10 gépben mosható tippek szintetikus szövetekhez

Szinte minden családban vannak olyan termékek, amelyekben szintepont használnak szigetelésként: kabátok, overallok, takarók vagy párnák. A pehellyel vagy gyapjúval ellentétben azonban nagyon kevés gondozást igényel, és ha helytelenül mossák, elveszítheti tulajdonságait, és csúnyán nézhet ki. Magazinunk munkatársai különböző információforrásokban sok tippet találtak arról, hogyan kell mosni a szinteponból készült termékeket, hogy meghosszabbítsák élettartamukat. És mindegyiket alaposan tesztelték a szakértők – ezek közül csak tízet érdemes kipróbálni. Javasoljuk, hogy olvassa el a sintepon hatékony és kíméletes mosására vonatkozó utasításokat a gépben.

Jellemzők és tulajdonságok

A pehelykabát mosása

A gyapjú egy szintetikus hőszigetelő anyag, amely poliészterszálakból készül, és gyakran használják felsőruházathoz és ágyneműkhöz. Előnyei a természetes szövetekkel szemben vitathatatlanok:

  1. könnyedség;

  2. Praktikusság;

  3. Kopásálló;

  4. megfizethető ár.

A műszálas termék minősége nagymértékben függ attól, hogy milyen típusú szövetet használnak: tűvel lyukasztott, termikus vagy ragasztóval lyukasztott. Az első kettő jó tartósságot biztosít az anyagnak, még gyakori mosás után is. Ha ragasztóval készül, a szintetikus anyag a vízzel való első érintkezés után elveszítheti tulajdonságait és megjelenését.

Hogyan kell helyesen mosni a gyapjúszövetet

Ha egy boltban vásárol egy takarót vagy kabátot, gyakran nem tudja, hogy milyen szintetikus anyag van benne. Szakértőink a következő szabályokat ajánlják, mielőtt bármilyen szintetikus paplant kimosna.

Alaposan tanulmányozza a címkét, és kövesse az utasításokat. A gépi mosás egyáltalán nem engedélyezett, ezért a szennyeződéseket kézzel kell eltávolítani.

Hacsak a címkén másképp nem jelzik, 40°C-on mossuk le0.

Mosógépben mosható; szükség szerint válassza a “szintetikus” vagy “kényes cikkek” opciót. A dobban sok víz van, és lassabban forog, mint normál üzemmódban. Segít megvédeni a szövetet a vetemedéstől és a szigetelés csomósodásától.

Soha ne áztassa be előre a szintetikus anyagot – minél kevesebb ideig érintkezik vízzel, annál nagyobb az esélye, hogy megőrizze tulajdonságait és elkerülje a deformálódást.

Az anyagok a szokásos módon száríthatók: fogason, szárítógépben vagy az erkélyen. A legjobb elkerülni a közvetlen napfényt és a forró akkumulátorokat. Javasoljuk, hogy mosás után 2-3 óránként fordítsuk a párnát egyik oldalról a másikra, és időnként bolyhosítsuk fel – így a töltelék gyorsabban szárad belülről.

Tanácsok a szakértőktől

mosható szintepon

A szintetikus anyagok mosógépben történő mosása még hatékonyabb és kíméletesebb, ha ismer néhány titkot. Ezeket szívesen megosztjuk Önnel.

Folyékony mosószer használata

Vannak speciális mosószerek szintetikus ruhák mosására (Laska, Nordland, Chirton). De használhat hagyományos gélt is (Tide, Ariel, Persil stb.)..).

Nem javasoljuk a mosószer használatát – nehezebb kimosni a szintetikus szálakból, és fehér foltokat hagyhat a ruhákon.

Helyezze a műanyag golyókat a dobba

A gyapjú moshatóságát javíthatja a gépben, ha műanyag vagy gumilabdákat (barkácsboltokban kaphatók) helyez a dobba.

A golyókat kifejezetten töltőanyaggal ellátott mosható ruhaneműkhöz fejlesztették ki, hogy megakadályozzák a csomósodást és maximalizálják a mosószer hatékonyságát. Segítenek eltávolítani a mosógél maradványokat az öblítési ciklus során, megelőzve a csíkok kialakulását.

A labda helyett használhat teniszlabdát, amely a legtöbb sportboltban kapható. A hatékony mosáshoz 4-6 darabot ajánlunk a gép dobjába helyezni.

Használjon műanyag mosózsákot

Javasoljuk, hogy a szintetikus kabátot vagy párnahuzatot egy speciális mosózsákban mossuk. Ez segít megelőzni a ruhadarabok vetemedését, és megvédi a mosógépet abban az esetben, ha a szintetikus szálak “beakadnak”, vagy ha véletlenül apró tárgyakat hagy a zsebekben. A cipzárak sem karcolják meg a dobot a mosási ciklus alatt.

Zárja be az összes cipzárat és gombot a kabáton

Ha szintetikus dzsekit mosógépben mos, mindig zárjon be minden cipzárat. A szárítógép varratait ellenőrizni kell, hogy nem szivárognak-e (hogy a szintetikus szálak ne jöjjenek ki a lyukakon keresztül), és a gombokat is ellenőrizni kell, hogy biztosan rögzítve legyenek. Segít továbbá megakadályozni a ruhadarab, a kapcsok és a mosógép vetemedését. Ajánlott a kabátot kifordítani.

Javasoljuk, hogy a szőrme kapucnival ellátott kabátot bontsa ki és kézzel mossa (a kabátot és a kapucnit a mosógép dobjába teheti). A szőrmebundák, különösen a szőrmeutánzatok, mosógépben történő mosás után nem szabad, hogy kibolyhosodjanak és visszanyerjék eredeti kinézetüket.

Ne használjon szövetlágyítót, folteltávolítót vagy fehérítőt

Nem javasoljuk a szintetikus szálak mosás előtti vagy közbeni tisztítására szolgáló szerek használatát. A legtöbb mosószert természetes anyagokhoz tervezték. A szintetikus szövetek foltjainak eltávolítására való használatuk károsíthatja a textúrát vagy elszíneződött nyomokat, foltokat hagyhat.

Előzetesen kezelje a makacs foltokat

Szakértőink azt javasolják, hogy a szintetikus kabátokon lévő vér-, tea-, zsír- vagy festékfoltokat gépi mosás előtt távolítsa el. A mosószerek nem mindig képesek eltávolítani a makacs foltokat további gondoskodás nélkül. A laza foltok későbbi eltávolítása elszínezi a ruhadarabot, és újbóli mosást tehet szükségessé.

Citromsavval vagy szódabikarbónával eltávolíthatók a foltok a világos színű szöszökről. A színes szöveteket legjobban glicerinnel vagy ecettel lehet eltávolítani. Szinte minden típusú élelmiszer és szerves szennyeződés könnyen eltávolítható mosószappannal.

Az otthoni eltávolítószerek biztonságosak a szintetikus szövetek számára, és nehézség nélkül használhatók:

  1. Vigyen fel egy vékony réteget a szennyezett területre;

  2. Hagyja a szőnyeget 15-20 percig száradni;

  3. Dörzsölje be a kezével vagy egy kefével.

Ezután töltse be a gépbe, és a ruhadarab mosás után garantáltan tiszta lesz.

Egyszerre csak egy ruhadarabot mosson a gépben

Mosás

Még ha van is hely a mosógép dobjában, ne tegyen más tárgyakat a párna vagy a szintetikus kabát tetejére. A dobban hagyott hely javítja a mosási eredményt, a mosószer jobban kiöblíti a szálakat, és nem maradnak foltok.

A gyapjútakaró külön mosásával elkerülhető, hogy más tárgyak megsérüljenek, ha a töltelék kiszabadul a paplanból.

Használja a gyengéd pörgetés funkciót

A pehelypaplan, paplan és paplanszövetek nem feltétlenül moshatók nagy sebességgel (600 fölött) a mosógépben. A szálszerkezet tönkremegy, és a ruhadarab helyrehozhatatlanul károsodik.

De egy jobb minőségű, hőre keményített szintetikus anyagot is gyengéden kell forgatni. Ha a mosógép nem rendelkezik kíméletes centrifugálással, akkor jobb, ha a programot a “centrifugálás centrifugálás nélkül”-re állítja. Miután függőlegesen felakasztották, a víznek gyorsan le kell folynia. A száradási idő természetesen hosszabb lesz, de a műszál szerkezete nem fog tönkremenni.

Hogyan kell mosni egy terjedelmes gyapjú takarót

Néhány takaró olyan terjedelmes, hogy alig fér be a gépbe. Nem biztos, hogy könnyű kézzel mosni, különösen egy nő számára (többszörösen nehezebbé válik, ha nedves).

Megpróbálhatja feltekerni a paplant, mint egy csomagolást, és még mindig befér a gép dobjába. A kíméletes centrifugálás után ne siessen a duguláselhárítással – hagyja egy ideig a dobban állni, és hagyja, hogy a maradék víz lefolyjon a lefolyón. A paplan újra könnyű lesz.

Hogyan kell mosni egy szintetikus párnát

A párnákat 3 havonta egyszer kell kimosni, mivel fokozatosan felszívják az izzadságot és a bőrrészecskéket. Kiváló táptalajt biztosítanak a baktériumok és a poratka számára.

A paplanhuzat mosásának legegyszerűbb módja. Ha a szöveten makacs foltok vannak, amelyek csak fehérítőszerrel távolíthatók el, vegye le a huzatot, és kezelje külön. A töltelék bármelyik párnahuzatban mosható. Így mosás után gyorsabban szárad.

Még egy utolsó tipp: Ha egy szintetikus párna nem nyeri vissza eredeti alakját, amikor nyomás alá helyezik, vagy ha nehéz tárggyal kezelik, akkor ki kell cserélni. A hőszigetelés elvesztette tulajdonságait, és már nem tudja betölteni a funkcióját: megvédi Önt a hidegtől, kényelmesen, puhán és otthonosan érzi magát. Jobb, ha újat vásárol.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: