21 Jaipur legjobb látnivalói közül

Az ősi rózsaszín város, így ismerik sokan a turisták közül. A fő jellemzője, hogy az épületek többsége festett terrakotta. A város az indiai Aranyháromszög része, amelyet a világ egyik leghíresebb látnivalójaként tartanak számon. Jaipurban rengeteg látnivaló található, ezért szakértőink rangsorolták a legjobbakat. Választásunkat az utazók véleménye alapján végeztük.

Jaipur legjobb látnivalói rangsor

Jelölés hely Név Értékelés
Jaipur legjobb építészeti nevezetességei 1 Jantar Mantar csillagvizsgáló 5.0
2 Jal Mahal 4.9
3 Jaipur óvárosa 4.8
4 Alsisar Have Hotel épülete
 • 4.7
  Jaipur legszebb palotái 1 Városi Palota 5.0
  2 Wind Palace 4.9
  3 A Városi Palota komplexum Jaipurban 4.8
  4 Samodh palota 4.7
  Jaipur legjobb erődjei 1 Borostyán erőd 5.0
  2 Jaigarh erőd 4.9
  3 Nahargarh erőd 4.8
  4 Jaivana ágyú 4.7
  5 Bhangarh erőd 4.6
  Jaipur legjobb kulturális látnivalói 1 Albert Hall Múzeum 5.0
  2 Madárrezervátum Bharatpurban 4.9
  3 Keoladeo Nemzeti Madárpark 4.8
  4 Ranthambore Nemzeti Park 4.7
  Jaipur legjobb vallási látnivalói 1 Govinda Dev Ji templom 5.0
  2 A Bőség Istennője templom 4.9
  3 A majmok temploma 4.8
  4 Moti Dungri templom 4.7

  Jaipur legjobb építészeti nevezetességei

  Jantar Mantar csillagvizsgáló

  Értékelés: 5.0

  Jantar Mantar csillagvizsgáló

  A világ egyik legnagyobb ókori csillagvizsgálója és az Indiában épült 5 közül a legnagyobb, a látnivalók listájának élén áll. Tökéletesen megmaradt, így rendkívül fontos örökségi helyszínnek számít. 14 hatalmas építményt foglal magában. Megbecsülték a különböző égitestek idejét és távolságát, és meteorológiai vizsgálatokat végeztek.

  A világ legnagyobb napóráját, a 27 méter átmérőjű gnómont a helyszínen állították fel. Még mindig nagyon pontosan mutatják az időt. Az egész építmény az ősi India hagyományos stílusában épült, rengeteg ívvel és oszloppal. Valójában a görög poliszhoz hasonlítható, de sokkal jobb állapotban van. Ez a régió egyik legrégebbi nevezetessége.

  Jal Mahal

  Értékelés: 4.9

  Jal Mahal

  Egészen közel a rangsor élén áll a Borostyán erőd melletti pazar kastély. A hindu fordítás úgy hangzik, mint egy palota a vízen, ami egyáltalán nem meglepő. A fenséges kastélyt azonban csak a vízpartról lehet megcsodálni – néhány szolgán és búváron kívül senkit sem engednek be.

  A dzsaipuri Jal Mahal építésének fő célja az volt, hogy a 18. században a padisahok számára nyári rezidenciát hozzanak létre. Később azonban egy gátat építettek a folyásirányban, amely a csodálatos kastélyt víz alá helyezte. Jelenleg az épületet szinte teljesen elárasztotta a víz, és nem lehet bejutni. Az építményt azonban minden turista megcsodálhatja, aki az újkori India építészetét szeretné megcsodálni.

  Jaipur óvárosa

  Értékelés: 4.8

  Jaipur óvárosa

  Az óváros vagy rózsaszín negyed egy történelmi régió, szinte Jaipur központjában. Ez egy fontos kulturális látványosság, amelyet mindenképpen meg kell néznie, ha Jaipurba érkezik. Korábban itt éltek a maharadzsa város kézművesei, és itt zajlott szinte minden tevékenység.

  A terület jelenleg rengeteg ősi templomnak és más kulturális és kézműves építményeknek ad otthont. A legtöbbjük rózsaszín homokkőből készült, innen ered a kerület neve. Ugyanezt az anyagot használták más városokban, többek között Agrában és Delhiben is, ami esztétikailag még értékesebbé tette a helyszínt. Különösen szép esténként, amikor a lenyugvó nap megvilágítja a falakat és a házakat.

  Alsisar Have Hotel épülete
 • Értékelés: 4.7

   Alsisar Have<li></div><p>” src=”/wp-content/uploads/2023/05/56616666193601-1821.jpg” height=”400″ title=”Alsisar Have Hotel épülete</p><li>“><p>Jaipur legjobb építészeti nevezetességei között a következő helyet egy nagy épület foglalja el, amely a rózsaszín város központjában található. Ez egy nemesi család régi kastélya, körülbelül 10 km-re a Borostyán erődtől. 1892-ben épült és 1994-ben újjáépítették. Hosszú felújítás után ez a hely Jaipur egyik leghíresebb szállodájává vált.</p><p>A hatalmas, fehérre meszelt épület a hagyományos Rajput stílus lenyűgöző példája, amely jelentős számú díszes boltívet, kecses erkélyeket és kupolás tetőket tartalmaz. Az egész nagyon hasonlít a Szelek Palotájára, amely ugyanabban a városban található. Ez a legszebb építmény megérdemli, hogy helyet kapjon a toplistán.</p><h2>Jaipur legszebb palotái </h2><h3>Városi Palota</h3><p>Értékelés: 5.0</p><div style=Városi Palota

  A város egyik legnagyobb és legérdekesebb helye a Fővárosi Palota. Ez a legfestőibb építmény egész Jaipurban, és méltán vezeti a legjobb rezidenciák listáját. Hatalmas rózsaszín homokkőfal veszi körül. Minden turistát meglep fenségével és eleganciájával. 1727-re nyúlik vissza, amikor az egyik leghíresebb maharadzsa telepedett le benne.

  Jelenleg a palota két részre van osztva, az egyikben az uralkodók családja lakik. Ha a maharadzsa a palota területén tartózkodik, akkor egy megkülönböztető zászlót fognak kitűzni. A második rész egy múzeum, számos kiállítási tárggyal. Ezért a területet minden Indiába nyaralni érkező turistának érdemes meglátogatni, hogy élvezze a hatalmas és fényűző paloták látványát.

  A Szelek Palotája

  Értékelés: 4.9

  A Szelek Palotája

  A szelek palotája Jaipur egyik legérdekesebb látnivalója. A Maharaja Sawai Singh által 1799-ben építtetett épület a háremének adott otthont. Fő jellemzője a bonyolult építészet, a palota minden feleség számára úgy lett megtervezve, hogy ne érezzék magukat kényelmetlenül, ugyanakkor képesek legyenek nézni a sok felvonulást és felvonulást.

  A Szelek Palotája nemcsak Dzsaipur, hanem egész India egyik fő szimbóluma. Az építészeti és kulturális műemlék fontos helyszín, amelyet rendszeresen felújítanak, hogy megőrizze eredeti megjelenését. Ezért szakértőink úgy vélik, hogy ezt a helyet mindenképpen meg kell látogatni, ha Indiába utazik.

  Városi palota komplexum Jaipurban

  Értékelés: 4.8

  Városi palota komplexum Jaipurban

  A Városi Palota komplexum, amely a harmadik helyen szerepel a Jaipur látnivalók rangsorának ebben a részében, egy 18. századi építmény. Több stílust ötvöz, a mogul és a radzsasztáni stílusokat. A palotát építése óta többször is átépítették, így új szárnyakat alakítottak ki, amelyeket folyosók és udvarok tagolnak.

  Jelenleg a komplexum több múzeumnak ad otthont, amelyek közül a legérdekesebb a fegyvertár. A gyűjtemény több mint 2000 példányt tartalmaz, a legrégebbi egy 1580-ban készült példány. Ezen kívül több, a ruházattal és a textíliával foglalkozó intézmény is létezik. A komplexumot ezért kötelező meglátogatni minden olyan turistának, akit érdekel India kultúrája a maga sokszínűségében.

  Samod Palace

  Értékelés: 4.7

  Samodh palota

  Jelenleg a Szamodi Palota India egyik leggazdagabb és leghíresebb dinasztiájának tulajdona. A komplexumot egyedülálló építészeti látványosságnak tartják, amely a számos kiegészítés ellenére hagyományos épület maradt. A 17. század körül épült a Rawal dinasztia megrendelésére. Bár a család nem királyi család, mégis az egyik leggazdagabb család az egész országban.

  Később ez a klán sokkal ismertebbé és gazdagabbá vált, és még a Maha címet is megkapta, ami nagyszerűt jelent. Maga a palota a Rajput stílus kiváló példája, gyönyörű kivitelezéssel, és a földszinten található a szultáni csarnok, amely teljes egészében értékes márványból készült. És számos tükrös szoba is van.

  Jaipur legjobb erődjei

  Borostyán erőd

  Értékelés: 5.0

  Borostyán erőd

  Az Amber Fort Jaipur egyik legfontosabb történelmi nevezetessége, amely az arany háromszög része. Az erőd a főváros közelében található, így nagyszerű hely a látogatásra. Az Amber erőd a Jaipur-völgy feletti magaslaton álló biztonságos palota lenyűgöző példája. A közelben van egy másik erőd, amely a régiót védi az inváziótól.

  Az erőd falainak teljes hossza meghaladja a 20 km-t, és a helyiek gyakran nevezik nagy erődnek. Az erődöt még Jaipur alapítása előtt létesítették a régióban, és korábban a régió fővárosa volt. Kizárólag helyi anyagok felhasználásával épült, és gondosan álcázva, hogy természetes alkotásnak tűnjön. Ennek eredményeként a homokkő naplementekor nyilvánvalóan rózsaszínűvé válik.

  Jaigarh erőd

  Értékelés: 4.9

  Jaigarh erőd

  Rajasthan egyik legjobban megőrzött erődje, amely egykor a fővárost védte a betörő ellenségtől. 1726-ban épült., A borostyán erőd védelmének kiegészítése érdekében. Ez a két erőd valójában egy helyi védelmi és építészeti együttest alkot, amely egyetlen látványosságot képez.

  Míg Borostyánkő a rádzsák rezidenciája és védelme volt, addig a Jaigarh az uralkodó életben tartására szolgáló vészintézkedés volt. Az erődöket földalatti folyosók bonyolult rendszere köti össze, amelybe még ma is be lehet hatolni. A főtorony tetején egy nagy kilátóteraszt emeltek, ahonnan egész Jaipurra nagyszerű kilátás nyílik. Itt található a világ legnagyobb ágyúja is, amelyről az alábbiakban olvashatnak.

  Nahargarh erőd

  Értékelés: 4.8

  Nahargarh erőd

  Jaipur erődítményeinek rangsorában a harmadik helyet az egyik legnagyobb erőd foglalja el, amely a város feletti dombon található. Ez egy kiváló kilátópont, és a tetejéről minden látnivalót látni lehet. Sawai Singh, Jaipur alapítójának uralkodása alatt épült. 1734-ben úgy döntöttek, hogy megerősítik az új várost.

  Az eredmény egy bevehetetlen erődítmény lett, amely Rajasthan új fővárosát védte. Az erődöt az évek során többször is felújították, hogy méltó otthont biztosítson a tulajdonosok számára. Jelenleg a nevezetesség emlékezetes hely a turisták számára, mivel a hatalmas, erős védelemmel rendelkező építmény olyan díszes belső térrel párosul, amely még egy uralkodóhoz is méltó.

  Jaivana Cannon

  Értékelés: 4.7

  Jaivana Cannon

  A Jaigar erőd egyik fő látványossága egy hatalmas ágyú, amely a Jaivana nevet viseli. Nyugodtan nevezhetjük a moszkvai cári ágyú analógjának. Az Indiában telepített ágyú súlya több mint 50 tonna, és 1726-ban öntötték a sokat emlegetett Sawai Jai Singh a Második parancsára. Innen származik az ágyú neve “Jaya ágyú”.

  A várfalakon belül helyezték el, és védelmi tüzérségként kívánták használni. Abban az időben úgy gondolták, hogy ez az ágyú volt a legnagyobb a világon. Nem tudni, hogy rendeltetésszerűen használták-e, de a Jaivan-ágyú még mindig helyi nevezetességnek számít.

  Bhangarh erőd

  Értékelés: 4.6

  Bhangarh erőd

  Jaipur utolsó rangsorolt védelmi látványossága a városon kívül található hatalmas erőd. Ami a turisták számára érdekes lehet, hogy a hely számos tragédiáról hírhedt. A lakosok még egy emléktáblát is állítottak, amely az erődre kirótt átokra figyelmeztet.

  A legenda szerint a terület uralkodójának egyik mágusa beleszeretett egy hercegnőbe, aki nem viszonozta a szívességet. Az erődöt később az utolsó emberig kifaragták… Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy a Bhangarh erőd India egyik építészetileg és történelmileg legérdekesebb látnivalója. A helyet számos legenda is övezi, beleértve az eredetet és a rádzsákat is.

  Jaipur legjobb kulturális látnivalói

  Albert Hall Múzeum

  Értékelés: 5.0

  Az Albert Hall Múzeum

  A régió kulturális látnivalói között az első helyet a múzeum foglalja el, amely az egyik legérdekesebb kertben, a Ram Niwasban található. Ez a legrégebbi ilyen létesítmény Rádzsasztán államban, és 1876-ban kezdték építeni, amikor Albert walesi herceg Indiába látogatott. Belül hatalmas gyűjteménye van a különböző értéktárgyaknak, beleértve az egyedi festményeket és még sok mást is.

  A zenei és táncos galériák, valamint a falfestészetnek szentelt helyek minden turista számára nagy érdeklődésre tarthatnak számot. Az épület maga is egy építészeti műemlék, amely a helyi és a szaracén stílusok kombinációjával készült. Valójában ez az egyik legszebb épület az államban, amely eltér a hagyományos trendektől, amelyeket Jaipur top látnivalóinak többi tagja mutat be.

  Bharatpur madárrezervátum

  Értékelés: 4.9

  Bharatpur madárrezervátum

  India nemcsak hagyományairól és kasztrendszeréről ismert, hanem egzotikus állatainak óriási számáról is. E madarak közül néhányat különösen nagyra értékelnek itt. A rezervátum teljes területe több mint 40 négyzetkilométer. És nagy kiterjedésű vizes területeken fekszik, amelyeket korábban Rajasthan uralkodói használtak vadászatra.

  Jelenleg rengeteg egzotikus madár költ itt, köztük a szürke daru, a flamingó, az ibisz, a pelikán és még sok más. Télen a fajok száma nő. Például, a szibériai darvakat lehet észrevenni… A parkban való közlekedés autóval vagy kerékpárral. Néhány idegenvezető csónakázást kínál.

  Keoladeo Nemzeti Park

  Értékelés: 4.8

  Keoladeo Nemzeti Madárpark

  A kulturális látnivalók listájának harmadik helyét a Keoladeo foglalja el – a világ egyik legjobb parkja. Ez egy nemzeti védett terület Jaipurtól távol, Rajasthan keleti részén. A park teljes területe közel 30 kilométer. Elsősorban a Vörös Könyvben szereplő madarak nagy számának otthona miatt ismert, és a világ egyik legfontosabb madárélőhelye.

  Ezért érdekes hely a tudósok, turisták és lakosok számára. 1982-ben alapították, és 3 évvel később felvették az UNESCO világörökségi listájára. A területen rengeteg vizes élőhely és füves terület található. Jaipurtól azonban elég messze van, és hosszú időbe telik ide eljutni.

  Ranthambore Nemzeti Park

  Értékelés: 4.7

  Ranthambore Nemzeti Park

  hotos/anilr/, CC BY 2.0 creativecommons.org/

 • censesy/2.0gt;, via Wikimedia Commons

  A negyedik helyen Észak-India leghíresebb és egyik legnagyobb parkja áll. Teljes területe meghaladja a 390 négyzetkilométert. Jaipurtól bizonyos távolságra található, körülbelül 3 óra alatt érhető el. A parkot 1955-ben hozták létre, és később India egyik legnagyobb védett területévé vált.

  A Ranthambore Nemzeti Parkot 1980-ban jelölték ki. A terület nagy része hegyi fennsík, nem túl gyakori ebben a régióban. Határait két folyó határolja, amelyek tavakat alkotnak. A park fő különlegessége a központi területen élő számos tigris jelenléte. Az emberek szafarizni jönnek ide, de érdemes megjegyezni az utazás nagy veszélyességét, ami egyesek számára csak előny lehet. A túravezetők azonban a séták során általában felfegyverkezve vannak.

  Jaipur legfőbb vallási látványosságai

  Govinda Dev Ji templom

  Értékelés: 5.0

  Govinda Dev Ji templom

  Szakértőink szerint a fő vallási látványosság a Govindaji vagy Vrindávan templom, amely a park palotakomplexumának központi részén található. A hagyományos európai értelemben nem is vallási hely lenne, hanem egy kis márvány baldachin. De a hinduk a helyet a város egyik fő templomának, Govindát pedig fontos istennek tartják.

  Krishna, a hinduizmus legfőbb dévája, Krishna egyik megtestesítőjének tekintik. Ezért zarándokok milliói jönnek ide minden évben. Esténként sok istentiszteletet tartanak itt, amelyek ünnepélyes körmenetekké válnak. Ezért a Govinda Dev Ji templom India egyik fő látványossága, a hinduizmus követőinek nagyszámú jelenléte miatt. A turisták számára nagyszerű lehetőség lesz a hagyományos indiai értékek megismerésére.

  A Bőség Istennőjének temploma

  Értékelés: 4.9

  A Bőség Istennőjének temploma

  A Bőség Istennőjének szentelt áttört templom a város egyik legfontosabb épülete. A teljesen fehér márványból készült építmény a 20. századból származik, ezért kevés történelmi értékkel bír. Fő jellemzője, hogy egyszerre több vallásnak is szentelt: az iszlámnak, a hinduizmusnak és a kereszténységnek.

  A három fő kupola különböző stílusú, hogy megmutassa, hogy ezek a vallások egyesülnek Indiában. Belül azonban csak a hindu istenek oltárai vannak. Emellett a templom mellett más híres vallási személyiségek szobrai is láthatók, köztük Konfucius, Szókratész és Jézus szobrai. Egyszerre építészeti és kulturális látványosság, amely India minden lakosa számára fontos.

  Majom templom

  Értékelés: 4.8

  Majom templom

  Jaipur északi külvárosában található a vallási nevezetességek rangsorának harmadik vendége. Ez a templom a majmoknak van szentelve, és még a felnőttek és az erős emberek számára is elég nehéz lesz eljutni hozzá. Hatalmas magasságkülönbségeket kell leküzdeni, hogy elérjük a mérföldkövet. Azonban minden turista, aki ezen az úton jár, páratlan szépségű látványban lesz része.

  A kis áttört templom, amely a terület hagyományos arany és rózsaszín színkombinációjában készült, minden látogatót elkápráztat. Különböző források szerint a terület hatalmas számú, akár 5000 majomnak is otthont ad. A legfontosabb, hogy ne dühítsük fel őket, hiszen ez az ő földjük. Belül egy hatalmas medencét találsz, ami megtisztít a bűneidtől.

  Moti Dungri templom

  Értékelés: 4.7

  Moti Dungri templom

  A dzsaipuri vallási nevezetességek listájának alján található India egyik legnagyobb temploma, amelyet a bölcsesség istenének, Ganesha-nak szenteltek. Egy nagy dombon található, és az azonos nevű kastély veszi körül, amely teljesen el van zárva a nyilvánosság elől. Az emlékmű falain különböző feliratok találhatók.

  Emellett a bőség istennőjének szentelt templomhoz hasonlóan számos fontos emléktárgy található benne. Ezek közül a legfontosabb Ganesha, az elefántfejű isten nagy szobra, akit a hinduizmus egyik legfőbb istenének tartanak. Minden szerdán vásárokat tartanak a mindenható tiszteletére, ahol érdekes ajándéktárgyakat vásárolhat. Érdemes meglátogatni, ha kíváncsi a hely kulturális sajátosságaira.

  Olvasson tovább  Top 25 látnivalók Grodno városában
 • Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: