A 9 legegészségesebb halfaj az emberi egészség szempontjából

A halakkal és a tenger gyümölcseivel nem minden élelmiszer hasonlítható össze a textúra finomsága, az íz és az előnyök tekintetében. Friss, jó minőségű hal – értékes ásványi anyag-, vitamin- és esszenciális aminosavforrás (beleértve az omega-3,6-ot is). Ma a legjobbakról fogunk beszélni: Íme az emberi szervezet számára legegészségesebb halak rangsora.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő minőségű halat?

Mielőtt elkezdenénk az értékelésünket, értékes tippeket osztunk meg Önnel, hogyan válasszon ízletes és ami a legfontosabb, friss halat:

A halnak nem lehet kellemetlen szaga – ez rossz minőségű termékre utal. Ideális esetben a szaglással csak enyhe tengerillat érzékelhető (természetesen a tengeri fajok esetében).

  1. A húsnak rugalmasnak kell lennie – ha lenyomjuk, kissé visszaugrik.
  2. A hal szemének tisztának és csillogónak kell lennie – a zavaros vagy beesett szemek annak a jelei, hogy a termék rothadásnak indul (ez a szabály nem mindig érvényes egyes lazacfajokra, amelyeknek kicsi a szemük).
  3. A pikkelyeknek szorosan kell illeszkedniük a bőrhöz – a zavarosodás, a sérülés és az egyes pikkelyek leesése elfogadhatatlan.
  4. A csomagolt halfilé nem tartalmazhat nagy mennyiségű folyadékot.
  5. Ha a vörös halak húsa élénkpiros és az uszonyaik kicsinek tűnnek, az azt jelenti, hogy színezékekkel és növekedésserkentőkkel etették őket.

Ízletes és egészséges ételek: a legegészségesebb halak értékelése az ember számára

Jelölés hely Név értékelés
Értékes tengeri fajták 5 Notothenia 4.6
4 Tőkehal 4.5
3 Laposhal 4.8
2 Szardínia 4.9
1 Lazac 5.0
ÉRTÉKES FOLYAMI FAJOK 4 sügér 4.7
3 Pike 4.8
2 Harcsa 4.9
1 SUDAK 5.0

Értékes tengeri fajok

Notothenia

Értékelés: 4.6

Notothenia

Ez a gazdag és ízletes hal a Csendes- és az Atlanti-óceán vizében él. Ez az antarktiszi apróhal 0,8 m hosszú és 250 g és 1 kg közötti súlyú (egyes példányok akár 9 kg-ot is nyomhatnak). Ennek a tengeri élőlénynek a teste hosszúkás, több csíkkal az oldalán, a farokuszonya hangsúlyos. A Notothenia-t vizuális hasonlósága miatt gyakran összetévesztik az atlanti tőkehallal.

A notothenia mintegy 60 faját jegyezték fel világszerte. Mindegyiknek kemény, de mégis zsenge és zamatos húsa van, apró csontoktól mentes. Fél évszázaddal ezelőtt a tengeri halállomány olyan nagy volt, hogy a halrajokat gyakran lehetett látni a bálnavadász- vagy kutatóhajók fedélzetéről. A notothenia kereskedelmi célú fogásai az 1970-es években érték el a kritikus szintet: a fogások mennyisége meghaladta az évi 400 000 tonnát. A notothenia kereskedelmi célú halászata 1985 óta tilos.

Vicces tény. A Notothenia fenntartható halnak számít, mivel az iparosodott területektől távol található.

A Notothenia gazdag az emberi szervezet számára legfontosabb aminosavakban(lizin, arginin stb.).), ami a marhahúshoz teszi hasonlóvá. A hal értékes ásványi anyagokat is tartalmaz (magnézium, kalcium, cink, jód, foszfor, kálium stb.).) és vitaminok (B-csoport, valamint D, C, PP). A halak hasznosságának egyik legfontosabb mutatója a zsírtartalom. A Notothenia egyedülálló abban, hogy zsírja 85%-ban többszörösen telítetlen zsírsavakból, azaz omega-3 zsírsavakból áll, amelyek a szervezetünk legfontosabb összetevői. A Notothenia ideális bébiételnek, mivel lenyűgöző mennyiségű könnyen emészthető fehérjét és kalciumot tartalmaz.

Mit kell főzni? Kiváló ízének, mérsékelt zsírtartalmának és kis csontok hiányának köszönhetően a notothenia univerzális halnak tekinthető. Főzve, sütve, párolva, párolva, savanyítva. Gazdag és ízletes leves, kitűnő szelet, előétel, snack, sőt, még sült hal is készíthető belőle. Kitűnő félédes és száraz fehérborokhoz.

Tőkehal

Értékelés: 4.7

Tőkehal

Portugál nemzeti étel (sült tőkehal), Murmanszk címerének része, a legnépszerűbb kereskedelmi hal és az egyik leghosszabb ideig halászott hal: az első tőkehalfogás körülbelül 1000 évvel ezelőtt történt. A tőkehalfélék családja az Atlanti-óceán mérsékelt égövi vizeiben él, és egészen Grönlandig “dolgozik”.

Ez a ragadozó a partvidéket kedveli, és ritkán látni a mélyebb vizekben. Ennek a halnak különleges a színezete: a hasa fehér, az oldala pedig zöldes-barnás árnyalatú. Minden tőkehalfajnak 5 jól elkülönülő uszonya van: 3 a háton és 2 a farok közelében.

Olvasson tovább  A világ 10 legnagyobb olajmezője

Természetes körülmények között a tőkehal akár 1,8 m hosszúra is megnőhet, és akár 35 évig is élhet, de a hálókkal gyakran legfeljebb 10 éves és 0,8 m-nél nem nagyobb halakat fognak ki.

A tőkehal alacsony kalóriatartalmú termék, Így tökéletes azok számára, akik diétás vagy terápiás étrendet követnek. A tőkehal gazdag foszforban, szelénben, B-vitaminokban és természetesen értékes ásványi anyagokban. Ezek közé tartoznak az egészséges omega-3 savak, amelyek erőteljes támogatást nyújtanak az ideg- és a szív- és érrendszer számára, és serkentik az immunrendszert.

Mit kell előkészíteni? A tőkehalnak csodálatos íze és sokoldalúsága van, ami a szakácsok kedvencévé tette világszerte. A tőkehal kiváló párolásra, főzésre, pácolásra… Nyugodtan lehet sütni, sütni, előételként és főételként használni.

Laposhal

Értékelés: 4.8

Laposhal

Az egyik legfinomabb, legegészségesebb és legdrágább halétel a listánkon. De mi olyan értékes a laposhalban, ami miatt ilyen drága?? Természetesen a hús összetétele. A sima lepényhalfélék családjába tartozik, és akár 4,5 m hosszúra is megnőhet. A súlya 7 és 300 kilogramm között van. A Csendes- és az Atlanti-óceán tengeri vizeinek másik képviselője (az északi részeket kedveli). A laposhal egyik faja (az atlanti laposhal) veszélyeztetettnek minősül. Ennek az az oka, hogy hagyományosan kereskedelmi halnak tekintik, és ez a hal nagyon lassan növekszik. A halak aktív “vadászata” a populáció csökkenéséhez vezetett.

A halat mélytengeri, csont nélküli, hosszúkás, lapított testformájú halnak tekintik. A laposhalhús magában foglalja a fehér és a sötétebb részt is, függetlenül a fajtól, deA hús kémiai összetétele jelentősen változhat. Például a fekete laposhal akár 16% zsírt tartalmaz, a nyílfogú – körülbelül 20%, a fehér laposhal – csak 5%, és ez a hal egyáltalán nem tartalmaz szénhidrátot. A laposhal jelentős mennyiségű fehérjét, valamint B-vitaminokat, D-, E- és A-vitamint, kalciumot, vasat, foszforsavat és omega-3 savakat tartalmaz.

Nemcsak omega-3, hanem fehérjében is gazdag: normalizálja a vér hemoglobinszintjét, fenntartja a hormonális egyensúlyt, javítja az izomszövetet és serkenti annak növekedését. A laposhalban található hasznos aminosavak megakadályozzák az érelmeszesedés kialakulását, az idegrendszeri rendellenességeket, támogatják a szívet, eltávolítják a méreganyagokat a szervezetből stb.

Mit kell főzni? A sűrű és finom laposhal húsa édes ízű, és csemegének számít. A laposhalat lehet főzni, sütni (bármilyen változatban, akár mélyhűtött, grillezett, panírozott), párolni, pácolni, füstölni… A halak bőr nélkül főzhetők: húsa meglehetősen sűrű és tökéletesen megőrzi alakját a főzés során.

A laposhal ideális egy finom leves elkészítéséhez, mivel csontjaiból kocsonyás anyagot termel. Ez egy finom pitetöltelék. A laposhal-kaviárt élelmiszerként is használják: majdnem olyan ízletes, mint a vörös és a fekete kaviár, és sokkal olcsóbb.

Szardínia

Értékelés: 4.9

Szardínia

Ez a heringfaj kereskedelmi halnak számít. A szardínia meglehetősen kicsi: hossza ritkán haladja meg a 25 cm-t, teste mégis nagyobb, mint a hagyományos heringé. A szardínia testét ezüstös pikkelyek borítják, hosszú, és a feje meglehetősen nagy. A lazacok hasonló felépítésük miatt gyors úszóknak számítanak. A hal élőhelye hatalmas: a szardínia gyakorlatilag a bolygó összes tengerében előfordul.

A szardínia jelentős mennyiségű értékes ásványi anyagot, például vasat, krómot, cinket, kalciumot, valamint D-, PP- és B-vitamint és telített zsírokat tartalmaz. A halakból a hasznos omega-3 és omega-6 savakat kell kiemelni. Ez egy nagyon erős kombináció, amely általában véve pozitív hatással van a szervezetre: jó állapotban tartja a csontokat, védi a szívizmot, serkenti az immunrendszert stb.

Tanulmányok kimutatták, hogy a szardínia rendszeres fogyasztása segít csökkenteni az asztmás rohamok gyakoriságát, gyorsítja a test összes szövetének regenerálódását, javítja az agyműködést, fenntartja a normális látást, növeli a szervezet stresszel szembeni ellenálló képességét stb.

Mit kell főzni? A szardínia főzve különösen hasznos, mert minden tápanyagát megőrzi. A szakácsok azonban nem szorítkoznak a főzésre: a szardíniát gyakran sütik (grillezik és mélyhűtötték), füstölik, sütik, konzerválják és konzerválják. Ebből a halból kiváló halászlé és szelet készíthető. A szardíniakonzervek nagyon népszerűek – a szardínia saját levében, olajban, paradicsomban nagy keresletnek örvend világszerte. Számos saláta és szendvics nélkülözhetetlen összetevője.

Olvasson tovább  Oroszország 10 legrégebbi városa

Lazac

Értékelés: 5.0

Lazac

Az észak-atlanti partvidék és a csendes-óceáni vizek e lakója csemegének számít, de meglehetősen megfizethető. A lazacok gyakran édesvízben kelnek ki, majd az óceánba engedik őket, mielőtt ívásra visszatérnének az édesvízbe. Ez a lazacfaj meglehetősen nagy, néha eléri a 1,5 méteres hosszúságot és a 30 kg-os súlyt. A lazachús színe a narancssárgától az élénkvörösig terjed, számos tényezőtől – étrend, élőhely stb. – függően.

Ez az egyik legértékesebb és legegészségesebb kereskedelmi céllal kifogott hal. A tavi szardínia Oroszország (Kola-félsziget, Karélia), Európa – Svédország, Finnország, Norvégia stb. – vízterületein található. A lazacot mesterségesen szaporítják. Az Egyesült Államokban pedig 2015-ben engedélyezték a géntechnológiával módosított atlanti lazac értékesítését. Oroszországban a lazacot a Természeti Erőforrások és Környezetvédelmi Minisztérium rendeletére javasolták felvenni az Orosz Föderáció Vörös Könyvébe.

A lazachús gazdagA lazac gazdag foszforban, káliumban, krómban, PP- és B1-vitaminban. A rendszeres halfogyasztás segít kiegyensúlyozni a vércukorszintet, normalizálja az idegrendszert és az emésztőrendszert, javítja a bőrt, a nyálkahártyát és a bőrt. Lazac – egy erős antioxidánsnak tartott termék. A lazachúsban található omega-3 savak (jelentős mennyiségben) késleltetik az öregedési folyamatot és életképesen tartják az agysejteket.

Mit kell főzni? A lazachús finom, nagyon enyhe ízű, és alkalmas különböző ételek különböző módon történő elkészítésére: a lazac sült (zöldségekkel grillezve is), párolt, sült lazac kiváló. A hal jól illik salátákhoz sajttal, olajbogyóval, friss zöldségekkel, garnélarákkal, tojással stb.

Nagy értékű folyami fajok

Perch

Értékelés: 4.7

Perch

A kis édesvízi harcsa a tiszta, lehetőleg kis sodrású, közepes mélységű, víz alatti növényzetet tartalmazó, tiszta víztesteket kedveli. A sügér az édes és a kissé sós vízben egyaránt jól érzi magát.

Ez a ragadozó éjjel-nappal életmódot folytat, gyakran kis rajokban gyűlik össze, és hatalmas falánkság jellemzi, szinte mindent megeszik, ami az útjába kerül: ivadékokat, puhatestűeket, rákokat, rovarokat, apróhalakat, pettyeseket, fiatal kárászokat, süllőket és így tovább. E tevékenység miatt a sügér gyakran a halászok fogásának oroszlánrészét teszi ki.

Egy érdekes tény. Néha a sügér túl nagy árat fizet kapzsiságáért: zsákmányszerzés közben néhányat (különösen a fiatalokat) gyakran a partra dobnak, vagy őrjöngve csapnak le a csalira, gyakran leejtik azt a horogról, és addig tartják, amíg végül el nem fogják őket. A sügér nagyon ízletes hal. Emiatt az utóbbi időben egyre inkább terjed a mesterséges tenyésztésük, bár meglehetősen termékenyek.

A sügér egészséges diétás halnak számít, A hús gazdag káliumban, vasban, cinkben, kalciumban, rekord mennyiségű jódban, foszforsavban, és a foszforsavban is. Ez utóbbi nagyon fontos az egész test sejtjei számára: az emberi csontváz foszforsavsókból áll. A sügér magnéziumot, ként, krómot, molibdént, C-, E-, D-, A-, B-vitamint stb. is tartalmaz.

Mit kell főzni? A sügérhús kiváló ízjellemzőkkel és alacsony viszkozitással rendelkezik. Mivel azonban a hasított testben nem sok hús van, óvatosan kell főzni. Ha sütjük, akkor bő olajban; ha főzzük, akkor a legjobb, ha levesben. A sügér szárítva, sütve vagy grillezve is nagyszerű ízű. Kitűnő befőttek készíthetők belőle. sügér – az ideális jelölt az aromás halászlé számára. A hal elkészítésének egyik legjobb módja a különböző fafajták (gyertyán, bükk, tölgy, juhar, gyümölcsfa stb.) felhasználásával történő melegfüstölés.).

Pike

Értékelés: 4.8

Pike

Ez az édesvízi lakos agresszivitásban felülmúlhatatlan: a csukát az összes édesvízi hal közül a legragadozóbbnak tartják. Megjelenése sokatmondó: nagy, hosszúkás feje és lenyűgöző szája borotvaéles fogakkal. Teste torpedó alakú; színe korától, táplálékától, a vízben lévő növényzet jelenlététől és mennyiségétől függően változik: a csuka lehet szürke, sárgás-zöld vagy barnás árnyalattal, oldalán sárgás foltokkal. Találkozhatsz néhány ezüstpéldánnyal is. Hosszú élettartam: az egyedek akár 30 évig is élhetnek.

A csuka hihetetlenül falánk hal (talán csak a sügér múlta felül). A harcsa étrendjének alapját más halak (süllő, sügér stb.) képezik.). Széles körben megtalálható az északi féltekén. A legtöbb tenger medencéjében megtalálható. Néha találkozhatunk csukával a sótalanított tengervízben: a Balti-tenger Finn-öbölében vagy például az Azovi-tenger Taganrog-öbölében.

Olvasson tovább  9 csodálatos templom az ókori Egyiptomban

A csukát diétás ételként tartják számon, Foszforban, káliumban, kobaltban (rekord), magnéziumban, kénben, jódban, krómban, A-, E-, B-vitaminban stb. gazdag, hipoallergén termék. A csukahús természetes fertőtlenítőszereket tartalmaz, amelyek segítenek a bakteriális fertőzések leküzdésében és az immunrendszer támogatásában. A csuka jót tesz a bőrnek, szabályozza a vércukorszintet, az anyagcserét, támogatja a pajzsmirigyet és a szívizmot.

Mit kell főzni?A csuka húsos, de sovány hal, ezért jobb, ha más ételek hozzávalójaként használjuk. Ez a ragadozó kitűnő szeletet, hamburgert és tekercset készít. A sült vagy sült csuka mártással talán nem is olyan rossz ízű. Sózott formában kiválóan alkalmas halak pácolására, és szárítva is jó ízű.

Harcsa

Értékelés: 4.9

Harcsa

A közönséges harcsa az egyik legnagyobb hal a Földön. A valóban hatalmas méreteket elérő halak néha emberre is támadhatnak, ha a ragadozó élőhelyéhez közeli vízben tartózkodnak. A harcsa hosszúkás teste, nagy feje és szája van, sok éles foggal, a felső állkapcsán bajuszkával. A színezet változhat: a feketétől a világossárgáig; az albínó fajok is ritkák. Az egyén átlagos súlya – 60-80 kg, de néha megtalálhatók ezek az óriások, amelyek súlya körülbelül 300 kg, és elérik az 5 m hosszúságot.

Harcsa – az európai édesvízi víztározók lakója. A Jeges-tenger medencéje kivételt képez. A gyakori tévhit, hogy a harcsa dögevő. Valójában inkább rákféléket, ivadékokat, puhatestűeket, kis édesvízi emlősöket stb. fogyaszt. Esetenként a faj nagytestű tagjai megtámadják a kisebb háziállatokat és a vízimadarakat.

A harcsa fontos kereskedelmi hal az Azovi-tenger és a Volga medencéjében, ami nem meglepő, mert ennek a lenyűgöző halnak számos előnye van: nincs pikkely a bőrön és a húsban lévő csontok.A harcsa értékes forrása a csoportos vitaminoknakB, valamint C, E, a legfontosabb nyomelemek – magnézium, vas, kobalt, kálium stb. A harcsahús fehérjéket és értékes aminosavakat is tartalmaz, többek között lizint – egy fehérjeépítő anyagot.

A ragadozóhalak rendszeres fogyasztása fokozza az immunitást, javítja a bőr, a haj, a körmök és az emésztőrendszer működését, valamint stabilizálja az idegrendszert.

Mit kell főzni?A harcsa húsa finom, enyhén édes ízű, és még a legnevesebb szakácsok is nagyra értékelik. A harcsa legzsírosabb részét (farok) balzsamkenyér sütéséhez és piték finom töltelékeként használják. A test fő része felhasználható kebab, szelet készítésére. Még a fej sem megy kárba: nagyon jó leves lesz belőle.

Zander

Score : 5.0

Pikeperch

A sügérfélék családjának e tagja ragadozó “modoráról”, jellegzetes agyarszerű fogairól és lenyűgöző hátúszójáról ismert. A süllő nagyon gyorsan nő, évente 1 kg-ot hízik. A vadonban több mint 1 méteres és akár 15 kg élősúlyú halak is előfordulnak (a rekord 20 kg). A süllő színe zöldesszürke, az oldalán szürkés foltokkal (8-10 db). A hal az oxigénnel telített víztesteket kedveli, kedveli az agyagos vagy homokos aljzatú területeket.

  1. Íme egy érdekes tény. A süllő meglehetősen agresszív halnak számít: ebben a tekintetben majdnem olyan nagy, mint a csuka és a sügér. Néha igen erőszakosan viselkedik még saját fajának fiatalabb tagjaival szemben is.
  2. A süllő elterjedési területe meglehetősen nagy: a hal megtalálható Kelet-Európa vizeiben (az Issyk-Kul, Balkhash tavakban, a Fekete-, Kaszpi-, Azovi-, Aral- és Balti-tengerhez tartozó folyókban).
  3. A csuka nagyon egészséges:Sok könnyen felvehető fehérjét, mintegy 20 értékes aminosavat, fontos ásványi anyagokat (kalcium, foszfor, magnézium, klór, jód, cink, réz, kobalt) és természetesen vitaminokat (A, E, PP, B csoport stb.) tartalmaz, akárcsak a csuka.). A csukát egyéves csecsemők első táplálékaként ajánlják.
  4. Mit kell főzni?A csukahús soványnak számít, de nem kevésbé értékes és ízletes: a hal finom ízű, és nincsenek benne apró csontok. A zander nagyon könnyen elkészíthető és alkalmas a legkülönbözőbb ételekhez: sült, párolt mártásokkal, főtt ukha-ban és levesben, főtt belőle vágott, zrazy. A füstölt, szárított és sózott süllő kiváló ízű.
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: