Top 8 fotónyomtató

*A legjobbak áttekintése a szerkesztők szerint. Kiválasztási kritériumok. Ez az anyag szubjektív, nem reklám, és nem értelmezhető vásárlási ajánlásként. A vásárlás előtt mindenképpen kérjen szakmai tanácsot.

Az Expertology magazin áttekintést készített a legjobb fotónyomtatókról szakértői forrásokból és valós felhasználókról. Főként az átlagos “tömegfelhasználók” számára készült modellekre fogunk összpontosítani, és két konkrét példán keresztül a nagy formátumú professzionális fotónyomtatók képességeiről is tájékoztatunk.

A legjobb fotónyomtatók értékelése

JelölteÜlésNévÁr
A legjobb olcsó fotónyomtatók3Canon PIXMA TS7046 490 €
2Canon PIXMA G14119 390 €
1HP OfficeJet 20216 748 €
A legjobb középkategóriás nyomtatók3Canon PIXMA iX684019 840 €
2Epson L81029 199 €
1Canon imagePROGRAF TM-20041 960 €
A legjobb professzionális fotónyomtatók2Epson SureColor SC-T5100N102 500 €
1HP PageWide Color 755dn215 265 €

A legjobb olcsó nyomtatók

Szokás szerint a legolcsóbb kategóriával kezdünk. Magától értetődik, hogy a legolcsóbb nyomtatók sok szempontból még a középkategóriás modellekhez képest is gyengébbek. Ennek ellenére ezek a legnépszerűbbek, és tömegesen kaptak pozitív visszajelzést a hétköznapi felhasználóktól. És otthoni használatra, egy “igazi” papír fotóalbum rendszeres feltöltésére valóban ez a legjobb megoldás anélkül, hogy túlfizetne a felesleges funkciókért.

Canon PIXMA TS704

Értékelés: 4.6

Canon PIXMA TS704

Szakértőink azonosították a legolcsóbb fotónyomtatót a költségvetési kategóriában. A funkciók, a független teszteredmények és a valódi vásárlói vélemények általános hangulata alapján a Canon PIXMA TS704 rekordot dönt. 2021 májusában 6500 és 7000 rubel között lehet megvásárolni.

Ilyen megfizethető áron ez a modell valóban lenyűgöz olyan “csomagolt” opciókkal, amelyeket észrevehetően magasabb árkategóriában várnánk el. Például a fő cél itt két fekete patron – az egyik a szokásos tintával, a másik pigmentált, amely nagyobb telítettséget ad a fekete, vagy hibrid nyomtatásban használják.

A második figyelemre méltó pont, amit egy ilyen olcsó nyomtatótól nem várna el, a csatlakozási lehetőségek köre. Itt van a klasszikus közvetlen USB-csatlakozás, Wi-Fi és még egy Ethernet-port is a vezetékes LAN-kapcsolathoz, sőt Bluetooth is! Ez a modell tehát a teljes arzenállal rendelkezik a kényelmes otthoni és irodai használathoz. Nos, és egy ilyen kommunikációs készlettel nem tudott AirPrint-támogatás nélkül tenni.

És ha már az irodai használatnál tartunk, a Canon PIXMA TS704 még néhány kellemes meglepetést tartogat számunkra. Például automatikus kétoldalas nyomtatási móddal rendelkezik, ami ebben az árkategóriában meglepő.

A nyomtatási teljesítmény tekintetében a következők érvényesek. A maximális felbontás színesben és fekete-fehérben 4800×1200 dpi. Határ nélküli nyomtatás. A sebesség átlagosnak minősíthető. Maximum színes nyomtatás esetén – tíz A4-es méret percenként, fekete-fehér nyomtatás esetén – tizenöt A4-es méret percenként. Egy tipikus 10×15 cm-es nyomtatás 21 másodpercig tart.

Egy szép bónusz, még egy ilyen olcsó modell esetében is – egy kis fotópapírkészletet tartalmaz. A kicsomagolás és a csatlakoztatás után azonnal megnézheti, hogyan néz ki a kép a speciális adathordozón.

Egy Yandex felhasználó visszajelzései alapján.”5. szintű Gadget Inspector” státuszú piac: “Szintű nyomtatás”. Kinyomtattam a fényképeket, nem látható pixel, a színek nagyon valóságosak. Nagy előny számomra: Ethernet kapcsolat.

Előnyök

 • 5 patron;
 • Fotópapírt tartalmaz;
 • automatikus duplex üzemmód;
 • Három csatlakozási lehetőség – USB, Wi-Fi, Ethernet;
 • AirPrint támogatás;
 • saját webes felülete;
 • a legkedvezőbb ár.

Hátrányok

 • Drága eredeti patronok.

Canon PIXMA G1411

Értékelés: 4.7

Canon PIXMA G1411

Az Expertology magazin legjobb fotónyomtatóinak költségvetési listáján a második helyen egy másik Canon PIXMA áll. Annak ellenére, hogy sokkal drágább, mint elődje, körülbelül 9000-10 000 rubel. A 2021 tavasz-nyári időszakra vonatkozóan még néhány ponton is veszít. Az előnyök azonban érvényesülnek.

Az első ilyen előny a beépített folyamatos tintaellátó rendszer (CISS). Tehát itt a PIXMA TS704 fő hátránya egyszerűen megszorozódik nullával. nem kell patronokat vásárolni egy új, ugyanolyan típusú nyomtató áráért, hanem csak a tartályokat kell tintával feltölteni, ami már több mint megfizethető.

A nyomtatás minősége nem rosszabb az előző modellnél. A színes és fekete-fehér felbontás 4800×1200 dpi, és a szegély nélküli nyomtatás támogatott. 5 helyett 4 tintát használ, a szokásos CMYK színséma helyett, de a fekete tinta még mindig pigmentált, amiért hálás vagyok.

A sebesség tekintetében azonban ez a nyomtató gyengébb, mint elődje, legfeljebb 8.8 A4-es fekete-fehér kép percenként és 5 színes kép percenként. De ez dokumentumnyomtatási módban van. Fotónyomtatási módban egy 10×15 cm-es fénykép egy perc alatt kinyomtatható.

Az említett sebességcsökkenés, valamint a duplex üzemmód hiánya csak helyzeti szempontból tekinthető hátránynak. Ezeket a kompromisszumokat a CISS és az ebből eredő minimális üzemeltetési költségek bőven ellensúlyozzák. Egyszerű matek – a színes patron élettartama 7000 oldal, több, mint amiről a fenti modell “álmodhat”.

És most a hátrányok. Kommunikációs szempontból ez a nyomtató az előzőnek pontosan az ellentéte. Csak az USB 2 porton keresztül csatlakoztathatja a számítógéphez.0. Sem Wi-Fi, sem más csatlakozási mód nincs jelen.

Nem csak ez, de a gyártó egyértelműen túlzásba vitte az elmúlt évek “divatját”. az utóbbi években – a nyomtatógyártók nagyon gyakran nem mellékelnek USB-kábelt. A Wi-Fi-vel rendelkező eszközök esetében ez még mindig úgy értelmezhető, mint a fogyasztók zökkenőmentes “hozzászoktatása” a vezeték nélküli technológiához. De itt, miután kicsomagolta a nyomtatót, az ügyfél egyáltalán nem tudja majd csatlakoztatni, és ha az értékesítési pont vezetője nem figyelmeztetett erre, akkor ez egy extra bosszantó probléma lesz.

Előnyök

 • CISS;
 • Pigmentált fekete tinta;
 • Tisztességes nyomtatási minőség dokumentumokhoz és fényképekhez;
 • megbízhatóság és tartósság;
 • könnyű kezelhetőség.

A hátrányok

 • Csak USB-csatlakozás, kábel nincs mellékelve.

HP OfficeJet 202

Értékelés: 4.8

HP OfficeJet 202

Kiegészíti a legjobb olcsó fotónyomtatók kiválasztását az amerikai Hewlett-Packard cég rendkívül speciális termelésének kissé szokatlan modellje. A nyomtatót az teszi szokatlanná, hogy hordozható – ez a legjobb megoldás olyan üzletemberek és vezetők számára, akiknek terepen kell prezentációkat tartaniuk és dokumentumokat nyomtatniuk “terepi” körülmények között.

A számítógép hordozhatósága nyilvánvaló a mérete miatt – 364x69x186mm, és a súlya mindössze 2mm.1kg. De nem ez a lényeg – a lényeg az, hogy saját akkumulátorral rendelkezik, és lehetővé teszi, hogy bárhol nyomtasson, még olyan helyeken is, ahol nem tud csatlakozni a hálózathoz.

Wi-Fi és AirPrint támogatás – nincs szükség vezetékekre, így a nyomtatás gyors és kényelmes lesz. A hivatalos illesztőprogramok ehhez a modellhez minden főbb operációs rendszerhez elérhetők – Windows,

 • nux, Mac OS és még mobil iOS.

  A színes nyomtatás ennél a modellnél négyszínű. A tintaellátás két patronból történik – fekete és összetett, három CMYK színtartállyal egyetlen egységben.

  A nyomtatási minőség tekintetében a nyomtató nem marad el a fenti két nyomtatótól – az 1200×4800 dpi felbontás. Még érezhetően gyorsabb – percenként akár 10 oldalt nyomtat színesben és 9-et fekete-fehérben, egy 10×15 cm-es fényképet 34 másodperc alatt nyomtat ki.

  Néha látni panaszokat az interneten a patronok magas ára miatt. Valójában az ilyen vélemények tisztán szubjektívek, mivel május-június 2021-ben a patron ára körülbelül 1500 rubel – ez kevesebb mint 10% -a az egész nyomtató költségének, míg sok más költségvetési modellben CISS nélkül, a patron költsége megközelítheti az új nyomtató költségét. Ráadásul hosszabb az élettartama, mint sok konkurens modellnek ugyanabban az árkategóriában.

  Előnyök

  • Előnyök:
  • kompakt és hordozható – akkumulátorról is működtethető;
  • LCD képernyő orosz nyelvű kezelőfelülettel;
  • Wi-Fi;
  • Viszonylag olcsó patronok;
  • egyszerű működés;
  • Jó megjelenésű design;
  • jó összeszerelés és csomagolás.

  Hátrányok

  • Óvatosan bánjon vele – a puha műanyag gyorsan karcolódik és elveszíti szalonképes megjelenését.

  A legjobb középkategóriás fotónyomtatók

  A második válogatásban a középosztályhoz kötött fotónyomtatókat fogjuk figyelembe venni, amelyek észrevehetően drágábbak, mint a költségvetési modellek, és teljesítményük előnyei nyilvánvalóak még egy felületes pillantást vetnek a specifikációkra is. Szakértőink részletesen tanulmányozták a témában jártas szakértők által végzett független tesztek eredményeit. Emellett mélyen utánanéztünk a Runet legnagyobb piacterein a vásárlók visszajelzéseinek, akiknek valós és tartós tapasztalataik vannak ezekkel a modellekkel kapcsolatban.

  Canon PIXMA iX6840

  Értékelés: 4.7

  Canon PIXMA iX6840

  Először is, fontolja meg egy másik képviselője a modellek széles skáláját PIXMA termelés Canon. Legfontosabb figyelemre méltó és versenyképes jellemzője az A3-as formátum+. És nem valószínű, hogy az egyetlen fotónyomtató a piacon tisztességes minőségű A3 + formátumban, amely a 2021 tavaszán-nyarán 2021-ben körülbelül 20 ezer ésszerű áron vásárolhat. Rubelek.

  De nem csak a formátum az, ami miatt ez a nyomtató kiemelkedik az előzőek közül, már ami a nyomtatási felbontást illeti. A színes nyomtatás maximális értéke – 9600×2400 dpi, ami, mint látjuk, kétszerese a kedvező árú modellek szabványának.

  Igaz, fekete-fehérben a maximális felbontás 600×600 dpi-re korlátozódik. De ez gyakorlatilag a felhasználók egyike sem zavarja, mert a nyomtató fő specifikációja – még mindig színes fotónyomtatás, és meglehetősen gyors. Ez az oka annak, hogy ez a modell kis magánfotóstúdiókban látható.

  A sebességek a következők. A4-es dokumentumok nyomtatási sebessége fekete-fehérben – akár 14 oldal/perc, színesben – akár 10 oldal/perc.4, 10×15 cm-es színes fotó – egy nyomtatás 36 másodperc alatt. A nyomtató pigmentált fekete tintát használ, amely még mindig kifejezőbbé és gazdagabbá teszi a képet.

  Ennek a modellnek a hátránya a viszonylag kis mennyiségű kazetta. Itt külön vannak, és öt van belőlük. A színes patron 1645 oldalas (csak az adatlap szerint), míg a fekete csak nagyon kis mértékben, 331 oldalra elegendő. Néhány felhasználó még ezt is értékeli, de figyelembe véve a formátumot és a modell nyilvánvaló termelési célját, sok bolt tulajdonosának alacsony volumenű állításai meglehetősen ésszerűek. Megússzák azzal, hogy harmadik féltől származó újratölthető patronokat vásárolnak, eredeti XXL patronokat vásárolnak vagy CISS-t telepítenek.

  Végül érdemes megemlíteni, hogy ez a modell minden szempontból alkalmas irodai vagy fotóstúdióba, mivel rendelkezik a legnépszerűbb csatlakozási lehetőségekkel – klasszikus vezetékes USB, vezeték nélküli Wi-Fi, AirPrint támogatás és RJ-45 interfész az Ethernet helyi vezetékes hálózathoz.

  Előnyök

  • A maximális méret A3;
  • pigmentált fekete tinta;
  • Viszonylag jó nyomtatási sebesség;
  • megbízhatóság és tartósság;
  • Wi-Fi és Ethernet kapcsolat
  • AirPrint támogatás.

  Hátrányok

  • A fotóstúdió tulajdonosok véleménye szerint – alacsony tonnatartalmú patronok.

  Epson L810

  Értékelés: 4.8

  Epson L810

  Most pedig térjünk vissza az A4-es mérethez, és nézzük meg az Epson által készített produktív fotónyomtatót. És a teljesítménye nem az egyetlen minőségi jellemzője.

  Kezdjük azokkal a kiemelkedő tulajdonságokkal, amelyek miatt ez a nyomtató kiemelkedik a többi nyomtató közül. Itt valóban jelentősen javult a nyomtatási sebesség. Konkrétan A4-es dokumentumok akár 37 oldal/perc sebességgel fekete-fehér üzemmódban és ugyanennyit színesben. Egy 10×15 cm-es, megfelelő fotóminőségű fénykép 12 másodperc alatt kinyomtatható.

  Több alaptinta, mint a standard 4 színű CMYK készlet. És ez nem az extra feketéről szól, mint néhány fentebb leírt modell. Itt van két extra szín az alapkészlethez – világoskék és világos magenta. Valódi előny a pontos színvisszaadás, a féltónus reprodukció és a lehető legsimább színátmenetek révén. 5760×1440 dpi maximális felbontás.

  És egy másik fontos pont, amely kiküszöböli sok nyomtató fájó pontját, a CISS jelenléte. A tartályok kapacitása viszonylag kicsi – 1800 oldal. A legjobb az egészben, hogy a tartályok könnyen újratölthetők, így a fogyasztási költségek minimálisra csökkennek.

  A felhasználók véleményeikben pozitívan nyilatkoznak a nyomtató nyilvánvaló előnyeiről – a nyomtatási minőségről, a sebességről, a CISS-ről. De még mindig elég nagy százaléka említések kényelme a működés, amelyben jelentős szerepet játszott egy nagy LCD képernyő a kezelőpanelen. Hozzájárul a készülék már amúgy is impozáns megjelenéséhez is.

  Az egyetlen rendszeres panasz a véleményekben a méretre vonatkozik. Az 542x196x386 mm-es méretek azonban elég nagyok egy asztali telepítéshez.

  A Yandex felhasználói értékeléséből.”Level 2 Gadget Inspector” státuszú piac: “Nagyon könnyű újratölteni, és a nyomtatás sebessége és minősége a legnagyobb előnye. Egyszer észrevettem csíkokat a nyomtatványokon, megtisztítottam a fejet és a fúvókákat, és a probléma megoldódott.”.

  Előnyök

  • gyorsabb nyomtatási sebesség;
  • észrevehetően jobb nyomtatási minőség a kedvező árú modellekhez képest;
  • CISS;
  • Nagyméretű színes LCD képernyő;
  • kártyaolvasó;
  • szilárd megjelenés.

  Hátrányok

  • elég terjedelmes, mint egy asztali telepítésnél.

  Canon imagePROGRAF TM-200

  Értékelés: 4.9

  Canon imagePROGRAF TM-200

  Még egy nagy formátumú A3-as nyomtató a Canontól teszi teljessé a választékot. Ez minden túlzás nélkül egy kiemelkedő modell, amelyben a Canon mérnökeinek sikerült egyesíteniük a csúcsminőségű fényképészeti minőséget a legnagyobb megbízhatósággal és gazdaságossággal.

  A nyomtatási minőségen kívül talán a legfontosabb dolog ennél a modellnél a CISS és a nyomtatófej és a tinta közötti szokatlanul jó kapcsolat, hogy úgy mondjam, a nyomtatófej és a tinta között. Az a tény, hogy sok felhasználó még akkor is megpróbál pénzt megtakarítani, ha a nyomtató (modelltől függetlenül) CISS. A tintán pedig úgy próbálnak spórolni, hogy harmadik féltől vásárolnak.

  Itt is azt látjuk számos felhasználó véleményéből és független tesztekből, hogy a márkás tintákkal a fej aligha fog eltömődni, kiszáradni és rendszeres fújást vagy egyéb karbantartást igényel. És az ilyen műveletek során a tintafogyasztás magas. Ami magát a CISS-t illeti, sokan megerősítik, hogy a rendszer rendkívül könnyen használható, megfizethető és rendkívül megbízható.

  A második pozitív dolog ezzel a modellel kapcsolatban a nyomtatási minőség. A felbontás nem a legmagasabb – legfeljebb 5760×1440 dpi fekete-fehér és színes felbontás, de ez elegendő a fényképészeti minőséghez, ha a fej áthaladása során a cseppek eloszlását egy írástudó algoritmus biztosítja. Ebben az esetben is rendben van a dolog – a szakértők és az átlagos felhasználók, beleértve azokat is, akik a nyomtatót termelésben használják (fotóstúdióban), a minőséget és a valósághű képet az egyik legjobbnak tartják ebben az árkategóriában. Ezek közül nem utolsósorban a hatszínű nyomtatás, amely ugyanazokkal a további színekkel rendelkezik, mint az előző Epson L810-es modell.

  Ami a nyomtatási sebességet illeti, itt semmi kiemelkedőt nem lehet mondani. Állítólagos specifikációk – 15 oldal/perc A4-es színes és fekete-fehér nyomtatáshoz. Még a költségvetési kategóriában is vannak nagyobb sebességű példák. A másik dolog az, hogy még mindig hat alapszín van. Mindazonáltal a felhasználók megosztottak ebben a kérdésben – egyesek elégedettek a sebességgel, míg mások jelentős hátrányt látnak benne.

  Előnyök

  • CISS;
  • hatszínű nyomtatás;
  • A fotónyomtatás minősége, kifejező színvisszaadás;
  • megbízhatóság és megbízhatóság;
  • Takarékos tintafogyasztás, különösen, ha védett tintát használ;
  • A3 formátum.

  Hátrányok

  • A fényes és félfényes papírok felszedésével problémák vannak;
  • Néhány felhasználó nem elégedett a nyomtatási sebességgel.

  A legjobb professzionális fotónyomtatók

  A 2021-es év legjobb fotónyomtatóiról szóló Expertology áttekintésünk utolsó részében két olyan modellt veszünk szemügyre, amelyeket kifejezetten a nyomdák igényeihez terveztek. Ezek nagy formátumú nyomtatók, amelyeket gyakran plotterként emlegetnek, de ez az eredeti “plotter” kifejezés torzítása. Mindazonáltal ez a terminológia forgalomban van, és ha előfordul, akkor leggyakrabban nagy formátumú tintasugaras nyomtatót jelent.

  Epson SureColor SC-T5100N

  Értékelés: 4.8

  Epson SureColor SC-T5100N

  Vegyünk először egy belépő szintű A0 nyomtató-rajzolót. Igen, ebben a szakmai kategóriában is vannak belépőszintek. És ez a modell, még a 125 000 körüli áron is. RUB tavasz/nyár 2021 a professzionális nyomtatók szegmensén belül olcsónak számít.

  Műszaki dokumentáció (tervek, táblázatok) gyors és kiváló minőségű nyomtatásához CAD és GIS projektekhez, valamint különféle promóciós anyagok előállításához.

  Az A0 már önmagában is lenyűgöző, de még lenyűgözőbb az a sebesség, amellyel ilyen hatalmas méretben nyomtathat. Ha érthetőbb 1 formátumban mérjük, akkor a kép nyomtatási sebessége ilyen papírra standard minőségben mindössze 31 másodperc. Az egyik leggyorsabb a kategóriájában.

  Egy másik nagy előnye, hogy a nyomtatófej nem fogyóeszköz. Így a patronból hiányzik a legdrágább rész, amelyhez a CISS nélküli nyomtatók tulajdonosai hozzászoktak. Ennek megfelelően még az eredeti tinták használata esetén is több mint elfogadható a nyomtatási költség.

  Most pedig maga a nyomtatás. Mivel ez a modell a “komoly” specializáció miatt magasabb követelményeket támaszt, az Epson mérnökei már a kezdetektől fogva különleges megközelítéseket alkalmaztak. Újonnan kifejlesztett és kiadott Epson PrecisionCore TFP nyomtatófej, kiváló minőségű pigmentált tintákkal kombinálva

   A traChrome XD2 olyan ritka minőséget kínál, amellyel ebben az árkategóriában szinte senki más nem tud versenyezni.

   A cseppek pontos pozícionálása biztosítja, hogy a legfinomabb vonalak is tiszták, egyenletesek és folyamatosak legyenek. Maguk a pigmentált tinták nem maszatolódnak el, és vízzel érintkezve is ellenállnak az elkenődésnek.

   Előnyök

   • A0 formátum;
   • az egyik leggyorsabb a kategóriájában
   • Kiemelkedő minőség az innovatív nyomtatófejnek és a tinta különleges összetételének köszönhetően;
   • A fej nem fogyóeszköz;
   • Vízzel kenődésálló pigmenttinta;
   • gazdaságos nyomtatás;
   • Hatékony fejvédelem a zárt házban;
   • megbízhatóság és tartósság;

   Hátrányok

   • nincsenek fő hátrányok.

   HP PageWide Color 755dn

   Értékelés: 4.9

   HP PageWide Color 755dn

   A felülvizsgálatunkat a Hewlett-Packard professzionális A3-as nyomtatója egészíti ki. Elődjétől a hagyományos formai tényezőben különbözik – van egy papírtartály. Ettől eltekintve azonban a specifikációkat tekintve egyértelműen egy közepes méretű irodában vagy egy kis példányszámú nyomdában való használatra szánták.

   A fő jellemzők, amelyek alkalmassá teszik ezt a modellt a grafikai stúdió számára, a sebesség és a PostScript támogatás. Így az A4-es nyomtató az üzemmódtól függően akár 55 oldal/perc sebességgel is képes nyomtatni, színes és fekete-fehér nyomtatásban egyaránt. A PostScript-támogatás nagymértékben kibővíti a képességeit a speciális betűfelismerés, a színek szétválasztása stb. tekintetében. . Ami a minőséget illeti, a színes nyomtatás maximális felbontása 2400×1200 dpi.

   Egy fontos pont – ezt a modellt eredetileg úgy tervezték, hogy minél termelékenyebb és ellenállóbb legyen. Kevés haszna van, ha a nyomtató gyorsan nyomtat, de 10 percenként “pihentetni” kell. Ez a nyomtató órákon át képes megszakítás nélkül dolgozni – anélkül, hogy túlmelegedés, minőségromlás vagy egyéb műszaki problémák miatt kellene aggódnia. Havonta akár 75 000 A4-es nyomat teljes felhasználható kapacitása.

   Ami még figyelemre méltóbb, hogy a HP PRINT SECURITY saját fejlesztésű információbiztonsági rendszerének algoritmusai szilárdan beágyazódtak ebbe a modellbe. Ez a rendszer a valószínűsíthető kibertámadások észlelésére és ezáltal az ipari kémkedés megakadályozására szolgál.

   Előnyök

   • teljesítmény;
   • kitartás – hosszú ideig képes megszakítás nélkül dolgozni;
   • PostScript támogatás;
   • minden igényelt csatlakozási lehetőség;
   • automatikus kétoldalas nyomtatás;
   • hosszú patron élettartam;
   • nagy LCD képernyő;
   • HP NYOMTATÁSI BIZTONSÁG.

   Hátrányok

   • Nem azonosítottak nagyobb hibákat.
 • Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: