A 15 leghíresebb német szerző

*A szerkesztők véleménye szerint a legjobbak áttekintése. Kiválasztási kritériumok. Ez az anyag szubjektív, nem reklám, és nem minősül vásárlási ajánlásnak. Vásárlás előtt kérjük, konzultáljon szakértővel.

A német gondolkodók és filozófusok iskolája nagy hatással volt a kultúrára – és különösen az irodalomra. A német író szinte minden könyvének mély metaforikus és komoly erkölcsi üzenete van. Akár gyakorlatilag filozófiai művekről, akár a fiatal reklámok irányításáról beszélünk

  t különösen népszerű a kortárs német szerzők körében.

  A német írók irodalmának olvasása tehát remek módja annak, hogy szélesítsük a látókörünket, vagy hogy megértsünk valamit az emberi természetről. Azok számára pedig, akik szeretnék megismerni a leghíresebb német szerzőket, összeállítottunk egy listát a legnépszerűbbekből. A kötetben 15 német író szerepel, a klasszikustól a modernig, a művészeti iskolától a gyermek- és gyerekkönyvírókig.

  A 15 legismertebb német író rangsorát az online könyvkereskedők adatai alapján állították össze. Minél több elemet vásárolt és mentett meg egy szerző, annál magasabb a pozíciója a toplistán.

  A leghíresebb német szerzők áttekintése

  Jelölés Helyszín Szerző Értékelés
  A leghíresebb német írók áttekintése 1 Bernhard Schlink 4.1
  2 Cornelia Funke 4.2
  3 Otfried Proysler 4.3
  4 Kerstin Geer 4.4
  5 Patrick Suskind 4.5
  6 Heinrich Böll 4.5
  7 Michael Ende 4.5
  8 Johann Wolfgang von Goethe 4.6
  9 Thomas Mann 4.7
  10 Hermann Hesse 4.7
  11 Günter Grass 4.7
  12 Anne Frank 4.8
  13 Franz Kafka 4.8
  14 Erich Maria Remarque 4.9
  15 Ernst Theodor Amadeus Hoffmann 5.0

  Értékelés: 4.1

  Bernhard Schlink

  Bernhard Schlink egy nagyon nem komoly műfajjal kezdte pályafutását – detektívregényekkel egy magánnyomozóról. Egy ilyen kezdet enyhén szólva is rendkívüli. Az író maga is doktorandusz, egyetemi tanár és sikeres, alkotmányjogra szakosodott jogász. Senki sem számított rá, hogy egy bulvárlapnál kezd.

  De a magánnyomozói regények csak az irodalmi karrierje kezdetét jelentették. Bernhard Schlink könyve, Az olvasó népszerű volt. 1995-ben jelent meg – és szinte azonnal felkerült a New York Times bestsellerlistájára.

  Az Olvasó népszerűsége megérdemelt. A regényben az író olyan nehéz és gyakran tabu témákat dolgozott fel, mint a bűnösség kérdése, egy tinédzser és egy felnőtt nő kapcsolata, valamint a nácizmus. A kritikusok azonban azt állítják, hogy A felolvasó a megbocsátásról szól. És részben igazuk is van. Bár természetesen a könyv egyik szereplője bűnös az emberiség elleni bűntettben.

  A jogász végzettségű és hivatású Bernhard Schlink könyveiben gyakran veti fel a bűnösség és a bűnösség kérdését. Még az első, “bulvár” regényekben is a múlt bizonytalanságának lencséjén keresztül szemléljük ezeket a fogalmakat. De olykor más témákat is feszeget, történetei a szerelem, a nők helye a világban, a hatalom és a nagyság felé fordulnak.

  Cornelia Funke

  Értékelés: 4.2

  Cornelia Funke

  Cornelia Funke német írónő volt, aki gyermek- és ifjúsági regényeiről volt híres. E sorok írásakor valamivel több mint 40 könyve jelent meg, amelyek közül ötöt filmre vittek. Cornelia Funke leginkább a Tintaszív-trilógiájáról ismert, amelynek első könyve volt az alapja az azonos című hollywoodi kasszasikernek.

  Cornelia Funke munkásságát az irodalomkritikusok dicsérik. A Tolvajok királyáért például két amerikai díjat is nyert. A The Guardian is a gyermekirodalom nélkülözhetetlen képviselőjeként méltatta őt. 2005-ben pedig a Times Cornelia Funke-ot a világ legbefolyásosabb német nőjének nevezte.

  Cornelia Funke kedvenc műfaja a fantasy. A Vad tyúkok sorozat azonban a klasszikus gyermekirodalom műfajában íródott, és egy lánytársaságról, a felnőtté válásukról és a többi emberhez való viszonyukról szól. “A tolvajok királya” néhány fantasztikus feltételezés ellenére is a fiúkori barátság és kalandok története.

  Cornelia Funke-nak nem véletlenül jutott el ez a gyermekkori felfogás. Első könyve előtt a szociális ellátásban dolgozott. Az volt a feladata, hogy fogyatékos gyerekekkel foglalkozzon. Az író pedig megjegyezte, hogy a gyerekek értékelik az izgalmas történeteket, amelyek segítenek elterelni a figyelmüket a kellemetlen valóságról. Könyvei ezért némiképp szökevények – az ember “el akar menekülni” a leírt cselekményekbe és világokba.

  Otfried Proysler

  Értékelés: 4.3

  Otfried Proissler német író, aki a 20. század második felében dolgozott, nem rendelkezik kiterjedt bibliográfiával. Közel hat évtizedes munkássága alatt alig egy tucat könyvet publikált. A volt Szovjetunióban azonban nagyon jól ismerik.

  Könyvei először a volt Szovjetunióban jelentek meg az 1990-es évek elején. Ezeket a gyermekmeséket, amelyek egyszerre egy fantáziavilágba merültek, nevetésre késztették őket, és minden gyermek számára fontos kérdéseket vetettek fel, nagyon szerették a fiúk, a lányok és szüleik. Ottfried Proeisler alkotói debütálása a “Kis vízi ember” című könyv volt, amely 1956-ban jelent meg.

  Prosler könyveiben a német, szláv és városi mitológia hagyományos negatív szereplői, mint például a vízi emberek, a szellemek és a Baba Yaga pozitívan jelennek meg. Ez a megközelítés különbözteti meg őt a többi gyermekírótól. Ez jelentős hatással volt a későbbi művészeti alkotásokra is – nem kell többé szellemekkel vagy Baba Yagával ijesztgetni a gyerekeket.

  Ottfried Proisler 2013-ban bekövetkezett halála után rokonai kiadták az író emlékiratait. És messze nem gyermekirodalom. Az író szovjet hadifogolyként raboskodott a II. világháború alatt – és elmeséli élményeit a.

  Kerstin Geer

  Értékelés: 4.4

  Kerstin Geer

  Kerstin Geer kortárs német írónő, aki a tinédzserkönyvek műfajában (pontosabban az ún. young ad trendben) írt könyveiről ismert

   t) és a női irodalom. Legnépszerűbb műve az Időtlen. Ez egy lányoknak szóló trilógia az időutazásról, amely egykor az azonos című filmek alapjául szolgált.

   Mivel Kerstin Geer irodalma fiatal lányoknak szól, nem a fantázia feltételezését helyezi előtérbe. A könyvek középpontjában a történelmi események hátterében álló hősnők élményei állnak. A kissé sablonos jelleg miatt a kritikusok negatívan ítélik meg Kerstin Geer művét, és rámutatnak a tinifilmek gyakori technikáinak nyílt használatára is, de ez nem akadályozta meg, hogy az “Időtlen” trilógia nemcsak Németországban, hanem külföldön is hihetetlenül népszerűvé váljon.

   A német író azonban nem csak tinifilmekkel büszkélkedhet. Bibliográfiája olyan regényeket tartalmaz, amelyek J. . . Tolkien. Az Időtlen trilógián kívül azonban csak néhány könyvet fordítottak le oroszra (vagy legalábbis angolra).

   Patrick Suskind

   Értékelés: 4.5

   Patrick Suskind a német posztmodernizmus egyik legzseniálisabb és legismertebb képviselője. Legnépszerűbb regénye, a Parfümőr. Egy gyilkos története” című könyvet a világ 47 nyelvére fordították le, és az összesített példányszám meghaladja a 12 milliót. A könyvből botrányos film is készült.

   A német író azonban már valamivel korábban, A kontrabasszus című színdarab-monológjának megjelenésével helyi népszerűségnek örvendett. Ebben a szerző a “kisember” helyéről beszél a világban. A “kitartás” érdekében az emberek kénytelenek feláldozni életük alapvető elemeit a munka, a termelékenység és a siker érdekében.

   Patrick Suskind drámaíróként a Kontrabasszus révén vált híressé. Nemcsak színházi műveket írt, hanem forgatókönyveket is. Később a “kisember” életére fordítja figyelmét. A galamb története például ezt a témát veszi fel, és részben A nyári úr meséje is feldolgozza.

   “A Parfümőr viszont a szerző második megjelent műve. És ez az, ami világszerte népszerűvé tette őt. A tulajdonképpeni feldolgozás mellett egy rockopera alapjául is szolgált, és a Rammstein, az Aria és a Matey ihletőjeként szolgált.

   Heinrich Böll

   Értékelés: 4.5

   Heinrich Böll

   Heinrich Böll Németország egyik leghíresebb írója. Sikeres író (1972-ben Nobel-békedíjat kapott), műfordító, drámaíró és szövegíró volt, akit itthon és külföldön egyaránt nagyra értékeltek.

   Heinrich Böll a hatvanas évek elején német és nemzetközi hírnévre tett szert, amikor két regényt is megjelentetett: a Biliárd fél 11-kor és a Bohóc szemmel címűt. Az első a nácizmus kritikája, és szinte pacifista álláspontot képvisel. Böll gyűlöli a háborút és mindent, ami vele kapcsolatos. A Bohóc szemével című regénye pedig a vallást és az egyházi intézményeket bírálja.

   A kritikusok pozitívan nyilatkoztak Heinrich Böll munkásságáról. Megjegyezték, hogy nagyon hűen érzékeltette a valóságot, és nem félt “kényelmetlen” témákat ábrázolni, beleértve a német nacionalizmussal szemben kritikus témákat is, valamint hogy ügyesen alkotta meg a karaktereit, alakjai textúráltak, részletesek és élethűek lettek.

   Legutóbbi könyveiben Heinrich Böll kritizálja azokat a kormányzati mechanizmusokat, amelyek beavatkoznak az átlagemberek életébe. Mind a “Katharina Blum elveszett becsülete…”, mind a “Gondos ostrom” ennek a műnek van szentelve. Az író a regényekben nemcsak az állam, hanem a sajtó veszélyeire is rámutat – és gyakran nem is nagyon választja el egyiket a másiktól.

   Michael Ende

   Értékelés: 4.5

   Michael Ende a 20. század második felének egyik legsikeresebb gyermekkönyvírója. Az általa írt irodalom azonban aligha nevezhető “kizárólag gyermeknek valónak”. A Michael Ende könyveiben elmesélt történetek a felnőttek számára is vonzóak lesznek, mivel gondosan egyensúlyoznak a gyermeki felfogás és a meglehetősen komoly életszemlélet között.

   Michael Ende legismertebb műve valószínűleg A végtelen történet. Böll műve azonban leginkább a számos filmadaptációról (három film, egy szappanopera, sőt még egy számítógépes játék is) ismert. A Soha véget nem érő történet cselekménye és képi világa a germán mitológiával, az okkultizmussal, sőt az eszkalációval is átszőtt, és a könyv úgy épül fel, mint egy folyamatban lévő munka, ami megnehezíti az olvasást. Ezért rendkívül nehéz ezt a regényt gyermekirodalomnak nevezni.

   De a Varázsütés, amely a Woonspunsh című animációs sorozat alapjául szolgált, eléggé gyermekirodalmi mű. Komor mese, amely különösen a 12 év feletti fiúknak és lányoknak tetszik. A többiek sem valószínű, hogy felfogják a szerző “második rétegének” teljes szimbolikáját.

   Johann Wolfgang von Goethe

   Értékelés: 4.6

   Johann Wolfgang von Goethe

   Johann Wolfgang von Goethe nem csupán Németország egyik leghíresebb írója. Szó szerint egy új irodalmi műfaj – az úgynevezett “oktatási regény” – megteremtője.

   A “nevelőregény” a felvilágosodás irodalmának egy sajátos irányzata, amely a főhős erkölcsi, szellemi és pszichológiai fejlődésének részletes leírását foglalja magában. A műfaj Goethe Wilhelm Meister A nevelési évek című művével kezdődött, amelyben egy szereplő radikális fordulatot vesz az életében. A regény a művészetek szerelmesével kezdődik, aki arról álmodik, hogy színész lesz, de néhány év tanonckodással végződik, és új, sokkal evilágibb célokat kezd el elérni.

   Goethe legismertebb műve azonban minden bizonnyal a Faust, egy monumentális mű, amelynek befejezése több mint 60 évig tartott. A világ szinte minden nyelvére lefordították, többször filmre vették és színdarabokban is játszották. A “Faust” Goethe egész életében íródott – és így szó szerint tükrözi az író munkásságának minden metamorfózisát, amely drámai műként kezdődik és koholmányok gyűjteményeként végződik, amelyben az író megpróbálja megérteni a politika, a filozófia és a természettudományok természetét. A tragédia második része azonban a romantika idején íródott, ezért tele van nehezen érthető és nehezen felismerhető metaforákkal.

   Thomas Mann

   Értékelés: 4.7

   Thomas Mann

   Thomas Mann német író, aki különösen epikus regényeiről híres. Prózája intellektuális, stilisztikailag híres orosz írók gondolatait folytatja. Tolsztojhoz és Dosztojevszkijhez hasonlóan, akiket Thomas Mann a tanárainak nevez, az író is nyugodtan ír, regényeit leírások, részletek és részletek gazdagságával tölti meg.

   De ha Thomas Mann stílusa a 19. századi regényeket utánozza is, művének tartalma közelebb áll a 20. századi prózához, amikor is valójában a 20. századi regényeket írta. Az író nem szégyell merész és agresszívan intenzív témákat felvetni.

   Thomas Mann legtöbb művének fontos témája a halál közeledése. Ahogy az emberek érzik, ahogyan megtapasztalják, ahogyan érzik. A regényekben a pokoli világ közelségének kérdéseit is megfigyelhetjük, amelyet a megszokott világrend összeomlásának előérzete egészít ki, annak minden lehetséges következményével együtt.

   Thomas Mann 1929-ben elnyerte az irodalmi Nobel-díjat. A zsűri kiemelte A Buddenbrooks című regényét. Ebben a művében az író egy gazdag kereskedőcsalád életét és bukását meséli el. A Buddenbroeks részben önéletrajzi mű. A regény a család négy generációját írja le, és a felemelkedés és a hanyatlás időszakát egyaránt megragadja.

   Hermann Hesse

   Értékelés: 4.7

   Hermann Hesse

   Herman Hesse német író volt, akit a kritikusok a romantikus korszak utolsó túlélőjeként üdvözöltek. Nem csoda. 1896-1962 között, Hermann Hesse írói éveiben a fiatal szerzők már a modernizmus és a posztmodern sajátosságait kutatták regényeikben, miközben Hesse a német klasszikus irodalom hagyományait Goethe és Schiller nyomán őrizte.

   A romantika elemei szinte minden művében, még Hesse későbbi műveiben is felfedezhetők. Regényeiben a szereplők szembesülnek az őket körülvevő világgal, utazásokra indulnak, vagy megpróbálják megtalálni valódi identitásukat. Ráadásul a szerző gyakran egy műfajt egy másik alá rejt. Ez különösen megmutatkozik legismertebb, igazán nagy művében, a Gyöngyjáték című regényben, amelyért Herman Hesse 1946-ban irodalmi Nobel-díjat kapott.

   Ebben a szürrealista regénynek álcázott filozófiai esszében Hesse a társadalom kulturális összeomlását írja le. A The Bead Game egy bizonyos jövőben játszódik, ahol az emberek elvesztették a képességüket, hogy kritikusan ítéljék meg a hatósági állításokat. A filozófia végül az újságírók vitáinak tárgyává vált, a művészek elkezdtek a gazdaságról beszélni, és a művészet bármely példánya pusztán a közönség szórakoztatásának tárgyává vált.

   Günter Grass

   Értékelés: 4.7

   Günter Grass

   Günter Grass német író volt, aki leginkább a nácizmus természetével kapcsolatos kutatásairól ismert. És nem véletlenül nyúl ehhez a kényes témához. Az egész Danzig (ma Gdańsk) városának erkölcsi hanyatlásának tanúja volt az író, miközben a szerző önkéntes szolgálatot teljesített a Wehrmachtban.

   Günter Grass is készségesen bevallotta ezt, de csak 2006-ban. Elmondása szerint csak azért lépett be a Wehrmachtba, hogy elmeneküljön szülői házából, szülővárosából, ahol úgy vélte, hogy “szociálisan csapdába esett”. Ezen túlmenően az író őszintén elismerte, hogy a náci propaganda hatásának engedett a fiatalok elméjében hősies, hazafias eszméknek.

   Első művei a második világháború után jelentek meg. Az író rövid színdarabokkal és versekkel kezdte, időnként az abszurd színházában “csapott le”. 1959-ben pedig Günter Grass kiadta A bádogdob című regényét, amely Németország határain túl is hírnevet és népszerűséget hozott neki.

   “A bádogdob” Günther Grass munkásságának egyik legjobb példája. Az író olyan technikákkal, mint a “megbízhatatlan elbeszélő” és a rövid formák sokasága, ironikus és komor példabeszédeket mesél. A szerző azonban ezt a prizmát a valós jelenségek és események feltárására használja.

   Günter Grass tehetségét a Nobel-bizottság is elismerte: 1999-ben megkapta az irodalmi Nobel-díjat.

   Anne Frank

   Értékelés: 4.8

   Anne Frank

   Valószínűleg nem teljesen pontos Anne Frankot “német írónak” nevezni. Ez a lány szándékosan nem készített egyetlen könyvet sem. Mindazonáltal Anne Frank naplója, amelyet halála után adtak ki, nagy hatással volt a világ kultúrájára, történelmére, sőt a politikára is.

   Anne Frank német anyanyelvű volt. 1929-ben született Frankfurt am Mainban. Zsidó volt, és Hitler hatalomra kerülése után családjával együtt kénytelen volt Hollandiába menekülni. De még ott is megtalálják a lányt – és rokonaival együtt Auschwitzba küldik.

   “Anne Frank naplója feljegyzések gyűjteménye, amelyet a lány 1942 júniusában kezdett el vezetni. Ebben kritizálta a nácizmust, és beszámolt a hitleri rendszer támogatói által a zsidók ellen elkövetett háborús bűnökről. “Anne Frank naplója” nem éppen irodalom, hanem egy teljes értékű történelmi dokumentum, amely az üldöztetésről és az elnyomásról szól, a holokauszt egyik beszámolója.

   Anne Frank írásai az elmegyógyintézetben töltött élet történetét mesélik el. Magáról, a rokonairól, a rejtekhely többi lakójáról… A történetek 1944. augusztus 1-jén érnek véget, három nappal azelőtt, hogy az intézet lakóit a Gestapo lelőtte. Anne Frank csak néhány hónap múlva halt meg tífuszban, amelyet egy német koncentrációs táborban kapott el.

   “Anne Frank naplóját” több nyelvre, köztük oroszra is lefordították, és számos színházi előadás és film alapjául szolgált.

   Franz Kafka

   Értékelés: 4.8

   Franz Kafka

   Franz Kafka nemcsak az egyik legismertebb német író, hanem alapvetően a huszadik századi irodalom egyik kulcsfigurája. Felkavaró, nehezen olvasható és érthető művei a félelem, a tekintély, a hatalom és a körülötte lévő világ kérdéseit vetik fel.

   Kafka legtöbb műve ugyanazt a cselekményt használja. Egy olyan ember történetét mesélik el, aki szürreális, felfoghatatlan nehézségekkel szembesül… A Metamorfózisban a főhős valamilyen ismeretlen okból olyan ocsmány rovarrá válik, hogy még a családja is elkerüli – és bűntudat gyötri, hogy többé nem tudja eltartani a családját. A perben a főszereplőt ismeretlen okból letartóztatják – és a regény során a szürreális bürokrácia világában utazva próbálja kideríteni az okot vagy legalábbis az ítéletet. A befejezetlen “Várban” a főhős egy szürrealisztikus faluba érkezik, ahol megpróbál legalább kitartani.

   Kafka regényeit az elidegenedés témája jellemzi. Szereplői elveszítik a kapcsolatot a társadalommal, vagy nem találják meg azt (ahogyan azt az “Amerika” és a “Kastély” című regényekben ábrázolja). A szerző kitér az abszurd kérdésekre, egzisztenciális kérdésekre, bűntudatra és szorongásra is.

   Érdemes megjegyezni, hogy Franz Kafka életében csak néhány rövid novelláskötetet adott ki. Munkásságának nagy részét csak halála után hozták nyilvánosságra, hála a végrehajtójának, aki megtalálta a kéziratot és a vázlatokat.

   Erich Maria Remarque

   Értékelés: 4.9

   Erich Maria Remarque

   Erich Maria Remarque az “elveszett nemzedék” egyik leghíresebb írója. A két világháború között születtek, nagyon fiatalon a frontra küldték őket, és gyorsan megtanulták, hogyan kell meghalni. Ez lett munkájuk vezérmotívuma.

   Erich Maria Remarque leghíresebb műve, a Változatlanul a nyugati fronton pedig szemléletesen mutatja be az “elveszett nemzedék” életét és viselkedését. Annak ellenére, hogy az első világháború történetét meséli el. A főszereplő a regény – a 19 éves német Paul Baumer, aki elment a nyugati fronton, és ott szembesült a valóságot a katonai élet, nem olyan “rózsás”, mint ők rajzolt német propaganda.

   A “Változatlanul a nyugati fronton” annyira háborúellenes regény volt, hogy először az NSDAP 1930-ban betiltotta a mű vetítését, majd a nácik hatalomra kerülésével szégyenszemre a nácik, és maga a könyv is. Remarque más műveivel együtt elkobozták a boltokból és könyvtárakból (beleértve a magánkönyvtárakat is), és nyilvánosan elégették.

   Erich Maria Remarque többi műve, talán az “Álomház” kivételével, valamilyen módon szintén foglalkozik a háború témájával. A Három bajtársban például a szereplőket katonai múltjuk emlékei kísértik. Utolsó, életében megjelent regényében, az Egy éjszaka Lisszabonban címűben pedig nyíltan bírálta a nácizmust, bemutatva, hogy az milyen jelentős hatással volt Európára.

   Ernst Theodor Amadeus Hoffmann

   Értékelés: 5.0

   Ernst Theodor Amadeus Hoffmann

   Ernst Theodor Amadeus Hoffmann a német klasszikus romantika egyik legfényesebb képviselője, még ha művei jelentősen eltérnek is korának más íróitól. Műveiben a szatíra és a szarkazmus elemei is megtalálhatók, bár az általános mitológia és kozmológia lenyűgöző – a valóság mitologizálódik, keresztezi az égi és természetfeletti világot, keveredik velük -, és minden jelenségnek megvan a hétköznapi és a rendkívüli oldala is.

   Hoffmann munkássága nem korlátozódott az irodalomra. Zeneszerzőként és művészként egyaránt ismert. A modern világban azonban Hoffmann népszerűségét két sötét meséjének – “A diótörő” és “A homokember” – köszönheti.

   A “The Sandman” első ránézésre semmi köze a Sandmanhez, a népszerű legendák egyik szereplőjéhez. De csak további vizsgálódás után vesszük észre a mű mély szimbolizmusát és a mitológia hozzáadott szintjét. Maga a történet, amelyet Hoffmann mérföldkőnek és meghatározó művének tartanak, Nathanielről szól, egy férfiról, aki elveszti az eszét, miután egy távcsövön keresztül nézi a világot. De művének főszereplője egy lánybaba. Ezt követően számos más író művében is megjelenik.

   “A diótörő és az egérkirály”, bár gyermekmese, Hoffmann kreativitásának is markáns példája. Ahogy a “történet a történetben” cselekménye kibontakozik, két világ – a valóság és a fantázia – keresztezi egymást. Az emberi karakterek babákká válnak, a játékbabák pedig emberré válnak. Hoffmann emellett a “megbízhatatlan elbeszélő” eszközét is alkalmazza – a lány, Marie, aki elmeséli kalandjait egy varázslatos országban, lázas… Így nem egyértelmű, hogy bízhatunk-e benne.

   “A diótörő különösen népszerűvé vált, miután Pjotr Csajkovszkij balettet írt a mese alapján. Alexander Dumas, az apa is átdolgozta a művet. A Diótörőből számos rajzfilm és film készült.

   Olvasson tovább  A 10 leghosszabb folyó Oroszországban
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: