Bazsarózsa egy cserépben: hogyan kell ültetni és termeszteni a beltéri virágokat otthon

A bazsarózsa család nem csak egy maroknyi. Csak egy, korábban a boglárkafélékhez tartozó nemzetség szerepel: a bazsarózsa. A 36 gyakori fajtát egy közös név alatt csoportosítják. És számos fajtát fejlesztettek ki a nemesítők a világ minden táján. A Nemzetközi Nyilvántartás szerint a 21. század elején több mint 5.000. Ezek közül körülbelül 4500 lágyszárú és 500 fásszárú. A rengeteg fajta közül nem nehéz kiválasztani azokat, amelyeket kifejezetten cserepes termesztésre nemesítettek – alacsony növekedésű hagymák.

A beltéri bazsarózsák jellemzői

A beltéri bazsarózsák jellemzői

Az állami fajtajegyzékben szereplő bazsarózsák többségét szabadföldi termesztésre szánják. Erőteljes, magas, 1-1,2 m magasra is megnőhet. Nem alkalmas otthoni kis virágtartókhoz. A lakás belsejének díszítésére gyönyörűen virágzó növény, legfeljebb 50 cm magas fajták nemesítettek.

Az alacsony hajtásoknak nincs szükségük fejlett gyökérzetre. Kompakt és szépen illeszkedik a fazékba. A bazsarózsa minden formában és méretben létezik, és ugyanolyan élénk, intenzív illatú, mint a kerti bazsarózsa.

Ültetési jellemzők

Véleményünk szerint ésszerű az egész folyamatot 2 szakaszra osztani. Egy – előkészítő munka, beleértve az ültetési anyag, cserép, talaj kiválasztását. A második a bazsarózsa közvetlen ültetése vázába.

A rizómák, edények, szubsztrátumok előkészítése

Vásároljon ültetési anyagot faiskolákban vagy szaküzletekben. Nem áll fenn annak a veszélye, hogy rossz fajtát vásárolnak. Mivel nagyra értékelik hírnevüket, a rossz minőségű ültetési anyagot nem kínálják eladásra.

A sikeres gyökereztetéshez 2-3 éves alanyokat használnak. Vásárlás előtt alaposan vizsgálja meg az alanyokat. Egy egészséges csemete nem mutathat rothadó vagy dohos területeket. Ha vásárolt, az alanyokat csak a rügyfakadás után ültesse el. A bazsarózsákat hűtőszekrényben kell hagyni, amíg ki nem alakulnak.

Ha ültetés előtt nem megfelelően tárolják, rothadásnak indulhat. Ezeket éles ollóval vagy metszőollóval lehet levágni. Vágásokat kell végezniük, ne szakítsák el az anyagot. A szerszámokat használat előtt fertőtleníteni kell.

A vágási pontokat is fertőtleníteni kell. Ezeket fahamuval vagy zúzott aktív szénnel kell porítani. A gyökérzetet ültetés előtt fertőtlenítőszerrel kell kezelni. Ez gombaölő szer alapú oldattal, valamint a rendelkezésre álló mangánnal is elérhető.

A beltéri bazsarózsákhoz 5 l-es konténereket kell használni. Ha nincsenek vízelvezető lyukak a felesleges víz kiáramlásához az öntözés után, akkor magad is elkészítheted őket. Egy éles szög jó a munkához. Mivel a gyökerek függőlegesen fejlődnek, a cserepet mélyre kell választani – fél métertől kezdve. Átmérője 30 cm. A klasszikus virágcserép érdekes alternatívája a fából készült dézsa. A formák változatosak lehetnek. A legfontosabb a magassági követelmények betartása.

A bazsarózsa növényeknek tápanyagban gazdag, morzsalékos szerkezetű szubsztrátumra van szükségük. Megvásárolhatja a kertészeti központban, vagy elkészítheti saját maga. Ez utóbbi esetben folyami homok, humusz, tőzeg és kerti talaj szükséges. Az összetevőket egyenlő arányban kell bevenni. Az alapos keverés után a talajkeveréket tápanyagokkal dúsítjuk: dolomitlisztet, szuperfoszfátot adunk hozzá. A foszfor és a kálium arányának növelése érdekében, amely biztosítja a dús virágzást, fahamut használnak.

Tipp!!Saját készítésű, kemencében sütött szubsztrát a kártevők elpusztítására. Az időtartam 200 °C-on 20 perc.

Potting

A bazsarózsa cserépbe ültetésének legjobb ideje tavasszal van. Előzetesen készítse elő a tárolóedényeket és az aljzatot. Az eljárás a következő:

  1. Kődarabokat kell elhelyezni az aljára vízelvezető rétegként. Megvédi a növény gyökereit a víz káros hatásaitól, amelyet az első nem szívott fel.

  2. Fedjük be homokkal.

  3. Töltse meg a cserepet félig termékeny szubsztrátummal, és öntözze meg.

  4. Engedje le a palántát, fedje be a gyökereket földdel anélkül, hogy a növekedési pontot elmerítené. A maximális mélység 3 cm.

  5. Azért, hogy a talaj kissé tömörödjön, és ne maradjon légréteg a gyökerek körül, ami a kórokozók fejlődését idézi elő, öntözni kell.

A további újratelepítéseket el kell kerülni. Átültetéskor a rögök megsemmisülhetnek, a finom bazsarózsa gyökerek sérülése elkerülhetetlen. Az ilyen növényeknek hosszú időbe telik, amíg megbetegednek, és lassan gyökeresednek. Véleményünk szerint az állandó cserépbe való átültetést azonnal el kell végezni.

Optimális feltételek és gondozás

A bazsarózsa optimális feltételei és gondozása

A cserépben tartott bazsarózsa sikeres virágzásának kulcsa a jó mikroklíma. A mérsékelt égövi fajokon alapuló fajták alkalmasak lakásokba. Az ilyen képviselők normál szobahőmérsékleten jól növekednek. Egy fontos részlet – a pihenőidő. Nélküle a virágzás nem lesz olyan bőséges. Ahhoz, hogy a bazsarózsa nyugalmi állapotba kerüljön, a szobahőmérsékletet 8-10 °C-ra kell csökkenteni.

Fény és helyszín

A bazsarózsa fényigényes növény. Sok fényre van szükségük ahhoz, hogy gyorsan gyökeret eresszenek és virágzási fázisba kerüljenek. A nap optimális hossza 12 óra. Délkeleti fekvésű ablakok közelében is elhelyezhető, de nem minden évszakban. Azokban a régiókban, ahol a tavasz későn, az ősz pedig korán jön, a bazsarózsáknak ezekben az időszakokban extra fényt kell adni. Fénycsövet használnak.

A bazsarózsák több fényt kapnak egy erkélyen vagy loggián. De szigetelni kell őket. A huzat a bazsarózsaágyásokban végzetes. Gyengítik a növény immunitását és betegségeket idéznek elő.

Öntözés és páratartalom

A bazsarózsa nedves növény. A kerti példányokkal ellentétben azonban a cserepes példányok nem tudják kivonni a nedvességet a méteres talajrétegből. A cserepes növények esetében a legfontosabb szabály a rendszeres öntözés. Az öntözés azonban nem lehet túlzott. Ellenkező esetben a gyökerekben pangó nedvesség gyökérrothadáshoz vezet. A következő öntözésre akkor van szükség, amikor a gyökérlabda az aktív vegetáció alatt 2 cm mélységig kiszárad. Ősz elejétől kezdve kezdjük el előkészíteni a bazsarózsát a nyugalmi fázisra: csökkentsük az öntözés mennyiségét és gyakoriságát.

A páratartalom nem fontos a bazsarózsák számára. A növény permetezés nélkül is jól érzi magát. Javasoljuk, hogy időnként tegye meleg zuhany alá. Tisztítja a talajt, megkönnyíti a légzést, és kiváló megelőző intézkedés a levéltetvek és a pókhálós atkák fertőzése ellen. A nyugalmi időszakban, amikor a radiátorok be vannak kapcsolva és a levegő túl száraz, a bazsarózsát távolabb helyezik a hőforrástól.

Etetés

A talajban lévő tápanyagok nélkül nem várható fotoszintézis és sok virágzás. A talaj kimerülésének elkerülése érdekében rendszeresen dúsítani kell. Az optimális adagok száma tenyészidőszakonként 3. Az elsőt azután kell alkalmazni, hogy a hajtások erőteljesen növekedni kezdtek. Nitrogénműtrágyákat használnak. Ösztönzik a levelek és hajtások fejlődését. Mind a szerves, mind az ásványi készítmények hatékonyak.

A második trágyázás a rügyfakadáskor történik. Az ilyenkor alkalmazott foszfor és kálium biztosítja a bőséges rügyek megjelenését. A pünkösdi rózsatövek nagyobbra nőnek. A talaj összetételétől függően a nitrogéntartalom csökkenthető vagy akár meg is szüntethető. Kiegészítő trágyázás foszfáttal és káliummal virágzás alatt. A szerves termékek vagy agrotukok alkalmazása meghosszabbítja a vegetációs időszakot.

Betegségek és kártevők

A gyökérrothadás a beltéri bazsarózsák gyakori betegsége, amelyet a gondozás feltételeinek és szabályainak megsértése okoz. Fontos, hogy időben felismerjük, különben a növényt nem lehet megmenteni. Amint a levelek és hajtások hervadását észlelik, a bazsarózsát gombaölő oldattal permetezzük le. Készítse el a gyártó utasításai szerint. Ha lehetséges, kezeljük őket kint.

A levéltetvek veszélyes kártevők. Egy mikroszkopikus rovar a növény nedvével táplálkozik. Kiszívja a folyadékot a bazsarózsa szöveteiből, és meggyengíti azt. Ha kezeletlenül hagyják, a hajtások tömeges fertőzése esetén a virág először sárgul, majd elhalhat. A rovarölő szerek hatékony kezelések. A kezdeti szakaszban azonban a növény és az ember számára biztonságos szappanoldat használható.

Terjedés

Az azonos fajtajellemzőkkel rendelkező saját ültetési anyag beszerzése üzembiztos módszer – a gyökérdugványok szétválasztása. Az eljárást nyár közepén végzik. Vágja le a rizómának a nyugvó rügyet tartalmazó részét, és tegye a hűtőszekrénybe. Amint felébred, ültesse a bazsarózsát egy cserépbe. De a gyors gyökeresedés ellenére (már ősszel) a virágzás csak az ötödik évben figyelhető meg a zöld tömeg lassú fejlődése miatt.

Mik a problémák?

A kártevők és betegségek mellett a rossz termesztéstechnika is vezethet a bazsarózsa növekedésének elmaradásához, a virágzás elmaradásához.A rügyek hiányát a következő tényezők okozhatják:

  1. Alacsony fényszint, elégtelen nappali fényidő;

  2. Túl sok nitrogéntrágya a talajban;

  3. A rizóma mély ültetése.

Fényhiány esetén a növény levelei is lomhák, akárcsak a nedvességhiány esetén. A kiegyensúlyozatlan táplálkozás és az alacsony nitrogénszint az oka a hajtások, gyökerek és a gyökérzet lassú fejlődésének.

A bazsarózsa ültetése véleményünk szerint nem nehezebb, mint a kertben való termesztés. A helyes ültetés és gondozás biztosítja a dísznövény bőséges és hosszan tartó virágzását.

Források: Jane Isto: Bazsarózsák. Gyönyörű virágok az otthon és a kert számára

Nina Ippolitova, Mariana Ouspenskaya “Lágyszárú és fás bazsarózsa”, 2014

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: