16 módja annak, hogy megszabaduljon a gépolajfoltoktól

Könnyű olajfoltot hagyni a ruhán, amikor autót vagy kerékpárt felújítasz. De megszabadulni tőle nem könnyű feladat. Főleg, ha nem azonnal kezded el eltávolítani, hanem egy idő után. A hagyományos mosószerek és folteltávolítók nem fogják elvégezni a munkát. Szakértőink azonban felfedeztek és kipróbáltak néhány módszert a gépolajfoltok eltávolítására, és örömmel osztják meg velünk ezeket. Ugyanezek a tisztítószerek a szőnyegeken is használhatók mindenféle olajalapú szennyeződés, például motorolaj, ipari zsír, fűtőolaj stb. nyomainak eltávolítására..

Íme néhány alapszabály az olajfoltok eltávolítására

folteltávolítás

A gépolaj egy általános kifejezés, amely nemcsak az ajtópántok, kerékpárláncok vagy varrógépek fogaskerekeinek kenésére használt világos színű olajos folyadékot foglalja magában, hanem az autómotorok (motorolaj) és a különböző (szilárd vagy folyékony) kenőanyagok sötétebb és sűrűbb olaját is.

A gépi olajozás háromféle lehet:

 1. Ásványi – kőolaj alapú, majd desztillált és tisztított;

 2. szintetikus – kőolajtermékekből származó szintetikus szénhidrogéneken alapul;

 3. Félszintetikus – legfeljebb 20 % szintetikus komponensek.

Tehát minden olaj kőolaj alapú termékekből áll, és kémiailag nagyon stabil, így behatol a szövet szálaiba. Ezért olyan nehéz megszabadulni tőle – oldószereket vagy erős lúgot kell használni.

Ha olajfoltokat észlel a ruháin, van néhány szabály, amelyet be kell tartania ahhoz, hogy nyom nélkül eltávolítsa őket.

Tisztítsa meg a lehető leggyorsabban, lehetőleg az első néhány percben. Csak a friss, olajos foltok távolíthatók el a zsíroldószerekkel.

Hogy megakadályozzuk, hogy a folt nagyobb területre terjedjen, ha lehetséges, szórjunk rá sót, szódabikarbónát, zúzott krétát vagy keményítőt. Ezek a porok nedvszívó tulajdonságokkal rendelkeznek, és gyorsan felszívják a legtöbb olajat. Növelje hatékonyságukat a termék 50-60 fokra történő előmelegítésévelMikrohullámú sütőben vagy grillsütőben.

Ne mossa vagy áztassa a dolgokat forró vízben, ha az olajfoltokat korábban nem kezelték adszorbensekkel – a szennyezett terület mérete megnőhet.

Mielőtt bármilyen módon kezelnénk, a szennyezett területet egy szőnyeg alá kell helyezni, azaz egy többszörösen becsomagolt törülközőt kell alátenni. Ez megakadályozza, hogy az olaj a feloldódás után behatoljon a tárgy tiszta felületére.

Amikor eltávolítja a régi olajfoltok oldószerekkel a kényes szövetek vagy festett ruhák kell először ellenőrizze, hogyan működnek az anyag és a festék egy feltűnő területen a termék, és csak ezután alkalmazza a terméket.

Az oldószereket mindig óvatosan kezelje: viseljen ellenálló gumikesztyűt, légzőmaszkot és védőszemüveget. Emellett fontos szem előtt tartani, hogy ezek a termékek könnyen gyúlékonyak, ezért kérjük, tartsa őket nyílt lángtól távol.

Foltok eltávolítása ipari tisztítószerekkel

A gépolaj által okozott foltok olyan makacs foltok, amelyeket a szokásos folteltávolítók és a mosópor nem tud eltávolítani. Ezért kifejlesztett egy speciális ipari terméket az eltávolításukra:

 1. Dr. Beckmann – Folteltávolító olajhoz, zsírhoz és bitumenhez, 50 ml (Németország) – 130 rubel.

 2. Mellerud – olajfolt-eltávolító (Németország) 500 ml – 650 rubel.

 3. Duty Oil – folyadék műszaki olajok, kenőanyagok és kőolajtermékek eltávolítására,5 l (Oroszország) – 1000 rubel.

 4. ro-
  Axel-6 Oil Grease Remover – spray növényi és ipari olajok foltjainak eltávolítására (Oroszország), 300 ml – 350 rubel.

 5. CLEANM

   TI FORTE Pramol – lúgos zsír- és olajeltávolító (Svájc), 1 l – 550 rubel.

Minden tisztítószer oldószerek és nem agén felületaktív anyagok speciális kombinációját tartalmazza az olajszennyeződések gyors és hatékony eltávolítása érdekében.

A munkájuk során folyamatosan gépekkel és különböző mechanizmusokkal érintkező embereknek a következő eszközök egyikével kell rendelkezniük. Garantáltan megszabadul még a makacs zsír-, motorolaj- vagy motorolajnyomoktól is.

Népszerű eltávolítási módszerek

Népszerű gyógymód

Ha nincs speciális szer a gépolajfoltok eltávolítására, nem kell rohanni a boltokba, hogy vásároljon egyet. Az első dolog, amit ki kell próbálnia, az a praktikus jogorvoslatok és oldószerek használata, amelyeket otthon talál, vagy bármelyik barkácsboltban megvásárolhat.

Hogyan lehet eltávolítani a friss foltokat

Ha a ruhadarab szennyeződése óta kevesebb mint egy óra telt el, az olajfoltot még mindig el lehet távolítani az alábbi szerekkel. Minden típusú szövethez, fehérhez és színhez alkalmasak:

 1. mosószappan (72%).Áztassa a szennyezett területet forró vízzel, és dörzsölje be bőségesen szappannal. 30 perc elteltével súrolja le a foltot egy kefével, és öblítse le.

 2. Mosogatószer. Öntse a folyadékot vízzel hígítatlanul a szennyezett területre, és hagyja állni 20-30 percig. Súrolja le kefével, mielőtt leöblíti a folyadékot.

 3. Ammónia.Kényes textíliákhoz hígítson ammóniát vízzel 1:1 arányban. Pamutra és vászonra hígítás nélkül használható. Az ammóniát 15-20 percig kell a szennyezett területen hagyni, majd szivaccsal ledörzsölni és vízzel lemosni.

 4. Epeszappan(vagy egy ezen alapuló folyékony folteltávolító). Zsírsavakat és szarvasmarha epét tartalmaz, amelyek jól eltávolítják az olajos foltokat. Használjon szappant az olajfoltokra (amíg bőséges hab képződik), várjon 40-60 percet, súrolja le kefével és öblítse le vízzel.

 5. etil-alkohol.Dörzsölje az olajos foltot alkoholos tamponnal, amíg az már nem látható.

Miután az olajfoltos ruhadarabot a fenti módszerek bármelyikével kezelték, mosógépben vagy kézzel kimosható.

Tanácsadás! Az olajos folt eltávolítása előtt vasalja ki a foltot vasalóval pauszpapírra vagy pergamenpapírra (a hőmérsékletet az anyag típusának megfelelően állítsa be). Az olaj egy része beszivárog a papírba, így könnyebb lesz eltávolítani.

Hogyan lehet eltávolítani a makacs jeleket

Az olyan olajfoltok tisztítására, amelyek már mélyen beszívódtak a szövetszálakba, oldószereket kell használni. De vegye figyelembe, hogy a legtöbbjük nem alkalmas selyemhez, gyapjúhoz, szintetikus és színes szövetekhez. Összesen öt hatékony módszert találtunk a makacs foltok eltávolítására:

 1. Tisztított benzin.A legjobb a kényes vagy színes szövetek tisztításához. Csakúgy, mint a gépolaj, ez is kőolaj alapú, így feloldja azt, és segít megszabadulni a foltoktól. Itasson át egy vattakorongot vagy ruhát benzinnel, és óvatosan törölje át vele a szennyezett területet. A ruhát közvetlenül a foltra helyezheti körülbelül 15-20 percre, majd egy puha sörtéjű kefével távolítsa el a foltot.

 2. Benzin és mosogatószer (vagy szódabikarbóna). Még kíméletesebb módja a makacs gépolaj nyomainak eltávolítására. Keverjük össze a hozzávalókat 1:1 arányban, és a keveréket 30 percig alkalmazzuk a folton. Miután kefével lesikálta a ruhadarabot, küldje a mosógépbe.

 3. Ammónia és terpentin.A kombináció vékony és természetes szövetek esetében is biztonságos, de színes szövetekhez nem alkalmas. Keverje össze a két terméket egyenlő arányban, és dörzsölje a keveréket a foltos területre. 30 perc várakozás után súrolja át a szövetet a kefével, és öblítse le.

 4. Festékhígító 646, aceton vagy lakkbenzin. Jól alkalmazható olajfoltok esetén, de csak világos pamut- vagy vászonszövetekre ajánljuk. Tisztítsa meg a foltot hígítóval átitatott ruhával, amíg a folt már nem lesz látható. A csíkok elkerülése érdekében törölje a szélektől a közepe felé.

 5. Paraffin.Szintén kőolajtermék, amely feloldja a gépolajat. Paraffinba áztatott vattapamaccsal tisztítsa meg a foltot, amíg az olajmaradványok el nem tűnnek. Ezután szappanozza be mosószappannal, és öblítse le folyó forró víz alatt. A kezelést követően a terméket azonnal le kell mosni. A paraffin nem alkalmas a színes ruhák és a selyemből, szintetikus anyagokból készült ruhák foltjainak eltávolítására.

Különleges kellemetlen szag marad a ruhák olajfoltoktól való, oldószerekkel vagy ammóniával történő tisztítása után. Hogy megszabaduljon tőle, moshatja ki a dolgot lágyítószerrel, és szárítsa meg a szabadban.

Száraz tisztítás a

Száraz tisztítás

Az olaj- vagy motorolajfoltokat nagyon nehéz eltávolítani. Ha a vízkő eltávolítása minden más módon nem sikerül, vagy ha nem biztos benne, hogy meg tudja csinálni saját maga, akkor igénybe veheti egy szakértő segítségét.

A vegytisztítás egy biztos módja annak, hogy megszabadítsa ruháit a gépi olajmaradványoktól, anélkül, hogy Önt megerőltetné. Minden anyagból készült ruhát szakszerűen lehet tisztítani anélkül, hogy az elrontásuk veszélye fennállna.

Következtetés

A gépolaj többkomponensű összetétele és a nehéz olajbázis miatt nehéz lehet a hátrahagyott nyomok eltávolítása. De szakértői tanácsainkkal még mindig tisztíthatja száraz tisztítással. Ha nem halogatja túl sokáig a foltos ruhák kezelését vagy mosását, rögtönzött eszközökkel megmentheti őket. A makacs olajmaradványok eltávolításához oldószereket vagy száraz tisztítást kell használni.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: