A 18 legjobb látnivaló Laoszban

*A szerkesztő véleménye a legjobbakról. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklámnak szánt, és nem minősül vásárlási útmutatónak. Kérjük, vásárlás előtt konzultáljon szakemberrel.

Aki legalább egyszer járt már Laoszban, az tudja, milyen vonzó ez a dzsungel mélyén megbúvó kis ország. Itt hihetetlen béke, kedvesség és nyugalom uralkodik. A lenyűgözően szép, az ember által nagyrészt érintetlen természeti tájak pedig fokozzák e föld benyomását. Íme a legemlékezetesebb és legszokatlanabb laoszi látnivalók listája.

Rejtélyes és barátságos Laosz: Az ország 18 legjobb látnivalója

JelöléshelyCímÉrtékelés
Top 18 legjobb látnivaló Laoszban1A Wat Phu romjai5.0
2Tat Quang Si vízesés4.9
3Pitcher Valley4.9
4Patoussay diadalív4.8
5Buddha park (Wat Xiengkhuan)4.8
6Wat Sisaket templom4.7
7Ho Kham királyi palota és templom (Luang Prabang)4.7
8Pak Ou barlangok4.7
9Phat Laung templom (Arany sztúpa)4.6
10Mekong folyó4.5
11Plateau Bolaven4.5
12Ho Si Minh-völgyi ösvény4.5
13Wang Vieng barlangok4.4
14Nam Lik Jungle Fly4.4
15Nam Ngum tó4.3
16Si Phan Don (“Négyezer sziget”)4.2
17Etnológiai és Hagyományos Művészeti Központ4.1
18Bocao Természetvédelmi Terület4.0

Wat Phu romjai

Látványosság értékelése: 5.0

A Wat Phu romjai

A khmer kultúra hihetetlenül jellegzetes emléke, amely a 6-12. század körül épült. A sziklatemplom valójában egy sokkal régebbi szakrális építmény romjain áll. A vallási komplexum építészetét az angkori és a kokeriánus stílusok uralják, tökéletesen harmonizálva a bonyolult fafaragásokkal: a részletek hihetetlenül finomak, mesterien kidolgozottak.

A templomtól nem messze található egy szikla, amely gyógyforrással rendelkezik. Ez teszi a Wat Phu-t a legkülönlegesebb épületté, amely a khmer civilizáció emlékét szimbolizálja. A romokat hihetetlenül fényes, gyönyörű dombok veszik körül. Egyikük a Phu Khao hegy, amely az ősi időkben az imádat tárgya volt, és ma elválaszthatatlanul kapcsolódik a templomhoz.

A komplexum minden kellően fennmaradt eleme körülbelül a 11-13. századból származik. De még az ősi szentély rosszul megőrzött töredékei is lenyűgöznek a faragás fényűzésével és a munka finomságával. A Wat Phu romjai – az UNESCO által védett.

Tat Quang Si vízesés

Látványosság értékelése: 4.9

Tat Quang Si vízesések

Hihetetlenül szép látványosság a dzsungel mélyén rejtve. A vízesés az azonos nevű nemzeti parkban található, a Mekong folyó partján. A Tat Quang Si lenyűgöző szépségű, amit csak fokoz a zuhatagok sokasága: a víz hevesen folyik rajtuk, kristálytiszta, kékes színű patakban zúdul lefelé. A víz szokatlan színárnyalatát a mész és a szén-dioxid közötti reakció okozza.

A vízeséshez közeledve szinte hallani lehet a vízáramlatok fülsiketítő, hihetetlenül hangos és fenyegető morajlását. A zuhanó víz hangja hallható az egyik zuhatagnál: 54 méteres magasságot ér el. A természeti látványosságot augusztus és november között ajánlott felkeresni, hogy élvezhessük a vízesés csodálatos szépségét.

Pitchers völgye

A látnivaló értékelése: 4.9

Pitchers völgye

Aki szereti a titokzatos régiségeket, annak ezt a völgyet mindenképpen meg kell néznie. egy hatalmas földterületen, az Annam Ridge közelében több ezer cserép alakú kőtárgy található. Ezek a rögtönzött kőedények mindegyike legalább több tonnát nyom.

A hatalmas korsók alakja a hengerektől a majdnem téglalap alakúakig terjed. Méretük 0,5 m és 3 m között változik, és egyesek felfelé állnak, míg mások a földön állnak. Számos elmélet létezik arról, hogy ki és miért készítette ezeket a kőóriásokat. A történészek úgy vélik, hogy a cserepeket ősi népek készítették, és úgy gondolják, hogy nem mások, mint temetkezési urnák. Egy másik érdekes elmélet: a cserepeket az esővíz összegyűjtésére használták… A helyiek viszont úgy vélik, hogy a kőóriások boroskancsóként szolgáltak…

A korsók egy nagy völgyben vannak elszórva, amely több térre oszlik. Az utazók közülük csak hármat látogathatnak meg.

Patuxai diadalív

Látványosság értékelése: 4.8

A Patusai Diadalív

A főváros számos látnivalója közül az egyik kihagyhatatlan látnivaló. A Vientiane központjában épült építmény a francia Diadalív valóságos mása. A laosziak számára a Patuxay-ív az Egyesült Államoktól és Franciaországtól való függetlenségi harc szimbóluma. A laosziak büszkék diadalívükre – ez a kőbe vésett szabadság.

Hagyományos építészeti stílus nemzeti témákkal. Egy buja kis park közepén, egy közeli tóval és gyönyörű zenélő szökőkutakkal. A boltív tornyainál 4 kilátóterasz található, ahonnan a látogatók és a helyiek egyaránt tökéletes kilátást élvezhetnek a városra. A környéken számos stand kínál ajándéktárgyakat és egyéb kellékeket.

Buddha park (Wat Xiengkhuan)

A látvány értékelése: 4.8

Buddha park (Wat Xiengkhuan)

Ennek az igazán egyedülálló helyszínnek a látogatóit kivétel nélkül minden idegenvezető ajánlja. A Buddha Park nem más, mint egy szoborpark: különböző, köztük meglehetősen szokatlan Buddha-szobrok, fantasztikus lények és egyéb kompozíciók gyűjteménye. Az oldalt a tapasztalt utazók értékelik, akik sok kultúrát láttak a saját szemükkel. Wat Xiengkhuan ennek a rendkívüli országnak az igazi kulturális központja.

A parkban mintegy 200 szobor található, mindegyik egyedi. A kiállítási tárgyak készítéséhez használt festmény az ókor vizuális érzetét kelti: valójában a szoborkomplexum minden egyes kompozíciója a modern kor alkotása. E zseniális projekt szerzője két vallás, a hinduizmus és a buddhizmus szimbiózisa, és munkájában érezhető a két kultúra bizonyos közössége.

A Bayun Parkban található Buddha-épületek népszerű mozaikja, három szintes, gömb alakú építmény, amely a három alapvető vallási helyet szimbolizálja, ahol az emberi lélek tartózkodhat: a Földet, a Mennyországot és a Poklot. A szerkezet belsejébe érve láthatjuk, mi vár ránk az egyes.

Wat Sisaket templom

Látványosság értékelése: 4.7

Wat Sisaket templom

A főváros egyik leglátványosabb vallási helye. A templomot több mint másfél évszázaddal ezelőtt építették. Egyes verziók szerint ez a város legrégebbi épülete. A falakat díszes freskók díszítik, amelyekről úgy vélik, hogy a főváros legrégebbi freskói. Az 1920-as és 30-as években az épületet alaposan felújították.

A templomot fal veszi körül, ami meglehetősen atipikus az ilyen építményekre. A külső fülkékben mintegy 2000 Buddha-szobor található kerámiából és ezüstből. A templomban egy könyvtár található értékes kéziratokkal. A pagoda közepén egy nagy Buddha-szobor áll, egy ugyancsak nagy kígyó borítja az istenséget. A templomkomplexum több épületből áll, amelyek közül néhányat a szerzetesek nem használhatnak. A templom körül a templomi papok cellái vannak.

Ho Kham királyi palota és templom (Luang Prabang)

Látványminősítés: 4.7

Ho Kham királyi palota és templom (Luang Prabang)

A helyszínek közel vannak egymáshoz (mindkettő az egykori laoszi fővárosban található). A királyi palota nem más, mint az ország utolsó királyának rezidenciája. Bár ősi (több mint száz évvel ezelőtt épült), a szerkezet jól megőrzött: nagyon világos, elegáns és hihetetlenül emlékezetes. A palotát díszítő falfestmények külön említést érdemelnek. Valójában ez egy egyedülálló kulturális és természeti komplexum.

A királyi palota távol van a fővárostól és a világ nyüzsgésétől. A palota ma a Nemzeti Múzeumnak ad otthont, amelyet 2018-ban a világörökség részévé nyilvánítottak. Az egyik leghíresebb kiállított tárgy az Arany Buddha-szobor pontos másolata, amelyet a khmer király adott a laoszi uralkodónak. A Ho Kham templom zökkenőmentesen kiegészíti a palotát, egyedülálló buddhista élményt nyújt, és a királyi trónt a helyi őrök vigyázó szemei alatt őrzi.

Pak Ou barlangok

A látnivaló értékelése: 4.7

Pak Ou barlangok

Egy nagyon különleges hely, amelyet mindenképpen érdemes megnézni, az a két barlang, amely tele van Buddha-szobrok sokaságával. Mindet a zarándokok és a közeli Luang Prabang város lakói hozták be. Több mint 4000 darab, a méretük néhány centimétertől 3 méterig terjed. A barlangokban mindenütt gyertyák égnek és füstölők égnek. Korábban a barlangokban szerzetesek éltek, és a király is meglátogatta őket néhányszor imádkozni.

A helyiek úgy vélik, hogy Pak Ou a jó szellem otthona, ezért a barlangok kulturális szempontból olyan fontosak Laosz számára. Ez az egyedülálló nevezetesség nem érhető el szárazföldön: az egyetlen módja, hogy elérjük, ha csónakkal a folyón utazunk.

Pha That Luang templom (Arany sztúpa)

Látványosság értékelése: 4.6

Pha That Luang (Arany sztúpa) templom

Laosz jelképe és legfontosabb építészeti nevezetessége. Ez az ősi, nagyméretű, impozáns építmény annyira fontos Laosz számára, hogy 1991 óta a templom a nemzeti címerben is szerepel. Pha That Luang – szó szerint az ország leglátogatottabb szentélye. A szerkezet 3 piramisszintből áll.

A templom a 16. századból származik, de ma már 4,5 évszázaddal később épült, és számos más vallási épületet, valamint különféle laoszi és khmer szobrokat tartalmaz. Ez a jelenlegi pátriárka otthona is. A templom területén minden évben megrendezik a Nagy Sztúpa Fesztivált. A templom látogatása díjköteles, de ez a díj csak jelképes (mindössze 0,3 dollár).

Mekong folyó

Mérföldkő minősítés: 4.5

A Mekong folyó

Az ország legfontosabb vízi útja és Indokína leghosszabb vízi útja. A Mekong egy hihetetlenül gyönyörű folyó, amelyet festői, főként mangrovefákból álló partok szegélyeznek. Sokféle vízi élőlénynek ad otthont, így a Mekongon való halászat fantasztikus lehet. A folyó több mint 700 kilométere hajózható, de a Mekong nem mindig barátságos, gyakran sekély vizű.

A hagyományos laoszi csónakázás nagyszerű tevékenység a turisták számára, és remek módja annak, hogy elmerüljön az ország kultúrájában. A Mekong folyó Tibet hegyeiben ered, és 4500 km-es út után a Dél-kínai-tengerbe ömlik. A folyóparton él az ország lakosságának nagy része, és sok a rizsföld. A vízi út vízenergiaforrásait azonban alig használják ki, mivel Laosz nem rendelkezik megfelelő technológiai fejlesztéssel. Másrészt, ennek a nyugodt, békés és spirituális országnak a lakói nem kell.

Bolaven fennsík

A látnivaló értékelése: 4.5

Bolaven fennsík

A Bolaven-fennsík minden tapasztalt utazó útitervében kötelező látnivaló. Festői hegyek, rohanó vízesések és világhírű kávéültetvények várják a turistákat. Kemény út, de a hely szépsége felülmúlja a hosszú út fáradalmait.

A legtöbb turista a Thad Yuyangnál kezdi a túrát, amely a fennsík legnépszerűbb vízesése, mivel könnyen és gyorsan megközelíthető Pakse, Tyampasak tartomány fő városa felől. Van egy piknikezőhely, ahonnan remek kilátás nyílik a fotókhoz. Ha egy kis izgalmat szeretne, megkockáztathatja a túrát a vízesés tetejére – egy kilátóteraszra. A fennsík legmagasabb pontja a Tad Phan vízesés, 120 méteres magasságával. Hihetetlenül festői és telt, még a száraz évszakban is.

De a vízesések nem minden – a fennsíkot hatalmas kávéültetvényeken keresztül lehet megközelíteni, amelyek az ország gazdaságának büszkeségei. Vannak nagy ipari telkek és szerény magángazdaságok is, amelyek tulajdonosai szívesen kalauzolják Önt, és meghívják egy csésze erős, aromás kávéra, amelyhez bőségesen adnak sűrített tejet, mivel a laosziak így szeretik inni ezt az élénkítő italt.

Ho Si Minh-völgyi ösvény

Látványosság értékelése: 4.5

A Ho Si Minh-völgyi ösvény

Egy szabadtéri múzeum “tanúja” a vietnami háború kemény és szörnyű napjainak. Az ösvény egykor nem volt más, mint a stratégiailag fontos katonai erődök, utak, lőállások stb. egész rendszere. A rendszert a vietnamiak fejlesztették ki, és a két ország közötti határ mentén fut. A nem is olyan távoli időkben a légierőben hívő amerikaiak minden erejüket latba vetették: a területet könyörtelenül bombázták. Összesen több mint egymillió tonna bombát, köztük vegyi bombákat dobtak le itt.

Mégsem lehetett a helyszínen megsemmisíteni az utat: a laoszi területre való behatolás tilalmának köszönhetően nem lehetett támadó katonai akciót indítani. A Ho Si Minh-ösvény, vagy más néven Vietnam életútja emlékezetes élményt nyújt a háborús témák iránt érdeklődő utazóknak. Sok lövészárok, bunker, katonai felszerelés maradványai és sok ügyes csapda az amerikai katonák számára maradt ezen a területen.

Wang Vieng barlangok

A látnivaló értékelése: 4.4

Wang Vieng barlangok

Vang Vieng környéke híres lett a Laoszba látogató utazók körében. Mindezt egy több kilométeres barlangkomplexumnak köszönhetően. A cseppkövek és sztalagmitok látványos oszlopsorai mindegyikben megtalálhatók. A barlangok száma eléri a 70-et, de a turisták számára csak néhány érhető el – ezek kényelmes cement- és bambuszsétányokkal és világítással vannak ellátva.

Egyes barlangok akár több száz méter magasak is lehetnek, a látványt pedig a Buddha-szobrok és a hegyekben élő istenségek tiszteletére épített földalatti templomok fokozzák. Néhány barlangot földalatti folyók szelnek át, ahol speciális csövekben (tubing) lehet lebegni. Ez egy nagyszerű tevékenység az izgalomra vágyók számára, különösen az esős évszakban, amikor a barlangok, amelyeken keresztül a folyók folynak, szinte teljesen el vannak árasztva.

Nam Lik Jungle Fly Complex

A látnivaló értékelése: 4.4

A laoszi fővároshoz közel található egy népszerű extrém szórakoztató központ a vad dzsungel és a magasság kedvelőinek. A fák tetején 23 platform található, amelyek között acélkötélpályák futnak. Az ösvényhez egy speciális karabinerrel csatlakoztak, hogy csiklandozzák az idegeiket, és 37 méter magasan a dzsungelben utazhassanak.

A légi tanösvény teljes hossza körülbelül 1 kilométer, a platformok közötti távolság pedig 180 méter. Számos elefánt túraútvonal, hegyi túraplatformok, egy megbízható függőút közvetlenül a fák tetején található.

Nam Ngum tó

A látnivaló értékelése: 4.3

Nam Ngum tó

A természeti nevezetesség kevesebb mint 100 km-re található a fővárostól, Vientiane-tól. Ennek a tónak a partján van egy kis falu, Pan Keun, amelynek lakói sót bányásznak. Mérföldkő az utazók számára. Innen indulva csónakázhat a nyugodt, tükörsima vízfelületen vagy speciális hosszú csónakokon. A Nam Ngum-tó látogatói élvezhetik a lenyűgöző tájat és a kristálytiszta vizet.

Útközben számos kis halászfalut meglátogatva kiszállhat, és megismerkedhet a helyi lakosokkal és sajátosságaikkal. Visszafelé a szerencsejátékok szerelmesei megnézhetnek egy helyi laoszi kaszinót (legális).

Si Phan Don (“Négyezer sziget”)

Az attrakció rangsorolása: 4.2

Si Fan Don (

Laosz legdélebbi része és az egyik leglátványosabb természeti látványosság, ahol a Mekong folyó folyik. Körülbelül négyezer sziget és rengeteg vízesés található itt. Ez a tökéletes hely azok számára, akik a nyugodt légkört, a természet varázslatos csendjét (és zaját) szeretnék élvezni. Az indokínai korszakban ez egy francia üdülőhely volt. Mára azonban a fényűző kőházak szinte teljesen eltűntek, mivel a dzsungel könyörtelenül elnyelte őket.

Az ország ezen részén található szigetek némelyike alig több, mint a vízből kiálló dudorok vagy sziklás csúcsok. De vannak lenyűgöző méretű szárazföldek is, mint például a szigetcsoport fő szigete (Don Khong). A szigeteken laosziak kisebb csoportjai élnek, és számos buddhista kolostor épült itt. 2018-ban a természeti területet felvették a különleges turisztikai vonzerővel rendelkező (természeti) helyszínek világlistájára.

Etnológiai és Hagyományos Művészeti Központ

Látványosság értékelése: 4.1

Etnológiai és Hagyományos Művészeti Központ

A 2006-ban megnyitott múzeum egy történelmi jelentőségű, UNESCO által védett épületben található. A Laosz területén élő különböző etnikai csoportok életének, történelmének és kultúrájának szentelt magánközpont. Mintegy 400 állandó kiállítási tárggyal büszkélkedhet, köztük vallási tárgyakkal, ékszerekkel, használati tárgyakkal, háztartási cikkekkel és ruhadarabokkal.

A központ mellett található egy üzlet, ahol a látogatók nemcsak az ország kultúrájával kapcsolatos érdekes irodalmat vásárolhatnak, hanem laoszi kézművesek által készített egyedi, autentikus ajándéktárgyakat is. Az Etnológiai és Hagyományos Művészeti Központ az egyetlen ilyen jellegű nonprofit, független intézmény az országban. Több mint félezer laoszi kézműves képes ebből megélni, és folytatja az ősi kézművesek hagyományát.

Bocao Természetvédelmi Terület

A látnivaló értékelése: 4.0

Bokao Természetvédelmi Terület

A természeti látványosságot Laosz egyik leglátogatottabb látványosságának tartják. A hely azután vált világhírűvé, hogy 1997-ben kihaltnak hitt feketefejű gibbonokat fedeztek fel itt. A rezervátumban azóta is folyik a természetvédelmi munka, amelynek célja a ritka lelet megőrzése.

A parkba látogatók nemcsak gibbonokat, hanem elefántokat, tigriseket, medvéket és a régió más élőlényeit is láthatják. A madarászokat lenyűgözi a sokféle madárfaj sokszínűsége és élénksége. A dzsungel is tele van az utazók számára: bungee jumping, madártávlatból kilátás a rezervátumra a fák magasában lévő falusi házakból…

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: