Fehéret moshatok színekkel: Mit tegyek, ha a ruháim kifakultak egy mosás után?

A ruhák szín szerinti szortírozása alapvető szabály. Az élénk színű (piros, narancssárga, rózsaszín), valamint a zöld, kék tárgyak összemosódnak. Az ágyneműt és a fehérneműt külön kell mosni. Ha egy bizonyos ruhadarab a mosásban nem tűnik a helyénvalónak, akkor jobb, ha külön mossa ki. E szabályok be nem tartása helyrehozhatatlan károkat okozhat.

5

Miért ne mossunk fehér és színes ruhákat

A fehér, színes és fekete tárgyakat nem szabad együtt mosni, mivel a tárgyak vízzel érintkezve erősen hullani kezdenek. A dolgok elcserélik a festékeket, elveszítik az elsődleges színüket, ami tönkreteszi a megjelenésüket.

Különösen a fehér és színes ruhákat nem szabad ilyen körülmények között együtt mosni:

 1. Új ruhákat vásároltál, de még nem mostad ki őket. Ebben az esetben a pigment még nem szilárdult meg. Fennáll annak a veszélye, hogy a pigment bemosódik a dobba, és nyomot hagy a világos színű tárgyakon.
 2. Magasabb hőmérsékleten (30°C vagy magasabb) mosson.
 3. A nagyon piszkos ruhákat áztatóban mossa ki. Minél hosszabb ideig marad egy fehér tárgy a vízben egy színes tárggyal együtt, annál nagyobb a veszélye a nem szándékos elszíneződésnek.
 4. Fehérítőszert használnak a mosáshoz. A pigment így gyorsabban kimosódik, és átkerül a világosabb színekre.
 5. A ruhadarab erős színárnyalatú vagy túl sötét. Minél erősebb a színintenzitás, annál valószínűbb, hogy a világos és fehér ruhadarabok felszívják a pigmentet.

Feketék és fehérek mosása egymással,A ruhákat mosás előtt mindig válogassa 3 részre:

 1. Fehér és világos színű ruhadarabok;
 2. sötét, fekete ruhadarabok;
 3. Élénk, telített színekben pompázó termékek.

Ez utóbbiakat is szét kell válogatni – pl. a piros és narancssárga színt a kéktől, a lilától és a kéktől elválasztani. A fekete jól illik a sötét szürkékhez, a kékekhez és a zöldekhez. Ha a sötétebb ruhákat világosabbakkal együtt mossa, fennáll a veszélye, hogy az előbbiek elszíneződnek. És ha a feketét egy színes ruhadarabbal mossa, akkor a fekete két árnyalatát is lehet.

Ezenkívül a nehezebben szennyeződő tárgyakat el kell különíteni.

Amikor egy színes és egy világos színűt együtt tudsz mosni

A világosabb és színes ruhák együtt mosása néha megengedett. Nem fognak teljesen elszíneződni, de a keresztszennyeződés esélye jelentősen csökken.

Szükséges:

 1. A mosási hőmérsékletet legfeljebb 30 °C-ra állítsa be.
 2. Válassza ki a minimális pörgetést.
 3. Fordítsa ki a ruhadarabot, mielőtt a dobba helyezi.
 4. Áztassa a színes tárgyakat 1 órán át ecetes oldatban. Az oldat elkészítéséhez adjon 1 evőkanál (0,15 oz) mosószert a mosókendőhöz. . 9%-os ecetsav 1 liter vízhez.
 5. Adjon a géphez színes tárgyakhoz tervezett mosószert. Ezeket a termékeket a Color szimbólummal jelölik a csomagoláson.

Ezen kívül javasoljuk a pigment-felszívó kendők beszerzését is. Ezek egy legfeljebb 20 cm hosszú, szagmentes fehér kendő formájában vannak. Ezek biztosítják, hogy ruhái hosszabb ideig megőrzik eredeti színárnyalatukat. Ezeket lehet használni a fehérek színesekkel való mosására. A teljes töltethez 2 ruhát, a fél töltethez pedig 1 ruhát kell a dobba helyeznie. Először tegyen egy ruhát a tartályba, majd mossa ki a ruhadarabot.

Ha egy fehér ruhadarab mosás után is fehér marad, a mosott ruhadarab még mindig stabil pigmenttel rendelkezik – ekkor előválogatás nélkül mosható. A mosás után nem kifakult fehér ruhát újra lehet használni. Ezeknek a kendőknek az az előnye, hogy csak két kategóriára kell osztania a ruhát – fehérre és feketére -, ami mosási időt takarít meg.

Mi a teendő, ha az anyag kifakult a mosás után?

Lehet fehéret és színeset mosni?

Ha a világos vagy fehér ruhák kifakulását tapasztalja minden óvintézkedés ellenére, próbálja ki a következő javaslatokat, hogy az anyag eredeti színét visszaállítsa.

A legjobb, ha a nem kívánt pigmentek által okozott foltokat azonnal eltávolítja, amint észreveszi őket. Minél hamarabb kezdi el a folt eltávolítását, annál könnyebb lesz. Ha a ruhadarab már megszáradt, a festék szilárdan beágyazódik a szövetbe, így nehéz eltávolítani.

Hidrogén-peroxid

  Készítsen speciális oldatot: adjon 20 gramm peroxidot 5 liter vízhez. A színüket megváltoztatott ruhákat egyszerűen áztassa az oldatban 30 percig.

  Ammónia

  Ehhez az oldathoz adjon 1 evőkanál vizet 5 liter vízhez. . alkohol. Áztassa a szövetet a következő oldatban.

  Mosószappan

  Eljárás:

  1. Dörzsöljünk egy darab szappant egy reszelőn.
  2. Töltsön meg egy edényt forró vízzel, majd oldja fel benne a reszelt szappant.
  3. Helyezze a foltos ruhadarabot 2 órára az oldatba.

  A világos színű tárgyadnak vissza kell vennie eredeti színét, meg kell szabadítanod a felesleges pigmenttől.

  Citromlé

   A friss citromlé alkalmas a ruhadarab bizonyos részein lévő foltok eltávolítására, nem pedig az egész ruhadarabon. Vigyen fel citromlevet az adott foltra, és hagyja a ruhadarabot 2-3 órán át ázni, majd mossa ki a szokásos módon.

   Fogkrém

   Az előző módszerhez hasonlóan a fogkrém is segíthet megszabadulni az egyes foltoktól – ha egy egész ruhadarabot akar teljesen kifakítani, akkor más módszerre lesz szüksége. Vigye fel a fogkrémet a foltra, hagyja rajta néhány órán át, majd mossa ki a ruhadarabot.

   Szóda

   Az oldat elkészítése:

   1. Hígítson fel 5 teáskanálnyit 5 liter vízben. . szóda.
   2. Forraljuk fel az oldatot, és főzzük benne a ruhadarabot.
   1. Mosogatógél

   Öntsön vizet egy edénybe, adjon hozzá 1 kupaknyi gélt, és áztassa a kifakult ruhákat 15 percig. Ezután mossa ki a szokásos módon.

   Fehérítő törlőkendők

   A termék a lehető leggyorsabban fehéríti a fehér és világos színű ruhákat. Használható oxigénes fehérítőszer, mint például a Chirton Oxygen.

   Megfelelő mosási módok különböző ruhákhoz

   A színes, világos és fekete ruhák eredeti színárnyalatának megváltoztatására,Ahhoz, hogy a szarvasbőr ilyen maradjon, az alábbi irányelveket kell követnie:

   1. A fekete szövetek folyékony mosószerekkel 40°C-ig moshatók. Száraz szert nem szabad használni, mivel vízben hígul és rosszul mosódik ki, világos csíkokat és foltokat hagyva a sötétebb szöveteken. A ruhák mélyfekete színének visszaállításához adjon a dobba 2 teáskanál zerge lisztet. . Őrölt bors. A fekete ruhadarabokat kávéoldatban is áztathatja: 15 gramm kávé 1 liter forró vízre. Ha fekete-fehéret mos, használja a legalacsonyabb hőmérsékletet és a leggyorsabb üzemmódot. A dobban a lehető legkevesebb ruhát kell elhelyezni, és azokat mosás után azonnal el kell távolítani.
   2. A fekete és a tengerészkék ruhadarabok együtt moshatók. A különböző színű gyapjú, vászon, pamut ruhadarabokat azonban kerülni kell, mert ezek az anyagok gyorsan elszíneződnek egymáson belül.
   3. A fehér ruhákat száraz és folyékony mosószerekkel is moshatja fehérítőszerrel. Az optimális hőmérséklet 30-60 °C. A szennyeződések eltávolításához mosószappant is használhat: csak dörzsölje át a foltot, öblítse le, majd tegye a gépbe. Az árnyék megőrzése érdekében a fehér ruhadarabot 40 percig szódabikarbóna oldatban áztathatja, 1 liter vízhez 1 evőkanál vizet adva. . szóda. Szódabikarbóna helyett ammóniát is adhatsz hozzá, 2 evőkanál nátrium-hidroxidot oldva fel egy nagy mennyiségben. . áztasson egy fehér ruhadarabot 1 liter vízben legalább 20 percig.

   Kövesse ezeket a szabályokat, és sokáig megőrzi ruhái eredeti árnyalatát.

   Értékelje a cikket
   ( Még nincsenek értékelések )
   Megjegyzések hozzáadása

   ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: