torony foglalja el. A projekt fejlesztői igyekeztek igazi trópusi környezetet teremteni a Lielupe folyó partján. Például számos csúszdát és szökőkutat találunk.

2019-ben a parkot megújították, az új attrakciók között egy nagy szögben történő leereszkedés is szerepel. Az aquapark több tematikus zónára oszlik, amelyek között még az extrém sportok szerelmeseinek is találhatsz. Különleges látványosság a születésnapok és más ünnepek idején, amikor különleges kedvezményes programokat kínálnak. Kiváló infrastruktúra áll rendelkezésre.

Turaida rózsája

Értékelés: 4.4

Turaida Rose

Jurma egyik legfontosabb kulturális nevezetessége a Turaida Rózsa szobra. A helyi hiedelmek szerint Maya inkább a halált választotta, mint a gyalázatot, hogy ne árulja el a szerelmét. Ennek érdekében becsapta csábítóját, hogy karddal szúrja le, felhasználva a varázskendő meséjét, amely sebezhetetlenséget ad.

Turaida Rosa sírja azonban Jurmalától jóval távolabb, Sigulda városában található. Egy öreg hársfa mellett található, és az ifjú házasok gyakran meglátogatják a lány sírját, hogy virágot helyezzenek el. Számos dokumentum maradt fenn, amelyek megerősítik a legendát. Magában Jūrmalában pedig van egy érdekes szobor, amely egy lányt ábrázol, de a képét erősen felújították.

A fény színháza

Értékelés: 4.3

A fény színháza

A Jurmalában található kulturális látnivalók rangsorában az utolsó helyet egy galéria-színház foglalja el, amely egy kis kétszintes kúriában található. A legtöbb festményt a városon kívül is ismert Vitalij Jermolajev festette. Ennek a látványosságnak a neve angolra fordítva “belső fény”. A festő biztosította a festési módszer használatát.

A viaszfestés módszerét azonban már az ókori Egyiptomban is használták különböző templomok és más nevezetességek festésére. Vitaly Ermolaev nagymértékben kibővítette ezt a technikát, így minden képet egyedivé tett, különösen ebben vagy abban a megvilágításban. A gyűjteményt folyamatosan bővítik, ezért szakértőink azt javasolják, hogy látogasson el erre a nevezetességre.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: