A világ 10 legnagyobb országa terület szerint

*A szerkesztő véleménye a legjobbakról. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklám, és nem szolgál vásárlási útmutatóként. Vásárlás előtt beszéljen szakemberrel.

A bolygó teljes szárazföldi területe mintegy kétszáz különböző ország és terület között oszlik meg. Az egyetlen kivétel az Antarktisz, amely egy különleges egyezmény értelmében nem tartozik egyetlen államhoz sem, és maga sem állam. Vannak kis országok, mint Monaco és Málta, de vannak olyanok is, amelyek több millió négyzetkilométert foglalnak el.

A tíz legnagyobb területű állam bemutatása. Érdekes tény: Ha összeadjuk a rangsorunkban szereplő összes országot, akkor azok a Föld szárazföldi területének nagyjából a felét fedik le.

A világ legnagyobb országainak rangsora terület szerint

Jelölés hely ország terület
A világ legnagyobb területű országainak rangsora a terület nagysága szerint 10 Algéria 2,381,740 négyzetméter.km
9 Kazahsztán 2,724,902 négyzetkilométer2.km
8 Argentína 2 780 4000 négyzetkilométer.km
7 India 3 287 000 négyzetméter.km
6 Ausztrália 7 686 850 négyzetméter. km
5 Brazília 8,515,767 négyzetkilométer. km
4 USA 9,519,431 négyzetkilométer. km
3 Kína 9 598 962 négyzetméter. km
2 Kanada 9,984,670 négyzetkilométer.km.
1 Oroszország 17 125 191 négyzetméter.km

10. hely – Algéria

Értékelés: 4.1

10. hely - Algéria

Algéria Észak-Afrikában található, és a kontinens legnagyobb országa. Területének nagy részét (kb. 80%-át) a Szahara sivatag borítja, így a települések többnyire a Földközi-tenger vizében fürdőző partvidék mentén koncentrálódnak. Algéria területe 2 381 740 négyzetkilométer.km. Az ország fővárosát Algírnak is nevezik. A lakosság jelentős része arab-berber, Afrika egyik legősibb népe. Az országban összesen 41,32 millió ember él, akiknek többsége muszlim vallású, ami a hivatalos államvallás.

Algéria uralkodó száraz, sivatagi éghajlata erősen korlátozza a földterületek használatát. A nyári hőmérséklet elérheti az 50 Celsius-fokot, de télen fagy és hó is előfordulhat. Gyakoriak a homokviharok is, amelyek megnehezítik az algériaiak mindennapi életét. Az ország fejlett olajiparral rendelkezik. Azt is érdemes kiemelni, hogy Algéria rendelkezik az afrikai kontinens legmodernebb és legnagyobb hadseregével.

Az idegenforgalmi ágazat jelentős mértékben hozzájárul az ország költségvetéséhez. Algéria más országokból is vonzza a látogatókat ősi látnivalóival, sivatagi oázisokba tett túráival, kifinomult keleti konyhájával és modern ötcsillagos szállodáival. Afrika legmélyebb barlangja, az Anu Ifflis-barlang és a híres Tinta-tó a leglátványosabb látnivalók.

9. hely – Kazahsztán

Értékelés: 4.2

9. hely - Kazahsztán

Kazahsztán a világ legnagyobb tengerparttal nem rendelkező országa. Területe 2 724 902 négyzetkilométer.km. Kazahsztán területéhez tartozik az Aral-tenger és a Kaszpi-tenger egy része, amely a bolygó legnagyobb szárazföldi víztározója. Az ország területének nagy részét sztyeppék és sivatagos területek alkotják. Kazahsztánnak közös határa van Oroszországgal és több ázsiai országgal. Népesség – mintegy 18 millió ember, amely a kazahok mellett más etnikai csoportokat is magában foglal, főként oroszokat, ukránokat, tatárokat és üzbégeket. Az orosz a második hivatalos nyelv, amelyet a lakosság többsége beszél.

A kazahsztáni gazdaság támogatásának és fejlődésének fő forrása a természeti erőforrások, különösen a kőolaj, a földgáz, a szén és a különböző ásványi anyagok kitermelése.

Olvasson tovább  A 10 legnagyobb pók a világon

Az ország fejlett idegenforgalmi iparral rendelkezik. Az ásványi tavak és síközpontok, valamint a rengeteg építészeti és természeti látnivaló miatt a turisták mindig találnak maguknak elfoglaltságot. Egy gazdag történelemmel rendelkező nemzet legnagyobb értéke azonban a nomád időkben gyökerező és nemzedékről nemzedékre gondosan megőrzött, jellegzetes hagyományai. A kazahok vendégszeretetükről és kulináris tehetségükről híresek, különösen a hús elkészítésében, amely az étrendjük alapját képezi. Kazahsztán azonban egy nagyon modern ország is. Itt található a világ első és legnagyobb űrindító állomása, Bajkonur is. A főváros, Nur Sultan pedig egy vibráló metropolisz, kifinomult építészettel és infrastruktúrával.

8. hely – Argentína

Rangsor: 4.3

8. hely - Argentína

Argentína területe 2 780 4000 négyzetkilométer, és az ország nyugati részén található.km. Az ország északról délre húzódik, egyik oldalról az Andok hegység keretezi, keletről pedig az Atlanti-óceán mossa a hegyeket. Hatalmas területe több éghajlati zónát hozott létre, a déli részen szigorú, hűvös éghajlat uralkodik. Argentína lakossága megközelítőleg 44 millió fő, akiknek többsége a nagyobb városokban él, és csak kis részük a déli és a nyugati hegyvidéken. Etnikailag a spanyol gyarmatosítók leszármazottaiból, valamint később érkezett olaszokból és más európaiakból áll. Argentínát a spanyolok nevezték el a 16. században, akik azt remélték, hogy új gyarmataikon argentum, azaz ezüst lelőhelyeket találnak.

Az argentin gazdaság a mezőgazdaság és az ipar különböző formáin alapul. Természeti erőforrásokat, például kőolajat és uránércet is bányásznak.

Híres az egész világon, mint a tangó szülőhelye. Buenos Aires, az ország fővárosa, Dél-Amerika egyik legszebb városa, amely híres kiválóan megőrzött gyarmati stílusú történelmi építészetéről. Az UNESCO Világörökség részét képező Iguaçu Nemzeti Park szintén népszerű turisztikai célpont.

7. hely – India

Rangsor: 4.4

7. hely - India

India területe 3 287 000 négyzetkilométer.km. Északon több ázsiai országgal, nyugaton, keleten és délen az Arab-tengerrel és a Bengáli-öböllel határos. India a világ egyik legsűrűbben lakott országa, ahol a népsűrűség meghaladja a 350 főt négyzetkilométerenként. Összesen 1,33 milliárd ember él itt. India nevét az Indus folyónak köszönheti, amelynek partján az első telepesek építették fel otthonaikat. Mielőtt a britek meghódították, a világ egyik leggazdagabb országa volt. Gazdasága fellendülőben van, és jelentős mértékben hozzájárul a kulturális ágazat, különösen az indiai filmművészet és a turizmus.

A buddhizmus, a fűszerek és a fekete tea hazája, Argentína csábítja a turistákat. Egyedülálló kultúra, amely megőrizte az ősi keleti hagyományokat, egzotikus konyha, fenséges történelmi épületek – mindez látható Indiában. A vallás nagy szerepet játszik a helyiek életében. Számos templomkomplexum van, amelyek gyönyörű építészeti megoldásokkal rendelkeznek és a nagyközönség számára is nyitva állnak. De talán az ország leghíresebb része Goa állam. Ez India egyik fő turisztikai célpontja, és tele van első osztályú üdülőhelyekkel.

6. hely Ausztrália

Rangsor: 4.5

6. hely - Ausztrália

Ausztrália az egyetlen olyan ország a világon, amely a teljes szárazföldet lefedi. Területe 7 686 850 négyzetkilométer. km. Az Indiai-óceán és a Csendes-óceán vize mossa. Az Ausztrália név a latin Terra Austra szóból származik

 • s Incognita”, ami lefordítva “ismeretlen déli föld”. A Kr. u. II. század óta így azonosítanak egy még fel nem fedezett, de feltehetően létező kontinenst a térképeken.. Az Angliából és Írországból származó bevándorlók leszármazottai alkotják a népesség nagy részét, amely összesen 24,5 millió főt tesz ki. Ausztrália népsűrűsége nagyon alacsony, mivel területének nagy része lakhatatlan.
  Olvasson tovább  10 Leghosszabb folyó a világon

  Az ország gazdasága a gyémántbányászatból, az ásványi anyagokból és a fejlett kőolajiparból él. A kontinens rengeteg turistát vonz a világ minden tájáról. Ausztrália számos olyan csodálatos állatnak ad otthont, amely sehol máshol nem található, a növényvilág pedig bővelkedik ritka növényfajokban. A Nagy-korallzátony a búvárok álma – Ausztrália partjainál található. Vannak más természeti látnivalók is, mint például az Uluru-szikla vagy a rózsaszín Hillier-tó. Érdekes módon Ausztrália érintetlen természete olyan nyüzsgő, ultramodern városokkal él együtt, mint Sydney és Melbourne.

  5. hely – Brazília

  Értékelés: 4.6

  5. hely - Brazília

  Brazília területe 8 515 767 négyzetkilométer. km. Ez egy színes és gyönyörű ország, melegszívű, érzelmes emberekkel. Világhírű az éves karneváljáról és az ötszörös bajnok futballcsapatáról. Szinte az összes dél-amerikai országgal határos, az országot keletről az Atlanti-óceán határolja. A név egy különleges mahagóni-fajtáról, a Pau-ról származik
  asil. Brazíliában összesen 209,3 millió ember él, akik 175 nyelven beszélnek.

  Ásványi anyagokban, különösen vasércben gazdag, és a gazdaság fontos részét képezi a gyümölcs-, cukornád-, dohány- és kávétermesztés. A brazil kávét a világ legjobb kávéjának tartják.

  Az állandó turistaáradat ellenére még mindig vannak feltáratlan területek az országon belül, nagyrészt a hatalmas és alattomos Amazonas dzsungelében. A fent említett folyón kívül Brazília természeti csodái közé tartozik a híres Iguazu-vízesés. A legtöbb turistát azonban Rio de Janeiro, az ellentétek és a szórakozás városa vonzza, amelyet a Megváltó szobra, a világ egyik új csodája szimbolizál.

  4. hely -USA

  Értékelés: 4.7

  4. hely - USA

  Az Amerikai Egyesült Államok területe 9 519 431 négyzetkilométer. km. Ez az egyetlen ország, amely egyszerre foglalja el az összes éghajlati övezetet, a sarkvidéktől a trópusokig. Partvonalát a Csendes-, az Atlanti- és a Jeges-tenger szegélyezi. Az USA szomszédos Kanadával, Mexikóval és Oroszországgal a Bering-szoroson keresztül. Az ország területét a szárazföldön kívül a csendes-óceáni Hawaii-szigetek is alkotják. Lakossága több mint 327,2 millió fő. A világ egyik legváltozatosabb etnikai csoportja, de ez nem meglepő, hiszen az országot a világ minden tájáról érkező bevándorlók leszármazottai telepítették le és építették fel.

  Az Egyesült Államok gazdaságilag virágzó ország, sok vállalkozással és jól működő exporttal. A külföldi árukra kivetett magas importvámok a hazai termelés előnyben részesítését jelentik. Az információtechnológia, a tudományos fejlesztés és a hadiipar terén is kiemelkedő. Nem titok, hogy az USA hatalmas pénzügyi és politikai befolyással rendelkezik Észak- és Dél-Amerika, valamint Európa valamennyi országára.

  Az ország évente turisták millióit fogadja, és nagy bevételt termel az amerikai gazdaságnak. Van néhány lenyűgöző természeti látnivaló, mint például a Grand Canyon, a Monument Valley vagy a Yellowstone Nemzeti Park. Az Egyesült Államokban található a világ tíz legnépszerűbb múzeuma közül négy is. És természetesen az országot Hollywoodnak, a világ filmgyártásának központjának is meg kell néznie.

  3. hely – Kína

  Rangsor: 4.8

  3. hely Kína

  Kína Ázsia legnagyobb állama, területe 9 598 962 négyzetkilométer. km. Tizennégy ország határolja, és a Csendes-óceán négy tengere határolja. A modern Kínai Népköztársaság gyökerei a Föld egyik legrégebbi civilizációjában gyökereznek. Kína volt az, amely feltalálta a papírt, az iránytűt és a puskaport. Területének nagysága mellett az ország a népességével is kiemelkedik, és ebben a mutatóban is az első helyen áll. Kínában 1,386 milliárd ember él, és gazdasági és kulturális központja, Sanghaj a világ összes városát vezeti a népességszám és a népsűrűség tekintetében. A Középső Királyság lakosságának többsége, ahogyan általában nevezik, egyenlőtlenül oszlik el, ami az urbanizációnak és annak a ténynek köszönhető, hogy az ország nem minden területe alkalmas lakhatásra.

  Olvasson tovább  9 Legveszélyesebb hal a bolygón

  A gazdaság gerincét a kínai feldolgozóipar adja, amely szinte mindenféle terméket exportál. Az ország a ruháktól kezdve a háztartási gépeken át az autókig és az űrhajók alkatrészeiig mindent gyárt. Kína a tudományos fejlődés magas szintjéről is nevezetes.

  Turisztikai szempontból az ősi kínai civilizáció legérdekesebb emlékei a Nagy Fal, a Tiltott Város palotakomplexum, Csin Si Huang császár sírja és híres terrakotta-hadserege. Sok turista is igyekszik meglátogatni Tibetet, amely büszkélkedhet a fő buddhista templomokkal és a világ legmagasabb hegyeivel.

  2. hely – Kanada

  Értékelés: 4.9

  2. hely - Kanada

  Kanada 9 984 670 négyzetkilométert foglal magában a sarkkör és az Atlanti-óceán között.km. Észak-Amerika második legnagyobb országa, amely az USA szárazföldjével és Alaszkával határos. Az országot három óceán veszi körül: a Csendes-óceán, az Atlanti-óceán és a Jeges-tenger. Bár Kanada hatalmas, az országban csak mintegy 37 millió ember él. Ennek oka az északon uralkodó hideg, zord éghajlat. A terület nagy része nem alkalmas kényelmes lakhatásra, és a lakosság többsége a déli határ mentén, a mérsékelt övben koncentrálódik. A kanadaiak etnikai összetétele nagyon változatos, bár kezdetben túlnyomórészt francia és brit leszármazottakból állt.

  A magas életminőségéről híres város az egyetemi diplomával rendelkezők számában is az élen jár. A kanadai gazdaság a természeti erőforrások kitermelése és a halászat körül forog. Gazdag olajban, vasércben és más ásványi anyagokban. A világ egyik legjobb faanyagszállítója.

  Kanada elsősorban a jégkorongjáról és az érintetlen természetéről ismert. Az ökoturizmus és a sítúrák nagyon népszerűek. Az ország fő látványossága a New York állammal határos Niagara-vízesés.

  1. hely – Oroszország

  Értékelés: 5.0

  1. hely - Oroszország

  A világ legnagyobb országainak rangsorában az első helyet az Orosz Föderáció foglalja el 17 125 191 négyzetkilométeres területével.km. Az országot 12 tenger és 18 ország határolja. Hatalmas kiterjedésének köszönhetően számos éghajlati övezet létezik, amelyek mindegyike gazdag természeti sokféleséggel rendelkezik. A tajga, a hófödte hegyek és a nedves szubtrópusi éghajlat napos strandokkal az egész országban megtalálható. Oroszországot tavak és folyók sűrű hálózata borítja, amelyek közül tíz több mint 10 kilométer hosszú.

  146,7 millió ember él az országban. Az Orosz Föderáció hatalmas természeti kincsekkel rendelkezik, és az olaj, a vasérc, a szén és más ásványi anyagok termelése jelentős szerepet játszik a gazdaságban. Az agrárágazat az utóbbi időben gyors ütemben fejlődik. Jelen van az autóipar, a repülőgépipar és más iparágak.

  Oroszország számos látnivalóval rendelkezik, és évente több tízmillió látogató keresi fel a közeli és távoli külföldről. Oroszország legnagyobb természeti kincsei a Bajkál-tó, a világ legmélyebb tava és az Elbrusz, Európa legmagasabb pontja. Oroszország nemzetközi hírnévre tett szert kultúrájáról, különösen irodalmi és zenei örökségéről. Szentpétervár a világ egyik legszebb városának számít, tele építészeti remekművekkel, múzeumokkal és színházakkal.

 • Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: