9 a ma létező legszokatlanabb vallások közül

*A legjobbak áttekintése a szerkesztők szerint. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklám, és nem értékesítési célzatú. Vásárlás előtt konzultáció szükséges szakemberrel.

Az ismeretlentől való félelem az emberi psziché fontos része. Félünk attól, amit nem ismerünk vagy nem értünk. Félünk a hatalmas természeti katasztrófáktól, amelyek emberek ezreit ölik meg, mert nem tudjuk irányítani őket – vagy legalábbis nem tudjuk megjósolni őket. Félünk a haláltól, mert nem tudjuk, mi jön utána. Ezért mindannyian a szívünk mélyén reméljük, hogy egy napon eljön az igazságosság ideje, és hogy a rosszak megkapják, amit megérdemelnek, a jók pedig elnyerik jutalmukat.

Ugyanakkor nem tudjuk, mit jelent jónak lenni. Szükségünk van utasításokra, útbaigazításokra, jelekre a magasból. Helyesen cselekedni, hogy a jövőben – talán még a halál után is – megkapd a jutalmadat? Mivel tartozunk egymásnak? Mi a helyünk a világban??

Ezért van szükségük az embereknek a vallásra. És képesek vagyunk megteremteni a saját hitünket, kitalálni a saját értékrendünket, elképzelni valami felfoghatatlan, mindentudó entitást, mint a Repülő Makaróni Szörnyek, és remélni, hogy egy nap, még a halál után is, jó emberek leszünk.

Ebben a cikkben összegyűjtöttük a 10 legszokatlanabb vallást, amelyek ma léteznek. Megmutatni, hogy mit tehetnek azok, akik az egzisztenciális félelem elől való menekülésről álmodoznak.

A ma létező legszokatlanabb vallások rangsora

JelöléshelyVallás
A ma létező legszokatlanabb vallások rangsora1A Cargo Cult (Óceánia)
2Fülöp herceg mozgalma (Óceánia)
3Pastafarianizmus (világ)
4Szcientológia (világ)
5Yahweh Nation (USA)
6Bazhovstvo, Bazhov mozgalom (Oroszország)
7Jedaismus (világ)
8Bahai, bahaiizmus (Öböl-menti országok)
9Dzsainizmus (India)

A Cargo Cult (Óceánia)

Értékelés: 5.0

A Cargo Cult (Óceánia)

Jó példa arra, hogy a vallások elvileg hogyan keletkeznek, és miért a körülöttünk lévő világ érthetetlen dolgainak megmagyarázására tett emberi kísérletekből erednek, a kargo-kultusz, amely még mindig elterjedt Óceánia egyes törzsei között. A huszadik század eleje óta ismert, és egyike azon kevés “fiatal” hitnek, amelynek nincs egyetlen alapítója.

A kargo-kultusz Óceánia őslakos törzsei között a “fehér” missziós mozgalom fejlődésével együtt jelent meg, de a második világháború alatt erősödött meg a legerősebben, amikor több repülőteret létesítettek a szigeteken. Az újonnan érkezetteket a bennszülöttek isteneknek vagy mennyei küldötteknek tekintették, és az általuk hozott tárgyakat, mint például a pörköltet vagy más ételeket, teljes értékű ajándéknak tekintették a magasból.

Amikor a háború véget ért, a fehérek elhagyták a szigeteket, és magukkal vitték minden készletüket. A bennszülöttek azt hitték, hogy az istenek haragudtak rájuk, mert nem fogadták őket megfelelő tisztelettel. És a szigetlakók megalapították azt, amit ma Kargo-kultusznak nevezünk…

A tudósok például többször is feljegyezték, hogy a bennszülöttek repülőgép-modelleket építenek, és oltárként használják őket. A törzsfők a testükre festettek jelvényeket, hogy kitüntetéseket és vállpántokat imitáljanak. Mindezt azért tették, hogy kiengeszteljék az isteneket – és az isteneknek újra ajándékokat kellene küldeniük.

Nyilvánvaló, hogy az ilyen vallási rituálék nem hoztak gyümölcsöt. De ez nem szegte meg a bennszülöttek terveit. Éppen ellenkezőleg, úgy érzik, hogy nem “imádkoznak” elég keményen új “isteneikhez”, és ezzel még több haragot vonnak magukra. Óceánia egyes szigetein a mai napig a kargo kultusz az egyik legerősebb vallás.

Fülöp herceg mozgalma (Óceánia)

Értékelés: 4.9

Fülöp herceg mozgalma (Óceánia)

Óceánia kiváló helyszínnek tűnik a néprajzi és antropológiai kutatások számára, mivel két olyan fiatal vallás is található itt, amely az emberi és az őslakos civilizációk közötti kapcsolatfelvételhez kapcsolódik. A fenti kargo kultusz az egyik ilyen. A második Fülöp herceg mozgalma.

A Yaohnanen szigetlakóknak saját vallásuk volt. A mitológiájukban szerepelt egy hegyi istenség fiának története, aki feleséget keresve átment valahová az óceánon. És amikor visszatér, a Yaohnanen törzs boldogan és jólétben fog élni.

A 20. században Óceánia a Brit Birodalom része lett. Minden missziós kísérlet ellenére a szigetlakók soha nem tudtak különbséget tenni az uralkodók és az istenek között, ezért úgy döntöttek, hogy Fülöp herceg, Edinburgh hercege egy utazó fia volt. És amikor az egész királyi család meglátogatta Vanuatut, a bennszülöttek megítélése csak megerősödött. És most a helyi vallásnak van egy alternatív jelenlegi imádó Fülöp herceg. A bennszülöttek különböző rítusokat és áldozatokat (például disznóáldozatokat) mutatnak be tiszteletére.

Fülöp herceg természetesen tisztában van ennek a vallásnak a létezésével. Rendszeresen még fotókat is küldött magáról a szigetre. 2007-ben a törzs több tagja is eljött az Egyesült Királyságba, ahol meghallgatást nyerhettek az “istenségükkel”.

Pastafarianizmus (világszerte)

Értékelés: 4.8

Pastafarianizmus (világ)

Egy másik módja a vallások kialakulásának az, hogy szándékosan hozták létre őket. Gyakran egy egész katekizmust egy személy vagy egy csoport írja, és a jelentése eltérő lehet. Ez lehet gyakorlatilag csalás, mint a szcientológiában, vagy csak kísérlet a szórakoztatásra – mint a pasztafarianizmusban.

A pastafarianizmus a létező leghíresebb paródiavallás. A “Russell teáskanna” vagy a “láthatatlan rózsaszín egyszarvú” filozófiai és etikai koncepcióján alapul, de teljes értékű kultusszá emeli őket.

A pastafariánusok – e vallás követői – úgy vélik, hogy a világot a repülő makaróni szörny (FMM) teremtette. Ő az, aki istenségként viselkedik. A repülő makaróni-szörny mindenütt jelen van és mindentudó, és minden kísérletet ellenőriz, hogy bebizonyítsa vagy megcáfolja a létezését.

A pastafariánusok úgy vélik, hogy a világot csak nemrég teremtették. És a Repülő Makkaróni Szörny, amikor megteremtette az univerzumot, figyelembe vette, hogy az emberek megpróbálják majd meghatározni, hogy milyen régen jelent meg az univerzum. Ezért dinoszaurusz csontvázakat rejtett el a földbe, és amikor a tudósok radiokarbon vagy más elemzéseket végeznek, ő kicserélte az eredményeket.

A viccelődésen kívül azonban a pasztafarianizmusnak van egy teljes értékű katekizmusa is. Van a Bibliának egy analógja – az “LMM evangélium”, a parancsolatok analógja – a Nyolc “Bárcsak ne tetted volna…”, saját ünnepek és saját felfogás a túlvilágról. Az igaz pasztafariánusok a mennybe jutnak, ahol van egy sztriptízgyár és egy sörvulkán; a bűnösök a pokolba jutnak, ahol ugyanez a helyzet, csak a sör savanyú, és a sztriptíztáncosok nemi betegségben szenvednek.

A pastafarianizmus egy meglehetősen fiatal vallás. Először 2005 januárjában vált ismertté, amikor alapítója, Bobby Henderson amerikai fizikus, kritizálva a kreacionizmus iskolai oktatásának ötletét, nyílt levelet tett közzé honlapján, amelyben megemlítette az LMM-et. A mozgalom később elterjedt az egész világon, és ma már a pasztofág egyháznak szinte minden országban, beleértve Oroszországot és a FÁK-államokat is, van saját egyházközsége.

Szcientológia (világ)

Értékelés: 4.7

Szcientológia (világ)

Ha a pasztafarianizmus humanista alternatívaként és a hagyományos vallási mozgalmak paródiájaként jött létre (a “parancsolatok” között még a templomok építésének enyhe tilalma is szerepel, és az a javaslat, hogy az oltárok építésére fordítható pénzt jótékony célra ajánlják fel), akkor a szcientológia egy olyan szekta, amelyet kizárólag a pénzek kizsarolása érdekében indítottak el.

Pontosabban, maguk a szcientológusok sem gyanítják, hogy bármi rosszat tesznek. A “külső szinteken” ez a vallási szervezet a pszichológiai önsegítés közösségének tűnik. A tagok igyekeznek segíteni a környezetükben élőknek megszabadulni a stressztől, a fáradtságtól és az irracionális viselkedéssel kapcsolatos egyéb problémáktól.

És ha egy neofita beleegyezik, hogy elfogadja ezt a segítséget, akkor később elkezdi kivenni a pénzt a zsebéből. A Szcientológiának több tudásszintje van. Az első, az alacsonyabb, egyszerűen a személy mentális és fizikai állapotát vizsgálja. A neofitáknak azt mondják, hogy minden problémájuknak köze van ahhoz, hogy nem tudják, hogyan működik a világ.

A tudásért fizetni kell. A következő szintekhez hozzáférést biztosító vallásos könyvek és írások drágák. Az utolsó szint pedig egy állítólag igaz képet tár elénk a világról. És ez az alapító szerint a következőképpen néz ki.

75 millió évvel ezelőtt Xenu, egy 76 bolygóból álló galaktikus birodalom uralkodója összegyűjtötte 13,5 trillió lényből álló alattvalóit, és a Földre küldte őket. Itt nem volt idejük rendesen berendezkedni, mielőtt ugyanaz a Xenu felrobbantotta volna őket vulkánokban. Ennek eredményeként a szellemeik, az úgynevezett thetánok, örökre a bolygóhoz lettek kötve és elzárták őket. Megfosztva erejüktől, beültetésre kerültek az emberek elméjébe…

De a thetánok nem csak energia entitások, nem. Ők hatalmas lények, mindenféle erővel… Holtak feltámasztása, testen kívüliség, telepatikus és telekinetikus képességek… A Szcientológia pedig a thetánok feloldásának módja, hogy ők – és persze a birtokosaik – megkapják mindazokat a csábító lehetőségeket.

A szcientológia alapítója és a vallás alapjául szolgáló szinte valamennyi könyv szerzője L. Ron Hubbard, amerikai sci-fi író. A vallás meglehetősen fiatal (az 1950-es években jelent meg), hihetetlenül furcsa, de nagyon népszerű. Világszerte 10 millió szcientológus él, köztük olyan közszereplők, mint Tom Cruise vagy John Travolta.

Jahve Nemzete (USA)

Értékelés: 4.6

Még a globalizáció leglelkesebb hívei is aligha álmodnának arról, hogy a zsidók feketék lehetnek… És a Jahve Nemzet vallási mozgalomban ez az egyik tanítássá emelkedett. Annak ellenére, hogy a hagyományos judaizmus értékeire épül, számos elképzelése jelentősen eltér az általánosan elfogadottaktól.

A Jahve Nemzet követői úgy vélik, hogy a feketék és az afroamerikaiak voltak az első zsidók. Feladatuk tehát az, hogy visszatérjenek történelmi hazájukba, Izraelbe. Az igazi zsidókat pedig a szekta követői szélhámosoknak tartják, és elvileg nem kedvelik őket.

Annak ellenére, hogy a vallás alapítóját az 1990-es évek végén börtönbe zárták terrortámadások szervezésének, több gyilkosságnak és etnikai gyűlöletkeltésnek a vádjával, a Jahve Nemzete ma is létezik. Nem tudni pontosan, hány tagja van ennek a szektának, de a legtöbbjük az Egyesült Államokban van.

A “Yahweh Nation”-t folyamatosan kritizálják a “fekete rasszizmus” eszméinek terjesztése miatt. Ennek a vallási mozgalomnak a dogmájához tartozik az az elképzelés, hogy a feketék Isten kiválasztott népe, mindenki más pedig a Sátán szolgája. Ezért a szekta tagjai a múltban nagyon szélsőséges tevékenységeket folytattak. Hivatalos információk szerint a “Jahve népe” legalább 14 vallási gyűlöletből elkövetett gyilkosságért felelős.

Bazhovstvo, Bazhov mozgalom (Oroszország)

Értékelés: 4.5

Bazhovstvo, a Bazhov-mozgalom (Oroszország)

A Bazhov mozgalom egy orosz neopogány vallás, amely az 1990-es évek elején alakult ki (amikor már több mint elég különböző szekta volt az országban), és még mindig létezik. Különösen érdekes ennek a mozgalomnak a dogmatikája. A mozgalom Bazsov meséinek okkult értelmezésén alapul. Igen, igen, az, aki “A kővirágról” és “A rézhegy úrnőjéről” írt.

A Bazhov-mozgalom elképzelései között szerepelt az Urálnak mint a világ energetikai központjának a szemlélete, mivel Európa és Ázsia találkozásánál fekszik. Yermak, akinek köszönhetően a régió az ország középső részéhez csatlakozott, a Demiurgoszok megtestesült prófétájaként jelenik meg. A Nagy Honvédő Háborút a Logosz és Lucifer közötti gnosztikus háború indította el, és a közelgő Utolsó Ítélet után, amely nagyon-nagyon hamarosan bekövetkezik, Oroszországnak két központja lesz – Arkaim (Cseljabinszki terület) és Diveevo (Nyizsnyij Novgorodi terület).

Természetesen Bazsov munkásságának más elemei is tükröződnek ebben a vallásban. A Rézhegy úrnője az Urál misztikus védőszentje. Belovodje egyfajta Shambhala, egy elérhetetlen föld, amelyet gyakran az ősi szláv paradicsom megtestesítőjeként mutatnak be. És igen, ott folyik a Milk folyó, egyenesen az égből.

Jedaismus (világ)

Értékelés: 4.4

Jediizmus (világ)

A jedizmus látszólag csak egy újabb paródiavallás. Nos, nem lehet egy egész felekezet, amely George Lucas sci-fi filmes sagáján alapul? Kiderül, hogy eléggé alkalmas. Csak a jedaismus távol áll a vallások hagyományos elképzelésétől.

A jedaismus koncepciói nem tartalmazzák a természetfeletti lények létezésének elképzeléseit vagy bármilyen kidolgozott mitológiát. Nincsenek rituálék és naptári fesztiválok sem. Emiatt a jedizmus közelebb áll egy filozófiai áramlathoz, mint a hagyományos értelemben vett valláshoz.

A jedizmus követői hisznek abban, hogy minden emberben két alap van – a sötét és a fény. Folyamatosan harcolnak egymás között. E vallás követői is úgy vélik, hogy az ember kezdetben ismeri a jót és a rosszat, és tetteit ez a tudás határozza meg. Néhány általános szabály azonban jelen van a jedizmusban – van egy Kódex, amely öt alapvető igazságot rögzít.

A jedizmus követőinek eszménye a béke és a harmónia. Minden egyes követőnek fel kell hagynia a személyes ambícióval, és cselekedeteiben az önzetlenségnek kell vezérelnie. Igazságai arra is megtanítják a tanulókat, hogy uralkodjanak érzelmeiken, folyamatosan fejlődjenek és új ismereteket szerezzenek, és ne féljenek a haláltól.

A jedizmus világszerte elterjedt. Oroszországban is léteznek egyéni adeptus közösségek, de kisebb léptékben, mint az angol nyelvű országokban.

Bahai, bahaiizmus (Öböl-menti országok)

Értékelés: 4.3

Bahai, Baha'i (Öböl-államok)

A bahaiszmus monoteista vallás, amelynek tagjai hisznek az Egy Isten létezésében. Mégis egyáltalán nincsenek konfliktusaik más vallásokkal. A bahaiszmus szerint az Egy Istennek számos inkarnációja volt, köztük Ábrahám, Mózes, Jézus Krisztus, Mohamed, Zarathustra és még Buddha is.

Vagyis a Baha’i szerint a világvallások mindegyike egy és ugyanaz a vallás. Mivel Isten is egy mindenki számára. A bahaiszmus három egységet feltételez – Isten egysége, a vallás egysége, az emberiség egysége.

Bár a bahaiszmus alapvetően elkülönül az iszlámtól, mégis szinkretista vallásnak tekintik. Vagyis egyesíti az összes korábbi hitet, amely az emberiség történetében megjelent. Ezen túlmenően számos fogalom filozófiai állásponton alapul, így a bahaiszmus egyszerűen egy társadalmi áramlatnak tekinthető.

Ugyanakkor az iszlám a bahaizmus képviselőit hitehagyottnak tekinti. Ez elsősorban azért van így, mert a bahá’iak Bahá’u’lláh-t, a vallás alapítóját Messiásként tisztelik, és a világ más vallásainak más prófétáit másodlagos helyre szorítják.

Dzsainizmus (India)

Értékelés: 4.2

Dzsainizmus (India)

Bármilyen dharmikus vallás meglehetősen szokatlannak tűnik az oroszországi és a FÁK-országokból származó emberek számára. Bár a buddhista áramlatok egyre népszerűbbek, mert a természetfeletti lények imádata helyett az önfejlesztésre helyezik a hangsúlyt, egyes felekezetek még mindig képesek meghökkentő módon. És a dzsainizmus egyike ezeknek a vallásoknak.

A dzsainizmus szerint minden élőlény örök lélekkel van felruházva. És amikor a szamszárától való megszabadulás révén kellőképpen megtisztul, eléri az isteni tudatosságot. Ehhez azonban rengeteg szabályt és követelményt kell követni, beleértve az aszkézist is. Ezen kívül a dzsainizmusnak 5 fő fogadalma van, amelyek közül az első a legérdekesebb.

A dzsainisták – a dzsainizmus követői – nem árthatnak az élőlényeknek. Ezért vegetáriánusok, nem hajlandók vadászni, mezítláb járnak, hogy elkerüljék a rovarok eltiprását, és még az utakat is felseprik maguk előtt, eltávolítva az állatvilág legapróbb tagjait az útról. Gézkötést viselnek az arcukon is. Szükség van rájuk, hogy elkerüljék a kis rovar véletlen belégzését.

A dzsainizmus más fogadalmai kevésbé excentrikusak. A követőknek tilos hazudni és a saját hasznukra cselekedni, lopni, házasságtörést elkövetni és önzőségben részt venni.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: