A 8 legjobb merevlemez notebookokhoz

Minden új laptophoz tartozik egy merevlemez és más létfontosságú rendszerelemek. De ahogyan használja a laptopját, előfordulhat, hogy szeretné, vagy akár szükségessé is válhat a merevlemez lecserélése egy gyorsabb vagy nagyobb kapacitású modellre. Gyakran előfordul, hogy ezeket a csomagot érintő módosításokat már a laptop megvásárlása után elvégzik. Ilyen esetben külön kell megvásárolnia egy merevlemezt, miközben egyértelmű, hogy az eszköznek több követelménynek is meg kell felelnie. Az Expertology szerkesztői kész megoldást kínálnak Önnek a laptopok legjobb merevlemezes meghajtó modelljeinek szakértőink szerinti értékelésével.

Hogyan válasszon merevlemezt a laptopjához

Kezdetnek végigvezetjük Önt azokon az alapvető kritériumokon, amelyeknek a laptopjához való megfelelő merevlemez kiválasztásakor irányadónak kell lenniük.

HDD vagy SSD

Az első és legnyilvánvalóbb a közelgő választás az “időtlen klasszikus” mechanikus HDD vagy egy fejlettebb modern opció – egy nagy sebességű szilárdtest SSD – között. A választást korlátozhatja maga a notebook – lehetséges, hogy egy SSD nem fog beférni a notebookba, és Önnek kell döntenie.

Ha a választás számos variációra nyitott, akkor meg kell értenie, hogy az SSD-k aránytalanul drágák lesznek ugyanolyan kapacitás mellett, mint a HDD-k. Azonban a sebességét sem lehet összehasonlítani a mechanikus merevlemezekkel, a különbség a képzetlen felhasználó számára egyszerűen elsöprő.

A legtöbb esetben a legjobb, ha két meghajtót vásárol – egy olcsó, kis kapacitású SSD-t az operációs rendszerhez és egy nagy kapacitású HDD-t az adattároláshoz. Bizonyos esetekben egy hibrid SSHD-meghajtó formájában kapható kész megoldás is megfelelő lehet, és példákat fogunk megvizsgálni ezekre a modellekre.

Kapacitás

Ez a pont részben átfedésben van az előzővel. Természetesen soha nem lehet “túl sok” hely egy meghajtón, de általában a meghajtó kapacitása közvetlenül meghatározza annak költségét, különösen az SSD-k esetében. Ha tehát a költségvetése nem korlátlan, racionálisan kell megközelítenie a kérdést. Az operációs rendszer SSD-jének legalább 120 GB-osnak kell lennie. Egy mechanikus meghajtó gyakorlati okokból lehet opció, de aligha van értelme 500 GB-nál kevesebbet választani.

Csatlakozási felület

Ez egy fontos pont, amely meghatározza, hogy milyen gyorsan fog működni a meghajtó, vagy akár azt is, hogy egyáltalán csatlakoztathatja-e a meglévő laptopjához. Első lépésként ellenőrizze, hogy a laptop támogatja-e a SATA III 6Gb/s interfészt. Ha ez nem lehetséges, és csak a SATA II 3 Gb/s támogatás van, akkor nincs értelme túlfizetni egy fejlettebb meghajtóért – az továbbra sem fog gyorsabb teljesítményt nyújtani, mint az interfész sávszélessége. Ha a költségvetés lehetővé teszi, kihagyhatja ezt a lépést, és választhatja a SATA III frissítést, mivel az interfészek fizikailag teljesen kompatibilisek, és az egyetlen különbség a sebességben van.

Egy másik fontos szempont az, hogy a laptop milyen csatlakozóval rendelkezik a merevlemez számára. Elérhető mSATA vagy M.2 vagy ritkábban valami más. A követelmény itt kemény – a meghajtó aljzatának meg kell egyeznie a laptop meglévő csatlakozójával.

Teljesítmény

Miután a fent felsorolt kritériumok alapján kiválasztott egy sor meghajtót, a teljesítményt is meg kell vizsgálnia. A merevlemezek esetében jobb, ha 7200 RPM fordulatszámú orsófordulatszámmal és legalább 16 MB méretű pufferrel rendelkeznek. Gyakran még egy 5400rpm HDD is nagyon jó eredményeket produkál az innováció, az általános optimalizálás stb. miatt. . Ezért jó ötlet ellenőrizni a független tesztek eredményeit itt.

Olvasson tovább  9 legjobb külső hangkártya

Az SSD-k esetében a teljesítmény szempontjából “sokatmondó” paraméter a véletlenszerű írási sebesség (IOPS). Lehetőleg legalább 50k. IOPS legalább 250 MB/s olvasási/írási sebességgel.

Ajánlások

Végül, amikor meghozta a végső döntését, célszerű ellenőrizni a tényleges vásárlók véleményét a jó hírű forrásokon. A pozitív vélemények nem feltétlenül informatívak, de a negatív vélemények, különösen egyetlen hátrányt illetően, amelyeket a vásárlók nagy százalékától kaptak, figyelmeztethetnek a rossz vásárlástól.

A legjobb merevlemezek értékelése a laptophoz

Jelölés hely Termék neve ár
A legjobb HDD-k a notebookhoz 1 Toshiba HDWL120UZSVA 5 129€
2 Western Digital WD Black 500 GB (WD5000LPLX) 2 806€
3 Seagate ST500LM021 2 900€
A legjobb SDD-k a laptophoz 1 Crucial CT256M4SSD2 8 960€
2 Intel SSDMCEAC180B301 13 284€
A legjobb laptop hibrid meghajtók 1 Western Digital WD Blue SSHD 1 TB (WD10J31X) 13 540€
2 Seagate ST95005620AS 9 430€
3 Toshiba MQ01ABD100H 10 270€

A legjobb HDD a notebookhoz

A minősítés első kiválasztásánál a klasszikus mechanikus HDD-ket vesszük figyelembe. Teljesítmény szempontjából, mint fentebb említettük, ez nem feltétlenül a legjobb megoldás, de néhány alkalmazás esetében ez lehet a legjobb, vagy akár az egyetlen lehetőség. Szakértői testületünk három modellt javasol a világ három legnevesebb gyártójától – a japán Toshibától, az amerikai Western Digitaltól és a Seagate-től.

Mindhárom modell notebook formájú 2.5″, de a teljes lineáris méreteik kissé eltérnek, és ez egy adott laptopmodell esetében különbséget jelenthet. Mindegyik támogatja a 4 KB széles szektor technológiát is. A másik közös bennük, hogy ugyanolyan ütésállósággal rendelkeznek. Működés közben 400 G, statikusan pedig 1000 G kapacitással rendelkezik.

Toshiba HDWL120UZSVA

Értékelés: 4.9

Toshiba HDWL120UZSVA

Kezdjük a legnagyobb kapacitású, 2 TB-os meghajtóval, és így a legmagasabb árral. A lineáris dimenziója 69.85×9.5×100 mm, nettó súly 117 g. Az ügyfelek megjegyzik a nagy megbízhatóság és a biztonság a csomag, amely jött a merevlemez, ellentétben sok más modell, a biztonság, amelynek biztonsága gyakran kell félni a szállítás során.

Működés közben a meghajtó legfeljebb 1.65W, 65°C névleges hőmérsékletre melegszik fel normál üzemi hűtés mellett. Más gyártók merevlemezeihez képest ez a modell a legmelegebb, de csak néhány fokkal. Nyilatkozott zajszint működés közben – max 24dB, üresjáratban legfeljebb 23dB.

Az orsó sebessége itt sajnos nem a legkiemelkedőbb – 5400 rpm -, de az adatsűrűség, az optimalizálás és a 128 MB-os hatalmas puffer részben kompenzálja ezt a hátrányt. Átlagos késleltetés 5.56ms.

Nagy sebességű SATA 6Gbit/s interfészen keresztül csatlakoztatva. 600 MB/s külső adatátviteli sebesség. A meghajtó támogatja az NCQ technológiát is a SATA-eszközök teljesítményének növelése érdekében.

A merevlemez MTBF-je 600 000 órára van beállítva. Emlékezzünk arra, hogy ennek a paraméternek szinte kizárólag olyan szerverrendszereknél van értelme, ahol több tíz vagy több száz merevlemez van összevonva. Ha egyszerűen csak egy meghajtót vásárol a laptopjához, akkor ez a jellemző elhanyagolható.

Előnyök

 • Fokozott biztonsági csomagolás;
 • NCQ támogatás;
 • 128 MB puffer;
 • A csoport legnagyobb kapacitása.

Hátrányok

 • lassú orsó forgása.

Western Digital WD Black 500 GB (WD5000LPLX)

Értékelés: 4.8

Western Digital WD Black 500 GB (WD5000LPLX)

A második helyen az értékelés első választékában a Western Digital fél terabájtos meghajtó áll. Ez a modell feleannyiba kerül, mint elődje, amit a jelentősen alacsonyabb kapacitás diktál.

A készülék fizikai méretei – 69.85x7x100.2 mm, nettó súly 92 g. Legfeljebb 2W teljesítményfelvétel működés közben. Névleges zajszint működés közben legfeljebb 25dB, üresjáratban legfeljebb 23dB. Mint látható, ez a modell zaj tekintetében szinte ugyanolyan, mint az előző, de számos független vélemény szerint a valóságban a merevlemez még csendesebb, sőt, sokkal halkabb. Ugyanez vonatkozik a hőre is – a modell szinte soha nem melegszik túl.

A pufferkapacitás nem olyan lenyűgöző, mint az előző modellnél, de a kisebb méret miatt nincs is rá szükség. Ráadásul az orsó fordulatszáma már “tisztességes” – 7200 fordulat/perc. A pozitív teljesítményt a SATA 6 Gbit/s interfész is befolyásolja. Mindezek a funkciók együttesen olyan sebességet biztosítanak, amelyet a felhasználók nagyra értékelnek.

Olvasson tovább  7 legjobb háttérvilágítású billentyűzet

A gyártó 60 hónap garanciát vállal erre a merevlemezre.

Előnyök

 • Csendesebb, mint a gyártó által állított zajszint (a felhasználói vélemények alapján);
 • nagy sebességű teljesítmény;
 • Alacsony hőfok;
 • 60 hónap garancia.

Hátrányok

 • Nincs jelentős hátránya.

Seagate ST500LM021

Értékelés: 4.7

Seagate ST500LM021

Az Expertology szerint a legjobb laptop merevlemezek “mechanikus” választékát a Seagate egy olyan modellje zárja, amelynek kapacitása megegyezik az előző példával.

A merevlemez mérete – 70.1x7x100.55mm, nettó súly 95g. Működési módban még maximális terhelés mellett is kevesebb mint 1.8W teljesítmény nagy melegedés nélkül – az átlagos üzemi hőmérséklet 40 Celsius fok körül van. A gyártó állítása szerint kevesebb, mint 24 dB üzemi zaj, és kevesebb, mint 23 dB üresjárati zaj. A független vélemények szinte egyöntetűen értékelik a meghajtó csendességét.

A puffermemória kapacitása megegyezik az előző modell 32 MB RAM-jával. A hozzáférési sebesség is pontosan ugyanaz – 7200 rpm, valamint a csatlakozási interfész – SATA 6Gbit/s. Tényleges (nem “külső”) adatátviteli sebesség akár 135 MB/mp/sec. 11 ms olvasási idő.

Erre a merevlemezre 24 hónapos gyártói garancia vonatkozik.

Előnyök

 • csendes működés;
 • Majdnem tökéletes a Sony PlayStationhöz (a felhasználói vélemények alapján);
 • elég magas átviteli sebesség.

Hátrányok

 • Viszonylag rövid garancia, de az egyes üzletek hosszabb időtartamot adhatnak, mint a gyártó.

A legjobb SDD a laptophoz

Az Expertology legjobb HDD-jeiben szereplő eszközök második választéka SDD-meghajtókból áll. Ebben az esetben mérnökeink számos tényezőt figyelembe vettek, köztük a megfizethetőséget is, így nem a kapacitás volt a döntő tényező. Ebben az áttekintésben a fontos jellemzők legjobb kombinációjával rendelkező SDD-k két példáját tekintjük át: az egyik a Crucial (az amerikai Micron Technology anyamárkája), a másik pedig maga az “Intel”.

Crucial CT256M4SSD2

Értékelés: 4.9

Crucial CT256M4SSD2

Lényeges Bal márka

 • A stix nemrég, 2016-ban vált ki az anyamárkából, a Micronból. A termékeket a Crucial, a Micron Technology leányvállalata gyártja. A Crucial számos termékcsaládja számos pozitív értékelést kapott független szakértőktől világszerte.

  A CT256M4SSD2 SDD 69-es méretű házban készül.85×9.5×100.5 mm, ami hagyományosan megfelel a 2 mm-es alaktényezőnek.5″. Nettó súly 75g. Energiafogyasztás 0.16W.

  A tényezők kombinációja miatt ez a modell ajánlott a játékos PC-k és notebookok számára. 256 GB kapacitású, MLC flash memóriát használ és támogatja a 4 KB széles szektorokat. Maximális olvasási és írási sebessége 260 MB/s, illetve 500 MB/s. Random write – körülbelül 50k. IOPS.

  SATA 6Gbit/s interfészen keresztül csatlakoztatva. Az adatcserét egy Marvell vezérlő vezérli, amelyet szakmai körökben nagyon magasra értékelnek. A modell teljesítményének további előnye, hogy támogatja az NCQ technológiát.

  A mechanikai ütésállósági adatok 1500G-nek felelnek meg, mind a működési mód, mind a statikus működés esetében. Kiszolgálórendszerekben a meghajtó MTBF-je akár 1.2M. órák.

  Erre a merevlemezre 36 hónapos gyártói garancia vonatkozik.

  A

  • Marvell vezérlő;
  • Nagy sebességű teljesítmény még az egyenértékű SSD-khez képest is;
  • Nagy ágazati támogatás;
  • NCQ támogatás.

  Hátrányok

  • Rendkívül érzékeny a hirtelen/hibás kikapcsolásokra.

  Intel SSDMCEAC180B301

  Értékelés: 4.8

  Intel SSDMCEAC180B301

  A második meghajtó, amelyet ebbe a rangsorba felvettünk, egy 180 GB-os SSD az Inteltől. A fenti példától eltérően rendelkezik integrált adattitkosítási funkcióval, és ez bizonyos esetekben jelentős előny.

  A készülék mérete meglehetősen szerény 50.8×29.85×3.8mm, mindössze 10g nettó súly. Működés közben nem fogyaszt többet, mint 0.30W energiafogyasztás. A Sand Force SF-2281 márkájú vezérlővel működik.

  A korábban tárgyalt példához hasonlóan ez a meghajtó különösen ajánlott PC-s játékos laptopokhoz, modern játékkonzolokhoz vagy esetenként PC-s asztali számítógépekhez. Pontosan ugyanazt a 4K szektor technológiát tartalmazza, és többrétegű MLC flash memóriát használ. Még jobb, mint a fenti megoldás 520MB és 550MB/s sebességgel. Véletlenszerű írás, 4KB blokkok kb. 60k RPM. IOPS.

  1000G mechanikai ütésállósági besorolás a működési és tárolási módban. Gen 3 (6 Gbps) SATA csatlakozóval csatlakozik a vékony mSATA csatlakozón keresztül.

  Olvasson tovább  5 ingyenes online riasztó

  A gyártói garancia időtartama 36 hónap.

  Előnyök

  • Nagy működési sebesség (abszolút értékben is);
  • Alkalmas PC-játékokhoz és notebookokhoz;
  • Beépített adattitkosítás;
  • Minimális méret és súly.

  Hátrányok

  • nem jegyezték fel.

  A legjobb hibrid notebook meghajtók

  Értékelésünk harmadik és egyben utolsó válogatásában az úgynevezett hibrid HDD-ket vesszük szemügyre, amelyek formátuma lehetővé teszi, hogy sikeresen beépítsük őket laptopokba. Az eszközök egyetlen rendszerben egyesítik a mechanikus HDD és a szilárdtest SSD jellemzőit. Szakértőink három érdekes modellt azonosítottak – két amerikai Western Digital és Seagate, valamint egy japán Toshiba modellt.

  Western Digital WD Blue SSHD 1 TB (WD10J31X)

  Értékelés: 4.9

  Western Digital WD Blue SSHD 1 TB (WD10J31X)

  Kezdjük a világhírű amerikai Western Digital cég által gyártott modellel. Ez egy 1 TB-os mechanikus kapacitású meghajtó, további 8 GB szilárdtest-memóriával a fedélzeten.

  A készülék méretei – 69.85×9.5×100.2mm, ami megfelel a kompakt 2.5″. Nettó súly 120g. Legfeljebb 1.65W elektromos teljesítmény. Állítólag 24dB és 25dB zajszint üresjáratban és működés közben. Ütésállóság működés közben 400G-ig, tárolás közben 1000G-ig.

  A 100 MB/mp írási és olvasási teljesítmény alkalmassá teszi a játékgépek vagy konzolok, például a Sony PlayStation számára történő használatra. Támogatja a nagy, 4 KB-os szektorokat és fejlett MLC flash memóriát használ. Puffer mérete – 64MB.

  A meghajtó SATA 6 Gbit/s nagysebességű interfészen keresztül csatlakozik. Orsóorsók 5400 fordulat/perc fordulatszámon. Ez egyébként hátrány lenne, de az eszköz kellően optimalizált az adatátvitelre, és elég nagy pufferrel rendelkezik ahhoz, hogy ezt a tényt ellensúlyozza.

  Három év gyártói garanciális szolgáltatás.

  Előnyök

  • Játék, jó konzolokhoz népszerű modern modellek
  • kapacitás;
  • Sebesség;
  • megbízhatóság.

  Hátrányok

  • Nincsenek észrevehető hibák.

  Seagate ST95005620AS

  Értékelés: 4.8

  Seagate ST95005620AS

  Második amerikai a hibrid HDD-k rangsorában, a kipróbált és tesztelt Momentus XT termékcsaládból. A fenti modell kapacitásának fele, 500 GB mechanikus és 4 GB flash memóriával.

  Szintén a Form Factor 2 kategóriában.5″ pontos fizikai méretekkel 69.85×9.5×100.35mm. Nettó súly 110g. Legfeljebb 1.10W teljesítménykapacitás. Az állítólagos zajszám majdnem ugyanaz, mint a listán szereplő előző megoldásé – 23 és 25dB. 350G ütésállósági besorolás működés közben és 1000G tároláskor.

  A sebesség tekintetében minden észrevehetően jobb, mint az előző megoldásnál, kezdve a 7200 fordulat/perc orsófordulatszámmal. Fele akkora pufferméret, 32 MB, de NCQ támogatással. Becsült olvasási hozzáférési idő 11 ms, írás – 13 ms, átlagos késleltetés – 4.17 ms.

  A meghajtó csatlakoztatása az előzőekhez hasonlóan SATA 3Gbit/s interfészen keresztül történik. 300 MB/s külső sávszélesség. Független tesztek szerint a maximális fűtés akár 55 fokos üzemmódban, megfelelő hűtés mellett.

  A gyártó jótállási ideje 24 hónap.

  Előnyök

  • kivételesen gyors teljesítmény;
  • Alacsony hőfok
  • minimális zaj.

  Hátrányok

  • Néhányan bosszankodtak a fejek markáns zaja miatt a parkolás miatt.

  Toshiba MQ01ABD100H

  Értékelés: 4.7

  Toshiba MQ01ABD100H

  A hibrid minősítés és egyben az egész felülvizsgálat lezárásaként egy jó megjelenésű “japán” a Toshibától. Ez a meghajtó 1 TB mechanikus kapacitással rendelkezik (két tányéron) és további 8 GB flash memóriával. Játékrendszerekhez alkalmas, mint a két előző modell.

  A formafaktor ugyanaz a kompakt, “laptop méretű” 2.5″, lineáris méretpontosság -69.85×9.5x100mm, nettó súly 117g. A zajszint állítólag 23 és 24 dB üresjáratban, illetve működés közben. 400 G-ig terjedő ütésállóság működés közben és 900 G-ig terjedő ütésállóság tárolás közben.

  Az orsó fordulatszáma alacsony – 5400 rpm -, de a többi funkció ezt hatékonyan kompenzálja. Ez a merevlemez például támogatja a nagy 4K szektorokat, és SATA 6Gbit/s interfészen keresztül csatlakozik. Átlagos olvasási elérési idő – 12ms. Puffer mérete – 32 MB.

  A gyártó 24 hónapos garanciális szolgáltatási időszaka.

  Előnyök

  • a működés sebessége;
  • Alacsony zajszint és rezgésmentesség;
  • minimális fűtés;
  • Alkalmas játékrendszerekbe való integrálásra, beleértve a Sony konzolokat is

  Hátrányok

  • a szubjektív jellegű panaszok pontosítása a vásárlói véleményekben.
 • Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: