A világ 10 legszebb épülete

*A szerkesztő értékelése a legjobbakról. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklám, és nem szolgál vásárlási útmutatóként. Kérdezzen meg egy szakembert vásárlás előtt.

A szépség iránti emberi vágy mindig is él. És ez még az élet olyan területein is megmutatkozik, mint az építészet. A faépítészet idején az emberek faragott gerincekkel és homlokzatokkal próbálták díszíteni házaikat.

Mostanra a megközelítés némileg megváltozott. Az épület maga is lehet igazi műalkotás, mint például Zaha Hadid építész tervei a bakui Heydar Aliyev Centre, a moszkvai Dominion Tower üzleti központ és a londoni Aquatics Centre esetében.

És azok számára, akik szeretnének elámulni a modern építészet lehetőségein és eredményein, összeállítottunk egy listát a világ 10 legszebb épületéről. Csak a viszonylag új (a 21. században épült) épületeket vették figyelembe.

A világ legszebb épületeinek áttekintése

Jelölés hely épület értékelés
A világ legszebb épületeinek áttekintése 10 Bosjes Chapel, Dél-Afrika 4.1
9 Louvre, Egyesült Arab Emírségek 4.2
8 Binhai Könyvtár, Kína 4.3
7 Dominion Tower üzleti központ (Peresvet Plaza), Moszkva, Oroszország 4.4
6 Beirut Terraces felhőkarcoló, Libanon 4.5
5 Drexel Egyetem, USA 4.6
4 Chaoyang Park Plaza multifunkcionális komplexum, Kína 4.7
3 Harim Group központja, Dél-Korea 4.8
2 Kőolajipari Tanulmányok és Kutatások Központja, Szaúd-Arábia 4.9
1 MAAT Múzeum, Portugália 5.0

10. szám: Bosjes kápolna, Dél-Afrika

Értékelés: 4.1

A modern építészet két irányba halad. Az első a forma, a természetes geometria és a harmónia szándékos eltorzítása. A második a természet szépségének megtestesítésére tett kísérlet. A dél-afrikai Bosjes-kápolna az utóbbi megközelítést testesíti meg.

Az épület formája egyszerre hasonlít egy nyitott virágra, egy eldobott ruhára és egy tengeri hullámra. Nem úgy néz ki, mint egy épület, nem. Inkább a természet teremtménye, titokzatos és kifürkészhetetlen.

A londoni Steyn Studio építésziroda szakemberei részt vettek a kápolna külső megjelenésének megtervezésében. Az épület külsejét és belsejét is úgy tervezték, hogy a lehető legminimálisabb és legegyszerűbb legyen. Ennek eredményeként a kápolna, amelyet hegyvonulatok vesznek körül, és belülről lakonikus, egyszerűen varázslatosnak tűnik.

Bár nem könnyű eljutni hozzá. Magántulajdonban van, és egy dél-afrikai mágnás tulajdona.

9. hely: Louvre fiókja, Egyesült Arab Emírségek

Értékelés: 4.2

A Louvre fiókja, Egyesült Arab Emírségek

A francia építészek szokatlan tervezői hozzáállását jól mutatja, hogy közvetlenül a Louvre előtt egy hatalmas üvegpiramis áll. Így nem meglepő, hogy a fiókmúzeum is egy szokatlan épületben kapott helyet.

Olvasson tovább  A 15 leghíresebb német szerző

A Louvre fiókja egy mesterséges úszó szigeten található, és az épületet (természetesen a dekonstruktivizmus legjobb hagyományai szerint) egy 8000 fémcsillagból álló kupola fedi. Együtt egy megfoghatatlan mintát alkotnak, amely ötvözi a klasszikus keleti hagyományokat a dekorációban a modern futurisztikus megközelítéssel.

Ez a hálószerű kupola, amely mindenkiben sajátos benyomást hagy – egyesek számára egy sűrű, súlyos koronájú erdőre, másoknak a csillagos égboltra, másoknak a mecsetek boltozatára stb. emlékeztet -, az épületnek helyet szerzett a rangsorban.

8. hely: Binhai Library, Kína

Értékelés: 4.3

Binhai Könyvtár, Kína

Bár a Binhai Könyvtár nagyon hasonlít a hírhedt Zaha Hadid munkájára, a terv a holland MVRDV és az épületnek otthont adó Tianjini Várostervezési Intézet részvételével készült. Mind a belső, mind a külső tér meghatározó eleme a nagy fehér gömb az épület közepén.

Olyan, mintha “hullámok” sugároznának belőle, amelyek az épület belsejét alkotják. Az áttetsző homlokfal pedig még feltűnőbbé teszi a homlokzatot, különösen este.

De van egy másik érdekes szempont is, ami a legszembetűnőbb. Mindez a több ezer könyv, amit a képen láthatsz, és állítólag a polcokon… csak képek. A könyvtári gyűjtemény máshol található, és kevésbé hozzáférhető. A világsajtót nagyon érdekelte ez a tény, és még ma is turisták járnak a “könyvekkel” a falakhoz fényképezkedni.

No. 7: Dominion Tower Business Centre (Peresvet Plaza), Moszkva, Oroszország

Értékelés: 4.4

Dominion Tower Business Centre (Peresvet Plaza), Moszkva, Oroszország

Az organikus formáktól és az áramló vonalaktól a dekonstruktivizmusig. Zaha Hadid építész a 2000-es évek végén egy olyan egyedülálló üzleti központot tervezett, amely szó szerint szembemegy a fizika és a geometria törvényeivel. 2015-ben pedig megnyílt a Dominion Tower Moszkvában.

A Dominion Tower minden szinten trükközik az érzékeléssel. Különösen belülről, ha felmész a legfelső emeletre, a 7-esre, és lenézel, úgy néz ki, mintha az épület lépcsői Mauritz Escher festményeiből származnának (vagy, nos, a Roxfortból szállították őket). Az ellentétes színű felületek – fehér falak, fekete padló – és az ellentétes irányban elhelyezve könnyen zavaróak lehetnek.

Kívülről az épület úgy néz ki, mint egy rakás történet. És ez hanyag, mintha valaki elkezdett volna Jenga-t játszani, és a közepén hagyta volna. De aztán megnézzük a sima ferde sarkokat, és meglátjuk az épület harmóniáját.

Különösen ironikus, hogy a Dominion Tower minden pompája ellenére jelenleg gyakorlatilag üresen áll. A drága hely veszteségessé teszi a vállalatok számára – még akkor is, ha csak a vállalati arculatukat szeretnék javítani. És jobb, ha napsütéses időben csodáljuk az épületet, mert az esőben Moszkva szürkeség még az építészeti műalkotásokra is kiterjed.

6. hely: The Beirut Terraces felhőkarcoló, Libanon

Értékelés: 4.5

A modern városok egyik fő problémája a zöldterület katasztrofális hiánya. A gesztenye- és juharfák nem jövedelmezőek, ellentétben egy shawarma standdal, amely ugyanezt a 10 négyzetmétert foglalja el. De a városokban a zöldövezet hiánya miatt nehéz lélegezni – a levegő túl piszkos, nehéz és kellemetlen a tüdő számára.

Olvasson tovább  A világ 10 legnagyobb óceánjárója

A tendencia az úgynevezett “függőleges kertek” irányába mutat – többszintes épületek, amelyek minden (vagy majdnem minden) szintjén egy-egy fa, bokor vagy üvegház található. A libanoni Beirutban található Beirut Terraces felhőkarcoló pedig a legjobban szemlélteti ezt a kertészeti megközelítést.

Ez a lakópark dekonstruktivista stílusban készült. Úgy tűnik, hogy minden emelet eltolódik az előzőtől. Ez nagy tereket hoz létre, természetes napfényt biztosít, és lehetővé teszi, hogy minden teraszon, erkélyen termesszen valami zöldet.

A Herzog De Meuron svájci építészek és építészek részt vettek a Beirut teraszok tervezésében. Az épület tehát nagyon európai megjelenésű, annak ellenére, hogy egy keleti ország fővárosában található. És ez közelről a leglenyűgözőbb, amikor az egész építészeti ötletet és koncepciót láthatjuk. Távolról úgy néz ki, mint egy hagyományos felhőkarcoló, amely ráadásul még nincs befejezve.

5. hely: Drexel University, USA

Értékelés: 4.6

Drexel Egyetem, USA

A minimalista építészet még mindig aktuális. Különösen, ha klasszikus stílusok újrahasznosításáról van szó. Pontosan így néz ki a Drexel Egyetem kutatóközpontjának épülete: szigorú, modern, tömör, de mégis van benne valami megfoghatatlan brit szellem.

A Natoma Architectsnek az volt a kihívást jelentő feladata, hogy egy viszonylag kis területen, a meglévő városképbe illeszkedve, működési és vizuálisan is tetszetős épületet hozzon létre. És nagyszerű munkát végeztek vele. A 2017-ben átadott új épület nagyon szigorú, de ugyanakkor szerény is.

Az épület fő jellemzője a különböző szélességű, függőleges panorámaablakok és a jellegzetes barna színű, nyers téglával burkolt falak kombinációja. Az épület kialakítása némileg vonalkódokra emlékeztet, de a színek és a szigorúság klasszikus angol építészeti stílust kölcsönöznek neki, amely szolid, de nem hivalkodó.

4. hely: Chaoyang Park Plaza vegyes használatú komplexum, Kína

Értékelés: 4.7

A kínai fővárosban, Pekingben található Chaoyang Park Plaza vegyes használatú komplexum felhőkarcolói ismét megmutatják, hogy a magas épületek is lehetnek szépek. És még csak nem is kell egy frivol uborka alakját felvenniük, mint a londoni Mary Axe tornyának.

A komplexum építészetében Kína legnagyobb irodája, a MAD megpróbálta megtestesíteni a hegyek stílusát és szellemét. Ez a csúcsokként kiálló “bordákban”, a két torony változó magasságában, sőt a demonstratív sötét, szinte fekete üvegezésben is megmutatkozik. Az épület lenyűgözően néz ki, bár egyesek talán túl agresszívnek találják. De ilyenek az építészetben megtestesülő természeti erők – meglepő, sokkoló, emlékezetes, sőt néha ijesztőek is.

A Chaoyang Park Plaza többek között nagyon is kiemelkedik a többi pekingi építészeti alkotás közül. Kína fővárosa a Kommunista Párt fénykorában épült (amelynek még nincs vége), ezért szó szerint tele van szabványos “betondobozokkal”. A komor, mégis nagyon organikus kialakítású komplexum mindenhonnan, ahol a városban látható, sőt még madártávlatból is vonzza a tekintetet.

No. 3: Harim Group központja, Dél-Korea

Értékelés: 4.8

Nem kell újra feltalálni a kereket, és nem kell a dobozon kívül gondolkodni ahhoz, hogy igazán szép és eredeti épületet hozzon létre. Néha még egy viszonylag apró részlet is képes egy “üvegből és betonból készült dobozt” az építészeti gondolkodás igazi remekművévé változtatni. És a Harim Group központja a dél-koreai Szöulban éppen ezt bizonyítja.

Olvasson tovább  Claude Monet 12 legjobb festménye

Maga az épület úgy néz ki, mint egy üvegből és betonból készült doboz, de hullámzó vonalakkal tagolt. A különleges megvilágítás és a “vágás” szélességének változása miatt úgy néz ki, mint egy galaxis vagy a Tejút.

A hullámos vágás belülről fényes rozsdamentes acéllal van borítva, és meleg sárga izzók hatalmas sorával van ellátva. Ezért néz ki úgy, mint a csillagos égbolt egy darabkája… A vágás harmonikusan illeszkedik az épület többi részéhez, az üzleti irodákkal, a jellegzetes ablakcsoportokkal és a belső világítással.

A feltűnő, emlékezetes épületet a dél-koreai The Beck Group építésziroda tervezte. Az építészeti harmónia mellett az ázsiai hagyományok tiszteletben tartása is jellemzi, ahol az arany szín a szerencsét és a sikert szimbolizálja, a hullám alakú mélyedések pedig segítik a Qi energia keringését.

2. sz.: Kőolajkutatási és -vizsgálati Központ, Szaúd-Arábia

Értékelés: 4.9

Kőolajkutatási és Kőolajipari Tanulmányok Központja, Szaúd-Arábia

Ismét a futurizmus és a dekonstruktivizmus… A Kőolajkutató és Fejlesztő Központ épülete minden másnak tűnik, csak tudományos épületnek nem. A modern építészet rajongói talán kitalálnák, melyik építész keze volt a megalkotásában – és igazuk is lenne.

A szaúd-arábiai Rijádban található Petroleum Research and Development Centre-t a Zaha Hadid Architects tervezte és építette. Bár Zaha Hadid maga nem élte meg a megnyitót, megközelítése felismerhető az általános stílusban – az építészet hagyományos törvényeinek éles figyelmen kívül hagyása, kontrasztos színek és vonalak, ugyanakkor az úgynevezett organikus dinamika elemei…. Még a belső térben is hatalmas üres terek és éles, egymást metsző vonalak vannak, amelyek nagyon megnehezítik és összezavarják a látogatót.

Futurisztikus kialakításával, szögletes vonalaival, kiemelkedő formáival és kietlen környezetével az épület nagyon hasonlít egy marsi kolóniára, ahogy a sci-fi művészek szeretik ábrázolni őket.

1. hely: MAAT Múzeum, Portugália

Értékelés: 5.0

MAAT Múzeum, Portugália

A legjobb épület az, amelyik beleolvad a természetes tájba, és nem próbálja magára vonni a figyelmet. A portugáliai Lisszabonban található Művészeti, Építészeti és Technológiai Múzeum (MAAT) épületét nem lehet azonnal megpillantani. Természetes módon illeszkedik a partvonalhoz, és szépen rímel a szökőárra.

Az épület természetes megjelenéséért az anyagok is felelősek. Csiszolt kerámialapok borítják, amelyek “játszanak” és ragyognak a napfényben, mint a vízfelület. Mindent egybevetve, a szerkezet folytatja a dagályt, kiegészítve és megszépítve azt.

Az épület tetején egy könnyen megközelíthető kilátóterasz is található. A határtalan tengeri horizontra néz. Egykor egy jelentős kikötő otthona volt, ahonnan hajók indultak… Itt most egy nagy kulturális komplexumot hoznak létre, amelynek a MAAT múzeum is része lett.

Az épület tervezése és kivitelezése Amanda Levitt brit építész munkája.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: