Oroszország 10 legnagyobb régiója

*A legjobbak áttekintése a szerkesztők szerint. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklám, és nem szolgál vásárlási útmutatóként. Vásárlás előtt szaktanácsadásra van szükség.

Az Orosz Föderáció több tucat területi egységből áll, beleértve a krajokat, köztársaságokat és az egyes oblasztyákat. Mindegyiknek megvannak a maga sajátosságai. Ezek között van egy impozáns terület. Oroszországban például vannak olyan területek, amelyek mérete meghaladja néhány államét. Ezeket a “nagyokat” az alábbiakban tárgyaljuk.

Top 10 legnagyobb régió Oroszországban: Területi óriások

JelöléshelyRégióTerület
Oroszország 10 legjobb régiója: Területi óriások10Vologdai régió144 527 km2 (Oroszország 0,84%-a)
9Murmanszki terület144 902 km2 (Oroszország 0,85 %-a)
8Novoszibirszki régió177 756 km2 (az Orosz Föderáció 1,04%-a)
7Szverdlovszki régió194 307 km2 (az Orosz Föderáció 1,14 %-a)
6Tomszk régió314 391 km2 (Oroszország 1,84%-a)
5Amur-vidék361 908 km2 (Oroszország 2,11%-a)
4Magadáni régió462 464 km2 (az Orosz Föderáció 2,7 %-a)
3Arhangelszki régió (az NAO-val)589 913 km2 (Oroszország 3,44 %-a)
2Irkutszki régió774 846 km2(az Orosz Föderáció 4,52%-a)
1Tyumeni régió (AO-val)1 464 173 km2 (az Orosz Föderáció 8,55%-a)

Vologdai régió

Értékelés: 4.1

Vologda régió

Terület: 144527 km2 (az RF 0,84 %-a)

A Mikulás lakóhelye (Veliky Ustyug) és a bolygó két olyan folyójának egyike, amely az évszaktól függően változtatja irányát – a Vologda régió nyitja meg értékelésünket. Vologda, a régió fővárosa volt az első olyan város az Orosz Birodalomban, ahol nyilvános bank és zálogház működött.

A terület az ország vezetője a területén élő orosz lakosság 96,56%-a tekintetében, és az egyik leghíresebb a faépítészeti műemlékeiről. Oroszország egyik legrégebbi városa, a 862-ben alapított Belozersk ebben a régióban található.

A vologdai régiót azon kevesek közé sorolják, amelyeknek sikerült megőrizniük az orosz nép etnikai emlékeit történelmének különböző szakaszaiban. Nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a régió számos orosz sportolónak ad otthont, akik dicsőséget hoztak a nemzeti sportnak a nemzetközi színtéren.

Murmanszki terület

Értékelés: 4.2

Murmanszki régió

Terület: 144902 km2 (az Orosz Föderáció 0,85%-a)

Oroszország egyik legsűrűbben lakott régiója, amelynek 2/3-át a Kola-félsziget teszi ki. Ide tartozik az egyedülálló balti kristálypajzs is – az ország igazi kincsesbányája (pl. a lítiumkészletek fele itt összpontosul, az alumíniumkészletek pedig szinte korlátlanok). A lelőhely egyes elemei sehol máshol nem találhatók a bolygón.

A murmanszki régió tavakban is gazdag – 10.000 tó található itt. Ha a kettőt egymás mellé állítanák, az egész földgolyót körbe tudnák keríteni. Az állatvilág azonban sajnos nem túl bőséges és változatos, ami nem meglepő a messzi északon. Például az Oroszországban található 326 állatfajból mindössze 32 faj fordul elő a Murmanszki területen.

Egy egyedülálló kutatási helyszín, a Kola szupermély kút, amely a Szovjetunió szupermély kutak rendszerének része volt. 1997-ben a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, mint a legmélyebb merülés a földkéregben (több mint 12 km). Ma már inkább egyedülálló tudományos múltja előtt tiszteleg – nem üzemel.

Novoszibirszk régió

Értékelés: 4.3

Novoszibirszk régió

Terület: 177756 km2 (az RF 1,04 %-a)

A régiót 1938-ban alapították, és ma az ország egyik legkonvencionálisabb gazdaságával rendelkezik: a bruttó regionális termék (GRP) mintegy 60%-át a szolgáltatási szektor adja. Ez annak ellenére van így, hogy a régióban több mint 500 jelentős ásványi lelőhely található. A régió tőzegtartalékai például a becslések szerint meghaladják a 7 milliárd köbmétert. de a kitermelés költségei olyan magasak, hogy a kitermelésre nem is kerül sor.

A régiót jelentős (édes és ásványi) felszín alatti vízkészletei, valamint az erdőt alkotó fafajokból származó lenyűgöző fakészlet miatt értékelik. Az elmúlt években az élelmiszeripar és a gépgyártás fellendült. Jól fejlett katonai-ipari komplexum. A régió területén működik az egyetlen orosz ónolvasztó üzem.

Szverdlovszki régió

Értékelés: 4.4

Szverdlovszki régió

Terület: 194307 km2 (az Orosz Föderáció 1,14 %-a)

A régió az egyik legősibb régió (Urali Szövetségi Körzet) része volt, amelyet még a birodalom idején – 1732-ben – alapítottak. Közigazgatási központja az ország egyik legnagyobb városa: Jekatyerinburg.

A Szverdlovszki terület Oroszország legsűrűbben lakott régiója és az egyik leggazdagabb ásványkincsekben, számos arany-, platina-, króm-, réz-, nikkel-, azbeszt- stb. lelőhellyel. Itt található az ország legnagyobb vegyipari üzeme, az Uralchimplast is. Nem véletlenül nevezik “gerinc régiónak”, hiszen az ipar itt lélegzetelállító ütemben fejlődik.

Érdekesség: a szovjet időkben a régiót elzárták a külföldiek elől (kivétel Fidel Castro, aki 1963-ban látogatott el ide körútja keretében, Indira Gandhi és apja, Jawaharlal Nehru, valamint Ho Si Minh vietnami elnök). Csak a Szovjetunió 1993-as összeomlása után a szverdlovszki régió megnyitotta kapuit a külföldi látogatók előtt.

A régiót joggal nevezik “színesnek”: Oroszország egyetlen és a világ három létező nagy smaragdlelőhelyének egyike itt található. A híres malachitot azonban nem az Urálban bányásszák, mivel kiderült, hogy olcsóbb a mintás ásványt Afrikából importálni.

Tomszk régió

Értékelés: 4.5

Tomszk régió

Terület: 314391 km2 (az Orosz Föderáció 1,84%-a)

A régió természeti adottságait tekintve igen szokatlan: területének több mint 60%-át sűrű erdők borítják, és mintegy 30%-át mocsárrétek – a mocsárrétek a világ egyik legnagyobb mocsárrendszerének számítanak. A második világháború vége előtt egy évvel alapított régió a hatodik legnagyobb az országban, és méretét tekintve Lengyelországhoz hasonlítható.

A Tomszki terület gazdag természeti erőforrásokban, többek között hatalmas kőolajkészletekben, az ország legnagyobb szén- és tőzeglelőhelyeiben (2. hely az országban), valamint különböző fémekben. Itt található a világ legnagyobb vasérclelőhelye (Bakchar). Figyelemre méltó, hogy csak 50 évvel ezelőtt fedezték fel teljesen véletlenül.

Egy érdekes tény: a 20. század elején Tomszk tartomány lakossága (akkoriban) kétszer akkora volt, mint a 21. század elején. Csak az 1970-es években kezdődött fokozatos mozgás a népesség növekedése felé.

Amur-vidék

Értékelés: 4.6

Amur-vidék

Terület: 361908 km2 (Oroszország 2,11%-a)

Korábban a Habarovszki terület része volt, ma az Amuri terület teljesen független. Épül a világ egyik legnagyobb és legerősebb gázfeldolgozó üzeme. A régió gazdag ásványi anyagokban és hatalmas fakészletekkel büszkélkedhet. A régió éghajlata meglepően enyhe, kevés hóval és mérsékelt széllel.

A terület gazdagon erdős, és a csapadékos időjárás miatt vezető szerepet tölt be a mezőgazdaságban. Sajnos a lenyűgöző zöld területek bősége bizonyos mértékig kegyetlen tréfát űzött a régióval: a Kínával való szoros kereskedelmi kapcsolatok túlzott erdőirtáshoz vezettek, ami kihatással van a régió ökológiai helyzetére.

Magadanskaya Oblast

Értékelés: 4.7

Magadanskaya Oblast

Terület: 462464 km2 (az Orosz Föderáció 2,7%-a)

Oroszország egyik legnagyobb régiója, ahol az időjárás a legrosszabb. Nem csoda, hiszen a régió teljes területe a messzi északon van – éljen a permafroszt!. De nem ez az egyetlen dolog, ami kiemelkedővé teszi: itt található az ország legnagyobb arany-, ezüst- és volfrámlelőhelye, valamint Európa legnagyobb elsődleges gyémántlelőhelye.

A Magadanszkaja terület egy jól ismert történelmi személyiség szülőhelye – az első orosz tudós és természettudós, Mihail Lomonoszov itt született és nőtt fel. Az 1670-1671-es parasztfelkelés vezetője, Sztepan Razin egy helyi kolostorba tett zarándokútja során látogatott el a térségbe.

Arhangelszki régió (NAO-val)

Értékelés: 4.8

Arhangelszki régió (az NAO-val)

Terület: 589913 km2 (az Orosz Föderáció 3,44%-a)

A régió nyitja a top három közel 590 ezer területével. km2. Ebben a tekintetben az Arhangelszki terület Spanyolországhoz vagy Franciaországhoz hasonlítható, és a legnagyobb a meglévő európai tartományok közül. Területének nagy része a messzi északon található, és az időjárási viszonyok meglehetősen instabilak: hosszú téllel és folyamatosan változó légtömegekkel.

Az ország és Európa legészakibb pontja, a Fligeli-fok, és Európa legkeletibb pontja, a Flissing-fok pontosan az Arhangelszki területen található. A régió nagyszámú tóval büszkélkedhet – mintegy 2500-zal -, a Fehér-tenger pedig az algagyűjtésről ismert, beleértve az értékes lamináriát is.

Az Arhangelszki terület az ország nukleáris hajóépítő iparának központja, és inkább az iparra, mint a mezőgazdaságra támaszkodik, bár aktívan fejlődik: itt tenyésztették a legtermékenyebb szarvasmarhafajtát.

A régió területén található egy gyémántban gazdag tartomány – az egyetlen Európában. Oroszország összes gyémántkészletének mintegy 1/5-e itt összpontosul.

Irkutszki régió

Értékelés: 4.9

Irkutszki régió

Terület: 774846 km2 (Oroszország 4,52%-a)

A második helyen áll a rangsorban, és közel 775.000 területű. km2 Gyakorlatilag Törökországhoz hasonló. A régióban mintegy 2,5 millióan élnek. ember. Néhány évvel ezelőtt a régió ünnepelte fennállásának 80. évfordulóját, míg a régió fővárosa (Irkutszk) sokkal régebbi történelemmel büszkélkedhet – a várost mintegy 350 évvel ezelőtt erődítményként alapították. Egyébként az irkutszkiak az ország földrajzi központjának tekintik városukat.

Bár területének egy része szeizmikusan aktív, még soha egyetlen ember sem halt meg földrengés következtében. Az Irkutszki terület fontos olaj-, szén- és faanyagszállító, és itt található a legendás Bajkál-tó, a világ legnagyobb édesvízi tava.

Az irkutszki régió Kelet-Oroszország “agytrösztje” – erős tudományos potenciállal rendelkezik: itt található a legtöbb tudományos intézmény, és mintegy 5000 embert foglalkoztat, akiknek egyharmada tudományos diplomával rendelkezik.

Tjumeni régió (beleértve AO-t)

Értékelés: 5.0

Tyumen régió (AO-val)

Terület: 1464173 km2 (Oroszország 8,55%-a)

A tyumeni régiót joggal tartják a legnagyobbnak az orosz régiók között a területet tekintve. Méretét tekintve olyan nagy, hogy több európai országgal összevethető: Nagy-Britannia, Németország, Franciaország és Olaszország. Képzeljük csak el: a régió a Jeges-tengeren át egészen Kazahsztánig húzódik.

Szinte az egész terület a Távol-Nyugat része, és a régió fővárosa a feltételezések szerint Szibéria első orosz városa. A Tyumeni terület egy igazi orosz gyöngyszem, Oroszország fő gáz- és olajlelőhelyeit tartalmazza. Emellett nem ez az első év, amikor a régió a fejlettségi szint és az életminőség alapján az első helyet foglalja el: a régiónak még a fővárost is sikerült megelőznie e mutató alapján. A világ egyik legbefolyásosabb tanácsadó cége (McKinsey Company) szerint Tjumen, a Tjumeni terület fővárosa 2025-re a világ 600 vezető városa közé fog tartozni.

Egyébként a Tyumeni terület ad otthont Grigorij Raszputyinnak, a cár híres és színes kedvencének, valamint Dmitrij Mendelejevnek, a kémia ugyancsak híres úttörőjének is.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: