A világ 10 legnagyobb temploma

*A szerkesztő értékelése a legjobbakról. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, és nem minősül reklámnak vagy vásárlási útmutatónak. Vásárlás előtt szakorvosi tanácsadásra van szükség.

Fenséges, fiatalos, ősi, korszakos – a különböző vallások és ősi kultuszok mindenféle templomaiból több száz épült szerte a világon. Némelyikük a hit menedékhelyeként szolgál, némelyikük pedig valami többé vált. De ma nem a legújabb vagy a legrégebbi. A tíz legfontosabb templom a bolygónkon.

A templomok, amelyek ikonikussá váltak: a világ 10 legnagyobb templomának toplistája

JelöléshelyTemplomrangsorolás
A világ 10 legikonikusabb temploma10Sevillai katedrális4.1
9Amon temploma4.2
8Szerbiai Szent Száva katedrális4.3
7Jethawana Ramaya4.4
6Salamon temploma4.5
5Szent Péter székesegyház4.6
4Angkor Wat4.7
3Notre-Dame-de-la-Paye4.8
2Ulm székesegyház4.9
1Tiltott mecset (Al Masjid Al Haram)5.0

Sevillai katedrális

Értékelés: 4.1

Sevillai katedrális

A világ egyik legnagyobb és legszebb temploma. Más néven María de la Ciudad katedrális. Ez Andalúzia legnagyobb vallási műemléke, és egész Spanyolország egyik legjelentősebb műemléke. A lakosok büszkeséggel tekintenek a székesegyházra. Az első kőletétel óta 500 év telt el, és a monumentális építmény továbbra is lenyűgözi a látogatókat lélegzetelállító szépségével és hihetetlen építészeti erejével.

A székesegyház építése alig több mint 100 évig tartott, ami az akkori mércével mérve igazi rekordnak tekinthető (például a kölni katolikus székesegyház építése 600 évig tartott). Mi több, a templom építészeti terve egyáltalán nem hasonlít a klasszikus királyi katedrálisra.

Hatalmas csarnok alakú, téglalap alaprajzú, egy mecset alapjain nyugvó épület. Korábban a katedrális helyén állt (azokban a korai időkben, amikor Spanyolországot a mórok meghódították). Az építmény teljes hossza 126 méter, de a katedrális szélessége páratlan a világon – 82 méter. A bővítések itt különböző stílusokban készültek, de a reneszánsz stílus dominál közöttük.

Érdekes tény. A sevillai katedrális volt Magellán első világkörüli útjának hivatalos kezdő- és végpontja.

A sevillai katedrális a reggeli harangjáték miatt csak 11 órakor nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt: ilyenkor fülsiketítő lehet bejutni. A harangok olyan hangosan szólnak, mintha a fél kilométerre lévő katedrális mellett állna az ember.

Amon temploma

Értékelés: 4.2

Amon temploma

Az ókori Egyiptom legnagyobb és legfontosabb vallási épülete a híres Luxor városához közel, Karnak kis falujában található, amely az egyiptomi fáraók idején az egyiptomi királyság legnagyobb városa és fővárosa, Théba volt. A templom első kövét 4000 évvel ezelőtt rakták le, és az építési folyamat, meg kell mondani, nem volt gyors. Több tucat generáció járult hozzá az építéséhez: a templomot az évszázadok során folyamatosan kiegészítették és felújították.

A trónra lépő uralkodók mindegyike hozzájárult Amun templomának építéséhez, sokan nem csak hozzáadtak az építményhez, hanem le is rombolták annak egyes részeit. Ezt tette például III. Thutmose, amikor lerombolta Hatsepszut királynő obeliszkjeit, és helyükre egy új épületet emeltetett, amelynek falára katonai hőstetteinek leírását vésték.

Az Amon Ra-templomot az ókori egyiptomi legfőbb napistennek, Rának szentelték. Az ókorban csak a kiválasztottak: Egyiptom papjai és uralkodói számára volt elérhető a bejárat. Ma bárki meglátogathatja a híres templomkomplexumot. A templom egy téglalap alakú, mintegy 30 hektáron elterülő építmény. Az oda vezető utat szfinxek őrzik, és az egyetlen bejárat 10 hatalmas kapun, vagy oszlopon keresztül vezet. A legnagyobb közülük 113 méter hosszú és körülbelül 30 méter magas. A templom “szíve” a több mint 5000 m alapterületű hiposztílusos (oszlopos) csarnok2.

Szerbiai Szent Száva temploma

Értékelés: 4.3

Szerbiai Szent Száva temploma

A világ legnagyobb ortodox vallási épületének is nevezhető. A templomot macedón stílusban építették azon a helyen, ahol Szent Száva, az első szerb érsek és nemzeti hős ereklyéit 1894-ben az oszmán megszállók felgyújtották.

Az építkezés a második világháború előestéjén kezdődött. Miután Európa-szerte aktív hadviselést folytattak, a templom építését leállították, és csak fél évszázaddal később folytatták. Mára a székesegyház teljesen elkészült (már csak kisebb befejező munkálatok vannak hátra).

A Sveti Sava templom a szerb fővárosban, Belgrádban található. Ez a Balkán legnagyobb temploma. Az építmény lélegzetelállító méretű: az építmény mintegy 90 méter hosszú és 81 méter széles, belső területe pedig eléri a 7400 métert2. A templom fő kupolája körülbelül 4 tonna súlyú. Egy 12 méteres aranyozott kereszt áll rajta. Az építmény a város bármely pontjáról jól látható, mivel 135 m magasan áll a tengerszint felett.

Jethawana Ramaya

Értékelés: 4.4

Jethawana Ramaya

Ez a buddhista sztúpa (a buddhisták szent helye) a világ legnagyobbja. Az egyik szent városban, Anuradhapurában, Sri Lanka ókori fővárosában található ősi vallási épület az ország igazi kincsesbányája: rengeteg rendkívüli és páratlan műemlék látható itt a múltból.

Az épület építése Mahasena Srí Lanka-i uralkodó alatt kezdődött a III. században, és rekord rövid idő alatt fejeződött be (nemcsak az ókor, hanem napjaink viszonylatában is) – mindössze 15 év alatt. A régészek, építészek és a rendkívüli vallási építményt évente felkereső turisták ezrei ámulnak a 100 millió égetett téglából épült, kupolás sztúpa építésén. A sztúpa 122 méter magas és 100 méter átmérőjű.

Salamon temploma

Értékelés: 4.5

Salamon temploma

Sok protestáns egyház van a bolygón. Az egyik legnagyobb épület a Salamon-templom a brazil fővárosban, Rio de Janeiróban. A vallási épületet az Isten Királysága rendelte meg, amelynek alapítója a világ egyik leggazdagabb embere, Edir Macedo.

A templom mérete lenyűgöző: A 12 emeletes építmény, amely akár 10 000 hívő befogadására is alkalmas, 126 méter hosszú és 104 méter széles. Területét tekintve a szerkezet 5 futballpályához hasonlítható. Az istentiszteletek alatt az épületben zajló tevékenységeket az épületben található két képernyő mindegyikén közvetítik. Az építésre mintegy 113 millió dollárt költöttek, és csak az esti megvilágításra több mint 13 millió dollárt.

Szent Péter székesegyház

Értékelés: 4.6

Szent Péter székesegyház

A római székesegyházat joggal tartják a világ egyik leghíresebb, legjelentősebb és legnagyobb székesegyházának. A reneszánsz építményt több mint egy évszázadon át (pontosan 120 évig) építették. Illusztris művészek több generációja pazarolta tehetségét a világ egyik legvallásosabb műemlékére: Raffaello, Buanarroti, Michelangelo – művészzsenik voltak képesek hihetetlen, egyszerűen megbabonázó külsőt kölcsönözni a belső térnek.

Körülbelül 220 méter hosszú és 150 méter széles. A székesegyház körüli terület, a Szent Péter tér egyszerre akár 400 000 embert is befogadhat. A székesegyház a Vatikán nyugati részén áll, a világ legkisebb államában. A római korban a Szent Péter-székesegyház helyén cirkusz volt (lóversenyek és más ünnepi események helyszíne), ahol az első keresztények mártírhalált haltak Néró idején. Köztük volt Péter apostol is.

A katedrális fő kupolája több kilométerről is látható – 138 méter magas, és felszínén az evangéliumokból vett idézetek sorakoznak. A bejáratnál a hívőket és az utazókat a két szent apostol, Péter és Pál alakja fogadja. Hatalmas pillérekkel megtámasztva, ez a masszív építmény. A portikusz oszlopai mögött öt kapu található: a Halál, a Jó és a Rossz, a Filaret, a Szentség és a Szent Kapu. Ezek közül a legjelentősebb a Halál kapuja, amely később épült, mint a többi (a 20. században). A Vatikán minden pontifexét rajtuk keresztül küldik utolsó útjára.

Angkor Wat

Értékelés: 4.7

Angkor Wat

A kultikus szentély egy ősi hindu komplexum, amelyet Vishnának, a hinduizmus legfőbb istenének szenteltek. A hatalmas templomkomplexum Kambodzsában található, és nemcsak az ország értékes kulturális és történelmi emlékének, hanem a világ egyik legjelentősebb régészeti építményének is tekintik.

A több mint 800 évvel ezelőtt épült komplexum ma az UNESCO Világörökség része. A templom helyén korábban Angkor fenséges városa, a khmer állam ősi fővárosa állt, 200 km-es területen2. A legújabb tanulmányok azonban azt mutatják, hogy ez a szám sokkal magasabb lehet: úgy vélik, hogy az ókori félmillió város területe akár 3000 km is lehetett2. Az iparosodás előtti időkben az egyik legnagyobb és legfejlettebb.

A templom építészetét egy mitikus Mer-hegy (az ősi istenek otthona) formájában ábrázolják, amely 3 nagy téglalap alakú épületből áll, amelyeket egy magas fal vesz körül, amely mögött egy vizesárok húzódik. A templom belsejében 5 lótusz alakú torony található. A központi torony 42 méter magas, míg az egész komplexum 65 méter magas.

Notre Dame de la Paix

Értékelés: 4.8

Notre Dame de la Paix

Az egyik legnagyobb keresztény templom a nyugat-afrikai Elefántcsontpart fővárosában található. Az épület nevét úgy lehet fordítani, hogy a Béke Szűzanyánk székesegyháza. A templomot a világ egyik legfiatalabbjának tartják: a nem túl távoli 1990-es években épült. A Notre Dame of Yamoussoukro 158 méter magas. A Notre-Dame-de-la-Paye egyszerre két értékkel is a Guinness Rekordok Könyve cím birtokosa: az épület magasságával és az ólomüveg ablakok felületének nagyságával (7400 m)2).

Az építményt, a hozzá tartozó sétányt és kertet a pápa kapta ajándékba. Ez a Vatikán tulajdona. A római Szent Péter-székesegyház mintájára készült. Figyelemre méltó, hogy az afrikai templom nagyobb, mint vatikáni társa, de háromszor kevesebb hívő fér el benne (mindössze 18 000 ember). A pápa feltételül szabta, hogy részt vegyen a székesegyház felszentelésén: a székesegyház mellett kórháznak kell állnia. A feltétel teljesült, és a pápa személyesen tette le az alapkövet a templom közelében.

Érdekes tény. A templomépület üzemeltetési költségei hihetetlenül magasak. Emiatt a teljes megvilágítás az év egyetlen napján – karácsonykor – van bekapcsolva.

Ulm székesegyház

Értékelés: 4.9

Ulm székesegyház

A német székesegyház, amelynek építése közel 5 évszázadon át tartott, kiérdemelte a világ legmagasabb temploma címet. 1543-ban lutheránus lett. Ez a gótikus stílusú templom csak 1890-ben készült el teljesen. Az ulmi székesegyház számos építészeti jellegzetességgel rendelkezik: kimérák, erőteljes boltozatok, csenevész falak, hosszúkás panorámaablakok. Összességében a katedrális körvonalai egyedülállónak, nagyon hatásosnak és szigorúnak mondhatók.

Ma mindenki élvezheti a csodálatos kilátást a székesegyház kilátóteraszáról – a városra és a Dunára, a szlávok szent folyójára nyíló panorámát. 768 lépcsőt kell megmásznod, hogy feljuss a világ legmagasabb egyházi épületének tetejére.

A tiltott mecset (Al-Masjid Al-Haram)

Értékelés: 5.0

Tiltott mecset (Al Masjid Al-Haram)

Az iszlám világ fő mecsetje és a legnagyobb létező mecset. A mecset területén található a Kába, a vallás legszentebb szentélye. Ez egy monumentális, kocka alakú építmény, amelynek belsejében található egy Fekete Kő (amikor Mohamed próféta meghódította Mekkát és megtisztította a bálványoktól, kegyesen megérintette a követ a sétapálcájával). Mekkában található. Ez a fő célpontja az összes Hajj zarándok számára.

Úgy tartják, hogy az első mecsetet a Kaaba közelében a 7. században emelték. Jelenlegi formájában 1570 óta ismert. A mecsetet az évek során többször is átalakították. Az eredeti változatnak gyakorlatilag nyoma sem maradt.

Érdekes tény. A mecset eredetileg hat minarettel rendelkezett. De amikor az isztambuli Kék Mecset is hasonló elbánásban részesült, a mekkai imám szentségtörésnek nevezte, mivel egyetlen iszlám épület sem érhet fel a szent Kaabával. A mecsetben egy 7. minaret építését rendelték el.

A szaúd-arábiai király által megrendelt, 5 éven át (2007-2012) tartó nagyszabású felújítás. A mecset területét észak felé bővítették, ami után a teljes terület 400000 négyzetkilométert tesz ki2. Ez a hatalmas terület egyszerre akár 1200 000 embernek is helyet adhat.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: