8 módszer a fehér ruhák foltjainak eltávolítására

A fehér dolgok köztudottan rendetlenek. És különösen frusztráló, amikor a különböző szennyeződések a leglátványosabb helyekre kerülnek. Nem mindenki tudja, hogyan kell csinálni, és a pillanat hevében dobálja a dolgokat. Szakértőink elmondják, hogyan lehet hatékonyan eltávolítani a foltokat a fehér ruhákból.

Helyi jogorvoslatok használata

Foltok eltávolítása fehér ruhákból

Ha váratlanul foltot “kap” a fehér ruhán, ne essen pánikba, és ne dobja ki. A legfontosabb az azonnali cselekvés. Ha van kéznél mentőfolteltávolító, akkor azt azonnal használhatja. A további tisztítás ilyenkor felesleges lehet. Ha nincs kéznél semmi, és nem tartózkodik otthon, próbálja meg beáztatni a földet, hogy megakadályozza a beásást.

A folt típusától függően különböző háztartási szereket lehet használni a fehér ruhák foltjainak eltávolítására.

Csokoládé

Ha ruhái csokoládéfoltokkal érintkeznek, használjon mosogatószert. Vegyünk egy vattakorongot vagy vattapamacsot, áztassuk be a folyadékba, és néhány percig dolgozzuk a csokoládéfoltos területen. Hagyja állni 5-10 percig. Ezután alaposan mossa ki kézzel, meleg vízben.

Vér

Nem könnyű eltávolítani egy fehér szövetből, de egy próbát megér. Húzzon bele nagyon hideg vizet, és egy-két percig öblítse le. Készítsünk ammóniaoldatot (1:1 arányban vízzel), és öntsük a vérfoltra. Ha felhős foltok maradnak, dörzsölje be forró hidrogén-peroxiddal. Ezután mossa ki a ruhadarabot. Mosás után öblítse ki a ruhadarabot 1 evőkanál (0,15 oz) mosószerrel kevert vízben. Kanálnyi ecet.

Rúzs

A rúzst etil-alkohollal lehet eltávolítani (vagy használjon helyette vodkát). Öntse az alkoholt lassan a foltba, a szélétől a közepe felé haladva (így elkerülhető a rúzs szétterülése). Hagyja fél órán át ázni, majd küldje a ruhadarabot a mosógépbe.

Kávé

A 9%-os ecetes oldat nagyon jól működik a fehér szöveteken. Használja hígítatlanul. Öntsön egy kis mennyiséget az anyagból a kávéfoltra, ismételje meg a műveletet 2-3 alkalommal. Ezután tegye a ruhadarabot a mosógépbe.

Olvasson tovább  Hogyan lehet eltávolítani a penészgombát egy lezárt fürdőszobában?

Zsírfolt

Eltávolíthatja normál hintőporral és acetonnal. Keverje össze az anyagokat 1:2 arányban, alaposan keverje össze, és vigye fel a szennyezett területre. Hagyja pihenni 7-10 percig. Ezután óvatosan öblítse le a foltot, és langyos vízben mossa ki a ruhadarabot. Egy másik módszer, amit kipróbálhat. Terítsünk egy kis burgonyakeményítőt a foltos területre, fedjük le egy ruhával vagy ruhával, és tegyünk rá egy súlyt. Hagyja így néhány órán át. Ezután óvatosan távolítsa el a pasztát, és helyezze a ruhadarabot a mosógépbe.

Dezodoráló jelek

Ha a dezodor hónaljban csúnya fehér foltokat talál, ezeket sós oldattal, mosogatószerrel vagy oxigénes fehérítővel lemoshatja. A fenti szerek bármelyikét alkalmazza a szennyezett területre mosás előtt (15-30 percig hagyja hatni).

Izzadságfoltok

Oxálsavval vagy hidrogén-peroxiddal eltávolítható. Az első esetben használjon mosószappant, és hagyja a foltot fél órán keresztül. Közben felhígítunk 1 teáskanálnyit. Kanalazzon egy evőkanál savat 1 evőkanál mosogatószerbe. Víz. Dörzsölje be a szennyezett területet az oldattal. 10-15 perc elteltével öblítse ki a keveréket, és tegye vissza a ruhadarabot a mosógépbe.

A második esetben keverje össze az oldatot 1 evőkanál mosószerrel. Kanalazzon 1 liter peroxidot 1 liter vízbe. Áztassa a ruhákat az oldatban 40-60 percig. Az anyagot utána ki kell mosni.

Rozsda

Ez a helyzet akkor, ha a ruhadarab véletlenül korrodáló fémmel érintkezett, vagy ha olyan fémbetéteket tartalmaz, amelyekről a mosás után rémülten vette észre, hogy korrodálódtak. Ne siesse el a kidobást: Próbálja ki citromlével vagy savval a folt eltávolítását. Fektesse a ruhadarabot a vasalódeszkára, és tegyen alá egy ruhát. Helyezzen egy vékony citromszeletet a szennyezett területre, és fedje le több réteg gézzel. Futtasson rajta többször egy forró vasalót. Aztán küldje el a mosógépbe.

Hasznos tanácsok

folt egy fehér ingben

És az utolsó, de nem utolsósorban az a tanács, hogy kerülje el azokat a bosszantó és romlással fenyegető hibákat:

  1. Ne használjon sötét ruhát/törülközőt, amikor a foltot a szövetre viszi fel vagy dörzsöli.

  2. Ne dörzsölje a szappant (bármilyen szappant) a szennyezett területre, mivel az csak súlyosbítja a foltot, és még mélyebbre “temeti” azt.

  3. Soha ne használjon forró vizet, pláne ne forró vizet a foltokhoz (különösen a tojás-, tej- vagy vérfoltokhoz).

  4. Nem kell erősen dörzsölni a foltot, amikor megpróbálja eltávolítani.

  5. Ne feledje, hogy egy friss foltot nem mindig lehet egy csipetnyi sóval eltüntetni.

  6. Ne próbálja meg vasalóval kivasalni a foltot – ez csak azt eredményezi, hogy a folt megdermed az anyagban.

  7. A további javítás érdekében próbálja meg a ruhadarabot lágyabb vízben, kalcium-szódával áztatni.

Olvasson tovább  Fehéret moshatok színekkel: Mit tegyek, ha a ruháim kifakultak egy mosás után?
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: