Top 15 látnivaló Panamában

*A legjobbak áttekintése a szerkesztők szerint. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklámnak és nem értékesítési céllal készült. Vásárlás előtt konzultáljon szakemberrel.

A Panamai Köztársaság egy kis ország, amely az Észak- és Dél-Amerika kontinensét összekötő, azonos nevű keskeny földszoroson fekszik. Az ország területe valamivel több mint 78 ezer négyzetkilométer, lakossága 4,2 millió fő. A viszonylag kis területű Panama a vadvilág elképesztő gazdagságáról és sokszínűségéről ismert. Több nagy nemzeti park, valamint számos természetvédelmi terület található endemikus növényekkel és ritka vadon élő állatokkal. Az állam nagy részét hegyvidéki tájak vagy sűrű esőerdők borítják. Panama egy ökoturisztikai paradicsom. Ráadásul a vendégszerető ország gazdag strandokkal büszkélkedhet a csendes-óceáni és a karibi partvidéken, fejlett szállodai infrastruktúrával, a gyarmati időkből fennmaradt történelmi emlékhelyekkel és színes, nyüzsgő karneválokkal. Az utazók a tevékenységek széles skálájából választhatnak, a búvárkodástól és a sporthorgászattól kezdve a helyi indiai törzsek dzsungelének megismeréséig és őseik évszázados életmódjának megőrzéséig. Évente körülbelül két és fél millió turista látogat ide. Panamának számos egyedülálló nevezetessége van, és az alábbiakban bemutatunk néhányat a legérdekesebbek közül.

Panama látnivalók

JelölésÜlésCélÉrtékelés
Panama látnivalók1Panama-csatorna5.0
2Vulkán Baru4.9
3Panama Viejo4.8
4Coiba Nemzeti Park4.8
5San Blas szigetcsoport szigetei4.7
6Taboga sziget4.7
7Santa Catalina strand4.7
8Portobello4.6
9La Amistad Nemzetközi Park4.5
10Centenáriumi híd4.4
11Contador-sziget4.4
12Bocas del Toro szigetcsoportja4.3
13A régi Panama katedrálisa4.2
14Darien Nemzeti Park4.2
15Boquete4.1

Panama-csatorna

Látványértékelés: 5.0

Panama-csatorna

Sokan a Panama-csatornát a világ egyik modern csodájának tartják, és méltán, hiszen ez valóban az emberiség történetének egyik legnagyobb és legambiciózusabb projektje. Nehéz túlbecsülni ennek a mesterséges vízi útnak a jelentőségét a világgazdaság és a hajózás szempontjából, amely összeköti az Atlanti-óceánt a Csendes-óceánnal, és ezáltal jelentősen lerövidíti a hajók útját. A csatorna kimeríthetetlen bevételi forrást biztosít a nemzeti költségvetés számára, és nagyszámú turistát is vonz. Több mint 80 kilométer hosszú, 150 méter széles és körülbelül 12 méter mély. Az átkelőzsilipek paraméterei új szabványt állítottak fel a Panamaxnak nevezett nagy hajók építésében. Évente csaknem 14 000 hajó halad át a Panama-csatornán, sokan közülük napokig sorban állnak, és több tíz- vagy akár százezer dollárt fizetnek (a nagyobb konténerhajók esetében) az áthaladásért.

A hajócsatorna 1920 óta üzemel. Az első kísérlet az 1800-as évek végén kudarcba fulladt, és több tízezer munkás halt meg a maláriajárvány miatt. A második projektet az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma vezette. 400 millió dollárba került, és több mint 70.000 ember vett részt az építésében. A Panama-csatorna miatt a hajóknak nem kell Dél-Amerikát megkerülniük, ami időt és pénzt takarít meg. Például egy New Yorkból San Franciscóba tartó hajónak mostantól 9 500 km-t kell megtennie, szemben a korábbi 22 500 km-rel. A csatornát sokféle hajó használja, az elegáns magánjachtoktól a hatalmas tartályhajókig. A látogatók egy kényelmes kilátópontról figyelhetik ezt a lenyűgöző látványosságot. Panama Cityben egy múzeum is található, amely a csatorna és a zsiliprendszer történetét mutatja be.

Baru vulkán

Látványosság értékelése: 4.9

Baru vulkán

A Baru vulkán az ország legmagasabb pontja, amely 3474 méterrel a tengerszint fölé emelkedik. Panama nyugati részén, Chiriqui tartományban található. A Baru szunnyadó vulkánnak minősül, utolsó nagyobb kitörése a Kr. u. 6. században volt. A tudósok becslése szerint 2035 körül várható újabb kitörés, bár a folyamatos szeizmikus aktivitás tanúsága szerint fennáll a lehetősége egy korábbi ébredésnek is. A potenciális veszély ellenére a vulkán sok turistát vonz, akik hajlandóak felmászni a csúcsára. Leginkább a népszerű 12 km hosszú Quetzales-ösvényen keresztül érhető el. A vulkán kráteréből egy felhőtlen napon látványos kilátás nyílik a Csendes-óceánra és a Karib-tengerre, este pedig a panamai kikötők és a szomszédos Costa Rica több városának fényei is láthatók. A forró síkságokkal ellentétben a Baru-csúcson a hőmérséklet fagypont alá is csökkenhet, és gyakran havazik.

A vulkán lejtőin található a névadó természetvédelmi park, amely színes orchideák és egzotikus madárfajok sokaságáról híres. Nyugatra fekszik Cerro Punta falu, ahol a kitörés során elpusztult ősi indián település romjai maradtak fenn. A látogatókat arra is bátorítják, hogy látogassanak el a kávéültetvényekre, és nézzék meg a helyieket a kávébogyók gyűjtésében.

Panama Viejo

Látványminősítés: 4.8

Panama Viejo

Panama Viejo volt az első európai stílusú város, amely a Csendes-óceán latin-amerikai partvidékén épült. A spanyol hódítók Pedro Arias vezetésével elsősorban megerősített tranzitállomásként alapították, hogy az inka kincseket Peruból Spanyolországba szállítsák. 1517-es alapításakor a város lakossága nem haladta meg a száz telepest. A 17. század közepére azonban a város több mint 10 000 lakosúvá nőtt. Panama Viejót többször támadták meg a helyi indiánok és a kalózok, akiket a kikötőn rendszeresen áthaladó értékes szállítmányok elfogásának lehetősége vonzott. A lakosok sikeresen visszavertek minden támadást, egészen 1671-ig, amikor a híres kalóz, Henry Morgan közel 1500 fős csapattal hátba támadta a várost. Panama Viejo-t kifosztották, és a harcok során kitört tűz elpusztította az épületek nagy részét. Ezt követően a túlélő lakosok egy új, védettebb helyre költöztették a várost.

Az óváros néhány fennmaradt építménye a 15-16. századból származik: az egyetem épülete, a kolostor, az erődítmény és a védőfalak. A négyzetes torony a történelmi negyed építészeti meghatározó eleme, a középkori Catedral Viejo katedrális maradványa. A fennmaradt épületek mindegyike látogatható, és sok, Panama történelme iránt érdeklődő utazót vonz.

Koiba Nemzeti Park

A látnivaló értékelése: 4.8

Coiba Nemzeti Park

A Coiba Nemzeti Park fél óra repülőútra fekszik Panama fővárosától, és 2700 négyzetkilométert foglal magában. A védett terület 38 szigetet foglal magában, amelyek közül Coiba a legnagyobb, valamint 2160 négyzetkilométernyi területet a Csendes-óceánon. A vulkanikus eredetű szigeteken rengeteg az endemikus növény- és állatfaj, több mint tizenötszáz növényfaj, 36 emlősfaj és közel 150 madárfaj található. Ez egyike azon kevés helyeknek bolygónkon, ahol természetes élőhelyükön figyelhetjük meg az Ara vörös papagájokat, a dél-amerikai hárpiákat, a kolumbiai üvöltőmajmokat és az Agouti aranynyulakat. Nyáron három tengeri teknősfaj szaporodik a szigetek homokos partjainál.

A nemzeti park vizeit nemcsak Panama, hanem Közép-Amerika egész csendes-óceáni partvidékének legjobb búvárhelyének tartják. A Damaszkuszi-öböl mély vizében, a Koiba-sziget előtt található 1,35 négyzetkilométeres korallzátony több mint kétszáz halfajnak, valamint számos más óceáni élőlénynek ad otthont. A régió biológiai sokféleségének tanulmányozásán dolgozó tudósok továbbra is rendszeresen fedeznek fel új korall-, kagyló- és halfajokat. Ez az elképesztő sokszínűség nagyrészt annak köszönhető, hogy a szigetekre való bejutást sokáig korlátozta a Coiba büntetőtelep. A jelenlegi búvárok tigriscápákkal, gyilkos bálnákkal, púpos bálnákkal, rájákkal és bőrhátú tengeri teknősökkel találkoznak.

San Blas szigetcsoport szigetei

Látványosság értékelése: 4.7

San Blas szigetcsoport szigetei

A St. Blas-szigetcsoport a Karib-tengeren található, közel Panama Cityhez, és kevesebb mint fél óra hajóútra van. A Galápagos-szigeteken mintegy 378 sziget található, amelyek közül csak 49 ténylegesen lakott. A szigetcsoportot ősidők óta a kuna indiánok lakják, ma pedig autonóm régió, amelyet szinte teljes egészében az őslakosok irányítanak. Az indiánok gondosan védik nyelvüket, egyedülálló kultúrájukat és ősi szokásaikat. A halászatból, a kókuszdiótermesztésből és a turizmusból élnek. Érdekes módon néhány szigeten az emberek még mindig kókuszdióval kereskednek egymással pénz helyett. A San Blas-szigeti lakosok, akik korábban óvakodtak az idegenektől, ma már szívesen mutatják be a látogatóknak a törzsi hagyományokat és életet, ajándéktárgyakat árulnak és csoportképeket készítenek.

A turisták számára, akik néhány napot szeretnének eltölteni ebben a trópusi paradicsomban, nincsenek modern szállodák, de lehetőség van arra, hogy egy hagyományos indiai kunyhóhoz hasonló kis házat vagy a szigetcsoport számos lakatlan szigetének egyikét kibéreljék. A tengerparti nyaralás mellett San Blas lehetőséget kínál a klasszikus és víz alatti halászatra, kajakozásra és természetesen búvárkodásra. A helyi vízoszlop alatt elképesztően szép zátonyok és roncsok tucatjai rejtőznek.

Taboga szigete

A látnivaló értékelése: 4.7

Taboga szigete

Taboga szigete a Las Perlas szigetcsoporthoz tartozik, és a Bruja-foknál, a nemzeti fővárostól 20 km-re délre található. A spanyolok által a 16. század elején történt felfedezése óta ez volt az első mélyvízi kikötő a térségben. A szigeten a gyakori kalóztámadások miatt erődítményrendszert építettek. A 19. században a Csendes-óceáni Gőzhajózási Társaság székhelye és szanatórium volt, ahol Paul Gauguin francia festőművész töltötte szabadságát.

Számos festői, homokos strand áll rendelkezésre, az aktívabbak számára pedig víz alatti horgászatot és kajakozást kínálnak. A 300 méter magas Cerro Viequia domb tetején található 17. századi templom és kilátóterasz, a régi amerikai katonai bunker falai mellett, a történelmi helyszínek miatt érdemes meglátogatni. Taboga szigetének nagy részét trópusi esőerdő borítja, amely Latin-Amerika egyik legnagyobb barna pelikán kolóniájának ad otthont.

Santa Catalina strand

Látványminősítés: 4.7

Santa Catalina strand

A Santa Catalina Beachet széles körben Közép-Amerika egyik legjobb szörfös helyének tartják. Santiago de Veraguas várostól mintegy száz kilométerre. Az 1970-es évekig Santa Catalina hétköznapi halászfalu nem sok figyelmet keltett az országba látogatók körében, de amint a szörfösök figyelmét a szeles, kiválóan alkalmas strandra irányították, minden megváltozott. Kezdetben a hír a tapasztalt hullámnézők körében terjedt el, és az évek során egyre több turista özönlött a területre. Ma a falu hangulatos szállodai szobákat és vízi felszerelések kölcsönzését kínálja, és a strand közelében több kezdő központ is található, ahol a kezdők megtanulhatnak szörfözni.

2010 óta Santa Catalinában profi szörfösök közötti nemzeti és nemzetközi versenyeket is rendeznek. A hullámok magassága egész évben négy méter körül van, és időnként a deszkások akár tíz méter magas hullámokat is kifoghatnak.

Portobello

Látványosság értékelése: 4.6

Portobello

A Panama Colon tartományában található Portobello erődített városát Francisco Vedarde alapította a 16-17. század fordulóján. A neve spanyolul azt jelenti: “gyönyörű kikötő”. A város volt az egyik legfontosabb kikötője az úgynevezett “ezüstflotta” számos hajójának, amelyek a spanyolok által Panamában bányászott aranyat, ezüstöt és drágaköveket szállították az Óvilágba. Portobellót többször is megrohanták kalózok, és a tizennyolcadik században rövid időre brit csapatok foglalták el. Ma már csak egy kis, körülbelül háromezer lakosú település maradt.

Portobello egykori pompáját a lenyűgöző gyarmati katonai építmények mutatják: a Santiago akna, a San Fernando akna és a San Geronimo akna. A városban a középkori építészet néhány figyelemre méltó példája is található, nevezetesen a San Felipe-templom (Fekete Krisztus templomaként ismert) és a Királyi Vámház. Az öböl fenekén fekvő ősi hajók maradványai között, ahol a legenda szerint a híres kalóz, Francis Drake koporsója nyugszik. A szomszédos, azonos nevű természeti park mintegy 400 négyzetkilométeres, esőerdővel borított területet foglal magában.

La Amistad Nemzetközi Park

A látnivaló értékelése: 4.5

La Amistad Nemzetközi Park

La Amistad 1988-ban jött létre, területét Panama és Costa Rica között osztották fel. A park teljes területe 5700 négyzetkilométer, szinte teljes egészében esőerdőből áll, és magában foglalja a 3500 méter magas Cordillera de Talamanca hegyvonulatot is. Ez Közép-Amerika legnagyobb vadon élő állatok számára fenntartott menedékhelye. A La Amistad biológiai sokféleségéről szóló egyetlen nagyobb tanulmányt 2003 és 2008 között végezték. A parkban összesen mintegy 9000 virágos növényfaj, köztük több mint száz orchideafaj és 500 fafaj található. Hét különböző fajú tölgyfák nagy kiterjedésű területei vannak. az állatvilág is bőséges – csak a védett területen 550 madárfaj, 25 hüllőfaj és 32 kétéltűfaj él. A park számos ritka egzotikus állatnak ad otthont, többek között a coati Joffroy főemlősnek, a vörös hátú saymiri, a fa békáknak, a quetzal madaraknak, az ocelotoknak és az üvöltőmajmoknak.

A La Amistad mérete olyan nagy, hogy tanulmányozása korántsem teljes. A tudósok folyamatosan új növény- és állatfajokat fedeznek fel. A park rendkívül népszerű az ökoturisták körében. Az érintetlen természet közepén négy indián törzs tagjai élnek. Fedezze fel egyedülálló kultúrájukat és az ősi őslakos települések maradványait, amelyek a Kr. e. 10. századig nyúlnak vissza.

Centenáriumi híd

A látnivaló értékelése: 4.4

Centenáriumi híd

A Panama-csatorna megépítése óta az egyik legnagyobb logisztikai kihívás a két oldal közötti közlekedés volt. Kezdetben kompokkal és két felvonóhíddal lehetett beérni, de a növekvő forgalom miatt sürgősen szükségessé vált egy nagy híd építése. Az első ilyen híd az Amerikai híd volt, amelyet 1962-ben építettek az USA pénzéből, amely akkoriban a csatornát ellenőrizte. Az 1990-es évek végére azonban már nyilvánvalóvá vált, hogy a híd kapacitása túl alacsony a növekvő munkaterheléshez képest, ezért egy új híd építéséről döntöttek. A híd, amelyet Panama századik születésnapja tiszteletére neveztek el, egy év és öt hónap alatt épült meg, és 2004-ben adták át. A teljes költség 120 millió dollár volt.

A Miguel Rosares építész által tervezett masszív, de elegáns, kábeles szerkezetet egy 184 méter magas oszloppár tartja. A hatsávos átkelő 1052 méter hosszú, 420 méteres főfesztávval, amely 80 méterrel emelkedik a vízfelszín fölé. A híd képes ellenállni a földrengéseknek, amelyek meglehetősen gyakoriak a térségben. A Centenáriumi híd vonzó megjelenése miatt népszerű turisztikai látványosság. Különösen feltűnő éjszaka, amikor ragyogó színben világítanak.

Contadora-sziget

A látnivaló értékelése: 4.4

Contador-sziget

Contadora trópusi szigete, amely 50 km-re fekszik Panama csendes-óceáni partjaitól, a szigetcsoport része. Ideális hely egy romantikus, pihentető nyaraláshoz. A kevesebb mint 360 fős állandó lakossággal a sziget elég nagy ahhoz, hogy tizenkét strandja legyen. Contadora többek között arról híres, hogy az 1980-as években a megbuktatott iráni sah, Mohammad Reza Pahlavi menedékhelye volt. A ház, ahol élt, ma is helyi történelmi nevezetességnek számít.

A turisták elhelyezésére egy szálloda, amely körülbelül ötven szoba-bungalókból áll, amelyek az óceán partjára néznek. A sziget legnépszerűbb strandja a Larga, amely körülbelül 800 méter homokos partvonallal rendelkezik. A búvárkodás szerelmesei azonban inkább a Karakol-partot részesítik előnyben, ahol korallzátonyok és bőséges tengeri élővilág található. Largótól délkeletre található a Playa Las Suecos, Panama egyetlen hivatalos nudista strandja. A Contadora látogatói napközben általában a tengerparton pihennek, vagy olyan szabadtéri tevékenységeket végeznek, mint a búvárkodás, a jet-ski és a sporthorgászat. És este a szigeten működő kaszinók, bárok és diszkók.

A Bocas del Toro szigetcsoport

A látnivaló értékelése: 4.3

Bocas del Toro szigetcsoport

A Bocas del Toro szigetek Panama északnyugati partjainál, a Costa Rica-i határ közelében találhatók. A szigetcsoport területe 2500 négyzetkilométer, és 7 nagy és 52 kisebb szigetet foglal magában. Bocas del Toro zöld pálmaerdőkkel és több kilométernyi tiszta homokos tengerparttal borított. Panama egyik leghíresebb üdülőhelye, ahol a Survivor: Az utolsó hős című valóságshow számos epizódját forgatták. A legnagyobb sziget Colón, egy kisváros, turisztikai infrastruktúrával.

A szigetcsoport négy tengeri teknősfajnak ad otthont, köztük a bőrhátú tengeri teknősöknek. Leggyakrabban a Hospital Pointnál, a szigetek legjobb búvárhelyénél található. A Red Frog Beach a legfestőibb, nevét a vörös békák endemikus fajáról kapta. A Boca del Drago kis strandjának part menti vizében számos tengeri csillagot láthatunk, több fajból. Egy másik népszerű strand a Dolphin Bay, ahol delfinek egész csapatai úszkálnak rendszeresen a lagúnában.

Régi panamai katedrális

Mérföldkő minősítés: 4.2

Panama régi panamai katedrálisa

A katedrális a nemzet fővárosának egyik fő látványossága, és a város történelmi részén található. A Henry Morgan által vezetett kalózok támadása után emelt vallási épület a főváros újjáélesztésének és a katolikus egyház hatalmának jelképeként szolgált. Az építkezés több mint száz évig tartott, ezért a templom különböző részei különböző építészeti stílusokat követnek. A harangtornyok modernebbek, mint a homlokzat, fehérre vannak festve, és a tetejüket Las Perlas szigetekről származó kagylókkal borították.

A 67 kő- és téglaoszlopra támaszkodó masszív boltozat belsejében. A belső teret díszes ablaküvegek és bronz lámpák díszítik, a főoltárt 19. századi francia kézművesek tervezték. A katedrális alatt kiterjedt katakombahálózat húzódik, amely összeköti a város más templomaival. Ma már nagy része tönkrement, így a turisták előtt zárva vannak. A turisták azonban mindkét 36 méter magas harangtoronyba bejuthatnak, ahonnan panorámás kilátás nyílik a főváros történelmi városrészére. A katedrális fontos szerepet játszott Panama életében, és itt történt 1821-ben Panama első függetlenségi nyilatkozata Spanyolországtól, valamint 1903-ban a Panamai Köztársaság megalapítása.

Darien Nemzeti Park

A látnivaló értékelése: 4.2

Darien Nemzeti Park

A Darien Nemzeti Park Panama keleti részén található, és 8000 négyzetkilométeren terül el. Esőerdők, mangroveerdők és hatalmas hegyi erdők borítják. A kutatók több mint 700 növényfajt, közel kétszáz emlősfajt és mintegy 500 madárfajt azonosítottak a rezervátumban. A parkban mintegy 130 olyan állatfaj él, amely sehol máshol nem található meg a világon. A turisták a parkban tett túrájuk során valószínűleg pókmajmokat, jaguárokat, kék és zöld arákat, szemüveges medvéket és tapírokat is láthatnak.

A területet két indián törzs lakja: a kunák és az emberák. A mintegy 3000 indián hagyományos, önellátó életmódot folytat. Az elszigeteltség ellenére a helyiek közül sokan barátságosak és hajlandóak beavatni a látogatókat az ősi szokásaikba.

Boquete

A látvány értékelése: 4.1

Boquete

Boquete kisvárosa a Baru vulkán peremén, 1200 méterrel a tengerszint felett található. Az “örök tavasz városának” nevezik az állandóan meleg éghajlat miatt, a hőmérséklet 22-24 fok között mozog. A város számos amerikai emigránsnak ad otthont, sőt, az Amerikai Nyugdíjasok Szövetsége a legjobb nyugdíjas városok közé választotta.

Boquete környékén számos túraútvonal található, ahol vadon élő állatokat és ritka madárfajokat figyelhet meg. A gyors hegyi folyókon való rafting felfújható tutajokkal vagy kajakokkal nagyon népszerű. A kávéültetvényeken, ahol a világ egyik legdrágább kávéfajtáját, a Geisha-kávét termesztik, vezetett túrákat is szerveznek.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: