Gibraltár 20 legjobb látnivalója

*A legjobbak áttekintése a szerkesztők szerint. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklám, és nem szolgál vásárlási útmutatóként. Kérjük, vásárlás előtt konzultáljon szakértővel.

Gibraltár városállam a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán közötti szorosban fekszik. Az ókorban háborúk dúltak e stratégiai fontosságú helyért, és az ellenségeskedések még a 20. században sem szűntek meg. Többször került különböző országok befolyási övezetébe, Spanyolországtól Marokkóig. Gibraltár látnivalói ezért nagyon érdekesek. Szakértőink összegyűjtötték a régió legjobb kulturális, építészeti és örökségi helyszíneit.

Gibraltár legjobb látnivalóinak rangsora

Jelölés A hely Cím Értékelés
Gibraltár legjobb építészeti látnivalói 1 Mór kastély 5.0
2 Gibraltár repülőtér 4.9
3 A Földközi-tenger lépcsői 4.8
4 Ír város 4.7
5 A Becsület Tornya 4.6
6 Windsor függőhíd 4.5
Gibraltár legjobb természeti látnivalói 1 Férgek kolóniája 5.0
2 A gibraltári szikla 4.9
3 Szent Mihály-barlang 4.8
4 A nagy ostrom alagútjai 4.7
5 Európa-fok 4.6
6 Gibraltári Természetvédelmi Terület 4.5
7 Gibraltári-öböl 4.4
Gibraltár legjobb vallási látnivalói 1 Ibrahim Al Ibrahim mecset 5.0
2 Szent András templom 4.9
3 A Fő utcai kolostor 4.8
4 Szent Mária katedrális 4.7
Gibraltár legjobb kulturális helyszínei 1 Gibraltári Katonai Örökség Központ 5.0
2 Qatalan Bay Village 4.9
3 Ocean Village 4.8

Gibraltár legjobb építészeti nevezetességei

Mór kastély

Értékelés: 5.0

Mór kastély

Gibraltár fő építészeti nevezetessége a mór vár, amely a történelem előtti időkből származik. Nagy jelentőséggel bírt a területet benépesítő szinte valamennyi nép számára. A leghosszabb ideig, majdnem 600 évig a mórok birtokában volt, majd további 150 évig a mórok birtokolták. Már majdnem ¾ évszázada itt vannak. Gibraltárról indult a mórok európai inváziója.

Maga a nevezetesség a 8. században jelent meg, és a kezdetekről vagy a művekről nem maradtak fenn dokumentumok. Ez az erőd a katonák egyik fő állomáshelyévé vált, lehetővé téve számukra Európa egy részének elfoglalását. Aztán fontos kereskedelmi központként használták. A vár fő részét az Emlékezés vagy a Becsület tornyának tartják. Az erődítmény nagy részét azonban a késő mór korszakban újjáépítették.

Gibraltár repülőtér

Értékelés: 4.9

Gibraltár repülőtér

A második helyet egy olyan látványosság foglalja el, amely szinte minden turistát üdvözöl a városállamban. Ez a repülőtér mind építészetileg, mind logisztikailag nagy kihívást jelent a sziklafal miatt. A leszállópálya pedig egy mindössze 7 négyzetkilométeres kis félszigeten található. Ez nagyon megnehezíti a leszállást ezen a területen. Maga a sáv pedig egy Sir Winston Churchillről elnevezett autópályán halad át.

A más országokból érkezők számára meglepő lehet, hogy a leszállás során az út egy részét sorompókkal zárják le, hogy a repülőgép lelassulhasson. Ez teszi a gibraltári repülőteret a világon egyedülálló mérföldkőnek. És csak egy tapasztalt és képzett pilóta tud itt leszállni, mert a kifutópálya rövid.

Mediterrán lépcsőfokok

Értékelés: 4.8

Mediterrán lépcsőfokok

Történelmi jelentőségét tekintve ez a nevezetesség sok katedrális és kastély fölé kerekedik. Ma is aktívan használják, bár a brit invázió előttről származik. A helyiek gyakran megmásszák őket, de az útvonal magassága és nehézsége meglepheti a turistákat. Ezt a mérföldkövet a brit hadsereg katonái használták, akik ezen keresztül jutottak el a dombon lévő bázisukra.

A lépcsők a gibraltári természetvédelmi terület déli részén található Zsidó Kapunál kezdődnek, és kígyózva vezetnek felfelé a lépcsőn. A terület egy része jól karbantartottnak tűnik, a többi része pedig erősen benőtt, de a csúcsról felfedezhetjük az afrikai partvidék egyes régióit. De itt nagy a tengerszint feletti magasság, így akár egy órát is igénybe vehet a mászás.

Olvasson tovább  Top 10 szállodák Voronyezs

Ír város

Értékelés: 4.7

Ír város

A mérföldkő Gibraltár legforgalmasabb utcája. A név ellenére ez nem egy másik nemzet hagyományos városnegyede, hanem egy teljes értékű sugárút, amely párhuzamosan fut a régió fő sugárútjával. A név azokról az ír nőkről származik, akik 1720-ban meglátogatták a földet, hogy támogassák a brit katonákból álló helyőrséget.

A kikötőhöz közeli elhelyezkedése miatt az utca az egyik legfontosabb bevásárlóközponttá vált. De súlyosan megrongálódott a nagy ostrom során. A legtöbb ház Irish Townban a 19. századból származik, amikor a területet újjáépítették. És egy sor felújítás után a terület az egyik legfontosabbá vált egész Gibraltárban, és elismert mérföldkőnek számít.

A hűség tornya

Értékelés: 4.6

A Mór-vár látnivalói közül a Becsület Tornya az, ami különösen érdekes. Ez az erőd fő védelmi építménye, amely a mórok uralkodása óta fennmaradt. A súlyosan megrongálódott homlokzat ellenére még mindig történelmi jelentőségű épület. A tornyot a spanyolok és az arabok közötti háborúban tüzérségi lövésekkel bombázták, például.

Egy sziklán helyezkedik el, így Gibraltár tökéletesen látható a csúcsáról. Ez az egyik legmagasabb épület a tartományban. Így tökéletesen látható lesz szinte bármelyik részről. Szinte minden turista meglátogatja a tornyot, hogy megismerje a régió ősi katonai eseményeinek történetét.

Windsor függőhíd

Értékelés: 4.5

Windsor függőhíd

Gibraltár építészeti nevezetességeinek listáján utolsóként a függőhíd szerepel. Nemrég fedezték fel, és azóta jelentős számú turistát vonzott Gibraltár területére. Ez egy nagyszerű látványosság az extrém sportokat és az aktív életmódot kedvelő turisták számára.

A Windsori Herceg híd egy nagy, 70 méter széles és 50 méter magas szurdok felett helyezkedik el a rendkívül népszerű Gibraltári Természetvédelmi Területen belül. Fő jellemzője az instabil helyzete, erős tengeri szél hatására elkezd inogni, ezért csak bátor turisták kelhetnek át rajta. A másik oldalon pedig felfedezheti a védett terület állatvilágát.

Gibraltár legjobb természeti látnivalói

Magotov kolónia

Értékelés: 5.0

Magotov kolónia

A magotok egyedülálló és nagyon intelligens majmok, amelyek Gibraltáron élnek. A látványosság elsősorban azért fontos a zoológusok és antropológusok számára, mert ezek az egyedüli főemlősök, amelyek Európában élnek. A kolónia több mint 230 állatot számlál, amelyek egy közel 400 méter magas sziklafalban élnek. A főemlősök furcsa szokásainak megfigyelésére érdemes igénybe venni a siklót.

De nem ritka, hogy a városban is megjelennek, néha még a lakásokba és szállodákba is bejutnak. Érdemes megemlíteni, hogy a majmok a játék vagy az udvarlás kedvéért bármit megpróbálhatnak ellopni az embertől, a telefontól kezdve a ruhadarabokig. Ezért jó ötlet, ha minden tárgyat a közeledben tartasz, nehogy örökre elveszítsd őket.

A gibraltári szikla

Értékelés: 4.9

A gibraltári szikla

Gibraltár hatalmas mészkősziklája közvetlenül a Gibraltári-szoros négyzetén fekszik. A régió brit területéhez tartozik, bár spanyol föld veszi körül. Ezért az akcentus összetett, az angol és a pireneusi dialektus keveréke. 1704-ben a brit korona csapatai elfoglalták a várost, majd birtokba vették a sziklát.

A spanyolok többször is megpróbálták visszavenni Gibraltárt, de nem jártak sikerrel. A szikla fő jellegzetessége a jelentős számú, vízzel erodált barlang. A cikk írásakor több mint 100 van belőlük, és a legnagyobbakat a rangsorban később említjük meg. Ezen kívül itt ősi emberi leszármazottak jelenlétére utaló nyomokat és egy több mint 50 km hosszú alagútsorozatot találtak. Egy ilyen kompakt sziklához képest ez igazán lenyűgöző.

Szent Mihály-barlang

Rangsor: 4.8

Szent Mihály-barlang

A gibraltári kalcitsziklában található barlangok közül ez a legnagyobb és legkiterjedtebb. Képes lenyűgözni a turistákat hatalmas cseppköveivel és cseppköveivel, amelyek több mint 10.000 évesek. Vagyis az első kinövések már azelőtt megjelentek, hogy a modern ember megtelepedett volna ebben a régióban.

Olvasson tovább  Top 10 üdülőhely az Uvildy-tónál

Itt találták meg egy neandervölgyi ember maradványait is. Az 1974-ben végzett ásatások során tipikus emberi zsákmányt ábrázoló sziklafaragványokat találtak. A kutatók szerint az első közülük körülbelül 20 ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza. A Szent Mihály-barlang tehát tökéletes azoknak a turistáknak, akik egyszerre sok mindent szeretnének megtudni. Fontos antropológiai mérföldkő Gibraltárban.

A nagy ostrom alagútjai

Értékelés: 4.7

A nagy ostrom alagútjai

A gibraltári sziklában rengeteg alagút található. Bár egy része természetes eredetű, más része ember alkotta. Az első ilyen esemény a Nagy Ostrom során történt, a város spanyol-francia ostroma az Egyesült Államok függetlenségi háborúja alatt. Eliot tábornok emelte, hogy ágyúit elhelyezze.

A túra során néhány turista meglepődik azon, hogy egy ilyen hatalmas munkát kevesebb mint két hónap alatt ilyen kalapácsokkal és kalapácsokkal végeztek el. Továbbá aktív alkalmazásukkal sikerült visszaverni a francia és spanyol támadókat, így Gibraltár a brit korona számára maradt. Bár nem éppen egy hagyományos természeti nevezetesség, mégis említést érdemel.

Európa-fok

Értékelés: 4.6

Európa-fok

Gibraltár fontos nevezetessége az Europa-fok, amely a városállam legdélebbi szélén található. Innen még a marokkói partok is jól láthatók, amelyek mindössze 21 kilométerre vannak a szorostól. A Jebel Musa csúcs hatalmas zátonyát a világítótorony kilátóteraszáról is megcsodálhatjuk.

Mint Gibraltár legtöbb látnivalóját, a Fokot is számos legenda övezi. Musa a feltételezések szerint egyetlen darab volt, de utazásai során a görög mitológia hőse, Herkules áttörte a. Herkules ikeroszlopai. A látványosságot legkönnyebben busszal lehet megközelíteni, mivel gyalogosan meglehetősen hosszú az út.

Gibraltári Természetvédelmi Terület

Értékelés: 4.5

Gibraltári Természetvédelmi Terület

Érdekes nevezetesség a gibraltári komplexum, amelyet korábban Natural Rock néven ismertek. 2013-ban nemzeti rezervátummá nevezték át, amely jelenleg a városállam teljes területének közel 40%-át foglalja el. A terület Gibraltár hosszában húzódik, és a Magothy lakosságának csaknem 90%-a itt él.

Egyéb fajok közé tartozik számos vörös róka, amelyek szintén hozzászoktak az emberhez, jelentős számú hüllő, rovar és pók. A hegy tetejéről gyönyörű kilátás nyílik a spanyol földekre és Afrikára. A tiszta napokon, amelyek itt szinte mindig vannak, még a Magas-Atlasz, a déli kontinens gyönyörű hegyei is láthatók.

Gibraltári-öböl

Értékelés: 4.4

Gibraltári-öböl

A Földközi-tengeren Gibraltár közelében számos öböl található, köztük elsősorban Algeciras. A turisták számára érdekes, hogy megismerkedjenek az itt élő állatok nagy számával. A fajok közül kiemelkednek a földközi-tengeri delfinek és bálnák, az előbbiek igazán nagy számban élnek a tengerben. Rendszeresen lubickolnak az öbölben.

Különösen érdekes megfigyelni a párzási időszakukat. Este az emlősök még izgalmasabb játékokat játszanak. Nem ritka, hogy elkezdenek átugrani a kis hajók orrán, és csodálatos fotókat lehet készíteni. Ezenfelül speciális társaságok rendszeres túrákat szerveznek.

Gibraltár legjobb vallási látnivalói

Az Ibrahim al-Ibrahim mecset

Értékelés: 5.0

Ibrahim al-Ibrahim mecset

Gibraltár fő vallási látványossága az 1997-ben megnyitott Ibrahim Al Ibrahim mecset. Az öbölben található, nagyon közel Marokkó északi határaihoz. Valójában ez Nyugat-Európa legdélebbi mecsete. Szaúd-Arábia uralkodójának ajándéka a városnak és a legnagyobb iszlám komplexum egy nem muszlim országban.

A komplexum egy oktatási intézményből, könyvtárból és saját előadóteremből áll. Az egész épület magas alapzaton áll, és több lépcsőfok vezet a homlokzatra. A főbejáratnál számos torony található, a pavilon pedig minőségi anyagból készült, a mecsetek viszonylag modern változatainak stílusában.

Szent András templom

Értékelés: 4.9

Szent András templom

Gibraltár második legfontosabb vallási nevezetessége a Szent András tiszteletére szentelt templom, amely az első világháborúban elesett katonák tiszteletére épült. A székesegyházkomplexum alapjait azonban csak 1853-ban, 12 hónappal később rakták le, és 1854-ben, 1854-ben. már felavatták. Az intézmény a presbitérium része. Ezért a skót egyházmegye része. A város nagy, forgalmas hely, de jelenleg nem maradtak katonai települések a városban.

Olvasson tovább  14 legjobb hotelek itt: Vityazevo

A templom szinte a város központjában található, közel a Harries Könyvtárhoz. Ez egy fontos művészeti helyszín, ezért a turisták rendszeresen idejönnek, hogy különböző fotókat készítsenek. Gyakran tartanak orgonakoncerteket a templomban, és a fal egy részét azoknak a zászlóaljaknak az emléktáblái foglalják el, amelyeknek a Szent András-templomot szentelték. Itt állandóan ünnepségeket és megemlékezéseket tartanak.

Main Street kolostor

Értékelés: 4.8

A Fő utcai kolostor

A főutcai kolostor, amely a tartomány egyik legrégebbi egyházi épülete, a harmadik helyet foglalja el a vallási látnivalók kategóriájában. 1531-ben alapították, és eredetileg ferences szerzetesek rezidenciájaként használták. Később azonban Gibraltár kormányzójának személyes birtoka lett.

A műemlék jelenleg Európa egyik leglátogatottabb épülete. Maga az épület tökéletesen megmaradt, és a legenda szerint a “szürke ruhás hölgy” szelleme is itt él. Ez az az apáca, akit élve befalaztak a kolostor egyik falába. Rendszeresen furcsa hangokat ad ki, és egyes lakosok szerint szellemet látott.

Szent Mária-székesegyház

Rangsor: 4.7

Szent Mária katedrális

Gibraltár látnivalóinak listáján kötelezően szerepelnie kellett a Szent Mária-székesegyháznak is. A katolikus egyházmegye fő központja a régióban. Az első építmény Gibraltár spanyol birtoklásának idejéből, a XV. századból származik. A St Mary’s volt az egyetlen épület, amelyet nem fosztottak ki, miután a britek elfoglalták a várost.

Egy lelkipásztor védte meg, aki egyben csörgőként is működött. Valójában a templom volt az egyetlen állandó istentiszteleti hely. A nagy ostrom alatt az épület súlyosan megrongálódott. Ezután úgy döntöttek, hogy átépítik, hogy helyet adjanak a Main Streetnek. 1829-ben pedig a Catalan Bay nevű faluban. Óratorony hozzáadása.

Gibraltár legjobb kulturális látnivalói

Gibraltári Katonai Örökség Központ

Értékelés: 5.0

Gibraltár fő kulturális látványossága a Gibraltári Katonai Örökség Központ, amely egy múzeum. Elmondja a katonák hosszú és fáradságos szolgálatának történetét, akik 1704 óta teljesítenek szolgálatot, amikor a várost a brit korona elfoglalta, megvédve az angol birtokokat az előző tulajdonosoktól. Egyenruháik, ereklyéik és trófeáik jelenleg itt vannak kiállítva, és kincsesbányának számítanak.

Van egy kis emlékszoba is, ahol egy emlékmű található a Nagy Ostrom során elesettek nevével. Néhány turista itt próbálja megtalálni a saját névrokonát. Maga a helyszín pedig Caroline hercegnő gondozásában van. A hely ajánlott mindenkinek, aki a városba látogat.

Catalan Bay Village

Értékelés: 4.9

Catalan Bay Village

Gibraltár keleti lejtőjének egy részét a Katalán-öbölnek nevezett kis falu foglalja el. Ezt a látványosságot genovai halászok alapították, ahol egy nagyon kényelmes öböl található. Itt találtak menedéket a nehéz viharok elől, hogy túléljék az Atlanti-óceánt. Jelenleg mindössze 50 lakosa van, de kulturálisan a falu az olasz, spanyol és portugál hagyományok keveréke.

A helyiek önálló közösségben élnek. Bár a távozás megengedett, az esküvők csak zárt csoport tagjai között engedélyezettek. Az életmód iránt érdeklődő turisták beáramlása miatt azonban hagyományaik fokozatosan eltűnőben vannak. A falu kizárólag halászatból él, és sok férfi költözik innen Gibraltárba.

Ocean Village

Értékelés: 4.8

Ocean Village

Gibraltár másik érdekes és nagyon szokatlan területe az óceáni falu, amely az azonos nevű kikötőben található. A régió lakosainak többsége saját halászhajóján él. Az Ocean Village nagyon hasonlít Marbellára, ahol nagy vízkiszorítású és kiváló műszaki jellemzőkkel rendelkező jachthotelek és magánhajók találhatók.

Ez a látványosság elsősorban a szabadtéri tevékenységeket és a táncot kedvelő látogatókat fogja vonzani. Itt található a nagyon népszerű bár és kaszinó. Az Ocean Village-ben számos olyan létesítmény is található, ahol éjjel-nappal étkezhet.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: