A 8 legnagyobb a világon

A légi közlekedés egykor szenzáció volt. Ma már csak néhány óra alatt el lehet repülni a világ egyik végéből a másikba. És mindez a repülőgépeknek köszönhető. Néha szigorú feltételeknek kell megfelelniük ahhoz, hogy kényelmesen le tudjanak szállni, és a kifutópálya felületének mérete/minősége nem elhanyagolható tényező. A világ legtisztább, legcsinosabb és legnagyobb repülőterei.

Üdvözöljük a…Vagy a világ legnagyobb repülőtereiről: A világ 8 legjobb repülőtere

JelöléshelyRepülőtérÉves utasforgalom
A világ legnagyobbja8Charles de Gaulle, Párizs (Franciaország)60mn. emberi
7Hongkong, Kína68 millió. ember
6Frankfurt am Main, Németország70m. emberek
5Schiphol, Amszterdam (Hollandia)71 millió. emberi
4Heathrow, London (Egyesült Királyság)80m. ember
3O’Hare Chicagóban83mn. emberi
2Los Angeles, USA87mn. ember
1Hatsfield-Jackson repülőtér, Atlanta (USA)90-100 millió. emberi

Charles de Gaulle, Párizs, Franciaország

Score : 4.3

Charles de Gaulle, Párizs, Franciaország

Éves utasszám: 60 millió. emberek

A francia elnökről elnevezett Charles de Gaulle repülőtér nem csak Európában, hanem az egész világon ismert. A közel fél évszázaddal ezelőtt alapított repülőtér a világ egyik legnagyobb repülőtereként és az európai kontinens egyik legjobb repülőtereként ismert. A Charles-de-Gaulle külvárosában 2 vasútállomás is található, amelyek összekötik a fővárost az ország többi részével.

A futurisztikus stílusú francia főváros repülőtere úgy néz ki, mintha egy fantasy-regényből lépett volna elő. Számos filmet és zenei videoklipet forgattak itt.

A terület 3 terminálra oszlik. Az elsőt, az interkontinentális utazásra szánt avantgárd kialakításút. Teljesen nyitott a nagyközönség számára: a fából készült folyosók helyett átlátszó alagutak vannak. A második repülőtér, amely eredetileg az AirFrance nemzeti légitársaság számára épült, mostantól a világ bármely légitársasága előtt nyitva áll. Végül a harmadik kizárólag a charterek számára készült.

Hírneve, kényelme és nagy utasforgalma ellenére a repülőtér az elmúlt években hírhedté vált a poggyászlopástól szenvedő utasok számos panasza miatt.

Hongkong (“Cheklapcock”), Kína

Értékelés: 4.4

Hongkong (Cheklapcock), Kína

Éves utasforgalom: 68 millió. emberi

Kína fő és kétségtelenül legjobb repülőtere. Nemrég – 1998-ban – nyitották meg, és ilyen rövid idő alatt sikerült a világ legjobb repülőtereinek különböző minősítéseiben szerepelnie. Az egyik legdrágább, legnagyobb és legszebb repülőtér. Hatalmas mérete ellenére nehéz eltévedni itt, még a kezdő utazóknak is, mindenféle jelzőtáblák és szolgáltatások minden sarkon megtalálhatóak.

Érdekesség Choeklapkok az azonos nevű mesterséges szigeten épült, ahol naponta több tucat utasszállító és teherszállító repülőgép száll le.

Hongkongi repülőtér: egy kolosszális méretű projekt. Több mint 20 milliárd dollárt költöttek a projektre: Cheklapcock a világ legdrágább repülőtereként Guinness-rekordot állított fel. A részben szigeten való elhelyezkedésének köszönhetően a Cheeklapkok jelentősen megnőtt: a légi terminál területe mintegy 1200 hektár. A 2007-ben elkészült 2. terminálon egy tekintélyes bevásárlóközpont található, számos butik és étterem.

A kifutópályák teljes hossza 3800 kilométer, szélessége pedig 60 kilométer, ami elég hosszú ahhoz, hogy minden típusú repülőgépet befogadjon. A Cheklapcockban óránként akár 60 repülőgép is le- és felszáll, és a hongkongi repülőtér a világ egyik vezető terminálja az utas- és teherforgalom tekintetében.

Frankfurt am Main (Németország)

Értékelés: 4.5

Frankfurt am Main (Németország)

Éves utasforgalom: 70 millió. ember

Németország legnagyobb és a világ egyik legnagyobb repülőtere. Érdemes megjegyezni, hogy a repülőtérre vezető út nem a legközelebbi. A város azonban gondoskodott arról, hogy a látogatók kényelmesen eljuthassanak a repülőtérre: nemcsak busszal, hanem vonattal is közlekednek speciális útvonalak.

A két terminállal rendelkező Frankfurt International a világ legtöbb nagy légitársaságának csomópontja: a terminálokon leszálló utasok több mint 50%-a átszáll a másik járatra. Ez az egyik legnagyobb nemzetközi légi csomópont. 4 km hosszú kifutópályával rendelkezik, amely lehetővé teszi a világ legnagyobb repülőgépének – egy Airbus A380-asnak – a fogadását.

A Rhein-Main repülőtérként is ismert Schiphol számos rekreációs területet, kiváló vásárlási lehetőségeket, minőségi étkezési lehetőségeket, gyermekjátszószobákat, helyszíni mozit, helyszíni szállodát és még sok mást kínál. Jól ki van táblázva, így a repülőtér területén könnyű eligazodni.

Schiphol, Amszterdam (Hollandia)

Értékelés: 4.6

Schiphol, Amszterdam, Hollandia

Éves utasforgalom: 71 millió. az ember

Csodálatos panorámával rendelkező kilátópontok, az ország nemzeti múzeumának fiókja holland festményekkel, könyvtár, házassági anyakönyvi hivatal, saját kaszinó, rengeteg üzlet, étterem és turisztikai látványosság, sőt még hullaház is – a főváros fő repülőterén minden megtalálható.

Schipholt még 1916-ban alapították. Eredetileg légi bázisnak épült, nem polgári repülőgépnek. Csak az első világháború után kezdte el betölteni jelenlegi funkcióját.

Vicces tény. Valaha a repülőtér helyszíne a Harlemmer-öböl volt, amelyet a 19. század közepén lecsapoltak.

Schiphol Európa legforgalmasabb repülőtere, mégis olyan jól szervezett, hogy még a tapasztalatlan utazók is könnyen eligazodnak benne. Azok pedig, akik a repülőút után vagy előtt kimerültnek érzik magukat a városi nyüzsgésben, a Meditációs Központban tölthetnek el egy kis időt egyedül. Ez egy hangszigetelt helyiség, ahol meditálhat vagy imádkozhat. Van egy könyvtár is a különböző vallások szent könyveivel.

Schiphol a legalacsonyabb repülőtér az európai óriások között: 3 méterrel a tengerszint alatt található. A repülőtér a bolygó 16. legforgalmasabb repülőtere, teljes alapterülete mintegy 600.000 m2. Fennállása során a Schipholt többször is a világ legjobb repülőterének választották.

Heathrow, London (Egyesült Királyság)

Értékelés: 4.7

Heathrow, London (Egyesült Királyság)

Éves utasszám: 80 millió. Man

London Heathrow Európa egyik legforgalmasabb repülőtere. És mindezt annak ellenére, hogy nem a legjobb helyen van. Ennek oka, hogy túl alacsonyan, mindössze 25 méterrel a tengerszint felett található. Emiatt kifutópályái gyakran eltűnnek a gyakori londoni ködben.

Az 1930-ban épült Heathrow először a 6 felszállási vonaláról volt ismert. Ma már csak 2. De ez elég, mivel a sávok évek óta hosszabbodnak, fokozatosan szélesednek. És ezeknek a vonalaknak a minősége egyenletesen magas maradt. Ennek kiváló bizonyítéka a Heathrow szoros együttműködése a világ közel száz légitársaságával.

A repülőteret úgy tervezték, hogy évente legfeljebb 40 millió utast tudjon fogadni, de valójában ez a szám majdnem a duplája volt, ami nem tudott segíteni, de a Heathrow-n torlódásokat és gyakori késéseket okozott az indulásoknál. Ezért a sok negatív visszacsatolás. A probléma megoldását egy újabb fel- és leszállópálya építésével tervezik az elkövetkező években.

Ami a repülőtéri infrastruktúrát illeti, erre nem lehet panasz. számos illemhely, imahely, étterem, szauna, fodrászat, üzlet stb. áll a légi utasok rendelkezésére.

O’Hare, Chicago (USA)

Értékelés: 4.8

O'Hare, Chicago (USA)

Éves utasszám: 83 millió

Az 1943-ban épült O’Hare eredetileg egy amerikai repülőgépgyártó vállalat gyártóüzeme volt. A világ egyik legnagyobb repülőterét, amely egy híres regény főszereplőjéről kapta a nevét, és a középnyugaton található, az egyik legproblémásabbnak számít: a napi utasforgalom itt egyszerűen őrületes. De ez az, amely a szolgáltatás minőségének romlásával jár: az O’Hare járatok mintegy 20%-át egyszerűen törlik. 2005-ben a repülőtér tartotta a világ legnagyobb számú járatainak rekordját, több mint 1 millió repüléssel.

Bár az utasok többsége kizárólag belföldi útvonalakon utazik, a chicagói repülőtérről több mint 60 célállomás érhető el gond nélkül világszerte.

A repülőtéren jelenleg 4 terminál üzemel, de a jövőben továbbiakat terveznek. Ez a komplexum hihetetlenül nagy terhelésének köszönhető. Ugyanezen okból a város úgy döntött, hogy a szolgáltatás minőségének javítása és a törölt járatok számának csökkentése érdekében csökkenti az O’Hare utasforgalmát.

Vicces tény. a repülőtér részben a városhatárhoz kapcsolódik egy kis, kevesebb mint 70 méter széles földsávon keresztül. Csak egy céllal építették be a városba: hogy a városi tisztviselők figyelemmel kísérhessék az O’Hare működését.

Los Angeles (USA)

Értékelés: 4.9

Los Angeles (USA)

Éves utasforgalom: 87 millió. ember

Egy igazán gigantikus, mégis hihetetlenül egyszerű és kényelmes repülőtér – a legnagyobb a városban és az egyik legfunkcionálisabb az országban. A nyolcterű terminálkomplexum messziről elég furcsán néz ki – a terminálok U vagy patkó alakban sorakoznak. Ezen a repülőtéren található a United Air központja

 • nes. A LAX repülőtérről a világ 69 különböző pontjára indulnak járatok.

  2019. november 1-jén a repülőtér aktiválta az új LAX-it rendszert, amelynek célja, hogy csökkentse a torlódásokat a város légikikötőjébe való belépés előtt. A repülőtérre érkező utasoknak a reptéri transzferrel kellett eljutniuk az 1-es termináltól távolabb eső, kijelölt Uber- vagy Lyft-taxiállomásra.

  Valójában a rendszer olyan lassú volt, hogy hatalmas dugókat okozott (néhány utasnak körülbelül egy órát kellett várnia az autójára). A repülőtér vezetősége bocsánatot kért, és ígéretet tett az útvonal optimalizálására, valamint az útjelzések javítására.

  Kolosszális felújítási munkálatok is folynak, a városnak szánt nonprofit szervezetek rekordösszegű, 4 milliárd dolláros támogatásával.

  Hatsfield-Jackson repülőtér, Atlanta (USA)

  Értékelés: 5.0

  Hatsfield-Jackson, Atlanta (USA)

  Éves utasforgalom: 90-100 millió. ember

  A sikeres repülőtér egyik legfontosabb mutatója. És mostantól kezdve ebben a kritériumban az atlantai komplexumnak nincs párja a világon 2007 óta. Az utasforgalom tekintetében messze a legnagyobb. Ahhoz, hogy megértsük a légi forgalom valódi nagyságrendjét ezen a csomóponton, csak néhány tényt kell ismernünk.

  Először is, egyszerre három repülőgép szállhat le Hatsfield-Jacksonban. Másodszor, a repülőtéren naponta 250 000 utas fordul meg. Harmadszor, a komplexum 2000 hektárnyi területet foglal magában. Adja hozzá a magas színvonalú szolgáltatást (kizárólag a felhasználói vélemények alapján), és máris megvan a világ egyik legjobb repülőtere. Hatsfield-Jackson először 1926-ban nyitotta meg légi “kapuit”, amikor egy posta- és poggyászrepülőgép szállt le itt.

  Az utasok kényelme érdekében a repülőtér egy 24 órás parkolót épített, amely 30 000 jármű számára biztosít helyet. Ezenkívül 3-7 percenként el lehet érni egy buszt. A Hartsfield-Jackson komplexum a világ legnagyobb komplexumának számít, és ha először jársz itt, lehet, hogy eltévedsz…

  A repülőtér számos szolgáltatást kínál vendégeinek, hogy kényelmesebbé tegye a járatra való várakozást. Vannak pihenőhelyek, külön hálóhelyiségek, valamint anya-baba boxok, ahol a nap 24 órájában átöltözhet, moshat és etetheti a babát. Az utazók élelmiszerüzleteket, ajándékboltokat, élelmiszerüzleteket, kutyasétáltató parkot és ingyenes Wi-fi-hozzáférést is igénybe vehetnek forgalomkorlátozás nélkül.

 • Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: