Kandalló eszköz: típusok és munka elv

Jelenleg a kandallók egyre népszerűbbek. A klasszikus opciókat általában csak dekoratív elemként vagy további fűtési forrásként telepítik. Az a tény, hogy az eszköz nem biztosít hőfelhalmozódást, a helyiséget gyorsan lehűtjük, miután a láng kialszik.

A klasszikus kialakítás kiegészítő forrásként szolgál a szoba szellőzésének, amely egy kemény orosz éghajlat körülményei nem plusz. A negatív tényezők elkerülése és a légkör tökéletlenségének megteremtése érdekében a fejlesztők megfizethető módon találták meg a magánház fűtésének gyönyörű hagyományát.

Jellemzők és típusok

Kandalló tűzifa és szén – az ország házak egyik leggyakoribb lehetősége. Mindenféle anyagból készült – tégla, beton, acél vagy más fémből készült. Az összes klasszikus fajták megkülönböztető jellemzője – egyenes füstcső, amely az üzemanyag széles nyitóhelyéhez csatlakozik.

Tekintsük a kandalló fő elemeit.

 • A struktúra alsó szigorú vízszintes része alatt tűzifa helyére tervezték. Lehet süket vagy rácsos lyukak.
 • Top külső – tűzhely. A hátsó fal, amely növeli a hővisszatartás tükröződését a szobába. Néhány klasszikus változatot is elhelyezik az oldalfalakon.
 • A füstkamera – összeköti az üzemanyagot és a csövet, szükséges a gázok füst kialakulása során.

 • Kémény vagy gázküszöb – kiemelkedés a kamrában, amely megakadályozza a fordított patak megjelenését, és biztosítja a kondenzátum gyűjtését a kereszt alatt. Az elem szélessége egybeesik a kamra hasonló értékével.
 • Cső vagy kémény – a füst eltávolítására szolgál. Ez történik tér, kerek vagy téglalap alakú. Ahhoz, hogy a tolóoszlopot a tervezés hossza mentén állítsa be, állítsa be egy vagy két szelepet. Ők is zavarják a természetes szellőztetést a kandalló állványa alatt.
 • A portál a FIFEL bemeneti keretének, a munkaterület és a dekoratív elem korlátozásaként szolgál egyidejűleg.

A portál formái eltérhetnek a tervezési stílustól függően. P-alakú inherens angol, stariogerman, francia stílusok, valamint minimalizmus és Heinec. A “d” országba, és a modern modern. A fém lehetővé teszi, hogy bármilyen konfigurációt hozzon létre a klasszikus hordóból egy bonyolult madárfészek vagy körte.

Befejezésként természetes kőből, drága fa, tégla, tűzálló vakolat vagy csempe. Tökéletesen drága portálok, kovácsolás vagy inlay.

A ház kandallójának kiválasztása, érdemes látni nem csak a megjelenést, hanem a jövő helyének helyére is.

Az építési típus szerint megkülönbözteti:

 • Beépített (zárt) – a falak elmélyülésében vagy speciálisan tervezett fülkék mélyüléséhez van elrendezve, a portál nem nyúlik ki a fal vonalán túl;
 • félig nyitott – részben kiálló az Interroom partíciók vonala;
 • A nyílásokban – szögletes változatok, amelyeket két szoba egyszerre felmelegíthet;
 • Falra szerelhető – A név alapján nincsenek a hordozó pontja, a falon vagy a sarokban rögzítve vannak; Általában kicsi volumen;
 • Nyisd ki.

nyolc

Fotók

Hőcsere

A kandalló elve egyszerű. A helyiségben lévő hő terjedését a tűz radiális energiájának és a szerkezet fűtőelemeinek köszönhetően végezzük, ami a konvekciós áramlások enyhe mozgását eredményezi.

A kémény lenyűgöző mérete figyelmezteti a szén-dioxidot a szobába. A tolóerő meglehetősen nagy, a szükséges levegőmozgás sebessége a csőben – nem kevesebb, mint 0,25 m / s.

A klasszikus kandalló hőátadása kicsi, 20%, a többi a csőben jön ki.

Növelje a hővisszanyordó intenzitását mind sokféleképpen is:

 • a szerkezet oldalának és hátsó falának további felszerelése;
 • Fém használata az üzemanyag falainak lezárásaként;
 • A portál felszerelése tűzálló ajtóval, amely teljesen lefedi az üzemanyagcellát (fémtermékekhez).

A már kész tűzfalkemencék széles választékát találja. A szakemberek azt javasolják, hogy előnyben részesítsék az öntöttvas modelleket: a magas hőmérsékleten a deformáció ellen. De a késztermékek főbb mérföldkője a szolgáltatásportban meghatározott modell jellemzőinek levelezése, a helyiségek feltételeihez.

Az ajtók a fémhevederek különböző méretűek és megnyithatók: felfelé, az egyik oldalon. A zárt szerkezetek levegőbevitelének korlátozása nem biztosítja az égést, de a fa újabb erejét. A kandalló falait melegítik és melegítjük. Ilyen körülmények között egy fa fektetése egész éjjel.

A nyílt tűz zóna korlátozása szintén befolyásolja a fűtési intenzitást.

 • két fala a portálon az oldalán – csak elegendő a kis helyiségek számára; A sugárzás növelése érdekében az oldalirányú belső falak egy trapéz alakú formájához kapcsolódnak a szoba felé vezető terjeszkedéssel.
 • Az egyik oldalsó panel – ilyen formák hozzájárulnak a helyiségbe húzódó levegő megnövekedéséhez, de a hő sugárzás nagyobb sugárra vonatkozik;
 • A láng minden oldalról (alpesi vagy svájci kandallók) – nem hatékony a fűtésre, bár a hő minden irányban csökkenthető.

Éghető biomateriák és pelletek gyártói szintén lelassulnak az égési folyamatban a kezdeti nyersanyagok összetételének jellemzői miatt. Biztosítsa, hogy termékeik növeljék a melegítés hatékonyságát a holland vagy svéd sütő szintjére.

Növelje a hőcserét is a füstterület növekedésének köszönhetően: Felszínét felmelegítik, és hőforrásként is szolgálhat. Ehhez a rekuperátort használják – bordázott betét rozsdamentes acél kéményben. A hossza 0,5 és 1 m között van. Az ilyen cső keresztmetszete meg kell egyeznie a kémény átmérőjével.

Kényszer levegő – csere

A rendszerben lévő légi közlekedés ismereteinek jellemzői segítenek a patakok használatában, hogy növeljék a magánház tolóerejét és további fűtését. És a hőintenzitás szabályozását is.

Természetes levegőcserét alkalmazzák, általában, amikor a kandalló alkalmanként megfullad. A mesterséges hatékonyabb a fókusz gyakori munkájában, vagy ha a kéményrendszernek összetett konfigurációja van. Nem számít, mennyire csökkenti a cső vízszintes elemeinek számát és hosszát, kezelik a negatív szerepüket.

A javulás lényege, hogy a külső levegő beáramlása növeli a tolóoszlopot, és biztosítja az állandó értékét. Ő is eltávolítja a légiforgalmi dugókat, amelyek nagy hőmérsékletkülönbséggel vannak kialakítva az épületen belül és kívül. A keresztezés során a megfázás ilyen rendszerben nincs probléma.

E cél elérése érdekében az egyik egyedül van, és néhány esetben két vagy három rajongó. A kemencében lévő levegőbe beágyazódnak, és a fő csatornán lévő áramlás mozgásának módjáról távol vannak a helyiségektől, ahol az emberek élnek. A legjobb hely – a tetőtér vagy a segédterem szintjén. A gravitációs rendszer nem átfedik egymást, és a rendszerbe belépő levegő mennyisége 30-50% -kal nő, sávszélesség – akár 600 m3 / h.

Lehetőség van a rendszer automatizálására a kandalló hőmérsékletérzékelőjével való csatlakozással. A terhek vezetése lehetővé válik egy távirányítóval, anélkül, hogy felemelné a kanapét.

A berendezés speciális, magas hőmérsékletű centrifugális rajongókat igényel. A jellemzők a levegőmennyiség alapján vannak kiválasztva, és a rendszeren lévő nyomás. Az utolsó indikátort a cső különálló területeinek nyomásvesztesége határozza meg.

A szükséges felszereléshez:

 • Védő rácsos légrégiók;
 • Hőszigetelt csatornák rozsdamentes acélból, adapterekből;
 • RECUPERATOR – A légfűtés átviteli kapacitása a hajtások tartalékával számítódik ki;
 • rajongók;
 • durva szűrők;
 • A fojtószelepek szükségesek a bejövő levegő hangerejének beállításához.

Bizonyos esetekben a légcserélő rendszer egy kaloriferrel van felszerelve, amely a helyreállítási helyzet felett van. Ez lehetővé teszi, hogy nagy mennyiségű bejövő levegőt melegítsen fel, és ne csökkentse a hő mértékét.

Lehetőség van az egész rendszer automatizálására a kandalló hőmérsékletérzékelőjével való csatlakozással. Egy ilyen esetben könnyedén meghajtható egy pajzsmal vagy távirányítóval, anélkül, hogy felemelnénk a kanapét.

A hatékonyság növeli, ha a csövek teljesen sima belső felületűek, és nincsenek nagyszámú vízszintes és ferde ízületek. Ideális feltételek érhetők el a füst kerek keresztmetszetével.

Az ilyen megoldás minden előnyével hátrányok vannak:

 • az energiafogyasztás növekedése – szilárd tüzelőanyag és villamos energia;
 • A ventilátor zajának kialakulása – a szuppresszióhoz speciális hangtompítókat igényel;

 • A csövekben zajló zaj – kis füstméretekkel történik, helytelen kiválasztás a kemence erejéhez;
 • A zaj és a rezgés a házasságot a telepítéskor javításkor rögzíti.

Erő

Az értékek tisztázása érdekében van egy NF D 35376 szabvány, amelyet Franciaországban terveztek. Lehetővé teszi, hogy megtanulja a kemence névleges teljesítményét a kW-ban – a hőteljesítmény mennyiségét, amely három órás üzemeltetésre képes modellt biztosítani.

Nagyon fontos, hogy ne zavarják meg a maximális értékeket, amelyek általában a késztermékek jellemzőiben szerepelnek. A fűtés maximális kandallója az extrák után 45 perccel eléri, és ezek az energiaértékek 2-3-szor nagyobbak, mint valós lehetősége.

A hatalmat az üzemanyag térfogata határozza meg: annál inkább a tér, annál erősebb a névleges képességek. Az energia mennyiségének diszperziója átlagosan 10-től 50 kW-ig terjedő kandallókra ingadozik.

A referenciapontra:

 • Hangulatos 10 m²-es szobában, mennyezet magassága 2,5 m-es fűtéshez, 1 kW-ot igényel;
 • Nyír tűzifa (száraz, páratartalom akár 14%) – 1 kg egy kiégéssel 4 kW energiát ad.

A szakértők azt javasolják, hogy a fémszerkezetek erejét 10-15% -kal több mint a késztermék útlevélén jelezzük, mivel a laboratóriumi mutatók általában nem egyeznek meg a valódi normál működés alatt.

A magas üzemanyag-teljesítmény lehetővé teszi egy zárt ajtó gyorsabban, hogy kiálló a helyiség, és tartsa a hőmérsékletértékeket hosszabb feszültség módban. Használja a kemence szélsőséges erőforrásait hosszú ideig nem javasolt, ez gyors viselethez vezet.

A melegséggel ellátott szoba felszerelésének képessége nem korlátozódik a modell munkás méreteire.

Dimenziók

Az objektum nagysága a telepítési céloktól függ. A kizárólag dekoratív problémák esetében az értékek közvetlenül függnek a vidéki ház belsejének más elemeiből. A fűtés további megközelítést igényel. Szükséges kiszámítani a kandalló erejét, és összeköti a szoba méretével.

asztal

Alapvető értékek egy klasszikus félig nyitott kandallóhoz.

A fő strukturális elemek harmonikus kombinációjának betartása érdekében figyelembe kell venni a következő tényezőket:

 • A téglalap alakú tüzelőanyag-lyuk magassága 2/3 nagy kandallóban, és kis szélessége – 3/4 szélessége.

 • A kemence mélysége a portálnyílás magasságának 1/2-2 / 3-ig kell lennie.
 • A nyílás területe mindig összhangban van a szoba területével – 1/45 és 1/65 között.
 • A cső magassága növeli a vágyat, sokkal hosszabb az értéke, mint egy rendszeres sütő esetén. Minimális méretei A kandalló kémény a bázis – száraz takarmány vagy rost a rostély – nem lehet kevesebb, mint 5 m.
 • A füstcső átmérője 8 és 15-ször kevesebb négyzet között. Minél kisebb a design magassága, annál nagyobb a keresztmetszet a szoba egyenlő területére.

Például:

 • A hálószobában 15 m² a 5 m-es kémény hosszában 250×250 mm;
 • Egy tágas nappali 70 m²-es csőhosszig 10 m – 300×300 mm;
 • A 70 m²-es nappaliban 5 m – 350×350 mm.

A ház építése során telepített egyenes csövek mellett ferde. A meglévő kéményekhez vagy szellőztető kutakhoz, kivonatokhoz szerelhetők. Ez az opció alkalmas a ház már lakóházában lévő összes szükséges körülmények között.

Kandalló csinálja magát

Az ilyen tervek építése sok tudást és készséget igényel. Saját, akkor létrehozhat egy hamis kandalót, ez romlik az átfedés lemezek nélkül. Valódi fűtött kialakítás esetén minden komolysággal megközelíthető. A tervezési színpadon otthon kell elindulnia.

Szükséges lépések:

 • Válasszon egy modellt, és kiszámítsa a hatalmát;
 • Végezze el az alapítvány kiszámítását és a padlóburkolattal való kombinációját;

 • Ütemezése és megjelenítése a tetőtervezéshez szükséges változtatásokat;
 • azonosítsa az anyagokat és azok számát minden típusú munkához, beleértve a kandalló felé;
 • Vázlatok és rajzok létrehozása;
 • Használja a használatát, különös figyelmet kell fordítani a tűzoltásra.

Mielőtt kapcsolatba lépne a szakemberekről, a jövőbeni kandallóját minden dicsőségében kell benyújtania. Indítsa el a vázlatot, majd menjen részletes tanulmány a jövőbeni ház fűtőjének részleteiről.

A rajz négyszögben történik: egyenes, oldalán, tetején és nézet a kontextusban. A tapasztalt mesterek részletes rendszereket alkotnak, minden egyes téglafalak és pontos elemek szögeivel.

Alapítvány

Amikor a kandalló munkaterületeire vonatkoznak, érdemes sok tényezőt figyelembe venni.

 • A Foundation felállítják elkülönítve más tartófalak és a kereszttartók, mivel a terhelés a elemek teljesen más, a nyomásesés is előfordulhat átfedő összeomlásához vezet az épület.
 • A kizárólagos területnek nagyobbnak kell lennie, mint a tervezés alapja.
 • Minimális bemélyedés – legalább 50 cm. A tényleges érték a talaj tulajdonságaitól, valamint a pecsétre vonatkozó intézkedésektől függ.

 • A kandalló alatti gödör mélysége alacsonyabbnak kell lennie, mint a talaj alapozója 20 cm-re.
 • Szabad hely az épület átfedése és az alapítvány legalább 5 mm. Ez lehetővé teszi, hogy a hőmérséklet csökkenjen a repedések elkerülése érdekében, a szerkezet elemeinek deformálása és a kandalló kialakítása. A rés általában homokos tele van.

A mai széles választékban a késztermékek és anyagok kandalló létrehozására saját kezüket, hogy megtestessék a hosszú távú álmot, nem nehéz. A modellek bármilyen erszényes méretre választhatók.

Hogyan készítsünk egy tégla kandallóját a saját kezével, nézd meg a következő videót.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: