20 legszebb hely a Krímben

A Krím méltán tekinthető bolygónk egyik legszebb és legősibb sarkának. A helyi természetet és kulturális helyszíneket a nagy művészek többször ábrázolták vásznain. De semmilyen festmény nem tudja megragadni a félsziget nagyságát és színgazdagságát. A Krím tele van sok arccal, varázslattal és izgalommal, tele van öblökkel, vízesésekkel, titokzatos barlangokkal, csodálatos palotákkal és sok más természeti és építészeti gyöngyszemmel. Itt van 20 gyönyörű hely a sok csodálatos.

A Krím varázslatos szépségei: A félsziget 20 leglenyűgözőbb helyének listája

JelöléshelyVonzásértékelés
A Krím varázslatos szépsége: a félsziget 20 leglenyűgözőbb helyének top 20-a1Vorontsov palota5.0
2Ai-Todor-fok4.9
3Chufut Qale4.8
4Taraktash ösvény4.8
5Uchan-Su vízesés4.7
6Massandra Palace4.7
7Ai-Petri4.7
8Koyash-tó4.6
9Levendula mezők4.5
10Márvány barlang4.5
11Jur-Jur vízesés4.5
12Baidar-völgy4.4
13Foros templom4.4
14Tarkhankut4.3
15Ak-Kaya (White Rock)4.3
16Jusupov palota4.2
17A Nap temploma4.1
18Panagia tó4.1
19Cape Chameleon4.0
20Mount Roman-Kosh4.0

Vorontsov palota

Látnivalók értékelése (Krím): 5.0

Vorontsov palota

Az Alupkában található hatalmas épület egykor Vorontsov orosz herceg tulajdonában volt. Az angol építész által tervezett komplexum egy többrétegű műalkotás: az építkezés során többféle stílust is felhasználtak. Az északi homlokzat Tudor stílusú, a tengerre néző homlokzat mór stílusú. Márvány oroszlánok őrzik a déli bejáratot. A palota építészeti stílusa összességében neogótikusnak mondható.

A történelmi helyszín öt egymáshoz kapcsolódó épületből áll, amelyekben 150 szoba található. Belül van egy biliárdterem, könyvtár, kápolna, étkező és még egy télikert is. A Vorontsov-palota a félsziget egyik legszínesebb és történelmileg legjelentősebb palotája: termeiben fényűző festmény-, porcelán- és bútorgyűjtemények találhatók.

Mindezt a pompát a kastély körül 40 hektáron elterülő park is fokozza. Karl Kebah német kertészmérnök dolgozott ennek a zöld paradicsomnak a létrehozásán. Sikerült egy igazi természetes amfiteátrumot létrehoznia, ahol több mint 200 növényfaj képviselteti magát bolygónk minden szegletéből.

Van itt egy szokatlan kinézetű, “Káosz” nevű építmény is, amely lenyűgözi a turistákat. A 10 méter magas objektum, amely hatalmas diabáz darabokból áll, a park felső részén található. Visszafogottabb, talán még szigorúbb is. A park alsó része pompás szökőkutak, karcsú ciprusok, magnóliák és kis tavak valóságos gyűjteménye. Az egymástól független kombinációk elképesztő kombinációja teszi ezt a parkot egyedivé, és még egy tapasztalt turistának is érdemes megnéznie.

Ai-Todor-fok

A látnivaló értékelése (Krím): 4.9

Ai-Todor-fok

A Krím egyik leglátványosabb és legemlékezetesebb természeti szépségének számít. Ez egy hatalmas sziklamasszívum, gyakorlatilag bevehetetlen a tenger felől. A védett táj a legtöbb turistának úgy tűnik, mintha egy igazi Neptun szigonya lenne, amely a vízoszlopba merül. A sziklás sarkantyúk, amelyek úgy néznek ki, mint a tengerbe vesző sziklák, olyan élénk képet nyújtanak. Ezek közül a központi és legnagyobb a Burun kolostor. A középkorban itt állt a Szent Theodor kolostor, amely a nevét adta a kapunak.

A középső sarkantyú (pontosabban annak keleti része) több mint egy évszázada ismert, mint a félsziget egyik leghíresebb építészeti látványosságának, a Fecskefészeknek a helye. A negyven méter magas gótikus kastélyt egy ismeretlen orosz tiszt tervezte, aki egy olyan egyedülálló építményt mert építeni, amely látszólag a tenger és az ég között lebeg. Ma a Fecskefészek minden évben turisták ezreit vonzza, és a félsziget névjegyévé vált.

A harmadik, legdélebbi és legmagasabb, az Ai-Todorsky-zuhatag nem kevésbé híres. Évszázadokon át megbízható tájékozódási pontként szolgált a tengerészek számára. Még 1835-ben építettek itt egy világítótornyot, amely nem csak a mai napig megmaradt, de még mindig működik.

Chufut Qale

A látvány értékelése (Krím): 4.8

Cufut Qale

A Bakhchisaray közelében található ősi barlangváros a kereszténység előtti időkből származik. A Kr. u. 5. században a Krím egyik leghatalmasabban megerősített erődítményévé vált. A történészek úgy vélik, hogy az erőd egy Foulli nevű kis településből ered, amelyet a bizánci krónikák már említenek. Az ősi időkben Cufut Qale virágzott: itt kezdődött a kézművesség, a pénzverés és a nyomdászat.

Tíz évszázaddal később (az 1500-as években) a híres Bakhchisarai, a krími kánok későbbi rezidenciája, a várostól nem messze gyorsan növekedni kezdett. Idővel Cufut Qale fokozatosan kezdett háttérbe szorulni: börtön lett belőle, de korántsem a leghétköznapibb. A maga idejében ez volt az a hely, ahol nemes foglyokat tartottak, akikért jó váltságdíjat lehetett fizetni.

Miután a Krím-félszigetet az Orosz Birodalomhoz csatolták, Cufut Qale fokozatosan haldoklani kezdett. A 19. század végén az utolsó lakosok is elhagyták a várost. Ma az egyik legfontosabb és legjobban megőrzött ókori történelmi műemlék, amely sok turistát vonz.

Taraktash út

A látvány értékelése (Krím) 4.8

Taraktash ösvény

Ez a leghíresebb és legkényelmesebb útvonal Jaltától Ai-Petriig. Az ösvény elég meredek, ezért öröm lefelé menni rajta, de az emelkedő már nehezebb. Mégis, a kilátás olyan csodálatos, hogy elfelejted az utazás nehézségeit. A turisták vadul lelkesednek a Krím egyik leglenyűgözőbb természeti helyéért – a Tarakash-traktusért.

Az azonos nevű ösvény az egyik fő látványossága. A 19. század eleje óta fektették le. Bár aligha nevezhető könnyű túrának, a helyiek és a félszigetre látogatók körében is a legnépszerűbbé vált.

Az íves sziklás gerinc több tíz méterrel emelkedik a terület fölé, és ez a Taraktash-gerinc legmagasabb pontja és ékköve – 1160 m tengerszint feletti magasságban található. Az ösvény egy szakadékon keresztül vezet, majd egy sziklába vájt, meglehetősen keskeny átjárón keresztül, ahonnan ki lehet jutni a sziklák közé. Ezt a hágót gyakran Taraktash-szikláknak nevezik, és a benyomások néha kissé hátborzongatóak, de a kívánt helyre való megérkezés öröme és hihetetlen szépsége mindent elfelejt.

A magányos szikla egy többrétegű képződmény, meglehetősen vékony falakkal és lenyűgöző magassággal. Elképesztő, de az idő nem hat rá: egyáltalán nem mutatja az erózió jeleit. Akinek sikerül ebédidőben, amikor a nap magasan áll, eljutnia a sziklához, elég szerencsés lesz ahhoz, hogy a szikla falai a sárga különböző árnyalataiban csillogjanak. És az ereszkedés során a turisták hirtelen egy másik, nem kevésbé lenyűgöző helyszínen találják magukat – a Repülő vízesésnél.

Uchan-Su vízesés

A látvány értékelése (Krím): 4.7

Uchan-Su vízesés

A Krím-félsziget legnagyobb vízesésének igazán költői neve van, hiszen az “Ucsan-Su” törökből “Repülő víz”-nek fordítható. Pontosan ilyen benyomást kelt egy erőteljes vízsugár, amely majdnem 100 méter (98,5 m) magasságból látványosan csobban le a sziklákra. A gyönyörű természeti látnivaló az azonos nevű folyó “agyszüleménye”, amely a Jalta Jaila lejtőin folyik közel 400 m magasságban.

Egy hegyi folyó látványos módon találkozik egy meredek masszívummal, hihetetlen látványt nyújtva. Ha esik az eső vagy elolvad a hó, akkor a vízesés teljes erejéből láthatod a vízesést. A forró nyáron azonban a vízesés szinte teljesen kiszárad. Számos legenda kering erről a hihetetlen természeti alkotásról. Az egyik legszembetűnőbb a gyönyörű Zainab legendája, akit éles eszéért Uchan-nak neveztek el. Egy hegyi szellem elrabolta, aki meghallgatta a könyörgését, és megengedte, hogy egy hegyi patakká váljon, megmentve ezzel családját a szárazságtól. Azóta Zeynabot egy zajos patak viszi, egy hatalmas sziklás akadályt leküzdve…

Massandra Palace

A látvány értékelése (Krím): 4.7

Massandra Palace

A palotát a félsziget egyik legszebbjének tartják, bár rövid története során kevés érdeklődést mutatott a tulajdonosai részéről. Az épületet egy francia építész tervezte, és az építkezés 1881-ben kezdődött. A palota eredetileg Vorontsov hercegé volt, aki nem érte meg az építkezés végét. Később a palotát III. Sándor császár vásárolta meg, majd az építkezést néhány változtatással befejezték. De az orosz uralkodó, mivel nem volt ideje Massandrában élni, elhunyt…

Ezután II. Miklósra szállt, aki a nyári vakációt Líviában részesítette előnyben. Massandra-palota – a francia reneszánsz lenyűgöző példája. Belül sok nyitott galéria, kanyargós lépcsőházak, gyönyörű erkélyek, és egy nagyszerű kilátás nyílik. A palota belseje meglehetősen visszafogott, de nem lehet nem észrevenni a luxus nyilvánvaló utalását. A Massandra-palota ma szabadon látogatható, és a belépés teljesen ingyenes.

Ai-Petri

Látványminősítés (Krím): 4.7

Ai-Petri

Az impozáns hegység, amely a Krím hegység fő vonulatához tartozik, keletről nyugatra 25 kilométer hosszan húzódik. Ai-Petri legmagasabb pontja az Ai-Petri-hegy, amely fenségesen emelkedik 1347 méterrel a tengerszint fölé. A félsziget vendégei körében azonban nem a tó a legismertebb, hanem kisebb testvére, az Ai-Petri hegy. Ez a hihetetlenül festői, 1234 m magas fennsík természetes sziklaalakzat formájában terül el, amely úgy néz ki, mint egy félig romos vár, hatalmas meredek falakkal. A hegy látványos formájú csúcsai évezredek óta formálódnak. Egyszer volt, hol nem volt, Ai-Petri egy hatalmas korallzátony volt egy ősi tenger fenekén. A hegy a mai formáját a szél erőfeszítéseinek köszönhetően nyerte el, amely kérlelhetetlenül fújta ki a mészkősziklát az egykori zátonyból.

A híres masszívum könnyen megközelíthető: a kötélpálya, amely nem kevésbé híres, mint maga a hegy – ez a leghosszabb nem támogatott fesztávolság Európában, kifejezetten a turisták számára épült a legközelebbi faluból (Koreiz). Aki megkockáztatja az Ai-Petri-hegy megmászását, annak jutalma a déli partra nyíló lenyűgöző kilátás lesz.

Koyash-tó

A látvány értékelése (Krím): 4.6

Koyash-tó

A Koyash-tó a Kercsi-félsziget lakói büszkeségének forrása. Az Opuk rezervátumban található, ahol a zord sztyeppék és a zord tenger találkozik. A közelben található az azonos nevet viselő hegy és hegység. A Koyash-tó a torkolati eredetű, határtalan medencék közé tartozik. Igaz, hogy ez a sós tó nem büszkélkedhet nagy területtel, mindössze 5 négyzetméter.A Koyash-tó mélysége 6 m, maximális mélysége pedig szerényebb, mindössze 1 m.

Van azonban egy dolog, ami igazán pompássá teszi a Koyash-tavat: a víz színe. Egész évben hihetetlen színekkel lep meg, a halvány rózsaszíntől a mélyvörösig. A víz mellett a sókristályok is színesek, és esetenként ibolyaszínű illatot kapnak. Az ilyen meglepő jelenség oka a tározó alján élő algák által termelt mikroszemcsékben rejlik. Nem minden mikroorganizmus képes túlélni ilyen sós vízben, és a Duna

 • ella sa
 • Na az egyikük.

  A tavaszt tartják a legjobb időnek, hogy meglátogassa ezt a helyet: ilyenkor a rózsaszín tó szó szerint a sűrű sztyeppés zöldbe temetkezik. Nyáron pedig a víz elpárolog a tóból, sós jéghegyeket hagyva maga után.

  Levendula mezők

  A látnivalók értékelése (Krím): 4.5

  Levendula mezők

  Ha június és július között tervezi, hogy ellátogat a Krím-félszigetre, mindenképpen szánjon időt a helyi levendulamezők meglátogatására. Ez a gyönyörű örökzöld cserje, amelynek hazája a Földközi-tenger, tökéletesen akklimatizálódott a Krímben. Itt először 1928-ban termesztették ipari méretekben (illóolaj előállítására).

  Bár az elmúlt évtizedekben sok ültetvényt felhagytak a termeléssel. De még mindig van néhány olyan nagy és gyönyörű, hogy a híres francia Provence-hoz hasonlíthatók. A turisták csodálatos mezőket találnak Bakhchisaray közelében (Turgenevka falu), Rastuschee és Zavetnoye falvak közelében (a hegyekben), Alushta külvárosának közelében (Lavanda faluban) stb.

  A végtelen lila tenger, amely hihetetlen illatával bódít, és napszaktól függően változtatja árnyalatát – ilyen csodálatos szépség tárul az utazó elé. A látottakból származó benyomások egy életre emlékezetesek maradnak.

  Márvány barlang

  A látnivaló értékelése (Krím): 4.5

  Márvány barlang

  Nem is olyan régen (1987-ben) fedeztek fel egy hatalmas földalatti képződményt, amely bonyolult, bonyolult járatok egész rendszerét tartalmazza: a barlangászok a Chater-Dag masszívum alsó fennsíkján található csodálatos barlangra bukkantak. Hamarosan számos turistaútvonal jelent meg itt, és ma már évente több ezer turista látogatja meg ezeket a titokzatos márványtermeket.

  A barlang majdnem egy kilométer magas, 60 méter mély és a termek több mint 2 kilométer hosszúak. A barlang számos terme közül mindegyik lenyűgözően szép, és sokuk neve önmagáért beszél: ott van a Palotaterem, a Csillárterem, a Mesék Galériája, a Csokoládé Galéria és mások. A legjelentősebb (a szó szoros értelmében) a Peresztrojka-csarnok, amelyet a félsziget legnagyobbjának tartanak: hossza 100 m, magassága 28 m. A legjelentősebb épületek közül az egyik a Peresztrojka-csarnok, amely a félszigeten a legnagyobbnak számít.

  Ez a hihetetlen földalatti kamra oszlopokra, csillárokra és lépcsőkre emlékeztető összetett, leírhatatlan kompozíciókból áll. Vannak áttört vízzel teli kádak és még vízesések is. Figyelemre méltó összetétele, szokatlan “díszítése” és mérhetetlensége a Krím egyik legszebb barlangjává teszi, sőt világszerte is.

  Dzsur-Dzsur vízesés

  A látvány értékelése (Krím): 4.5

  Jur-Jur vízesés

  A krími vízesések közül a legteljesebb vízhozamú Dzsur-Dzsur a félsziget egyik legmagasabb szurdokában (Haphal, s. Solnechnogorskoye), sűrű erdőkkel benőve. A vízesés szerény nevét a rohanó víz utánzó hangjáról kapta. A szokatlan természeti képződményt az Ulu-Uzen Vosztocsnij folyó adta életre, amely a szurdokban közel 470 m tengerszint feletti magasságban folyik.

  Jur-Jur nem véletlenül kapta a nevét: hatalmas vízfolyások hatalmas erejű, kolosszális vízzel zuhannak 15 méteres magasságból egy hatalmas gödörbe, és még a száraz évszakban sem csillapodnak egy percre sem. Gyakran előfordul, hogy a vízzel együtt sziklák is lezúdulnak, ezért nem tanácsos túl közel menni a vízeséshez. Jobb távolról élvezni a szépségét. Mellesleg, nem messze a vízeséstől van egy azonos nevű barlang az erdőben elrejtve.

  Baydarskaya völgy

  A látvány értékelése (Krím): 4.4

  Baidar-völgy

  A völgy számos csodálatos természeti szépséget egyesít magában. A hatalmas ásatás délkeleti részén található, minden oldalról színes zöld hegyek veszik körül. Számos kis patak folyik le minden sarkon, hogy hasonlóan kicsi, de látványos vízeséseket alkossanak.

  A völgy vendégei minden ízlésnek megfelelő tájat találnak. Közepén található a Csernorecsenszkoje víztározó, a félsziget legnagyobb víztározója. Nedvességével a kristálytiszta hegyi folyó, a Chyornaya tölti fel. Északnyugaton több nagy kanyon található, délkeleten pedig néhány barlang (a barlangászok legnagyobb örömére). A hegyi virágok illatában fürdőző, napsütötte rétek gyönyörködtetik a szemet és esztétikai élményt nyújtanak. A völgyben mintegy 50 növényfaj található. A vízesés közelében számos gyógynövény, ereklyefa és sok más, a környéken található gyógynövény található.

  Hihetetlen szépsége és nagyon enyhe éghajlata miatt a Baidar-völgynek van egy másik neve is – Krími Svájc. Festői helyei az év minden szakában gyönyörűek, így a völgy egész évben látogatható.

  Foros templom

  A látvány értékelése (Krím): 4.4

  Foros templom

  A Vörös Szikla egy fényes pont, amely képletesen összeköti Jaltát és Szevasztopolt, a hegyvonulatot és a tomboló tengert. Ezen a sziklán, mint egy kis játék egy óriás tenyerében, áll a híres Nagyboldogasszony-templom. Ez a hely nagyon jól látható a közeli autópályáról, és szó szerint mindenki önkéntelenül elfordítja a fejét, hogy néhány másodpercre megragadja ezt az építészeti csodát.

  A meredek lejtőn, több mint 40 méterrel a tengerszint felett álló Foros-templomot joggal tartják a Dél-Krím egyik csúcspontjának. Kontúros alakja fényesen kiemelkedik a környező táj hátteréből – a szürke sziklák, azúrkék tenger és élénkzöld színű tenger között. Naponta tartanak itt keresztelőket és esküvőket, és maga a hely minden helyi listán szerepel a kötelező látnivalók között.

  A történelmi tények szerint ezt egy igazi csoda előzte meg: 1888-ban kisiklott egy vonat a Krímből Szentpétervárra. Ez volt az a vonat, amelyen III. Sándor császár és családja utazott. Csodával határos módon senkinek sem esett baja. A helyi teamágnás, Alekszandr Kuznyecov annak idején templomot építtetett a közelben, hálából Istennek, amiért megmentette az orosz mindenhatót. A történetnek van egy prózaibb változata is: akkoriban a tea eladásának monopóliuma kizárólag a királyi családot illette meg, és a templom egyfajta fizetség volt. Mindenesetre a császárnak tetszett az ajándék: a félszigeten járva elég sokat látogatta.

  Tarkhankut

  Látnivalók értékelése (Krím): 4.3

  Tarkhankut

  A vadregényes félsziget és a Krím legnyugatibb pontja a jelek szerint továbbra is elérhetetlen az emberek számára. Túlságosan is fenyegető a megjelenése: a víz alatti tiltott sziklák és megközelíthetetlenül mély barlangok. A tenger itt olyan tiszta, hogy a szikla magasságából a tengerfenéken lévő köveket is látni lehet. Tarkhankut leglenyűgözőbb látványa azonban a tenger felől nyílik: lenyűgöző tengeri barlangok vágják át élesen a félszigetet, majd bizarr és kissé ijesztő formájú barlangokká és sziklákká alakulnak.

  Néha a természet ereje ledönti a part menti sziklákat, és új építészeti formák tárulnak fel. Tarkhankut területén található egy védett terület, az Atlesh, amelyet a fehér mészkősziklák egész vízesése képvisel. A természet valóban varázslatos szobrászati alkotásai közé tartoznak. A szerelem tála – egy 6 m mély kerek medence alakú szikla. Csak egy víz alatti alagúton keresztül lehet megközelíteni. Teknőc – egy kő, amely úgy néz ki, mint ez a páncél alakú állat. Vannak itt feltáratlan természeti objektumok is. Ezek között van egy 150 méter magas barlang, ahová csak úgy lehet eljutni, ha a tenger feletti szikla alatt úszva jutunk be.

  Ak-Kaya (White Rock)

  A látvány értékelése (Krím): 4.3

  Ak-Kaya (White Rock)

  A völgy fölé impozáns fehér kőfennsík emelkedik, amely egy 150 méter magas, hatalmas sziklával végződik. Ak-Kaya egy igazi tanúságtétel a helyi történelem sok millió éves történelméről. Valójában ez a mészkő- és homokkő-fennsík egykor tengerfenék volt. A figyelmes turista szokatlan “lábnyomokat” fog észrevenni a sziklafalakon: ezek az ókori világ víz alatti lakóinak fosszíliái. A legújabb rétegekben (szinte a fennsík felszínén) sünöket, rákokat, puhatestűeket, sőt bálnacsontokat és cápafogakat is láthatunk.

  Ez a természetes sziklaképződmény a völgy változatlan dísze, és messziről büszkén látható. Ha egészen a szikla lábáig megyünk, a magassága több mint 300 méter, és végtelennek tűnik. Messziről a Fehér Szikla tökéletesen sima, mintha vágott lenne, de közelről láthatjuk, hogy ez nem így van: a felszínén sok dudor és küszöb található. Csak a legtapasztaltabb hegymászók merik meghódítani ezt a csúcsot.

  A 20. században régészeti kutatásokat végeztek itt, és ez meghozta az eredményt: a fennsíkon neandervölgyiek maradványait és szerszámokat találtak, valamint mamutok, barlangi medvék és szaigák nyomait, ami nem jellemző a modern krími faunára. A Fehér szikla a Biyuk Kara-Su folyó völgyében található. Ez a krími Belogorszki terület.

  Juszupovszkij-palota

  Városnéző attrakció értékelése (Krím): 4.2

  Juszupovszkij palota

  A Krím egyik legszebb helye egy nem kevésbé szép építészeti gyöngyszemet rejt – a Jusupovszkij-palotát. A Koreiza egyik meredek sziklaszirtjén áll a félsziget legrejtélyesebb, páratlan palota- és parkkomplexuma. Az olasz reneszánsz stílusában készült palota építészeti tökéletességével és luxus belső terével nyűgözi le a képzeletet.

  Az évek során többször is gazdát cserélt. Első tulajdonosa, aki megépíttetni kívánta, Golitsina hercegnő volt – a 19. század egyik legtitokzatosabb nője. Nagy Péter akaratos unokája, Nagy Péter szokatlan életszemléletéről és a luxus iránti ízléséről volt ismert… A számára épített Rózsaszín Ház méltóságteljes megjelenésével tűnt ki, és a körülötte kialakított gyönyörű park látványosan egészítette ki a képet.

  A hercegnő után a komplexum Morozov borászé lett, majd 1880-ra a Jusupov családé, akik a birtokot a saját ízlésük szerint modernizálták, neoromán stílusúvá téve. Minden homlokzatot márvány oroszlánok díszítettek, amelyek ma is “őrzik” a palotát. Ma a Dél-Krím 20 kötelező látnivalójának egyike, és Koreiz névjegyének számít.

  A Nap temploma

  A látvány értékelése (Krím): 4.1

  A Krím egyik legrejtélyesebb helye. Valakinek a térenergia felhalmozódásának helye, valakinek pedig a Szentföld. De akik egyszer meglátogatták a Nap templomát, örökre megőrizték emlékezetükben. A természetes képződmény több mint 150 millió évvel ezelőtt “született”. évekkel ezelőtt. Ebben az időszakban fejeződött be a krími hegység kialakulása. A tudósok még mindig nem tudják, mi az oka egy ilyen szokatlan kőzetnek. Egyesek úgy vélik, hogy ez az ősi emberek műve, mások szerint a természet varázslatos cselekedete.

  A helyszínről szóló első feljegyzések a 13. századból származnak, amikor a görögök Szent Illés tiszteletére keresztény templomot építettek a Nap templomához közeli dombon. Később átnevezték Iljinszkaja hegynek. Amikor a Krím az Orosz Birodalom részévé vált, a hegy visszakapta régi nevét.

  A templomot körülvevő terület egykor a szkíták, alánok és gótok otthona volt, és csak maga a természet tudja, milyen titkokat rejt. A helyről számos legenda kering. Egyikük szerint a templom egy ősi civilizáció (valószínűleg az atlantisziak) agyszüleménye, amely kozmikus energiát merített innen. Van egy másik verzió is, amely a pogány kultúrák híveihez tartozik. Eszerint a templom a hatalom helye volt, és az alvilág kapujaként szolgált.

  Hogy melyik lehetőség a valószínűbb, azt mindenki maga dönti el. Egy dolog biztos: ez a hely mindig is sok embert vonzott, vallástól függetlenül. Keresztények, muzulmánok, buddhisták és még óhitűek is látogatták. Magában a templomban pedig az emberek gyakran hagynak felajánlásokat az isteneknek személyes tárgyak, például amulettek, érmék, gyümölcsök, virágok stb. formájában.

  Panagia-tó

  A látvány értékelése (Krím): 4.1

  Panagia tó

  A Krím híres víztározóinak sokszínűségéről és szépségéről, de a legjelentősebb közülük a Panagia-tó, amely lenyűgöző megjelenésével tűnik fel. Vizei elképesztően tiszta és világos türkizkék árnyalatúak, tökéletes harmóniában a környező buja zölddel. A tó Zelenogorye falu (Alushta külvárosa) közelében található, az azonos nevű természetes határban. A festői szurdokot a zord hegycsúcsok keretezik, amelyek a tó vizében tükröződnek. A helyi keresztények az isteni védelem helyének tartják, az okkultizmus hívei pedig az “erő helyének”…

  A tó gleccser eredetű. Ma a vízszintjét a Kushen-Uzen folyó tartja fenn. A tározó alakja egy “kövér” vesszőre hasonlít. Méretét elég nehéz megbecsülni, mivel gyakran változik az évszakoktól függően. A Panagia májusban éri el a legnagyobb mélységét, amikor 10 méter mélyen van. Nyáron sekélyebb lesz, de soha nem szárad ki.

  Ez a tó ugyanolyan védettnek számít, mint a környezete, de ha egyszer ideér, nemcsak a lenyűgöző természeti tájat élvezheti, hanem megmártózhat a vízben is: melegebb, mint a tenger. A tábortűzrakás azonban nem ajánlott, így hiába szabad itt sátrat verni, a turisták inkább a legközelebbi faluban szállnak meg.

  Cape Chameleon

  A látvány értékelése (Krím): 4.0

  Cape Chameleon

  A Koktebel-öblöt és a csendes öblöt egy látszólag észrevehetetlen természetes határ választja el – egy keskeny, jelentéktelen magasságú sziklahát. De minden nem ilyen prózai: a köpeny szokatlan alakú, amely (ha hiszünk az ősi krími topográfiai térképeknek) több évszázadon át szerzett. Az agyagos kőzetből álló földet fokozatosan erodálja az eső, a tenger és a szél, drámaian megváltoztatva a megjelenését és csökkentve a méretét.

  De a szokatlan nevet a köpeny nem a megjelenés megváltozása miatt kapta… Ennek oka, hogy a felületének színe az időjárás és a szezonális fényviszonyok függvényében változhat. Fenomenálisan színes és változatos, a köpeny kaméleon naponta akár 20-szor is megváltoztatja színformáját. Reggelente a szürkéskék finom árnyalatában látható. Naplementekor a szikla szeszélyes, aranyszínű árnyalatot vesz fel a napsugarak hatására, majd fokozatosan lilás árnyalatúvá változik. Azok, akik azt tervezik, hogy ellátogatnak Koktebelbe, mindenképpen meg kell találniuk ezt a helyet, és saját szemükkel kell látni a lenyűgöző szépségét.

  Mount Roman-Kosh

  A látnivaló értékelése (Krím): 4.0

  Roman-Kosh hegy

  A Babugan-yayla legmagasabb pontja egyúttal a Krím-félsziget legmagasabb hegyvonulata is. A hegyet megmászó látogató egész életében emlékezni fog a lélegzetelállító panorámára. Az 1545 méteres magasságból szinte az egész Krím látható, mintha a tenyerén lenne. Élvezheti a félsziget hihetetlen szépségét, belélegezheti a sztyeppei virágok és fűszernövények gyengéd illatával teli levegőt, érezheti a harmóniát és a hihetetlen békét.

  Az egyik változat szerint a hegy neve az indo-árja nyelvből “a legmagasabb béke”. Van egy másik, prózaibb változat is: törökül “hegycsúcsot” jelent. A hegyre vezető út nem rövid, ezért a legközelebbi településre, Gurzufba érve érdemes elindulni. A csúcsra vezető út egy sűrű fenyőerdőn keresztül vezet. A római Kósz völgyei gyakran adnak otthont a kecses őzeknek és a gyors szarvasoknak. A hegy látványa naplementekor hihetetlen benyomást kelt. A Roman-Kosh hivatalosan a Krími Természetvédelmi Terület területén van, és a hegymászás ott tilos.

 • Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: