5 módszer a kátrányfoltok eltávolítására

Ha aggódik a kátrányfoltok miatt egy erdei kirándulás vagy egy parkban tett séta után, ne essen pánikba – különösen ne dobja ki őket. A gyanta egy ragacsos anyag, amelyet elég nehéz eltávolítani – tartósan beágyazódik a szövetszálakba, és nem lehet eltávolítani mosóporral történő mosással. Szakértőink azonban ismernek néhány trükköt, amelyekkel könnyedén eltávolíthatjuk a gyantát a ruhákból. Ugyanezek az eszközök használhatók az epoxi és bitumen foltok eltávolítására is. Nézze meg, mit tehet velük egy pillanat alatt.

Ez megakadályozza, hogy a kátrányfolt elkenődjön és elkenődjön

A kátrányeltávolítás általános szabályai

A gyanta észterekből, savakból és alkoholokból álló összetett vegyület. A gyantafestékek normál körülmények között szilárd állapotban maradnak. Mivel a kátrány nem oldódik vízben, a kátrányfoltok nem távolíthatók el normál mosással.

A gyanta nagyon jól olvad, ha 110 fölé melegítik0C és oldószerek. Lehűléskor törékennyé válik, és könnyen morzsolódik. Ezen tulajdonságok ismeretében könnyű eltávolítani a kátrányfoltokat.

Néhány szabályt be kell tartani ahhoz, hogy a kátrányfoltok ne hagyjanak nyomot maguk után. Kerülje a ruhadarab szövetének véletlen károsodását:

 1. Mindig a lehető leghamarabb kezdje el. Minél korábban kezdjük el a kátrányfolt eltávolítását, annál könnyebb lesz megszabadulni tőle.

 2. Ne használjon selyempapírt vagy a kezét a meg nem keményedett kátrány letörléséhez. Elkenődik a felületen, vagy mélyen beszívódik a szövet szálaiba, megnehezítve a tisztítást.

 3. Óvatosan kaparja le a kátrányalapot anélkül, hogy késsel beledörzsölné a szövetbe, mielőtt megszabadulna a folttól. Használhat egy spatulát, egy olló tompa oldalát, egy kanalat vagy egy műanyag kártyát. A finom szövetek megsérülhetnek, ezért nem javasoljuk, hogy ezt tegye velük.

 4. Mivel az előtisztítás után is maradhat kátránymaradvány, érdemes kipróbálnia az általunk ajánlott szerek egyikét, hogy eltávolítsa azt. Mielőtt azonban egy ruhadarabot lesikálhatna, először meg kell határoznia az anyag típusát, és megfelelő eltávolítási módszert kell alkalmaznia. Ez megakadályozza a termék megsemmisülését.

A gyanta egy rendkívül ragadós anyag, ezért mindenhez tapad. Nem akarsz aggódni a kanapé, a szőnyeg vagy más ruhadarabok miatt, de törölje le őket egy kemény felülettel (asztal vagy deszka), amelyet felesleges ruhával borítanak.

Olvasson tovább  Hogyan lehet eltávolítani a matricát az üvegről

Ha kis kátrányfoltokat távolít el a ruháiból, használjon vattapamacsot a következőkhöz. Az erős szennyeződéseket a szélektől a középpont felé kell törölni. Ez megakadályozza, hogy az anyag elkenődjön a szövet felületén, és növeli a tisztítandó területet.

Ne mosson gépben foltos ruhadarabokat anélkül, hogy előzetesen kiöblítené őket – a gyanta megtapadhat más szöveteken, és tönkreteheti azokat.

Fagyasztás

Javasoljuk, hogy a kátrányfoltos tárgyat csomagolja be egy polietilén zacskóba, és tegye a fagyasztóba 1 órára, mielőtt helyi szereket alkalmazna. Ezután meg kell melegíteni az elemet, alaposan meg kell gyűrni, és az ujjai között dörzsölni kell a helyet. A fagyott gyanta összetörik, és könnyen eltávolítható egy tompa késsel, érmével vagy fogkefével.

A fagyasztóba nem tehető felsőruházatot jéggel kell megtörölni, vagy egy zacskó fagyasztott bogyós gyümölcsöt, zöldséget vagy húst (bármit, ami a fagyasztóban van) kell a szennyezett területre helyezni. 30-40 perc elteltével próbálja meg a szennyezett területet valami éles eszközzel: körömmel, kulccsal, érmével vagy kézzel dörzsölni.

A hidegben történő fagyasztás jó módszer a friss kátrány azonnali eltávolítására. Ha jeget tesz az újonnan szennyezett ruhadarabra, a folt nagy valószínűséggel 15 perc alatt nyom nélkül lejön.

Hőkezelés

Hőkezelés

Mivel köztudott, hogy a kátrány hő hatására megolvad, a ruhák tisztításakor a legegyszerűbb módon lehet eltávolítani – vasalással.

A következő egy jó módszer erre:

 1. tegyen a folt alá (a termék rossz oldalára) néhány szalvétát vagy 2-3-szor összehajtogatott papírlapot;

 2. Tegyen egy másik pár zsebkendőt és egy vékony pamutkendőt (zsebkendő is használható) az elülső oldalra;

 3. forró vasalóval a tetején, az anyagtípushoz ajánlott hőmérsékletet betartva;

 4. Cserélje ki a ruhát, ahogy az olvadt gyanta felszívódik, és amint nincsenek többé foltok, abbahagyhatja a kezelést;

 5. Nedvesítse meg a tárgyat meleg vízzel, és dörzsölje át a foltot enyhe szappannal és vízzel;

 6. Egy óra múlva mossa le a szokásos módon.

A nem vasalható ruhákat gőzpisztollyal vagy hajszárítóval lehet permetezni. A folt felpuhul, és egy tiszta ruhával óvatosan eltávolítható.

Csak a friss kátrányt lehet termikusan eltávolítani. Makacs foltok esetén további tisztítási intézkedésekre van szükség.

Olvasson tovább  Hogyan tisztítsuk meg a kanapét otthon

A régi foltok eltávolításának módja

A gyanta idővel szilárdan beszívódik a szövet szálaiba, így a hőkezelés csak részben távolítja el a foltokat. Még mindig nyomokat hagy maga után. 5 módja van, hogy megszabaduljon tőlük.

1. módszer. Etil-alkohol

Mivel a kátrány alkoholokat tartalmaz, etil-alkohol vagy alkoholos folyadékok, például vodka, WC-víz vagy hajlakk segítségével oldhatja fel.

Az alkoholt egy ruhára vagy vattakorongra kell felvinni, és 10-15 percig kell alkalmazni a kátrányfolton.Egy idő után súrolja le a szennyeződést egy kefével, és mossa ki a ruhadarabot a szokásos módon.

Az alkohol természetes és szintetikus szövetekből készült ruhadarabok kátrányozására használható, beleértve a festett szöveteket is.

2. módszer. Oldószerek

A szerves oldószerekkel könnyen eltávolíthatók a kátrányfoltok a ruhadarabokról:

 1. paraffin;

 2. fehér szesz;

 3. aceton;

 4. tisztított benzin;

 5. terpentin;

 6. Hígító 646.

Benzint kell használni – minden szennyeződéstől megtisztítva. Nem a benzinkutakon, hanem a háztartási-ápolási központokban árulják. A közönséges benzinfolt olyan csíkokat hagy, amelyektől nagyon nehéz megszabadulni. Munkafolyamat:

 1. törölje át a szennyezett területet oldószerbe mártott vattakoronggal;

 2. várjon körülbelül fél órát;

 3. A szennyezett területet tiszta ruhával dörzsölje át, amíg minden nyom el nem tűnik;

 4. Öblítse le folyó víz alatt;

 5. Mosószerrel kézzel vagy géppel mosható;

 6. Légszárítás a ruhadarabon.

A folt oldószerrel történő eltávolítása előtt meg kell győződni arról, hogy a ruhadarab anyagát nem szennyezi be. Először vigye fel a folyadékot egy vattakoronggal a ruhára egy nem feltűnő helyen. Ha a szerkezet sértetlen marad, és a vattán nem maradnak festéknyomok, a szer nyugodtan alkalmazható.

Ne használjon oldószereket a színes ruhák és kényes ruhadarabok kátrányfoltjainak eltávolítására.

3. módszer. Oldószer és mosószappan

Oldószer és mosószappan

A kátrányfoltok eltávolításához selyemből, gyapjúból vagy szintetikus anyagokból a következőket kell tennie

 1. Áztasson be egy kis darab mosószappant forró vízbe (1/5 darab 100 g vízre);

 2. Adjunk hozzá 1 teáskanál.. tisztított benzin (paraffin vagy aceton) és ugyanennyi szappanos víz;

 3. vigye fel a keveréket a foltos területre;

 4. egy óra elteltével dörzsölje le a foltot ecsettel;

 5. Tegye a ruhadarabot a mosógépbe.

Az agresszív és erős szagú tisztítószerek használatakor ügyelni kell arra, hogy. Viseljen maszkot és gumikesztyűt, és tisztításkor tartson ablakot vagy ablakot nyitva.

4. módszer. Keményítő paszta

A keményítő keményítő használható a makacs puhafa kátrány eltávolítására a kényes ruhadarabokról.

Olvasson tovább  Hogyan mossuk a kötöttárut mosógépben és kézzel?

A folt elkészítéséhez a következőkre van szükség

 1. Keményítő (kukorica vagy burgonya);

 2. Ammónia (ammónia);

 3. terpentin.

keverje össze az összes hozzávalót 3:2:1 arányban egy külön tálban, és a pasztát fél órán keresztül kenje a szennyezett területre. Ezután súrolja fogkefével, amíg a ruhadarab alaposan megtisztul, majd öblítse le meleg vízzel.

5. módszer. Folteltávolító dr. Beckmann Grease and Bitumen (Németország).

Az erdei piknikezőknek és azoknak, akik bitumennel, hutalinnal vagy epoxival dolgoznak, javasoljuk, hogy szerezzenek be egy speciális zsír- és kátrányfolteltávolítót.

A termékben lévő oldószerek és felületaktív anyagok kombinációja gyorsan feloldja és nyom nélkül eltávolítja a kátrányfoltokat. Alkalmas minden típusú szövethez, fehér vagy színes ruházathoz.

Hogyan lehet megszabadulni az oldószerektől származó szagoktól és foltoktól?

Oldószerektől származó bűz és foltok eltávolítására

Az oldószerek használata után a kátrányfoltok a szöveteken eltűnnek, de jellegzetes szag marad, és foltok jelenhetnek meg. A gépben való mosás jó mosószerrel és lágyító hozzáadásával, valamint a ruhadarab friss levegőn történő szárítása a legtöbbször orvosolja a problémát.

Ha a szag vagy a foltok továbbra is megmaradnak, szóda és só keveréke használható:

 1. keverje össze a hozzávalókat egyenlő arányban;

 2. Öntse a kezelendő területre;

 3. Egy teáskanál vagy cseppentő segítségével öntsön rá egy kis mennyiségű meleg vizet;

 4. Dörzsölje be az iszapot a szövetbe;

 5. 30-40 perc elteltével súrolja le kefével;

 6. Mossa ki a dolgot a szokásos módon.

A zsírfolt oldószerrel történő tisztítása után 5 csepp mosogatószert is önthet a szennyezett területre. Súrolja le kefével, és hagyja állni 1 órán át. Ne öblítse ki, és ne dobja a ruhadarabot a mosógépbe.

A mosógép extra öblítő funkciója praktikus lenne.

A szakértők véleménye

A kátrányfoltok eltávolítása a ruhákból nem is olyan nehéz, ha ismer néhány titkot:

 1. Ha van kéznél kés és vasaló, könnyen megszabadulhat a friss szennyeződésektől;

 2. Az oldószerek, alkohol alapú folyadékok vagy speciális folteltávolítók segíthetnek a makacs foltok tisztességes kinézetű ruhákhoz való visszatérésében.

Fontos, hogy kövesse a kátrányeltávolítás szabályait, és válassza az anyagtípusnak megfelelő módszert. Ez megakadályozza, hogy a termék megromoljon.

Az oldószerekkel való munka során különös gondossággal kell eljárni: a színes szöveteken lévő foltokat csak egy kis folton történő kipróbálás után kezelje, és ne feledkezzen meg a biztonságáról.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: