A világ 10 legnagyobb majma

*A legjobbak áttekintése a szerkesztők szerint. A kiválasztási kritériumokról. Ez az információ szubjektív, és nem minősül reklámnak vagy vásárlási ajánlásnak. Vásárlás előtt kérdezzen meg egy szakértőt.

Majmok, a főemlősök egy alrendje, amelybe az ember is beletartozik. Sokan közülük evolúciós szempontból nem állnak rokonságban az emberrel, mivel a Homo sapiens és a majmok közös őse csak néhány millió évvel ezelőtt létezhetett. A majmok és az emberek közötti hasonlóságot már régóta felismerték és kulturálisan dokumentálták. A főemlősök némelyike nagyon kicsi, némelyikük pedig nagyon nagy, több mint egy ember mérete és súlya. Ez utóbbiak a világ legnagyobb majmai, és itt tárgyaljuk őket.

A világ legnagyobb majmai

JelölésszékhelyNévLOSSSÚLY
A világ legnagyobb majmai1Keleti gorilla (magassága 185 cm)185 cm.110 kg.
2Nyugati gorilla (magassága 170 cm)170CM.160KG.
3Szumátrai orangután (magassága 150 cm)150CM.135KG.
4Kalimantani orangután (magassága 150 centiméter)150CM.90KG.
5Normál csimpánz (magasság 140 cm)140CM.80KG.
6Törpe csimpánz (115 cm magas)115CM.60 KG.
7Medvebocs (115cm magas)115CM.45KG.
8Siamang (90 cm magas)90CM.13KG.
9Gulman (90cm magas)90CM.11KG.
10Mandril (magasság 80 cm)80CM.30KG.

1. helyezett: keleti gorilla (185 cm magas)

Értékelés: 5.0

Keleti gorilla

A keleti gorilla (Gorilla beringei) a világ legnagyobb és legmasszívabb majma. Bár magassága az emberéhez hasonló, súlya sokkal nagyobb – a hímek átlagosan 160 kg-ot nyomnak, de akár 220 kg-ot vagy még többet is. A nőstények kisebbek – mindössze 150 cm magasak és 70-110 kg testtömegűek. A gyapjú fekete, és az egész testen nő, kivéve az arcot, a mellkast, a lábakat és a kezeket. Az idősebb gorillák, az emberekhez hasonlóan, megőszülnek.

A faj a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Ruandában és Uganda délnyugati részén az egyenlítői erdőkben, alföldi és hegyvidéki területeken él. Gyümölcsöt, növényi szárakat és leveleket, virágokat, gyökereket, fakérget és fát, gerinctelen állatokat eszik. A keleti gorillának két alfaja van, a síkvidéki gorilla és a hegyi gorilla.

A rokonok átlagosan 35 egyedből álló csoportokban élnek. A csoportot egy hím vezeti, és több kifejlett nőstényt és a domináns hímetől származó utódokat is magában foglal. A fiatal hímek 11 éves korukban elhagyják a csoportot, és mire elérik a pubertáskort, 15 éves korukban már saját maguk termelnek. A nőstények korábban, 10 éves korukban válnak éretté, és két évvel korábban távoznak, hogy egy másik, velük nem rokon csoporthoz csatlakozzanak. A gorillák 40-50 évig élnek.

Ennek a majomfajnak a populációja csökkenő tendenciát mutat. A hegyi alfajnak csak 680 egyedet számlál. A síksági gorilla alfaj gyakoribb, de a száma is csökken – 1995-ben 16900 keleti síksági gorilla élt, ma már csak 5000 majom maradt. Csökkenő számuk oka többek között az erdők mezőgazdasági célú kiirtása és a gorillák húsáért történő leölése.

2. pozíció: Nyugati gorilla (170 cm magas)

Score : 4.9

A nyugati gorilla

A nyugati gorilla kisebb, mint a keleti; a hímek 160-170 cm magasak, a nőstények 120-140 cm magasak. A kisebb nyugati gorillák súlya 140-160 kg a hímeknél és 60-80 kg a nőstényeknél. A nyugati gorillának két alfaja van, a síksági gorilla és a folyami gorilla, a folyami gorilla nagyobb, és magasságban és tömegben megelőzheti a nyugati gorillát. Szőrzetük sötét színű, de világosabb, mint a keleti fajoké.

A faj Kamerun, Közép-afrikai Köztársaság, Egyenlítői-Guinea, Nigéria, Gabon, Kongói Köztársaság és valószínűleg a Kongói Demokratikus Köztársaság, Angola, Kamerun, Egyenlítői-Guinea, Gabon, Kongói Köztársaság és valószínűleg a KDK esőerdeiben él. Főleg gyümölcsökkel táplálkozik. Napközben az állatok 1-4 kilométert tesznek meg, hogy megkeressék azokat a fákat, amelyekről még nem ettek gyümölcsöt. Minden mozgás egy kb. 30 km²-es egyedi csoport területén belül történik. Kisebb “családok”, mint a keleti gorilláknál, mindössze 2-20.

A nyugati gorillaállományt 150 000-200 000 egyedre becsülik. Bár jóval több van belőlük, mint a keleti gorillákból, a faj állapota kritikusnak számít. A folyami alfaj kis létszámú – mindössze 280 egyed maradt fenn. Megőrzésük érdekében a kameruni kormány létrehozta a Takamanda Nemzeti Parkot. A park a nigériai határon fekszik, és 115 folyami gorillának ad otthont.

3. helyezett: szumátrai orángután (magassága 150 cm)

Értékelés: 4.8

A szumátrai orangután

Ez a majomfaj, annak ellenére, hogy kisebb, mint az ember, sokkal masszívabb, mint az ember. A szumátrai orángután (Pongo abe)

 • (i) Másfél méteres magasságban 135 kg tömegűre emelkedik. A nőstények kisebbek és könnyebbek 30-50 kg és csak 1 m magasak. Az orangután hosszú végtagokkal rendelkezik, a hímek szárnyfesztávolsága eléri a 2,5 métert. Szőre vörösesvörös, ritkás, és csak a vállon, a nyakon és a gerincen sűrű és hosszú. Nincs arcszőrzet, a férfiaknak lehet szakálluk és bajuszuk.

  Csak az indonéziai Szumátra szigetén található. Az erdőben él, a fák tetején, ritkán jön le a földre. Táplálkozás gyümölcsökkel, diófélékkel, mézzel, fakéreggel. Néha állati eredetű táplálékot fogyaszt, például a lassú lóriát, amelyre alkalmanként vadászik. A szomjúság oltására a növény leveleiről cseppeket nyalogat, vagy az eső után az üregekben felgyülemlett vizet issza.

  Az egyedek egyedül élnek, csak a nőstények töltenek időt a kicsinyeikkel. Ennek oka, hogy a sziget erdeiben kevés gyümölcsfa van, és egy nagy létszámú csoport egy helyen gyorsan felfalná az élelmiszerkészletet. Hosszú élettartam – átlagosan 30 év, egyesek akár 60 évig is élnek. A pubertás 8-12 éves kor körül következik be a nőknél és néhány évvel később a férfiaknál. A kölykök csak 6-8 éves korukban hagyják el az anyjukat, amikor már teljesen képesek önállóan élni.

  Ez a faj egyre csökkenő számban fordul elő. 2016-ban 14600 volt – négyszer kevesebb, mint 75 évvel ezelőtt. Alacsony egyedszáma és endemizmusa miatt a fajt a kihalás veszélye fenyegeti. Indonézia programokat indít az orángutánok védelmére, de a fákat kivágják a pálmaolajért, és az orvvadászat folytatódik – a helyi törzsek a húst élelmiszernek, a koponyákat pedig ékszernek használják. 2016-ban azt jósolták, hogy az orángután 2026-ra kihal.

  A 4. helyen: Kalimantani orángután (magassága 150 cm)

  Értékelés: 4.7

  A kalimantani orangután

  A kalimantáni orángután (Pongo pigmaeus) majdnem olyan magas, mint a szumátrai orángután, de súlyát tekintve elmarad – a hímek súlya 50-90 kg és ritkán haladja meg a 100 kg-ot, míg a nőstények súlya 30-50 kg. Kalimantanban honos, a sziget trópusi esőerdeiben, Indonéziában és Malajziában található. Növényeket, néha rovarokat, madártojásokat, fiókákat eszik. több időt tölt a földön, mint a szumátrai.

  A szumátrai orángutánokhoz hasonlóan a kalimantáni orángutánok is egyedül élnek. A hímek agresszió jeleit mutatják egymás láttán, de az orángutánok nem territoriálisak. A hímek csak a szaporodás érdekében érintkeznek a nőstényekkel. A gyerekeket csak az anyjuk neveli. A szumátrai orángutánhoz hasonlóan hosszú, akár 4 éves vagy annál is hosszabb szoptatási idővel rendelkeznek. A nőstény leopárd általában 14 vagy 15 éves korában hozza világra első utódait.

  A kalimantani orángután 54500-zal több, mint a szumátrai orángután. Azonban még ennél a fajnál is csökkenő tendenciát mutat. Az erdőirtás csökkenti az orángutánok táplálékellátását, ami a termékenység csökkenéséhez vezet. Kalimantánban az is gyakori, hogy illegálisan vadásznak orangutánokra húsért és trófeának szánt koponyákért. Ezért az előrejelzések szerint 10-20 éven belül ki fog halni, akárcsak szumátrai társa.

  5. helyezett: A közönséges csimpánz (140 cm magas)

  Értékelés: 4.6

  A közönséges csimpánz

  Az ötödik legnagyobb majom a közönséges csimpánz (Pan

  oglodytes). Már nem éri utol az embert termetben, hanem tömegben – 100-140 cm magas és 45-80 kg súlyú. A szőrzet sötétbarna, és az arc és a lábujjak kivételével az egész testet borítja. A csimpánzokat tartják a legintelligensebb majmoknak, és ők állnak a legközelebb az emberhez is – az ember és a csimpánz közös őse mindössze 6 millió évvel ezelőtt létezett.

  A csimpánzok Nyugat- és Közép-Afrika erdeiben és szavannáin élnek. Mindenevők, gyümölcsöket és dióféléket, leveleket, magvakat és gumókat, mézet, rovarokat és gombákat fogyasztanak. Csoportokba tömörülhet és vadászhat más majmokra, például majmokra vagy patás állatokra. A leopárdkölyköket is megölik, hogy megakadályozzák a csimpánzok szaporodását: a leopárd az egyetlen ragadozó, amely csimpánzokra vadászik.

  A majmok közül csak a csimpánzok képesek saját vadászszerszámokat készíteni. Ezt úgy teszik, hogy letépnek egy ágat a fáról, lehúzzák róla a kérget, és a fogaikkal kihegyezik. Az eszköz alkalmas a fák üregeiben élő kis galagómajmok vadászatára. Ezt főként nők és gyermekek teszik.

  A csimpánzok 20-150 vagy több tagú közösségeket alkotnak. Fészket építenek a fákon, ahol alszanak, és a nap felét a lombkoronában töltik. A földön járnak, általában négy végtagon, de képesek lábra állni is. Minden csoportnak megvan a saját területe, ahonnan más csoportokat igyekszik kiszorítani. A példányok élettartama 50-60 év, az ivarérettség 11 éves korban következik be. A gorillákkal ellentétben a csimpánzok hajlamosak arra, hogy a kicsinyeiket csoportban tartsák.

  A közönséges csimpánzok populációja 250 000 fő. Vadászatuk, valamint befogásuk és eladásuk általánosan tilos. Előfordult azonban, hogy egyedeket fogtak be és családokat irtottak ki, és a faj élőhelyét a túllegeltetés is tönkretette. A tilalom előtt vásárolt csimpánzokat visszavásárolják és visszahelyezik a vadonba.

  6. hely: törpe csimpánz (115 cm magas)

  Értékelés: 4.6

  Törpe csimpánz

  A törpecsimpánz vagy bonobo (Pan pan paniscus) kisebb, mint a Pan

  oglodytes, egy faj. A hímek 115 cm magasra nőnek és 35-60 kg-ot nyomnak; a nőstények egy méter magasak és átlagosan 30 kg-ot nyomnak. A bonobo a bőrének színe tekintetében különbözik a közönséges csimpánztól: a bonobo bőre fekete, míg a P.ogloditák rózsaszín. A szőrzetét is feketére festik.

  Közép-Afrikában, a Kongó és a Lualaba folyók közötti trópusi erdőkben található. Becsült száma 29-50 ezer, a faj kevéssé tanulmányozott. A közönséges csimpánzokhoz hasonlóan közösségekben élnek, de a közönséges csimpánzoktól eltérően egy nőstény áll az élükön. Az azonos neműek közötti konfliktusok, amelyek sok más majomra jellemzőek, a bonobóknál ritkák. A majmok folyamatosan kommunikálnak egymással egy olyan jelrendszer segítségével, amelyet az ember még nem tudott megfejteni.

  A törpecsimpánzok más jelzőrendszerek megtanulására való képességét is megállapították. Egy amerikai kísérlet során egy kanzi bonobo hím egyedet megtanítottak 3000 angol szó helyesírására és 500 szó használatára egy lexigrammal – szavakat ábrázoló absztrakt grafikus szimbólumokkal – ellátott billentyűzeten. Emiatt a bonobókat tartják az emberhez intelligencia szempontjából legközelebb álló majomfajnak.

  7. helyezés: Medvebocs (115 cm magas)

  Rangsor: 4.5

  A medvebocs

  Ha a fenti fajok mindegyike az emberszabásúak, vagyis a majmok családjába tartozott, akkor a hetedik helyet egy másik családból, a majomfélék családjából származó faj foglalja el. A medvebocs (Papio ursinus) 115 cm magas és 21-45 kg (átlagosan 31 kg) súlyú. A nőstények kisebbek és 12-25 kg közötti súlyúak. Szőrzete barna vagy szürke, és a medvebocs abban különbözik a többi páviántól, hogy a hímek sörénye hiányzik. A majmoktól eltérően a mormotáknak 45-84 cm hosszú farka van.

  Afrika déli részén, Angolától, Zambiától és Mozambiktól Dél-Afrikáig megtalálható. Erdők és szavannák, valamint sivatagok és füves hegyoldalak lakója. Éjszaka a majmok felmásznak a dombok, sziklák és sziklák tetejére, ahol a ragadozók nem érhetik el őket. Mindenevő, gyümölcsöket, füvet, virágokat, magvakat és egyéb növényi táplálékot, gombákat, rágcsálókat, madarakat eszik, kis antilopokat is zsákmányolhat.

  A páviánok csoportokban élnek – vegyesen vagy egy ivarérett hím, nőstények és utódaik. A vegyes csoportokban van egy domináns hím, aki utódokat szül. Nem domináns egy életen át, egy másik kiszoríthatja, ami gyakran megöli az előző domináns utódait. A páviánok összetett csoportos viselkedéssel rendelkeznek, grimaszok és testtartások, hang és testkontaktus révén kommunikálnak.

  A medvebocs számos és nem veszélyeztetett. Csak néhány populáció csökken, például a dél-afrikai Fok-félszigeten, ahol a védett oroszlánok és leopárdok vadásznak rájuk, és élőhelyüket elpusztítják. Sok csoport vándorol be a városok közelébe, emberi ételmaradékokat szednek fel, és megtámadják az embereket, a helyiek pedig lelövik őket. Bár a faj egészére nézve nem jelent veszélyt, ez a populáció védett.

  8. helyezés: Siamang (90 cm magas)

  Értékelés: 4.4

  Siamang

  A Xiamang (Symphalangus syndactylus) egy nagymajom, a gibbonok legnagyobbika. A siamang 75-90 cm magas és 8-13 kg közötti súlyú. Mint minden gibbon, nagyon hosszú karjai vannak, több mint 1,5 m hosszúak. Testüket fekete gyapjú borítja. Van egy torokzacskójuk, amely lehetővé teszi számukra, hogy nagyon hangosan énekeljenek – hangjuk 3-4 km távolságból is hallható.

  A sziámánok Szumátrán és a Maláj-félsziget déli részén élnek. Az erdőkben élnek, akár 3800 méteres magasságban, és idejük nagy részét a fák tetején töltik. Jól tudnak úszni. Fák leveleivel és gyümölcseivel, madártojásokkal és kis állatokkal táplálkoznak. Monogám párokban élnek, és minden párnak saját foltja van, amelyet aktívan védelmeznek. A kölykök az első két évben anyatejen élnek, a harmadik évben elhagyják szüleiket, és 6-7 évesen válnak ivaréretté. Akár 40 évig is élhet.

  A Siamangot jelenleg nem fenyegeti a kihalás veszélye. Számuk azonban az illegális vadászat és az erdőirtás miatt csökken. Szumátrán és a Maláj-félszigeten természetvédelmi övezeteket hoztak létre a sziámángok és más állatok védelmére.

  9. helyezett: Gulman (90cm magas)

  Értékelés: 4.3

  Gulman

  A marmosetek közül a második legmagasabb a gulman (Semnopithecus entellus), más néven langur és hanuman. A hím 80-90 cm magas, farokhossza 90-100 cm. A hím gulman akár 20 kg-ot is nyomhat. A nőstények kisebbek, 70-80 cm magasak és legfeljebb 9-11 kg súlyúak. Szőrzete szürke vagy sárgásbarna színű. A pofája, a keze és a lába fekete.

  Indiában, Nepálban, Tibetben, Srí Lankán és Bangladesben található. Az élőhelyek közé tartoznak a trópusi száraz erdők és száraz cserjék a szubtrópusokon és a trópusokon. növényi táplálékkal, rovarokkal és a madárfészkek tojásaival táplálkozik, jelentős károkat okozva az ültetvényekben.

  Nagy csordákban élnek, amelyek hímekből, nőstényekből és gyermekeikből állnak. Minden csoport 30-60 km²-es területet birtokol, és azt keményen védi. A nőstények 3-4 éves korukban, a hímek 4-5 éves korukban válnak felnőtté. A hímeket a serdülőkor után kirúgják, majd saját csordát alapíthatnak. Várható élettartam 20 év.

  A gulmanok számosak és nem veszélyeztetettek. Indiában a gulman szent állatnak számít, Hanuman isten megtestesítője. Ezért nem ölik meg az indiánok a majmokat még akkor sem, amikor azok megrohanják az ültetvényeiket. A brit gyarmatosítók megpróbálták megölni őket, de a helyiek tiltakoztak, elrejtették a majmokat, és még a briteket is megölték.

  A gulmanok mára számos indiai városban megtelepedtek, ahol több mint kétezer egyedből álló kolóniákat alkotnak. Az indiaiak ételt hagynak ezeknek a majmoknak, és nem próbálják elkergetni őket.

  10. helyezés: A mandrill (80 cm magas)

  Értékelés: 4.2

  Mandrill

  A legnagyobb majmok családjának egy másik képviselője, a mandrill (Mandrillus sphinx) teszi teljessé a legnagyobb majmok rangsorát. A család második legnagyobb képviselője (a medvebocs után) – a hímek 80 cm magasak és 25-30 kg súlyúak, a nőstények 55-60 cm magasak és 12-15 kg súlyúak. Farok rövid – 3-6 cm. Hímek élénk színűek: vörös orr, kék csontos barázdákkal az orr mentén, fehér, sárga vagy vörös szőrszálakkal az arc körül és barna törzzsel. A nők nem rendelkeznek ilyen színgazdagsággal.

  A mandrill nedves trópusi erdőkben él Kamerunban, Gabonban és a Kongói Köztársaságban. Gyakran élnek a sziklák között. Növényekkel, gyíkokkal, rágcsálókkal táplálkozik. Akár több száz egyedből álló csoportokban tartják magukat. A csoportokban nőstények és utódaik vannak, az ivarérett hímek egyedül élnek. Várható élettartam – legfeljebb 30 év, pubertás 4 év múlva.

  A mandrill veszélyeztetett fajnak számít; ennek oka az erdőirtás. De jelenleg az orvvadászat veszélyesebb a fajra nézve. A Kongói Köztársaságban a legveszélyeztetettebb populáció a következő. Eközben a fogságban született majmokat visszatelepítik a vadonba, és sikeresen gyökeret eresztenek ott.

 • Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: