A világ 10 leghosszabb kígyója

*A szerkesztők szerint a legjobbak áttekintése. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, és nem minősül reklámnak vagy vásárlási útmutatónak. Vásárlás előtt kérjük, kérjen szakmai tanácsot.

A kígyók nem éppen csodálatra és csodálatra méltó lények. Az ezektől a hüllőtől való félelmet különösen a hollywoodi B-filmek hangsúlyozzák, ahol a dzsungelben bolyongó utazókra biztosan rátámad egy hatalmas, körülbelül 20 méter hosszú anakonda, és aktívan harapdálja a különböző kiálló testrészeket.

A valóságban ez sokkal szerényebb. Természetesen vannak olyan kígyók, amelyek hosszukkal képesek meglepni és megdöbbenteni. A Guinness Rekordok Könyve például egy 9,75 méter hosszú retikuláris pitont tart nyilván! Ha a farkára tudna állni, a feje a harmadik emeleti ablak magasságában lógna lefelé.

Más kígyók azonban meglepő hosszúságokra képesek. Néhány kígyó még a “mi szélességi körünkön” is megtalálható (jobb lenne, ha nem találkoznánk velük). És rangsoroltuk a világ 10 leghosszabb kígyóját.

A világ leghosszabb kígyóinak áttekintése

JelöléshelynévMaximális hossz
A világ leghosszabb kígyóinak listája – fotó, nevek és leírások10Viper (1,9 m-ig)1,9 .
9Keleti barna kígyó (legfeljebb 2 m)2.
8Bushmeister (4 m-ig)4.
7Fekete mamba (4 m-ig)4.
6Boa constrictor (4 m-ig)4.
5Indiai (könnyű tigris) piton (legfeljebb 5 m)5.
4King Cobra (5,71 m-ig)5,71.
3Burmai (sötét tigris) piton (legfeljebb 5,74 m)5,74.
2Anaconda (6,7 m-ig)6,7.
1Hálós Python (9,75 m-ig)9,75.

10. helyezés: Viper (1,9 m-ig)

Értékelés: 4.1

Viper

A mérges vipera az óriásviperák családjába tartozik, és nemzetségének leghosszabb tagja. Valójában ez az egyik legnagyobb kígyó a posztszovjet köztársaságok területén. Megtalálható Transzkaukáziában, Azerbajdzsánban és Örményországban.

A vipera száraz éghajlatot kedvelő kígyó azonban azt eredményezte, hogy ez a kígyó a leggyakoribb Északnyugat-Afrikában. Tehát annak az esélye, hogy egy grúziai nyaraláson találkozunk egy ilyennel, a nullához közelít.

A vipera emberiségre leselkedő veszélyét már az ókori perzsák is felismerték, és ők alkották meg a nevét. A helyi nyelvről ez “vasbotnak” fordítható. Ennek a hüllőnek a mérge a legmérgezőbb a családban, ezért harapás után azonnali orvosi ellátásra van szükség. Tekintettel a hüllő élőhelyére, csak kevesen élik túl, hogy orvoshoz forduljanak. A viperát viszont leggyakrabban szerpentáriumokban tenyésztik és fejik, mivel mérgéből rendkívül hatékony gyógyászati és diagnosztikai szereket állítanak elő.

9. helyezett: keleti barna kígyó (legfeljebb 2 m)

Értékelés: 4.2

A keleti barna kígyó

A keleti barna kígyó, más néven retikuláris kígyó, az aszpikfélék családjába tartozik, és annak egyik nagyobb tagja. És nagyon mérgező is. Ez a hüllő különösen súlyosan érinti Ausztrália lakóit, ahol az állatvilág elvileg nagyon barátságtalan.

E hüllő legfőbb veszélyét a viselkedése és a táplálkozása jelenti. A kígyó elsősorban rágcsálókkal táplálkozik, ezért hajlamos az emberi lakhely közelében tartózkodni, ahol szerinte sok egér van. És van egy csomó menedékhely is. A hüllő ezért gyakran megtalálható pajtákban, szemétdombokon, szénapajtákban és más eldugott helyeken.

A kígyók agresszívvá válnak a találkozáskor. Még a “mi” viperáink is megpróbálnak elmászni az emberektől, de ez a törekvő – éppen ellenkezőleg, felemelkedik a földről, mint egy kobra, leng és lecsap, harapva az embert. A neurotoxinokból és véralvadásgátlókból álló méreg gyorsan terjed a szervezetben. A harapások miatti halálozási arány, ha nem áll rendelkezésre orvosi segítség, körülbelül 20%.

Az ausztrál kutatók még tanácsokat is kiadtak, amelyekben felvázolták a kígyóval való érintkezés esetén követendő eljárást. Azonnal segítséget kell hívniuk. A mérget azonban nem szabad leszívni, mert megnehezítheti a gyógyszerfelvételt.

8. hely: Bushmeister (4 m-ig)

Értékelés: 4.3

Bushmeister

A Bushmeister Dél-Amerika legnagyobb viperája. Ennek az erősen mérgező hüllőnek egyes példányai akár 3 méter hosszúra is megnőhetnek. A tudósok ritka észlelésekről is beszámolnak a 4 méter hosszú hüllővel kapcsolatban.

A kígyónak a hosszával együtt a fogai is nőnek… A kisebb példányok 2,5 centiméteresek, a nagyobbak pedig 4 centiméteresek. Ezért a harapások nemcsak a méreg miatt veszélyesek, hanem a magas traumatikus hatásuk miatt is.

A bozótmester tudja, hogyan kell “megfélemlíteni” a zsákmányát. Bár csörgője nincs, a farkán lévő pikkelyek különleges formája lehetővé teszi, hogy jellegzetes hangot adjon ki, ha egyszerűen a növény törzséhez csapja őket. Amikor tehát Kolumbiában vagy Ecuadorban a dzsungelben barangolunk, érdemes figyelni a körülöttünk lévő világ hangjaira.

Nagy mérete és hosszú fogai ellenére a bushmeister nem túl veszélyes az emberre. A harapások halálozási aránya 12% -ig terjed, és ez gyenge és beteg embereknél van. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a bushmeister meglehetősen kevés mérget fecskendez be – kb. 400 mg. Más viperákhoz és aszpidákhoz hasonlóan nagyrészt neurotoxinokból állnak, amelyek rendkívül negatív hatással vannak zsákmányuk idegrendszerére.

7. helyezett: Fekete mamba (4 m-ig)

Értékelés: 4.4

Fekete Mamba

Az egyik legveszélyesebb afrikai kígyó, a fekete mamba nemcsak méretével, hanem mérgező természetével is lenyűgöző. A halálos erejét tekintve a leghalálosabb az összes vipera közül. Az a tény, hogy nagyon “bőkezű” a mérgével, 10-30 halálos adag idegméreggel injekciózza a zsákmányát.

Mivel a fekete mamba olyan területen él, ahol nagyon kevés orvosi vagy tudományos ismeret áll rendelkezésre, nagyon nehéz pontosan meghatározni halálos és veszélyes voltát. Csak elszigetelt eseteket lehet leírni. És nem túl boldogok. Ismert például, hogy a harapás után kevesebb mint egy óra alatt elpusztul.

Ez a hosszú kígyó nem a pikkelyeinek sötét színe miatt kapta a nevét, ahogyan az tévesen tűnhet. A mamba szája fekete. Ezért viseli a hüllő a nevét.

Érdekes módon a fekete mambának nagyon hatékony természetes ellenségei vannak. A sárga mongúzok nagyon szeretik ezt a kígyót enni, és idegrendszere ellenáll a neurotoxinoknak. És ezekről a vadállatokról másolták Kipling Ricky-Ticky-Tavyjét. A sárga mongúzokat azonban nem szabad csodálni – tetanuszt és veszettséget hordoznak. Mindent egybevetve, Dél-Afrika aligha kevésbé barátságos hely, mint Ausztrália.

6. hely: A közönséges boa constrictor (legfeljebb 4 m)

Értékelés: 4.5

A közönséges boa constrictor

A boa constrictor főleg terráriumokban található. Könnyen tenyészthető, igénytelen az élőhely tekintetében, csak a megfelelő hőmérséklet és az ultraibolya fény indexe van meg. Fogságban nagyon szabadnak érzi magát, és könnyen 4-4,5 méter hosszúra nő.

A természetben ez a kígyó nem olyan hosszú – legfeljebb 2-3 méteres. Főleg Dél-Amerikában található, és szívesen telepszik meg vízpartok közelében. A többi boa constrictorhoz hasonlóan nem mérgező, de zsákmányát fojtogatással öli meg, gyűrűkbe tekeredve a teste körül. Azonban nem agresszív, így még a legnagyobbak is teljesen biztonságosak az ember számára.

A természetben az ember a boa constrictor egyik fő ellensége. Ezt a kígyót a bőréért és a húsáért vadásznak. A boa constrictornak feltűnő, kontrasztos színezete van, ami vonzóvá teszi az orvvadászok számára. A színe attól függően változik, hogy hol él – az argentin képviselői szinte feketék, míg a brazilok élénkvörösek.

5. hely: indiai (könnyű tigris) piton (5 m-ig)

Értékelés: 4.6

Indiai (könnyű tigris) piton

A világos tigrispiton az Indiában, Pakisztánban és Bhutánban élő sötét piton egyik alfaja. Valójában ezért kapta a nevét. A kígyó nagy, de nem mérgező, ezért csak méreteiben lenyűgöző – egyes példányok akár 5 m hosszúra is “megnőnek”.

E hüllő tápláléka a különféle kis állatok, amelyekből az indiai dzsungelben bőven akad bőven. A piton ráveti magát zsákmányára, gyűrűkbe tekeri és megfojtja. Bár hosszú, nem veszélyes az emberre, mivel nem agresszív, és nem próbál elpusztítani semmilyen élőlényt.

Ez a piton sokat szenvedett az orvvadászoktól a maga idejében. Elsősorban a jellegzetes világosbarna színű bundája miatt vadászták. A kígyó vadászata ma már tilos, ahogyan a bőrének engedély nélküli nemzetközi kereskedelme is.

4. hely: A királykobra (5,71 m-ig)

Értékelés: 4.7

A királykobra

A királykobra a világ leghosszabb mérgeskígyója. Tulajdonképpen ezért kapta a nevét. Meglehetősen lenyűgözően néz ki, és méltó a “királyi” címhez: a kontrasztos fekete-fehér színezés, a jellegzetes motorháztető és az agresszív, egyenes tartás.

Ez egy nagyon intelligens kígyó. Ezért igyekszik nagyon takarékosan fogyasztani a mérgét. Ha emberrel kerül szembe, általában üres harapásokat kap, mivel megérti, hogy ez a kétlábú emlős nem fogja lenyelni. És csak ritka alkalmakkor fecskendezi be a mérgét. És a halálos dózisnál sokszor nagyobb mennyiségben. a megfigyelések szerint halálos, egyes esetekben már 15 perccel a harapás után.

A királykobra fő elterjedési területe – India és más ázsiai országok. Ez a hüllő nagyon ritkán látható állatkertekben, agresszív viselkedése és fogságban való rossz túlélése miatt. A faj leghosszabb tagját azonban a londoni állatkertben találták, mérete 5,71 m volt. A vadonban általában 3-4 méteresre nő.

3: Burmai (sötét tigris) piton (legfeljebb 5,74 m)

Értékelés: 4.8

Burmai piton (sötét tigris)

A sötét tigrispiton az egyik legnagyobb piton a családban. A “Baby” nevű illinois-i szafariparki kígyó maximális hosszát 5,74 m-re jegyezték fel. A vadonban ezek a hüllők valamivel rövidebbek – 5 méter hosszú példányokat jegyeztek fel, amelyek súlya lenyűgöző, 75 kilogramm.

A burmai piton, ahogy a neve is mutatja, elsősorban Mianmarban, Nepálban, Kambodzsában és néhány indiai régióban található meg. Szándékosan az amerikai Florida államban próbálják termeszteni, ahol beleolvad a helyi ökoszisztémába.

A világos tigrispitonhoz hasonlóan a sötét piton sem veszélyes az emberre, és nem mérgező. Táplálékukban kisebb és közepes méretű emlősök szerepelnek, amelyeket ezek a kényelmes kígyók többnyire éjszaka fognak el. Az áldozatra ugorva a hüllő vagy azonnal lenyeli azt (ha a zsákmány nem túl nagy), vagy először megfojtja, és gyűrűit körbetekeri…

A hüllő jól él fogságban. Nemcsak állatkertekben és szerpentáriumokban, hanem magánterráriumokban is megtalálható. A könnyű gondozás, valamint az etetés érdekes megközelítése jellemzi. A tigrispiton nem tudja megállni, hogy ne falja fel a táplálékát, ezért ne adjunk neki többször “reggelit”, mint néhány naponta egyszer. A kígyó fogságban jól szaporodik, a tenyésztőknek még néhány “fajtát” (morfot) is sikerült kitenyészteniük.

2. hely: Anaconda (6,7 m-ig)

Értékelés: 4.9

Anakonda

Az anakonda a legnagyobb a boa constrictorok közül. Ezt a kígyót sok pletyka és túlzás övezi a méretével kapcsolatban. Élőhelye – az Amazonas-medence esőerdei és mocsarai, ahová ember még soha nem tette be a lábát – pedig csak ösztönzi a csalásokat.

Nem hivatalos információk szerint 8,43 m; 8,53 m; 11,43 m; sőt 18,59 m és 24,38 m hosszú kígyókat is fogtak már. De ez az egész csak kitaláció. 2016-ban biológusok és herpetológusok tanulmányt végeztek, és megállapították, hogy az anakondák maximális hossza 6,7 méter lehet. A legnagyobb mért példányok azonban csak néhány centiméterrel voltak hosszabbak a 6 méteres határnál.

Amivel azonban az anakonda rendelkezik, az a súlya. Még a viszonylag alacsony, kb. 5 m hosszú egyedek is elérhetik a 70 kg-os súlyt. Ha elérik a 6 métert, akkor a hüllők közül a legnehezebbek.

Ezért választják az anakondák az esőerdőket. Évelő pocsolyákban, folyókban, mocsarakban könnyebb mozogni, ha az egyik legnehezebb hüllő vagy… Elsősorban emlősökkel és madarakkal táplálkoznak, különösen azokkal, amelyek a vízlelőhelyre érkeznek. De alkalmanként más kígyókat is megesznek – még egy állatkerti pitont is megettek.

A kígyó egyik legérdekesebb tulajdonsága, hogy tojóivarú. Tehát vannak petesejtjei, de azok a méhében “érnek”, és csak ritkán rakja le őket. Az anakonda ráadásul képes téli álmot aludni az éhínség idején – általában a szárazság idején, amikor a víztestek, ahol ez a kígyó él, kiszáradnak, és már nem érdekesek az állatok számára, amelyek azért jönnek, hogy igyanak belőle.

1. hely: A hálós piton (9,75 m-ig)

Értékelés: 5.0

A hálós piton

A Guinness Rekordok Könyve szerint hivatalosan a világ leghosszabb kígyója egy 1912-ben egy indonéz szigeten befogott retikuláris piton. Szájától az orráig 9,75 m hosszú.

A második hely szintén a hálós pitoné. Ezúttal egy fogságban lévő nőstény volt, becenevén Samantha. 2002-ben mérve még mindig 7,5 m hosszú volt.

És még a harmadik helyezett is a hálós pitoné! A Samantha becenevű hím, amely az amerikai Columbus állatkertben élt, 7,3 méteresre is meg tudott nőni.

A vadonban azonban nem olyan nagyok. Egy nagyszabású, több ezer kígyó felmérése után Szumátra déli részén a felnőtt hüllők átlagos méretét 2-6 méterben határozták meg. A legnagyobb “vadon élő” példány egy 6,95 méteres nőstény volt. A kimerültségtől azonban szenvedett – három hónapos éhezés után már csak 59 kilogrammot nyomott.

A vadonban a hálós pitonok elsősorban a dzsungelben élnek. Jáván viszonylag magasan fekvő erdőkben – 1200 méteres tengerszint feletti magasságban – találták meg őket. A kígyó szárazföldi és jól úszik, ezért néha a nyílt tengeren halásznak rá.

A hüllő táplálékának nagy részét a közepes és nagytestű emlősök teszik ki. A hálós pitonokról ismert, hogy megtámadják a haszonállatokat (pl. kecskéket és sertéseket), és kutyákat is zsákmányolnak. Gyakran fogott denevéreket – közvetlenül a levegőben, az ágakról lógva. Emberre nem veszélyes – bár elméletileg megfojthatja, és agresszív hajlamú -, emberrel való ütközéses esetet még nem jegyeztek fel. Ezenkívül a retikuláris pitonokat gyakran tartják terráriumokban, állatkertekben és szerpentáriumokban.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: