A 7 legjobb hangszóró a számítógéphez

*Szerkesztő által választott díj nyertesei. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklám, és nem szolgál vásárlási útmutatóként. Vásárlás előtt kérjen szakértői tanácsot.

Több ezer hangszórómodell van a piacon, és minden évben újak jelennek meg. De van egy külön kategória ezen a hatalmas piacon – a számítógépes hangszórók, vagy ahogy a piactereken hivatalosabban nevezik őket, a számítógépes akusztika. Ez egy különleges hangszórófajta, van néhány figyelemre méltó különbségük, így saját kategóriájukban tűnnek ki az online boltokban.

Szakértőink segítségével részletes áttekintést készítettünk Önnek a 2020-as év legjobb számítógépes hangszóróiról a legnépszerűbb formátumok tekintetében.

A legjobb számítógépes hangszórók értékelése

Jelölés Spot Név Ár
A legjobb hangszórók mélynyomó nélkül a számítógéphez 1 Kreatív kavics 1 544 €
2 SVEN SPS-702 3 339 €
3 Microlab Solo-1 mk3 6 605 €
4 Edifier R2700 14 498 €
Legjobb hangszórók 2.1 mélynyomóval a számítógéphez 1 SVEN SPS-820 4 650 €
2 Edifier C2XD 8 673 €
3 Logitech Z623 15 798 €

A legjobb mélynyomó nélküli számítógépes hangszórók

Áttekintésünk első részében a legegyszerűbb formátumú modellekből válogatunk. Ezek a hangszórópárok optimálisan a felhasználó oldalán, vagy a számítógépasztal elején, de mindenképpen az oldalakon helyezkednek el, hogy sztereofónikus hatást hozzanak létre a helyi hangokkal. Vitathatatlanul ez a legkeresettebb, tömeges formátum. Többnyire ez a legolcsóbb is, de a kép teljessé tételéhez különböző árkategóriájú modelleket veszünk alapul.

Kreatív kavics

Értékelés: 4.9

Kreatív kavics

Kezdjük egy váratlanul olcsó, kompakt, szokatlan és nagyon érdekes Pebble hangszórópárral. És a “meglepetés” az, hogy 2020 végén Oroszországban csak körülbelül 1500 rubelbe kerülnek, de a gyártó – nem kevesebb, a cég Creative Technology

 • mited. Számítógépes multimédiás berendezések világszerte elismert gyártója. A General Dynamics nagy amerikai holdingtársaság része.

  Először is, röviden érintsük meg a főbb műszaki jellemzőket. Hangszóró méretek – 113x114x116mm. A száraz számok mögött egy nagyon szokatlan, mégis harmonikus, vonzó, sőt futurisztikus forma húzódik meg. Majdnem úgy néz ki, mint egy szabályos gömb, a kitett meghajtók oldalán egy 45 fokos szögben elhelyezett ferdeséggel. Pár súlya – 650g. A burkolat jó műanyag, többnyire matt textúrájú, kellemes tapintású, míg az elülső “levágott” rész fényes. Összeszerelési minőség, világosan látható a modell “nemes” eredete. Mechanikus körkörös gomb az egyik hangszóró elején.

  Most pedig a hanggal közvetlenül összefüggő funkciók következnek. Ezek kétcsatornás 2. típusú hangszórók.0. A hang lejátszása a 100 és 17000 Hz közötti frekvenciatartományban. 86dB jel-zaj arány. Az igényelt teljesítmény 2,2 W minden egyes hangszóró esetében.

  A hangzás ilyen kompakt hangszórókhoz képest meglepően jó és kiegyensúlyozott. Még a basszus is tisztán reprodukálható, amennyire ez fizikailag lehetséges ennél a méretnél. De nem tudják kezelni a nagy mennyiségű. A tesztek azt mutatták, hogy sok sáv a megfelelően beállított szintekkel nyilvánvalóan túlterhelt, rengeteg basszussal és hang “leletekkel” már a fader pozíció közepén.

  USB-n keresztül csatlakoztatja a hangszórókat a számítógéphez. A kábel hossza alig több mint egy méter. Egy szabványos mini jack csatlakozóval rendelkező vonalbemenettel is rendelkeznek, amelyen keresztül az USB-vel megegyező hosszúságú kábellel csatlakoznak egymáshoz.

  Összességében a modellre vonatkozó következtetés szigorúan pozitív, de ez egyértelműen egy közeli hangszóró. És a számítógép közvetlen közelében elérhetőek anélkül, hogy a hangerőt annyira felhangosítanád, amennyire szeretnéd.

  Előnyök

  • egy kiemelkedő márka;
  • Magas építési minőség;
  • Kiegyensúlyozott hangzás “nyikorgás” nélkül;
  • Jó basszus, mint az ilyen kompakt méretekhez képest;
  • Szokatlan, de látványos és futurisztikus forma.

  Hátrányok

  • túlhajtás nagy hangerőn.

  SVEN SPS-702

  Értékelés: 4.8

  SVEN SPS-702

  A második szám a számítógépes egyszerű hangszórórendszerek kiválasztásában a svéd-orosz SVEN cég termékeit képviseli. A gyártót nem kell különösebben bemutatni. Szinte mindegyikünk foglalkozott már SVEN berendezéssel, legalábbis ilyen márkájú vonalszűrő-hordozókkal.

  Az SVEN SPS-702 hangszórórendszer szintén kétcsatornás, 2. típusú.0, mint az előző modell, csak sokkal nagyobb méretű – 143x265x150mm egy hangszóró. Mindegyikben két meghajtó van – a fő meghajtó 100 mm átmérőjű, a magas frekvenciájú “sipító” pedig 19 mm-es. A tok MDF-ből készült, diófa kivitelben, aranybarna vagy fekete színben. A meghajtókat egy MDF-keretre helyezett, levehető szövetborítás védi.

  A kezelőszervek az aktív hangszóró előlapján, a hangszóró alján találhatók. Ugyanezen a helyen található a bekapcsolást jelző LED és egy szabványos mini-jack fejhallgató kimenet. A basszus és a magasság külön hangszínszabályzóval is rendelkezik. Ez az elrendezés az egyik legkényelmesebb, és számos számítógépes hangszóró modellben használják. De a hálózati kapcsoló hátul van, és ez kényelmetlen, de sok gyártó is ezt teszi.

  Olvasson tovább  A 12 legjobb akciójáték PC-n

  A hangszórók 220V-os aljzatról kapnak áramot. Csatlakozó kábel hossza – 1.5 méter. Ez egyes felhasználók számára nem biztos, hogy elegendő, mivel az ilyen formátumú és méretű rendszerek gyakran egymástól jelentős távolságra vannak elhelyezve, nem pedig egy asztalon. De a szabványos és közös RCA csatlakozókat tekintve könnyen lecserélhető. A mágneses árnyékolás a megfizethető ár ellenére kiváló minőségű.

  Egy hangszóró teljesítménye 20 W. A rendszer 40 és 22 ezer közötti frekvencián adja vissza a hangot. Hz. Ez azt jelenti, hogy a közép- és magas hangok gyakorlatilag az emberi fül számára hallható teljes frekvenciatartományt lefedik. Az alsó frekvenciák nem rendelkeznek teljes lefedettséggel, vagyis ne várjon mély, szaftos basszust ettől a hangszórórendszertől, de ez nyilvánvaló, tekintettel a méretre és a mélynyomó hiányára.

  Most pedig a hang karakteréről és a “mellékhatásokról”. Amikor bekapcsolja a hangszórókat, hogy egy észrevehető kattanás, ez bosszanthatja néhány ember, de a jelenség túl gyakori a megfizethető árkategóriában, és ez a hátránya csak a drágább rendszerek esetében. A háttérzaj egy másik kérdés. Itt jelen van, és nem függ különösebben a hangerőszabályzó állásától.

  A hangminőség már a hangfelvételek hallgatásakor általában véve is megfelel az árnak, hogy röviden fogalmazzak. Nem rossz, főként a közép- és magas hangokra összpontosítva. A torzítás csak nagyon magas frekvenciákon jelentkezik. A basszus egészen elfogadható ehhez a formátényezőhöz. És ami a legjobb, hogy a hangerőszabályozásra bőven van lehetőség, mielőtt a torzítás jelei megjelennének.

  Előnyök

  • A kezelőszervek kényelmesen helyezkednek el;
  • külön vezérlők a basszus és a magas hangok számára;
  • Saját fejhallgató kimenet az aktív hangszóró elején
  • Szabványos RCA csatlakozók a csatlakozókábelen;
  • Kiváló minőségű mágneses árnyékolás;
  • A hangerőszabályozásnak van mozgástere nyilvánvaló torzítás nélkül.

  Hátrányok

  • észrevehető háttérzaj;
  • Az aktív hangszóró hátuljára szerelt kapcsoló.

  Microlab Solo-1 mk3

  Értékelés: 4.7

  Microlab Solo-1 mk3

  Következő kétcsatornás hangszórórendszer 2.0 a számítógép az Expertology felülvizsgálatában a Microlab márka terméke. Azok számára, akik soha nem foglalkoztak ezzel a márkával, hadd mondjuk el, hogy a Microlab akusztika – ez az egyik piacvezető ebben a piaci résben az alacsony költségű szegmensben. A Microlab Solo-1 sorozat legfiatalabb modelljét fogjuk megvizsgálni, amely már évek óta különböző változatokban kapható, nevezetesen a 2020-as legfrissebb változatban – az mk3-ban.

  A forma és a külső kialakítás minden tekintetben klasszikus, és első pillantásra alig különbözik az előző modelltől. Egy hangszóró MDF burkolat, méretei 183x300x212 mm. Kicsit nagyobb hangszórók – 127 és 25.4 mm, így még szélesebb hangvisszaadási lehetőség van a hangszórókban. Teljesítmény hangszórónként – 30W. Vonali bemenet RCA csatlakozón. Elegendő mágneses árnyékolás. Hálózati áramellátás.

  Az audio adatlap a következő. 70 Hz és 20 000 Hz közötti frekvencia lefedettségi tartomány. A jel-zaj arány 70dB. Csatorna elválasztási érték – 50dB. A basszus és a magasság hangszíne külön állítható (mini-eQ). A basszust a basszus inverter biztosítja.

  Most pedig következzenek a szakértők által elvégzett vizsgálatok eredményei. A különböző stílusú zeneszámok meghallgatása veszteségmentes forrásokból történt “audiofil” hangkártyákon keresztül.

  Peter Larsen céghez való csatlakozásával a sorozat magas frekvenciájú selyemmagas hangszóróját jelentősen továbbfejlesztették. A vállalatnak itt is sikerült kiemelkedő eredményeket elérnie – a magas hangok kiválóak, még a megfelelő hangszínszabályzó legalacsonyabb fokozatában is. Nagyon jó középtartomány. A kevlár főhajtó tisztességesen kezeli őket.

  A modell leggyengébb pontja pedig a basszus. Nem mintha a basszus nem lenne ott, természetesen ott van – egy fázis-inverterrel nem lehet segíteni, de nem lehet. De a tapasztalt hallgató számára egyértelműen észrevehető lesz a zümmögés és a motyogás hatása. A kevésbé igényes fül számára nem lesz sok kellemetlenség, de mindenesetre a basszust ésszerű határok között kell beállítani, ha nem is a minimumra csavarva, hogy legalább valahogy kioltsa a mormogást.

  Röviden a következtetés az, hogy ez a hangszóró a klasszikusokat kedvelők számára a legjobb teljesítményt nyújtja, az eredmények szó szerint elképesztőek. A rock és a metál kevésbé fog természetesen és kényelmesen szólni a fülnek. Azok, akik inkább egy “gazdag” basszus, például ugyanaz a modern rap, jobb, ha egy másik modellt keresnek.

  Előnyök

  • inverter;
  • elegendő árnyékolás;
  • Anyagok és építési minőség;
  • Elegáns homlokzat;
  • kiváló minőségű magas hangzás;
  • Tisztességes középkategóriás minőség.

  Hátrányok

  • a mormogó basszus;
  • Az összes kezelőszerv a hátoldalon található.

  Edifier R2700

  Értékelés: 4.7

  Edifier R2700

  A számítógépes egyszerű két hangszórós hangszórórendszerek kiválasztását a legjobb, ha nem a legjobb, akkor biztosan a legmagasabb átlagos modellel szeretnénk befejezni. Erre egyértelműen utal az ára – körülbelül 15 ezer. rubel 2020 végén. A vállalat kínai, de az egyik legjobb és igazán elismert a számítógépes sztereó- és fejhallgató rendszerek területén.

  Olvasson tovább  12 legjobb processzorok laptopokhoz

  Ez már egy háromutas rendszer ugyanabból a kétcsatornás 2. típusból.0. Egyetlen hangszóró mérete 218x393x298 mm. Három hangszórót tartalmaz – 165, 102 és 19 mm átmérővel. Reverb basszusgitárhoz. Az egyes hangszórók teljesítménye 64 W. Külön basszus/középsugárzó vezérlőkkel rendelkezik. Három bemenet: normál vonalas RCA aljzaton; digitális koaxiális és digitális optikai bemenet.

  Az “útlevél” hangspecifikációk itt a következők. A reprodukált frekvenciák működési tartománya 50 és 20 ezer között van. Hz. A jel-zaj arány 85dB. Még technológia is van benne

  i-amp a beépített erősítőn alapul (külön erősítés minden sávhoz). Teljesítményelosztás frekvenciánként – 32W basszus; 16W középtartomány és további 16W magas hangok.

  A hangtesztek során a hangszórók többnyire pozitívan teljesítettek. nagyrészt “megoldott” a középsugárzóval. Gyakorlatilag kiküszöböli a kétutas rendszerek gyakori problémáját, ahol hiányzik a telítettség, általában gyenge hangszínfejlődés és még a középtartományban is torzulás tapasztalható. Problémák vannak a magasakkal – az 1-5k tartományban lehet, hogy redundancia van. Hz, torzítás a magas hangszóró hangjában. Nem hiányzik a basszus és rengeteg tartalék.

  A rendszer teljesen felszerelt az összes szükséges kábellel, távirányítóval és még elemekkel is, ami ritkaságszámba megy.

  Megjegyzés – van egy hasonló modell ebben a sorozatban, az Edifier R2750DB, amely sok tekintetben felülmúlja a vizsgált modellt, és néhány hátránya sincs. De ez lényegesen drágább – 2020 végén legalább 20k-t kell fizetni érte az orosz piacon. rubel.

  Előnyök

  • háromfelé;
  • hatalom;
  • anyagminőség;
  • távirányító;
  • analóg és digitális bemenetek – vonalas, koaxiális és optikai;
  • integrált erősítő;
  • technológia
   i-amp;
  • csomag;
  • megfelelő térfogattartalék.

  Hátrányok

  • torzítás és redundancia léphet fel a nagy és ultramagas.

  Legjobb hangszórók 2.1 mélynyomóval a számítógéphez

  A számítógép legjobb hangszóróinak áttekintésében a második kiválasztás egy másik gyakori formátumnak van szentelve, amikor a hangszórórendszer három komponensből áll – két hagyományos hangszóró és egy mélynyomó – egy masszív speciális hangszóró, amely csak és kizárólag alacsony frekvenciákat játszik. Ez az elrendezés több okból is optimális, mind a hangminőség, mind a hangzás, a funkcionalitás, a minőség és a költségek optimális egyensúlya szempontjából.

  SVEN SPS-820

  Értékelés: 4.9

  SVEN SPS-820

  A mindenki által jól ismert SVEN márka és a kedvező árú SPS-820 hangszórórendszer megnyitja a választékot. Valójában ez egy alapmodell, de elég jó tulajdonságokkal rendelkezik, hogy egy ilyen megfizethető áron még nagyon tisztességesnek tűnik.

  Klasszikus MDF minőségű hangszórók. Elülső modul méretei – 110x185x120 mm, mélysugárzó – 150x260x270 mm. Az első hangszórók átmérője 75 mm, a mélynyomóé 100 mm. Az egyetlen bemenet az RCA-csatlakozón lévő vonalas bemenet. Mindkét hangszóró és mélynyomó mágneses árnyékolással rendelkezik. A magas és mély hangok külön állíthatóak.

  A rendszer által reprodukált teljes tartomány 20k és 20k között mozog. Hz. Ezek közül az elülső hangszórók 180K és 20K között mozognak. Hz, illetve a mélynyomóhoz 20 és 180 Hz között, illetve. Teljes rendszerteljesítmény – 38 W. ebből 10W a hangszórókra és 18W a mélynyomóra jut.

  Független tesztek nagyon jó eredményeket mutattak. Itt gyorsan megjegyezzük, hogy ezeket a magas pontszámokat egy szuper megfizethető rendszerrel összefüggésben kell vizsgálni, amelyre definíció szerint nincs túl sok igény. A hangszórók torzítás nélkül több mint elegendő hangerővel rendelkeznek egy 16 négyzetméteres standard szoba számára. méter egy városi lakásban. A mélysugárzó igazán okos – sávszűrő típusú, amely lehetővé teszi a gazdag basszus elérését még egy kis teljesítményű hangszóróból is.

  Mindent egybevetve, a rendszer tisztességes hangzást produkál játékokban és filmekben. A megfontolt zenehallgatáshoz szakembereink azt javasolják, hogy válasszon egy összetettebb és drágább modellt.

  A felhasználók a hangerőszabályzó állásától függetlenül határozott és idegesítő kattogó hangra panaszkodnak a bekapcsoláskor. Szintén riasztó a biztosíték hiánya, így ha a hálózat instabil, akkor jobb, ha a hangszórókat egy stabilizátoron keresztül csatlakoztatja.

  Előnyök

  • a kezelőszervek kényelmes elhelyezése;
  • rendkívül alacsony harmonikus torzítás;
  • bandpass-típusú mélynyomó;
  • Tisztességes hangzás játékokban és filmekben;
  • A torzítás előtti jó hangerő;
  • Elég mély és tiszta basszus;
  • elfogadható ár.

  Hátrányok

  • nincs biztosíték;
  • bosszantó kattogó zaj bekapcsoláskor.

  Edifier C2XD

  Értékelés: 4.8

  Edifier C2XD

  A második ismerős Edifier márka ismét szerepel a felülvizsgálatunkban. Most pedig egy olyan rendszert nézünk meg, amely kétszer annyiba kerül, mint elődje, de mindenképpen érdemes megnézni.

  Itt még a dizájnnal kell kezdenünk, mert ebben a tekintetben a gyártó valóban erőfeszítéseket tett. Különösen feltűnő a megjelenése. Sznobok kritizálhatja a design Edifier C2XD “játék”, de még objektív szempontok kirívó nincs, és formák, görbék és dekoráció igazán elegáns és stílusos egy csipetnyi futurisztikus.

  Az egyik legfontosabb különbség e hangszórószett és elődje, de sok más hangszórószett között is a külső erősítő jelenléte. Azaz az erősítő nem csak egy hagyományos áramköri lapként kerül az aktív hangszóró (leggyakrabban mélynyomó) belsejébe, hanem egy teljesen önálló egységként. A kezelőszervek és a kijelző is megvan. Ez a rendszer távirányítóval van felszerelve, egy kompakt távirányítót tartalmaz.

  A legfontosabb műszaki jellemzők gyors összefoglalása. Az egységek méretei a következők: 90x180x130mm-es első hangszórók (egyenként), 232x242x288mm-es mélynyomó, 78x255x250mm-es erősítő. Elülső hangszórók hangszórók 19 és 76 méretű hangszórók.2mm – kettő darab, az erősítő hangszórója 165mm-es. Az első hangszórók teljesítménye egyenként 9W, a mélynyomóé 35W. A lejátszható frekvenciák névleges tartománya 55K és 18K között van. Hz.

  Készítenünk kellene egy még részletesebb mini riportot a hangszórók hangjáról. A modell legjellemzőbb előnyei a középsugárzó hangvisszaadása és a mélysugárzó és a szatellitek jó hangzásbeli egyensúlya tekintetében.

  Ássunk egy kicsit mélyebbre a kérdésben. A legtöbb számítógépes hangszóró ebben a formátumban 2.1 mélysugárzóval és egy pár szatellittel jellemzi a szatellitek hangját. Ez a középtartományban lejátszási hibaként jelentkezhet – nem megfelelő hangsúlyok a tartomány egyik vagy másik részén, hangszíntorzulás… És ez a modell valójában megszünteti ezt a kellemetlenséget. Hogy ez gondos és céltudatos munka eredménye-e, vagy csak valamiféle gyártói szerencse, nem tudni, de tény.

  Ez a modell nem mentes a hátrányoktól, de legalábbis a számítógépes rendszerek területén aligha létezik tökéletes akusztika. A fő hátránya a hangzás a magas frekvenciákon. A szakmai szlengben “sáros”, a jellegzetes torzítás miatt. Ez az eset jól észrevehető, ha az EQ-nál néhány magas sávot adunk hozzá.

  De mindenesetre a rendszer magas pontszámot kap, mert emellett nem sajátos a mélynyomó parazita zaja és a magas frekvenciájú lelet benne. Még nagyon nagy hangerőnél sincs rezonancia a jellegzetes zihálással. Lehetséges, hogy a hangszórók különleges formája nem csak a szépség miatt van.

  Előnyök

  • külső erősítő;
  • kényelmes működés;
  • kijelző;
  • távirányító;
  • Az egyik legjobb középkategóriás reprodukció ebben az osztályban.
  • egyensúly a mélynyomó és a szatellitek között;
  • Futurisztikus design.

  Hibák

  • sáros magasságok.

  Logitech Z623

  Értékelés: 4.7

  Logitech Z623

  A számítógéphez való legjobb hangszórók áttekintése egy másik rendszer 2.1 mélynyomóval a számítógépes kiegészítők egyik legismertebb nevétől – a Logitech-től – származó mélynyomóval. Ez már a csúcsmodell, amely nem mindenben jobb, mint az előzőek, de összességében erősebb és érdekesebb.

  Az elülső egységek mérete 116x195x135mm, míg a mélynyomóé 303x264x282mm. A szatellitek egyetlen hangszórót tartalmaznak 63.5 mm. Subwoofer meghajtó – 177.8 mm. Elülső teljesítménye egyenként 35W. A mélynyomó teljesítménye már elég komoly – 130 watt. A szatellitek műanyagból, a mélysugárzó burkolata MDF-ből készült. Lejátszható frekvenciatartomány 35-20000 Hz.

  A vezérlés a megfelelő műholdra van állítva. Ez viszont egy többvezetékes kábellel van összekötve. Ugyanezen a szatelliten található egy basszusszabályzó is. Ezen a modellen furcsa okból nincs magasságszabályzó, és ezt a hátrányba helyezzük. A bekapcsológomb különálló, a hangerőszabályzótól független.

  Térjünk át a hangjellemzőkre és a teszteredményekre, és van miről beszélni. Mivel a szatellitek itt csak egy hangszóróval rendelkeznek, ez sajátos lenyomatot ad a hangzásnak. Az előző generáció (Z523) két, teljes tartományú, minden irányú meghajtóval rendelkezett. Az új modellben úgy döntöttek, hogy nem két hangszórót használnak, hanem megnövelték a szekrényt. Az eredmény rendkívül kérdéses, egyesek elfogadják, mások kritizálják.

  Másrészt a mélysugárzó is változásokon ment keresztül, az akusztikai kialakítás terén. Az előző generációs modellnél jóval nagyobb vezetővel lépcsőzik. Nagyrészt ez mentette meg ezt a modellt a túl sok kritikától. A basszus itt tényleg minden rendben van. A modell másik határozott előnye a meglepően alacsony zajszint, függetlenül a vezérlés helyzetétől.

  A lényeg a következő. A vitatott pontok ellenére a hangszórórendszer egésze “sikerült”. Bár a szatellitek sajátos hangszínezéssel rendelkeznek a középtartományban, de ezt nem mindenki fogja észrevenni. Csak egy igénytelen hallgatónak hiányozna egy rossz basszus, amiről ebben a modellben alaposan és felelősségteljesen gondoskodnak. Elegendő hangerőtartalék, érthető hangzás a kissé előre helyezett hangszórónak köszönhetően, még az infra-mély frekvenciák is természetes és gazdag hangzással szólalnak meg.

  Az érdemek

  • nagy mélynyomó hangszóró;
  • Az akusztikai kialakítás jól sikerült;
  • Természetes, gazdag basszus;
  • A zajszint rendkívül alacsony;
  • bőséges térfogattartalék;
  • a csatlakozók és kezelőszervek kényelmes elrendezése.

  Hiányosságok

  • Nincs különálló magasságszabályzó.
  Olvasson tovább  10 legjobb játék egér
 • Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: