Lipcse 20 legjobb látnivalója

Lipcse a kelet-németországi Szászország legnagyobb városa. Rendszeresen tartanak itt különböző fesztiválokat és ünnepségeket. Második neve “szép várost” jelent. Goethe itt írta meg a Faust számos jelenetét. Lipcse számos kulturális személyiség szülővárosa is volt. Az 1989-es forradalomban játszott vezető szerepének köszönhetően a hősök városa. Szakértőink összeállítottak egy listát a régió legjobb látnivalóiról. Jó olvasmány.

A legjobb lipcsei látnivalók értékelése

JelöléshelynévÉrtékelés
Lipcse legjobb természeti látnivalói1Lipcsei Állatkert5.0
2Lipcsei Botanikus Kert4.9
3Cospudener-tó4.8
Lipcse legjobb építészeti nevezetességei1Gewandhaus5.0
2BMW gyárépület4.9
3A régi tőzsde épülete4.8
4Körpanoráma körpanoráma “Panométer”4.7
5Új városháza4.6
6Régi városháza4.5
7Augusta tér4.4
A legjobb vallási látnivalók Lipcsében1Szent Péter templom Lipcsében. Szent Miklós templom5.0
2Szent Tamás templom4.9
3Orosz Emléktemplom4.8
4Paulinum templom4.7
Lipcse legjobb kulturális látnivalói1Terra Minera
 • a
 • 5.0
  2A nemzetek csatájának emlékműve4.9
  3Régi vásár4.8
  4Iparművészeti Múzeum4.7
  5Néprajzi Múzeum4.6
  6A Kerek Sarok Múzeum4.5

  Lipcse legjobb természeti látnivalói

  Lipcsei Állatkert

  Értékelés: 5.0

  Lipcsei Állatkert

  A lipcsei állatkert vezeti a természeti látnivalók listáját. Ez egy nagyszerű hely a lakosok és a turisták számára. Lipcse meglátogatása során sokféle állatot lehet találni. Ez Európa egyik legrégebbi állatkertje, amelyet 1878-ban alapítottak. Megnyitása óta ez a nevezetesség a legfejlettebb technológia alkalmazásával tűnik ki. Például nincsenek ketrecek a területen.

  Az állatok szabadon kóborolhatnak, és jól érezhetik magukat. Eredetileg egy étterem privát állatkertje volt. Ez ösztönözte a vendéglátóipar népszerűségét. 1883-ban 3 hektárra bővítették, hogy újra használható legyen. Azóta az állatkert mérete folyamatosan nőtt, és elérte a 26 hektáros összterületet.

  Lipcsei Botanikus Kert

  Értékelés: 4.9

  Lipcsei botanikus kert

  Az egyetem által 1877-ben alapított lipcsei botanikus kert a második helyen áll a természeti látnivalók között. A tervek szerint egy kis faiskolává alakították volna át, ahol főleg gyógynövényeket termesztenek.

  És bár a második világháborúban a bombázások szinte teljesen elpusztították, a botanikus kertet végül újjáépítették. A botanikus kert ma mintegy 3 hektáron terül el, és mintegy 7000 különböző növényfajjal rendelkezik a világ minden tájáról. A turisták számára pedig a trópusi kaktuszokat és pálmafákat tartalmazó üvegház a csúcspont.

  Cospudener-tó

  Értékelés: 4.8

  Cospudener-tó

  Lipcse természeti látnivalóinak listáján a harmadik helyet a Cospudener-tó foglalja el. Itt található Szászország legnagyobb homokos strandja. Körülbelül 4,3 négyzetkilométeres területet foglal el, és akár 60 méter mély is lehet. A látványosság körül számos zöld terület és ösvény található.

  Ez egy mesterséges víztározó, amely a várostól délre található. Egy régi kőbánya területén létesült. A szász lakosság körében igen népszerű látványosság, köszönhetően a nagyszámú szaunának és a jól kiépített infrastruktúrának. Van egy kis móló is a hajók számára.

  Lipcse legjobb építészeti nevezetességei

  Gewandhaus

  Értékelés: 5.0

  Gewandhaus

  A Gewandhaus, amely az egyetlen NDK-korszakban épült koncertterem, az első helyen áll Lipcse építészeti látnivalói között. Ez a város harmadik filharmóniai csarnoka. 1981-ben nyitotta meg kapuit. Az 1781-ben alapított zenekar első koncertjén Kurt Masur, a híres zenekar vezetője játszott. Maga a Gewandhaus név pedig oroszra fordítva “szövetház”.

  Maga az épület brutalista stílusban épült. A projektet Peter Kunze felügyelte. Az eredmény egy kissé régimódi, de nagyon vonzó épület. Hasonlíthatod egy üvegtömbbe, ami a tető alá nyúlik… A belső tér azonban nagyon érdekes. Az előcsarnok mennyezetén pedig az “Élet ecsete” című festmény látható, amely összesen 714 négyzetmétert tesz ki.

  BMW gyárépület

  Értékelés: 4.9

  BMW gyár

  Lipcse második leglátványosabb építészeti épülete a lipcsei BMW autógyár. Zaha Hadid munkássága, aki számos építészeti remekművet adott már át világszerte. Ez a futurisztikus építmény egyszerre testesíti meg a vállalat munkájának 3 legfontosabb pillérét: a kommunikációt, az integrációt és az interakciót.

  A projektet a nagy Velencei Biennálén mutatták be. És ahhoz, hogy igazán megérezzük a német praktikumot, érdemes beljebb lépni és megvizsgálni a munkafolyamatokat. Egy épület a világűr stílusában. A gyártóüzemek egyetlen komplexumot alkotnak, és a logisztika olyannyira racionalizált, hogy alig van termelési leállás.

  A régi piacház

  Értékelés: 4.8

  A régi tőzsde épülete

  A rangsor harmadik helyén a Régi Piactér állt, amely a 17. században épült, mint a kora barokk kereskedők reprezentatív találkozóhelye. Azóta csaknem 350 évig fennmaradt, mint Lipcse gyönyörű nevezetessége. Az épületet 1992 és 1995 között alaposan felújították. A döntéshozók nagy gondot fordítottak a homlokzat festésére és az ablakok 17. századi stílusú üvegezésére. Ma a termet többféleképpen használják, elsősorban zenei és irodalmi rendezvények, tudományos és szakmai előadások, vállalati bemutatók és konferenciák, ünnepi fogadások és magánünnepségek helyszínéül. Ez a város egyik legrégebbi és legszebb épülete, amelyet a II. világháborúban történt bombázás után megőriztek.

  Panoráma Panoráma

  Értékelés: 4.7

  Körpanoráma Körpanoráma

  A negyedik helyen egy épületegyüttes áll, amely Németország egyik legjobb kilátását nyújtja. A lipcsei Panorámában hatalmas 360 fokos panorámákat csodálhat meg. Különböző időközönként megemlékeznek a témaváltásról. Ezenkívül a Panoráma Színház kísérő kiállításokat kínál. A lipcsei Panométert a maga nemében elsőként 2003-ban nyitotta meg Jadegar Asisi művész a Konnevitzben található, átalakított “Gasometer II”-ben. Az 1909-1910-ben épült épületet 1977-ig a városi gáz tárolására használták, majd 2002-2003-ban alaposan felújították. Azóta a turisták a világ legjobb panorámái közül néhányat láthatnak a körpanorámában, ami nagyon érdekes élményt nyújt.

  Új városháza

  Értékelés: 4.6

  Új városháza

  Az Új Városháza az ötödik helyen áll a lipcsei építészeti műemlékek listáján. Építészetét tekintve a helyi arisztokrácia palotáihoz hasonlítható. A 20. század elejéről származik, és 1905-ben készült el. Nemcsak Lipcsében, hanem Németországban is fontos nevezetesség, mivel ez az ország legmagasabb városházája.

  Ez a közigazgatási épület egy régi palota helyén épült. Az újjáépítéskor a városi tanács úgy döntött, hogy megőrzi a lakótorony sziluettjét az elődök számára. A II. világháború alatt a nácik használták, és végül rengeteg politikai elit követett itt el öngyilkosságot.

  Régi városháza

  Értékelés: 4.5

  Régi városháza

  Lipcse következő nevezetessége a Régi Városháza, a 16. századi építészet lenyűgöző példája. Lipcse egyik legszebb épülete ma. A reneszánsz építészet kiemelkedő példájaként is értékelik. Díszítései pedig még a neoklasszicista és későbbi épületek közül is kiemelkednek.

  1909-ben az épület a Városi Múzeum tulajdonába került. A földszinten számos étterem és üzlet található. A komplexumban a turisták felfedezhetik Lipcse történelmi modelljét és a földalatti városháza maradványait. Itt őrzik a római korból származó műtárgyakat.

  Augustus tér

  Értékelés: 4.4

  Augustus tér

  Az Augusta tér mintegy 40 000 négyzetmétere a városközpont keleti részén. Az 1785-ben alapított terület a második világháború alatt súlyosan megsérült. Ez az egyik legjobb hely a különböző ünnepségekhez, számos látnivalóval körülvéve, mint például a Gevandhus.

  Itt található a 11 emeletes Krohá épület is, az első magasház a lipcsei campuson. A tetején egy óra és több őr áll. A modern kor embere számára pedig a Paulinum campus egy része, amely a régi Szent Pál templom helyén épült, nagy érdeklődésre tarthat számot.

  Lipcse legjobb vallási látnivalói

  Szent Miklós templom. Nicholas

  Értékelés: 5.0

  Szent Miklós templom

  Ez a templom román és gótikus gyökerekkel rendelkezik, de 1797 óta neoklasszikus belső teret kapott, pálma alakú oszlopokkal és krémszínű padokkal. Bár a templom kialakítása kétségtelenül pompás, a templom leginkább arról ismert, hogy kulcsszerepet játszott az erőszakmentes mozgalomban, amely a keletnémet kormány bukásához vezetett. 1982-ben minden hétfőn délután 5 órakor “békeimákat” tartottak (még ma is tartanak ilyeneket), amelyek idővel arra ösztönözték és megerősítették a helyi polgárokat, hogy szembeszálljanak az országukat sújtó igazságtalansággal. 1989 szeptemberétől kezdve az imákat gyertyafényes tüntetések követték, amelyek október 9-én érték el csúcspontjukat, amikor 70 000 polgár vonult az utcára. A hadsereg, a rendőrség és a Stasi készen állt arra, hogy szétzúzzák a tüntetéseket, ahogy két nappal ezelőtt is tették. De a parancs nem érkezett meg. Az NDK vezetése megadta magát. A békés forradalom emlékére a templom előtt egy szokatlan oszlop áll pálmafákkal a tetején.

  Szent Tamás templom

  Értékelés: 4.9

  Szent Tamás templom

  A lipcsei késő gótikus evangélikus templom a második helyen áll a vallási látnivalók listáján. Szent Tamásnak szentelve. Elsősorban gazdag zenei múltjáról híres; Wagner, Mozart és Bartholdy például itt játszott. A vezetője pedig Johann Sebastian Bach volt, aki itt van eltemetve.

  Luther Márton 1539-ben ebben a templomban fejtette ki néhány gondolatát. A modern időkben pedig a turisták számára nagyrészt a novíciusok kórusa miatt vált ismertté, amelyet 1212-ben alapítottak, szinte a templom megnyitásától kezdve. A jelenlegi épület 1496-ból származik, és azóta rendszeresen különböző objektumokat építettek hozzá. A gótikus festmények még mindig a falakon lógnak…

  Orosz emléktemplom

  Értékelés: 4.8

  Orosz Emléktemplom

  A lipcsei orosz emléktemplom a harmadik helyen áll a műemlékek listáján. 1913-ban épült, és mintegy 130 000 orosznak állít emléket, akik 1813-ban Napóleon ellen harcoltak a Nemzetek csatájában Németország felszabadításáért. A templomot 1913. október 18-án avatták fel.

  Azóta a lipcsei ortodox egyházközség az Emléktemplomban gyűlik össze. A gyülekezet mintegy 300 különböző nemzetiségű embert tart nyilván tagként. Az épületre 1907 óta gyűjtenek adományokat Oroszországban és Németországban. A projekt szerzője Pokrovszkij akadémikus. A második világháború előtt az egyházközség átkerült az orosz ortodox egyház német egyházmegyéjéhez.

  Paulinum templom

  Értékelés: 4.7

  Paulinum templom

  A vallási látnivalók rangsorában a negyedik helyet egy meglehetősen érdekes épület foglalja el. Mindenekelőtt el kell mondani, hogy ez nem egyházi épület, hanem a lipcsei egyetem főépületeként működik. A templomot 1968-ban emelték egy régi, 13. századi templom helyén, amelyet az NDK hatóságai lebontottak.

  Jelenleg a templomot a koncertszínpad részeként használják. Az összes megmenthető tárgyat azonban továbbra is az egyetem egyik területén őrzik. Az iskola főbejáratának közelében található. A látványosság az Augusta téren található.

  Lipcse legjobb kulturális látnivalói

  Terra Minera
 • a
 • Értékelés: 5.0

  Terra Minera<li></div><p>a” src=”/wp-content/uploads/2023/05/71316666193831-5620.jpg” height=”400″ title=”Terra Minera</p><li>a”><p>A 16. századi Freundenstein kastély nagy részét elfoglaló, lenyűgöző ásványgyűjtemény az emberi művészetet jelentéktelennek tünteti fel a természet zsenialitásához képest. Az élmény olyan, mintha egy korallzátony felett búvárkodna – amikor leereszkedik az 5. emeletről, a drámaian félhomályos megvilágítású termek káprázatos ékszerek által kibocsátott színek ezreivel telnek meg. Minden terem egy-egy kontinenst képvisel, ahonnan a kiállítási tárgyak származnak, és külön szekciót szentelnek a meteoritoknak.</p><p>A kiállítás tisztelgés az ásványi anyagokért rajongó és a Wella kozmetikai birodalom örököse, Erika pol-Strecher előtt, aki 2004-ben adományozta gyűjteményét az intézménynek. A múzeum melléképületében, a Kruegerhaus szomszédságában található a Németországban talált ásványok gyűjteménye. A fő kiállításhoz Audioguide-ok állnak rendelkezésre, amelyek viszonylag olcsók.</p><h3>A nemzetek csatájának emlékműve</h3><p>Értékelés: 4.9</p><div style=A nemzetek csatájának emlékműve

  Lipcse második legjobb látványossága a nagy tragédia emlékműve. 1813. október 16. és 19. között a város volt a helyszíne a nemzetek csatájának. Oroszország, Poroszország, Ausztria és Svédország szövetséges hadseregei döntő győzelmet arattak Napóleon és segítői felett német földön. Az eredmény: 600 000 katona elesett vagy megsebesült, Lipcsében pedig tífuszjárvány tört ki, amely a lakosság 10 százalékát megölte.

  Alig egy évvel a pusztító csata után Ernst Moritz Arndt költő emlékművet állított az elesetteknek. 1894-ben Clemens Thieme lipcsei építész megalapította a Német Hazafiak Egyesületét, hogy adományokat gyűjtsön az emlékmű építésére. 1898-ban ez az összeg elegendő volt, és az alapokat le lehetett fektetni. 1913-ban nemzeti emlékműként avatták fel a Nemzetek Csatája emlékművet.

  Régi vásár

  Értékelés: 4.8

  A régi vásár

  A régi lipcsei kiállítási központ története az 1913. májusi Nemzetközi Építészeti Kiállításig nyúlik vissza. A rendezvényt a szász király jelenlétében nyitották meg. 1928-ra 17 csarnok épült, összesen 130 000 négyzetméternyi kiállítási területtel, 1988-ra pedig további nyolc csarnok épült. A lipcsei vásár a 20. század elején a világ legjelentősebb vásárává vált, és kiérdemelte a “világkiállítás” címet. 1996-ban új központba költözött Lipcse külvárosában. Ma már egyre több vállalat, szolgáltató és kutatóintézet választja a régi lipcsei vásár területét. Különböző üzletek és egy fedett focipálya is található. Ez az egyik legérdekesebb látnivaló Lipcsében. Évente számos látogató és iparos keresi fel.

  Iparművészeti Múzeum

  Rangsor: 4.7

  Iparművészeti Múzeum

  Az Iparművészeti Múzeum Lipcse kulturális látnivalóinak listáján a negyedik helyet foglalja el, és az ország legrégebbi ilyen intézménye. A gyűjtemény több mint 90 000 tárgyat tartalmaz különböző korszakokból, valamint különböző művészeti és kézműves tárgyakból. Kerámiáknak, textíliáknak és üvegnek is otthont ad.

  A további standokat grafikák és fényképek gyűjteménye foglalja el. A közelben van saját könyvtár. Keddenként és vasárnaponként nyitva. A belépődíjak viszonylag alacsonyak.

  Néprajzi Múzeum

  Értékelés: 4.6

  Néprajzi Múzeum

  Lipcse látnivalóinak listáján a következő helyet a Néprajzi Múzeum foglalja el, amelyet 1869-ben alapítottak. Gyűjteményének nagy részét Gustav Klemm történész tárgyai teszik ki. A több mint 200 000 tárgyat tartalmazó állománya az egyik legnagyobb Németországban. Ezek közül néhány a világ minden táján élő etnikai csoportokra vonatkozik.

  2004 óta a lelőhely a Szász Állami Néprajzi Gyűjtemény része. Az oroszországi turisták számára érdekes lesz a kiállítás egy kis részét a szibériai népeknek szentelni. Az evenki sámán viselet mintája.

  A Kerek Sarok Múzeum

  Értékelés: 4.5

  Múzeum

  A kategória utolsó helyét a kémkedésnek szentelt múzeum foglalja el. A városközpont közelében található, nagyon békésnek tűnő, gyönyörű épület valójában a keletnémet rendőrség egykori főhadiszállása, amely a lipcsei polgárok megélhetésének ellenőrzéséért volt felelős. Amikor az épületet átvették a polgárok, a Stasi megpróbálta megsemmisíteni a munkájának minden nyomát.

  De nem sikerült nekik. A múzeumban ma számos, az álcázással és a kihallgatással kapcsolatos tárgyat, köztük kínzóeszközöket is őriznek. A tömegek irányítására és manipulálására használt propagandamódszerekről is van információ.

  Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: