Top 25 látnivaló Nicosia városában

Ciprus szigete az egyik legnépszerűbb turisztikai célpont hazánkban. Ennek az az oka, hogy az orosz állampolgároknak európai elhelyezkedése ellenére nincs szükségük schengeni vízumra az országba való beutazáshoz, amelynek megszerzése általában sok erőfeszítést és időt igényel. A szigeten rengeteg látnivaló található, különösen gazdag természeti szépségekben és vallási jelentőségű helyekben. Az országnak érdekes történelme is van, amelyet az idegenvezetők mesélnek el a túrákon. Szakértőink összegyűjtötték a legcsodálatosabb helyeket Ciprus fővárosában, Nicosiában és környékén.

Nicosia legjobb látnivalóinak rangsora

JelöléshelyCímÉrtékelés
A legjobb történelmi látnivalók Nicosiában1Velencei falak5.0
2Büyük-Khan4.9
3Famagusta kapu4.8
4Kyrenia kapu4.7
5Szent Hilarion vára4.6
6Chrysaliniotissos negyed4.5
7Fikardu falu4.4
8A konfrontáció vonala4.3
9Thamassos ókori városa4.2
10Hamam Omerier4.1
Nicosia legjobb múzeumai1Bizánci Múzeum5.0
2CVAR Vizuális Művészeti és Kutatási Központ4.9
3Ciprusi Régészeti Múzeum4.8
4Leventis Múzeum4.7
5Bizánci Múzeum Művészeti Galéria4.6
6Városi Művészeti Központ4.5
7Hadzigeorgakis Kornesios háza4.4
8Népművészeti Múzeum4.3
9A ciprusi érmék történetének múzeuma4.2
A legjobb vallási látnivalók Nicosiában1Kykkos kolostor5.0
2Érseki palota4.9
3A Selimiye mecset4.8
4Sztavropigial kolostor4.7
5Faneromeni Miasszonyunk temploma4.6
6János evangélista székesegyház4.5

Nicosia legjobb történelmi nevezetességei

Velencei falak

A látványosság értékelése: 5.0

Velencei falak

A velencei falakat Nicosia egyik legérdekesebb történelmi helyszínének tartják. Szó szerint körbeveszik az óvárost, és a ciprusi főváros szimbólumának tekintik. A vár közel 5 km hosszú és 12 m magas, és egy hatalmas, 30 m hosszú vizesárok veszi körül. Eredetileg ágyútűz elleni védekező építménynek tervezték. Ezekre a velencei uralom alatt volt szükség, amikor az Oszmán Birodalom elkezdett igényt tartani a szomszédos területekre.

Olasz katonai mérnökök felügyelete alatt épültek. A falakat 11 bástya egészítette ki, és megerősített kapukkal rendelkeztek (Famagusta, Kyrenia és Páfosz). Az erődítmény a mai napig tökéletesen megmaradt, a kapu vonzza a turistákat, és lenyűgözően néz ki. A Famagusta-kapu például egy 45 méter hosszú boltívvel és egy 11 méter magas kupolával rendelkezik. A régi épületet többször felújították, így most teljes pompájában láthatjuk.

Buyuk-Khan

A látnivaló értékelése: 4.9

Büyük Khan

Talán a legszebb építmény az egész Ciprusi Köztársaságban a Buyuk Khan. Ez az a karavánszeráj, amelyet az Oszmán Birodalom épített 1572-ben, Ciprus meghódítása után. Ez egy négyzet alakú, 4 kétszintes épületből álló komplexum. Homlokzatai akár 50 méter hosszúak is lehetnek. Ez egy oszlopcsarnokkal és gyönyörű verandával van díszítve. Az udvaron belül található egy mecset és egy mosdókút. Eredetileg kereskedelmi lakókocsik parkolójaként szolgált.

A pajta jelenleg Nicosia török oldalán található, így a látogatáshoz át kell lépni a határon. De egy útlevéllel ez gyors és egyszerű. Az épület könnyen megtalálható, mindössze 200 méterre az ellenőrzőponttól. A 19. században, amikor a sziget a britek ellenőrzése alatt állt, az épület börtönként, később pedig árvaházként szolgált a szegények számára. A turisták pozitív visszajelzéseket hagynak a helyszínről, és jó helyként ajánlják a látogatásra.

Famagusta kapu

Látványosság értékelése: 4.8

Famagusta kapu

A Famagusta-kapu Nicosia egyik legfigyelemreméltóbb és legfenségesebb nevezetessége. A velencei falak része, az óvárosban található. Innen indul az út Famagusta felé, a híres szellemvárosba, amely Ciprus török ellenőrzés alatt álló területén található. Giulio Savorniano tervezte őket, akiről egy másik nevet is kaptak, Porto Giuliano. A szerkezet bézs árnyalatú, boltíves és kupolás.

A kupola belsejében található egy szoba. Belül egy 35 méter hosszú alagút található, amelynek mindkét végén egy-egy társalgó található, és amely egyszerre akár 200 ember befogadására is alkalmas. Különböző ünnepségeknek, koncerteknek, színdaraboknak, tudományos eseményeknek, művészeti kiállításoknak és egyebeknek ad otthont. Bár a kapu évszázados, jól megmaradt, és továbbra is Nicosia fontos történelmi nevezetessége.

Kyrenia kapu

Látványosság értékelése: 4.7

Kyrenia kapu

A velencei falak egy másik fennmaradt része, a Kyrenia-kapu a negyedik helyet foglalja el. Ez is Nicosia török oldalán található. 1567-ben fektették le, és korábban egy másik velencei nevet viselt. Miután az oszmánok elfoglalták a területet, az építményt hozzáépítették a kapuzathoz. És még később, 1931-ben a brit kormány mindkét oldalon lebontotta a falakat, hogy utakat építsen.

Eredetileg a kapu nevét “kormányzói kapu”-nak lehetett fordítani, mivel a város legbecsületesebb bejáratának tartották. Természetesen főleg egyszerű parasztok használták őket, akik árujukkal kereskedtek a házon belül. Érdemes megjegyezni, hogy ez a pekingi kapu pontos másolata, csak néhányszor lekicsinyítve. A turisták most megtekinthetik a boltívet és a szobákat, felmászhatnak az első emeletre, és megcsodálhatják a kilátást.

Szent Hilarion vára

Látványminősítés: 4.6

Szent Hilarion vára

A következő látnivaló nagy történelmi értékkel bír, és nem magában Nicosiában, hanem egy távoli helyen található. A Szent Hilarion erődítmény szervezett túrákon vagy autóbérléssel érhető el. A Kyreni-hegység lejtőin található. A vár a 4. század végére nyúlik vissza, amikor egy Hilarion nevű szerzetes felállította remeteségét a lejtőn. Néhány évtizeddel az építése után kolostorrá alakították át, majd a bizánciak az arab kalózok elleni védekezésre használták.

A Lusignanok uralkodása alatt királyi nyári rezidenciává vált, és virágzásának csúcspontját érte el. Olyan volt, mint egy bevehetetlen erőd, amelyet soha senki nem tudott megrohamozni. A később uralkodó velenceiek már nem értékelték a régi épületeket, és a várat teljesen elhagyták. Az építménynek csak azok a részei maradtak fenn a mai napig, amelyek képesek voltak ellenállni a természeti erőknek. Ennek ellenére a romok nagyon erősnek és gyönyörűnek tűnnek, és a kilátás a hegyről látványos.

A Chrysaliniotisses negyed

Az oldal értékelése: 4.5

A következő helyet egy egyedülálló negyed foglalja el, amely a Chrysaliniotissa Miasszonyunk templomáról kapta a nevét. Az óváros szélén, a pufferzóna határához közel található. Az ellenséges területhez való közelsége miatt a negyed hosszú ideig elhagyatott és lepusztult volt. De most már egy teljes értékű lakónegyed, amely vonzza a turistákat. Fikardou jellegzetességei a kis és hangulatos utcák, a 20. század elejéről származó homlokzatú házak és a jellegzetes stílus.

A helyszín ideális Nikosia és a helyi szokások megismeréséhez. Sétálhat, beülhet a közeli hangulatos kávézók egyikébe, vagy délután romantikus pihenőt tarthat. Az utcákat cserepes növények díszítik, a központban pedig egy híres templom található, amelyet mindenképpen érdemes kívülről is megnézni, ha nem látogatjuk meg. A 18-20. századból származik, mivel mindvégig építés alatt állt. A környék felújított házakból, valamint elhagyatott és romos házakból áll, ami tovább növeli a hely jellegét.

Fikardou falu

Látványosság értékelése: 4.4

Fikardu falu

A megtisztelő hetedik helyet a híres hegyi falu, Fikardou kapta. A Troodos erőd Nicosiától 40 km-re délnyugatra található, és a sziget legnagyobb hegyvonulatának, a Troodos-hegységnek egy részén helyezkedik el. A helyszín érdekessége, hogy inkább múzeum, mint valódi lakóhely. Csak 1 ember él itt, míg 100 évvel ezelőtt a lakosság száma 120 körül volt. A városok építése miatt az emberek idővel ki- és beköltöztek otthonukból.

Senki sem akarta igazán letelepíteni őket, ezért maradtak érintetlenül, eredeti formájukban. A Ciprusi Régiségügyi Minisztérium a falut ókori műemlékké nyilvánította, és az összes házat teljesen helyreállította. Napjainkban ez a hely egyedülálló abban a tekintetben, hogy bemutatja a kor építészetét és mindennapi életét. Az egyik házban múzeum működik, amely korlátozott nyitvatartási időben látogatható. A faluba a nap 24 órájában be lehet menni. Van egy taverna is, ahol hagyományos ciprusi ételeket kínálnak.

A konfrontáció vonala

A látvány értékelése: 4.3

Minden turista, aki járt már Cipruson, vagy kirándulni ment, tudja, hogy 1964-ben, a görög és a török fél közötti konfliktus után Ciprust két részre osztották. Pontosabban, a török rész Ciprus megszállt területe. Legalábbis a ciprusi fél ezt gondolja. A két ország közötti béke fenntartása érdekében az ENSZ ellenőrzi. Az ütközőzóna Ciprus nyugati részétől 180 km hosszan, Famagusztától délre, a keleti részig terjed. A vonal szélessége Athienou falunál éri el a maximumot (7,4 km), a minimum pedig 3,3 méter.

Nicosia városa szabályos kör alakú (az óváros egy része), és szinte középen az úgynevezett zöld vonal választja ketté. Ezen a szakaszon rendszeresen katonai ellenőrzőpontokat állítanak fel. A pufferzóna tele van romos házakkal, amelyeket a helyiek 1974-ben sietve elhagytak. Néhányat közülük most törökök foglalnak el, míg mások üresen maradtak. A legnépszerűbb semleges zónával rendelkező hely a Ledra utca, amely a legkényelmesebb módja annak, hogy az egyik részből a másikba átmenjünk.

Tamassos ókori városa

A látnivaló értékelése: 4.2

Tamassos ókori városa

Tamassos ókori városa 21 km-re található Ciprus fővárosától. Ez a hely kötelező látnivaló minden történelemkedvelő számára, aki Nicosiában tartózkodik. Meglepő tény – a tudósok soha nem tudták megállapítani a város megjelenésének pontos idejét, vagy megismerni a város keletkezésének történetét. A város legelső említése Homérosz Odüsszeiájában található. De csak találgatni lehet, hogy a mű Tamassóról szól. Feltételezések szerint a város korábban kiváló minőségű rezet termelt és kereskedelmet folytatott.

A helyszínen nem végeztek megfelelő régészeti vizsgálatokat, mivel a központi épület valószínűleg a ma lakott terület alatt van. De néhány fontos leletet mégis találtak. Az itt található Aphrodité-templom például Kr. e. 600-475-ből származik. Itt találták meg az oltárt, a sírokat… A területen számos leletet (agyagedények, szobrok, olajlámpák stb.) találtak. A turisták megtekinthetik a tamaszoszi Akropolisz romjait.

Hamam Omeria

A látnivaló értékelése: 4.1

Hamam Omerie

Nicosia óvárosának egy részén egy egyedülálló történelmi helyszín található – a Hamam Omeria törökfürdő. A templom az 1570-es évekből származik, és egy ortodox templomból épült újjá, amelyet az oszmánok elfoglalása után kaptak ajándékba a fővárosnak. Ezt az épületet Omar kalifának szentelték, és róla nevezték el. A kupolás épület déli bejárata sárga kőből készült. Belépve az udvarra, majd a fürdővel ellátott recepcióra jutunk.

A belső környezet lenyűgöző – a boltíves mennyezetek és a sokszögletű betűtípusok lenyűgözőek. Két középhőmérsékletű szoba és egy gőzfürdő áll rendelkezésre. Az elképesztő dolog az, hogy a 400 éve létező fürdő még mindig működik. Egy ilyen helyet legalább egyszer látni kell. Népszerű a helyiek és a turisták körében. A vendégeket finom teával és keleti édességekkel kényeztetik. Belül a fürdő két részre van osztva – egy férfi és egy női részre.

Nicosia legjobb múzeumai

Bizánci Múzeum

Látványosság értékelése: 5.0

A Bizánci Múzeum Nicosia egyik fő kulturális látványossága. Központi helyen, a Cyprianus érsek téren található. Egyedülálló abban a tekintetben, hogy 150 különböző ikonból álló gyűjteményt tartalmaz. Megismerkedhetünk a sziget ikonográfiájának fejlődésének mérföldköveivel, és megismerhetjük a művészet főbb remekműveit. A múzeum egy gyönyörű épületben kapott helyet, amely előtt közvetlenül III. Makariosz érsek emlékműve áll.

A kiállítás számos értékes kiállítási tárgyat tartalmaz, többek között a 6. századból származó mozaikokat. A fő gyűjtemény 48 ikonból áll, amelyeket korábban Párizsban és más európai városokban állítottak ki. Itt egyházi használati tárgyak, szerzetesi ruhák és különféle értékes ereklyék láthatók. Mindegyik különböző korszakokból származik, de a legrégebbiek több mint 8 évszázadosak. A bizánci ikonok különleges vallási értéket képviselnek, és a kiállított darabok a korszak mesterei által készített egyedi alkotások.

CVAR Vizuális Művészeti és Kutatási Központ

Látványosság értékelése: 4.9

A következő látványosság méltán a CVAR Vizuális Művészeti és Kutatási Központé, amely egyedülálló. Ez a figyelemre méltó helyszín Famagusta kapujának közelében található. A központ egy olyan galéria, amely Ciprus több évszázados gazdag kultúrájának örökségét őrzi. Az állandó kiállítás a helyiek korabeli viseleteiből, egyedi festményekből, valamint fényképekből és egyéb tárgyakból áll. A látogatók alapos betekintést nyerhetnek a korabeli ruházatba, a szabásba és a felhasznált anyagokba.

Minden emelet egy másik korszaknak van szentelve, és ahogy haladunk felfelé, úgy változik a korszak, amelyhez a kiállítási tárgyak kapcsolódnak. Az első emeleten a brit gyarmati korszakból származó tárgyi emlékeket láthatunk, fent pedig egy Katerina Cornaro ciprusi királynőnek szentelt szobát. A termek falain városképeket és helyi természeti szépségeket ábrázoló festmények, valamint poszterek és fényképek láthatók. Tudni kell, hogy a belépés személyenként 5 euróba kerül.

Ciprusi Régészeti Múzeum

A látnivaló értékelése: 4.8

Ciprusi Régészeti Múzeum

Nicosia másik népszerű kulturális látványossága a Ciprusi Régészeti Múzeum. A galéria a sziget egyik legrégebbi és legnagyobb régészeti múzeuma. Ciprus leggazdagabb régiséggyűjteményének ad otthont. A múzeum alapítása 1882-re nyúlik vissza, amikor a helyiek petíciót nyújtottak be a brit kormányhoz, hogy őrizzék meg az ásatások során talált tárgyakat. Ezekben az években számos illegális ásatásra került sor, és értékes tárgyakat vittek illegálisan külföldre.

A múzeumban ma a szigeten az ásatások során talált leletek láthatók, amelyek többsége a brit időkben zajlott. Összesen 14 terem látogatható, mindegyikben egyedülálló régiségeket mutatnak be időrendi sorrendben. Ezek között vannak őskori és római kori tárgyak is. A múzeum gyakran adományoz műtárgyakat más ciprusi múzeumoknak, mivel az újonnan talált értékes régiségeket nem tudja befogadni.

Leventis Múzeum

A látvány értékelése: 4.7

Leventis Múzeum

A Leventis Múzeumot több mint 30 évvel ezelőtt nyitották meg, és két éven belül elnyerte az Év Múzeuma címet. Az épület az óváros egy részén található. A múzeum története nagyon szokatlan. Egy ciprusi üzletemberről nevezték el, aki jövedelmének egy részét a szigetről ellopott tárgyak visszaszerzésére fordította. Visszahozta őket szülőföldjükre, és még egy alapot is létrehozott, hogy segítse a ciprusi kulturális oktatási és jótékonysági projekteket. 1983-ban Nicosia polgármesterével közösen megszervezte egy múzeum felállítását Nicosia központjában, amely néhány évvel később megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt.

Napjainkban a múzeum sok látogatót vonz a szigetre, akik azért jönnek, hogy egyedülálló történelmi tárgyakat nézzenek meg, mind a művészetből, mind a korábbi idők mindennapi életéből. Három emeleten a tengerfenékről származó leletek gyűjteménye, a régészek által talált házak alapjai, több millió éves kagylók, valamint a tengerfenékről származó tárgyak gyűjteménye található. Földrajzi helyzetéből adódóan a sziget gazdag régészeti leletekben, amelyek közül néhányat a Leventis Múzeumban lehet megtekinteni. Minden turista, aki meglátogatta a helyet, pozitívan beszél róla.

A Bizánci Múzeum művészeti galériája

A látnivaló értékelése: 4.6

Fentebb már beszámoltunk a bizánci ikonfestészetnek szentelt múzeumról. Az épület azonban nemcsak a múzeumnak, hanem a Művészeti Galériának is otthont ad. Ez is vonzza a vallási és kulturális helyek sok hívőjét. A hely könnyen megközelíthető; Nicosia központjában található. A művészet szerelmeseinek a galériában kiállított művek elragadóak lesznek.

Az épület legfelső emeletén található a 15-19. századi festményeket bemutató művészeti galéria. A festmények mindegyike különböző európai művészektől származik és vallási jelentőséggel bír. Az állandó kiállításon kívül a látogatók időszakosan érdekes időszaki kiállításokat is találhatnak. Vannak olyan festmények is, amelyeket görög és ciprusi művészek készítettek. Különböző vallási eseményeket, jelenségeket és tárgyakat ábrázolnak.

Városi Művészeti Központ

A látnivalók értékelése: 4.5

Városi Művészeti Központ

A kategória nem nélkülözi a kortárs művészet képviselőit. A Városi Művészeti Központot 1994-ben alapították, és szokatlan módon egy olyan épületben található, amelyet egykor erőműként használtak. A nicosiai Történeti Múzeum lényegében kulturális központ a helyiek és a látogatók számára egyaránt, és a kulturális termékek és szolgáltatások széles skáláját kínálja. Rendszeresen tartanak itt kiállításokat, összesen mintegy 70-et. Néhányat közülük külföldi múzeumokkal együttműködve szerveztek. A legnépszerűbbek a “Picasso’s Gravure”, a “Ciprus Velencében” és mások voltak.

Ezenkívül a központ gyakran ad otthont különböző oktatási tevékenységeknek felnőttek és gyermekek számára egyaránt. A tizenévesek művészeti órákat, valamint a nemrégiben megnyitott film- és metszetkészítő tanfolyamokat vehetnek igénybe. Az épületben gyakran tartanak tudományos rendezvényeket, előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. A helyi művészek egyéni projektek részeként részt vehetnek installációk létrehozásában.

Hadzigeorgakis Cornesios ház

A látnivaló értékelése: 4.4

Hadzigeorgakis Cornesios House

A gyönyörű érseki palota mellett egy egyedülálló épület, a Hadzigeorgakis Cornesios ház áll. A múzeum egy nagy, kétszintes kúria, amely három szárnyból áll. Középen egy gyönyörű dombormintával díszített csúcsív található. A 18. századi nicosiai építészet példaképe. A ház korábban Hadzigeorgakis Cornesiosé volt, aki a kor egyik tekintélyes embere volt, és aki dragonyos, vagy inkább diplomáciai feladatokat ellátó tolmács volt.

Belül a ház a kor hangulatát idézi, és bútorokat, háztartási tárgyakat, ruhákat és műalkotásokat mutat be. A múzeumot Nicosia történelmének szentelt múzeummá alakították át. Különböző érmék, kerámiák, konyhai eszközök és ikonok láthatók itt. Korábban az épületet egy buja kert vette körül szökőkutakkal, és van egy török hammam is. Három helyiségből áll, és figyelemre méltó módon a mai napig működik. A helyszín 1988-ban még az Európai Kulturális Örökségvédelmi Szervezet díját is elnyerte.

Népművészeti Múzeum

A látnivaló értékelése: 4.3

A régi érseki palota Nicosia egyik legérdekesebb múzeumának ad otthont. 1937-ben nyitották meg. Bemutatja a ciprusi kultúrát és életet különböző időszakokban. A sziget történetének megismerése már a múzeumba való belépés előtt elkezdődik. Az épület előtt egy olajprés és egy ősi agyagedény áll. A múzeum termekre oszlik, amelyek közül az elsőben szövőszékeket láthatunk. Mindegyiknek egyedi rendeltetése van (pl. kézitáskák vagy férfiruhák varrására).

A fafaragás nagy népszerűségének köszönhetően a szigeten hagyományos mintákat találhat az itt kiállított kiállítási tárgyakon. A múzeumban agyagedények, különböző dísztárgyak és használati tárgyak találhatók. Ez utóbbiak lenyűgöző betekintést nyújtanak abba, hogyan változott a ciprusi élet egyik korszakról a másikra. A 20. századból is vannak érdekes kiállítási tárgyak. Például a második világháborúban harcoló ciprusiak egyenruhái vagy a török agresszió idején otthonukból menekülni kényszerült menekültek személyes tárgyai.

Az Érmék Története Múzeum

A látvány értékelése: 4.2

A Phaneromeni Nagyboldogasszony templom mellett, a Ciprusi Bank épületében található egy másik érdekes múzeum, amely ennél figyelemre méltóbb már nem is lehetne. Az Érmemúzeumot 25 évvel ezelőtt nyitották meg, és több mint 500 érméből álló nagy gyűjteménynek ad otthont. Ez az egyetlen ilyen jellegű múzeum Cipruson. A kiállítás időrendi sorrendben 9 időszakra van felosztva.

Az érméket speciális vitrinekben tartják. A legelképesztőbb dolog az, hogy valódi érméket láthatunk, amelyeket a Kr. e. 6. század óta használtak. Összességében tehát a kiállítás 2,5 ezer éves időszakot ölel fel. Az első számú tárgy az a fémrúd, amelyből az első érméket készítették. Akkoriban kézzel faragták őket. A múzeumba a belépés teljesen ingyenes. Nemcsak a numizmatikusok, hanem a történelem iránt érdeklődők is érdekesnek találják ezt a helyet.

Top vallási helyek Nicosia

Kykkos kolostor

Az oldal értékelése: 5.0

Kykkos kolostor

Nicosia egyik vezető vallási látványossága a Kykkos kolostor, amely valószínűleg a sziget leghíresebb kolostora. A ciprusi ortodox egyházhoz tartozó leggazdagabb helynek is tartják a többi között. A kolostort a 11. században nyitották meg, de 1365-ben egy súlyos tűzvész után teljesen újjáépítették, majd néhány évszázaddal később egyhajósról háromhajósra változtatták. A harangtorony hat harangból áll, a legnagyobb több mint egy tonnát nyom (egyébként orosz gyártmány). Belül egy egyedülálló múzeum található szentek ereklyéivel és más keresztény művészeti alkotásokkal.

Kikkos híres a vallási értékéről, valamint építészeti. Nagyon szép helyen található, 1140 méterrel a tengerszint felett, zöld területekkel és a Troodos-hegységrendszerrel körülvéve. Ez egy 15 fős férfikolostor. A komplexum több, különböző korszakokból származó épületből áll. A helyiek nagy tisztelettel viseltetnek a kolostorban őrzött Szűz Mária-ikon iránt, és úgy vélik, hogy ez az ikon az oka számos csodának, amely a szigeten történt.

Az érseki palota

A látnivaló értékelése: 4.9

Érseki palota

A rangsor következő résztvevője a ciprusi érsek hivatalos rezidenciája, ahol az egyházmegye összes szolgálata található. A ciprusiak büszkék erre a látványosságra, amelyet egész Ciprus egyik legjelentősebb vallási helyének tartanak. A látogatók megtekinthetik az udvart és egyes szobákat a földszinten. A palotában több múzeum is található, amelyek bizonyos napokon nyitva tartanak; látogatás előtt érdemes ellenőrizni a múzeumi programokat. Az épület mellett Makariosz szobra és a törökök által 1820-ban felakasztott Kyprianou érsek mellszobra látható.

A Néprajzi Múzeum a 19. és 20. századi ciprusi népművészet gyűjteményét mutatja be. A belépőjegyek ára kedvező: 2 euró felnőtteknek és 1 euró gyerekeknek. A Bizánci Múzeum drágább (4 € és 2 €), de nagyobb területet foglal el, három teljes teremmel az új épületben. A kiállítás különböző vallási tárgyakat (ikonokat, litográfiákat és freskókat) tartalmaz, amelyek több évszázados múltra tekintenek vissza. Még egy hely – az Érseki Könyvtár. amely megismerteti a vendégeket az ősi könyvekkel. A palota velencei stílusban épült, magas ablakokkal és gyönyörű boltívekkel.

Selimiye mecset

A látnivaló értékelése: 4.8

Selimiye mecset

A Selimiye mecset, az iszlám egyetlen képviselője a kategóriában, hosszú múltra tekint vissza. Eredetileg katolikus székesegyháznak épült, és Szent Szofia nevét kapta. Az épületet 1209-1325 között kezdték építeni, és gótikus stílusú. A 15. században, több földrengés és fosztogatás után a szentélyt francia mesteremberek újjáépítették, és új, modernebb stílust vettek fel. A 16. században, amikor Ciprust elfoglalták a törökök, ez lett a fő mecset az egész szigeten, és új nevet kapott, amely a mai napig megmaradt.

A török-ciprusi konfliktus után, 1974-ben a mecset török területen maradt, de a turisták számára továbbra is látogatható. A zöld vonalon két ellenőrző ponton kell átkelni az útlevéllel. A mecset minaretjei, amelyeket az oszmán megszállás után építettek, büszkén állnak a többi épület fölött. A kolostorba cipő nélkül is be lehet lépni. Az építményt kívülről, a ciprusi területen található kilátóteraszról is meg lehet csodálni.

A Magheras sztavropigiai kolostor

A látnivaló értékelése: 4.7

A Magheras sztavropigiai kolostor

A Maheras kolostor nemcsak a vallási látnivalók szerelmeseinek, hanem mindenki másnak is érdekes hely. A hegyekben található kolostorból lélegzetelállító kilátás nyílik a sziget érintetlen szépségére. A ciprusi ortodox egyházhoz tartozik. Nicosiától 40 km-re található, szervezett túracsoportokkal vagy bérelt autóval érhető el. A kolostor alapításának ideje a 12. századra tehető.

A komplexum több épületből áll, amelyek egy központi templom körül helyezkednek el. A bizánci stílushoz tartoznak. Manapság szerzetesek (kb. 20-30 fő) élnek itt, és a földeken dolgoznak, hogy eltartsák magukat. A kolostor kizárólag férfiak számára van kialakítva, de a női turistákat beengedik a templomba, amennyiben betartják a szokásos öltözködési szabályokat (fedett láb, fej és váll). A kolostor templomának központi jelentőségét a Szűzanya ikonja jelenti.

Faneromeni Miasszonyunk temploma

Látványosság értékelése: 4.6

Nicosia gazdag vallási emlékhelyekben, és a Phaneromeni Miasszonyunk temploma különleges helyet foglal el ezek között. Az óvárosban található, és egy nagy épület, amely 1872-ben épült. Ez egy háromkupolás bazilika harangtoronnyal, amelyet csak 1938-ban építettek hozzá. Ez a legnagyobb templom Nicosián belül. Látványosan szép, kívül és belül egyaránt. A templomterem közepén egy nagy aranyozott fa ikonosztáz áll, amely a 18-19. századból származik, és 61 ikont tartalmaz.

A belső teret gazdagon díszítik egy híres ciprusi művész festményei, a kupolát freskók díszítik, az ikonosztázon pedig egy cizellált ezüstkereszt található különböző drágakövekkel. A templom majdnem az ütközőzónában, a város török és ciprusi része közötti úgynevezett “zöld vonalon” található. A templom legfőbb kincse a fáneromeni Szűzanya ikonja, amelynek másolatát ma itt őrzik, míg az eredeti a nicosiai Bizánci Múzeumban található. Mindenképpen érdemes meglátogatni minden látogatót.

János evangélista székesegyház

Látnivalók értékelése: 4.5

János evangélista székesegyház

A kategória következő tagja egy katedrális, amely szintén a ciprusi ortodox egyházhoz tartozik. Kényelmes helyen, az óvárosban található, és feltűnő a megjelenése. XIV. századi francia-bizánci stílusú, egyhajós, kupola nélküli épület. Évszázadokkal később a templomhoz egy melléképületet is hozzáépítettek. A falak nagyon erősek, 12 támpillérrel alátámasztva. A harangtornyot sem azonnal építették hozzá, és a déli oldalon helyezkedik el.

A székesegyház története nem könnyű: a 17. században elpusztult és újjáépült, hivatalosan 1662-ben nyitották meg újra. Az aszketikus megjelenés az akkor uralkodó oszmán hatóságok követeléseinek köszönhető. Akkoriban a keresztény templomok nem is lehettek volna szebbek, magasabbak, mint a muszlim mecsetek. Ezért a haranglábakat gyakran csak jóval később építették, mivel a keresztény templomokban tilos volt a harangok hangja. A Szent János teológus katedrális központi helyen, Nicosia szívében található, és nagyon könnyen megközelíthető gyalogosan.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: