Hogyan kell mosni a tüll mosógépben

Mielőtt még nem voltak automata mosógépek, a háziasszonyoknak kézzel kellett kimosniuk a tüllt – a centrifugával működő aktivátoros gépek ugyanis elszakíthatták a kényes szövetet. De még most is rosszul végződhet a csipkefüggönyök mosása, ha nem tartjuk be a szabályokat. Szakértőink kiderítették, hogyan mosható a tüll a mosógépben anélkül, hogy károsodna. Van néhány javaslatunk a hőmérséklet, a mosási mód és a mosószer kiválasztásához, valamint az idővel megsárgult függönyök fehérítésének legjobb módjához.

Általános mosási utasítások

A mosás általános szabályai

A paplanhuzatokkal nem kell kíméletesen bánni, de a gépben mosott függönyök moshatók a készülék károsodása nélkül, ha betartja a következő szabályokat.

 1. Kíméletes mosási fokozaton mossa.A program nagy mennyiségű vízzel lassan forgatja a dobot, hogy a kényes textíliák tisztítása során a lehető legkíméletesebb legyen.A pörgetési sebesség 500-600.

 2. Mosási hőmérsékletNe mossa több mint 40-szeresére a tüll hőmérsékletét0. A forró víz miatt a szövet megsárgulhat vagy deformálódhat.

 3. Finom csipke függönyökNe forgassa a tüll a dobban– Ne használja a “vízleeresztés pörgetés nélkül” funkciót. A mosás után hagyja a tüllt a dobban 20-30 percig, hogy a maradék víz lefolyjon. Ezután óvatosan vegye ki őket a gépből, anélkül, hogy kicsavarná őket, és akassza őket a ruhafogasra vagy a kötélre, amikor összehajtogatja őket. Száraz álló helyzetben.

 4. Ha a mosó-szárítógép rendelkezik extra öblítési lehetőséggel, akkor ezt be kell kapcsolnia. A szövetszálakban maradt mosószerek vasaláskor a függönyök sárgulását okozhatják.

 5. Rázza fel a tüllszövetet a szabadban vagy az erkélyen, mielőtt a mosó-szárítógépbe teszi, mivel a hálós anyag hajlamos a por összegyűjtésére. Az eredmény egy minőségi mosás, amelyet nem kell megismételni.

 6. Minden horog (vagy gyűrű), A függönyök függönysínhez való rögzítéséhez használt műanyagot mosás előtt el kell távolítani. Ez védi a tüll és a gép szivattyújának épségét.

 7. Ne használjon túl sok mosószert– a tüllszövet nem igényel nagy mennyiségű mosószert vagy gélt. A túlzott habképződés habot termel, amely maradványokat hagyhat a szövetszálakon. Javasoljuk, hogy a mosáshoz használt mosószer mennyiségét felére csökkentse.

 8. Mossa ki a tüllét egy mosózsákban. Megvédi a kényes szöveteket a károsodástól.

 9. Győződjön meg róla, hogy a tüllfüggönyöket rendezetten rakja be a dobba. A gyűrött szövetek gyűrődést okozhatnak, ha gyűrött helyzetben helyezik el őket.

 10. A függönyöket nem szabad más tárgyakkal együtt mosni(Ne terhelje túl a gépet egyszerre függönyökkel. A dobban lévő szabad tér növeli a mosás és öblítés minőségét.

 11. Évente 3-4 alkalommal mossa ki a tülljét. Ha azonban a lakás a földszinten van, vagy ha az ablakok forgalmas autópályára néznek, ezt gyakrabban kell elvégezni. A függönyök korai és rendszeres mosása segít megelőzni, hogy túlságosan koszosak legyenek.

Milyen mosószert válasszak?

A tüllfüggönyök mosásához speciális mosószereket gyártanak. Jelentős hatással vannak a szövetre:

 1. Óvatosan fehérítse (t.. oxigénes fehérítőt használjon);

 2. Keményítő mosószerek (ezek keményítőt tartalmaznak);

 3. Megakadályozza a statikus elektromosság kialakulását (antisztatikát tartalmaz).

Egyes kereskedelmi mosószerek optikai fehérítőt vagy kéket tartalmazhatnak, ami a ruhák fehérjét hófehérré teszi. Kevés habot képeznek, és ideálisak a kényes csipkefüggönyök gépi mosásához.

A legnépszerűbb speciális mosószer:

Tulle mosószerek
 1. Super White Tulle Plus Frau Schmidt-től (Németország) – 150 rubel;

 2. “Bingo Tulle” (Törökország) – 50 rubel;

 3. “Cashmere Elixir for Tulle and Curtains” (Oroszország) – 65 rubel;

 4. Clever Gardinin Clovinból (Németország) – 120 rubel;

 5. Dr. Beckmann függöny- és drapériatisztító (Németország) – 320 rubel.

Ezek a termékek eltávolítják a tüllben lerakódott port, kormot és nikotinmaradványokat, és tökéletesen fehérítik azt.

A szintetikus anyagok, a gyapjú és a selyem mosására szolgáló folyékony mosószerek is megfelelnek:

 1. a gél “Vorsinka” (Oroszország) – 70 rubel;

 2. “Laska Shine White” (fehér flakon) vagy “Laska Care and Freshness” (kék flakon) a Henkeltől (Németország) – 245 rubel;

 3. Chirton gélkoncentrátum (Egyesült Királyság) – 200 rubel.

Ha nem engedheti meg magának, hogy speciális mosószereket vásároljon tüll vagy kényes ruhadarabok mosásához, használhat babaport. Gyengéden eltávolítják a szennyeződéseket és fehérítő hatásúak. Bármilyen folyékony mosószer vagy fehér kapszula is működik.

Használjon turmalin gyöngyöket, amelyeket a tüllel együtt helyezzen el a dobban, hogy fokozza a mosógél vagy a mosószer hatását. Magukhoz vonzzák a szennyeződéseket, ami javítja a mosás minőségét.

Hogyan kezeljük a foltokat, mielőtt a gépben mosnánk őket

Ha foltok kerülnek a tüllfüggönyre (zsír, vér, bor, stb.)..), akkor előzetesen mossuk ki őket. Használhat kereskedelmi forgalomban kapható folteltávolítót, vagy alkalmazhat népi gyógymódot, és fél órán át hagyhatja a foltos területen:

 1. hidrogén-peroxid;

 2. szódabikarbóna és só paszta;

 3. tömény citromsavoldat (1 teáskanál).. Por 2 személyre.ste.. víz);

 4. ammóniaalkohol;

 5. ecet.

A szennyezett területet mosószappannal szappanozhatja be – ez jól eltávolítja a különböző eredetű foltokat.

Hogyan fehérítsük a sárgult tüllt mosógépben?

Hogyan lehet fehéríteni egy sárgult tüll mosógépben

A fehér tüllfüggönyök gyorsan szennyeződnek, elveszítik vonzerejüket és friss megjelenésüket – rendszeresen fehéríteni kell őket. A hosszú ideig a szekrényben hagyott függönyök is sárgára színeződhetnek idővel. A tüllkrémmel való mosás visszaállíthatja a ruhák ragyogó fehérségét, de ezek drágák, és nem minden üzletben kaphatók.

A klóros fehérítőt nem szabad tüllre használni – károsítja a finom szövetek szálait, és helyrehozhatatlanul károsítja azokat.

De más módon is visszaállíthatjuk a tüllfüggönyök korábbi fehérségét.

Használjon oxigénes fehérítőt

Oxigénes fehérítőszerrel újra fehérré varázsolhatja a tüllfüggönyöket:

 1. “Eltűnés;

 2. “Sarma aktív;

 3. “Persol Extra;

 4. ACE;

 5. “Fülest;

 6. “Bos”.

Alacsony hőmérsékleten is hatékonyak, így alkalmasak tüll fehérítésére. Az adagolás és a használati utasítás általában a termék dobozán vagy üvegén van feltüntetve. A csipkefüggönyöket előzetesen be lehet áztatni egy fehérítőszerrel ellátott medencében, vagy hozzá lehet adni a mosószerhez (gél) a gépben.

Optikai fehérítőszerek használata

A tüllfüggönyök sárga foltjától a mosógépben optikai fehérítőszerekkel megszabadulhat. Fluoreszkáló hatásúak, és a szövet szálaira telepednek, káprázatos fehérséget kölcsönözve nekik.

Optikai fehérítőt nehéz külön vásárolni, de kaphatóak olyan mosószerek, amelyek tartalmazzák:

 1. Tech Super Ti;

 2. “Szivárvány Plusz;

 3. “Stork Pro;

 4. “Pemos Crystal Clean”.

A metilénkék és a briliánszöld optikai világosító. Adjon gyenge oldatot (5 cseppet egy pohár vízben hígítva) a mosógép légkondicionáló rekeszébe: a tüll fehérebb és tisztább lesz a mosás után.

Fontos, hogy a kék és a zöld kukorica teljesen feloldódjon a vízben, mielőtt az oldatot a vízbe öntjük. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy a hófehér függönyök helyett színes foltok vagy csíkok jelennek meg.

Otthoni fehérítő termékek

Házi fehérítőszerek

A hagyományos módszerekkel is visszaállíthatja tüllfüggönyei fehérségét, ha mosógépben mossa őket. Az asztali só például jó a megsárgult szövetek fehérítésére. Használata egyszerű – a mosószerhez 2 evőkanál sót kell hozzáadni.. Sózzuk és mossuk a tüllt, az alapvető szabályok szerint. Különösen kényes esetekben adhat hozzá egy tasak sütőport vagy 1 evőkanál sütőport.. szóda.

Ha a tüllfüggönyöket a gépi mosás után sós vízben (4 evőkanál) öblíted ki, érdemes egy kis fehérséget adni nekik.. Adjon hozzá 5 literenként három csepp zöldteaoldatot, és a babamosás káprázatosan fehér lesz. A só merevvé teszi a szövetet, a szódabikarbóna pedig optikai fehérítő hatást kelt. A hidrogén-peroxid és az ammónia (ammóniaalkohol) jó fehérítőszer. A tüll 1-2 órán át áztassa a tüllszövetet egy tál enyhén meleg vízben, 5 literenként 2 evőkanál (50 ml) szappan hozzáadásával.. perhidrid és ammónia. Önthet 30 ml hidrogén-peroxidot közvetlenül a mosó-szárítógépbe, anélkül, hogy beáztatná azt.

Ha a tüll utolsó öblítése előtt 2 evőkanál hidrogén-peroxidot adunk a mosógép kondicionáló rekeszébe. . ecet, a függönyök a napfényben gyönyörű fényvisszaverődéssel játszanak.

A házilag készített mosószerek használatának előnyei:

 1. Könnyen elérhetőek – minden otthonban vagy könnyen megvásárolhatóak;

 2. A költség sokkal alacsonyabb, mint a legolcsóbb kereskedelmi fehérítő ára;

 3. Hatékonyan és könnyedén fehérítenek;

 4. Nem okoz allergiás reakciókat, ezért használható a baba függönyök mosására.

Ha tudja, hogyan kell használni a megfelelő népi fehérítési módszereket a tüllszövethez a mosógépben, káprázatos eredményt kap, és megmenti a drága boltban vásárolt fehérítőszer és az új függönyök megvásárlását.

Következtetés

A hófehér tüll frissességet és otthonosságot kölcsönöz otthonának. Idővel azonban elveszíti elegáns megjelenését, felhalmozódik a por, a korom és az utcai szennyeződés, és szürkéssárga árnyalatot vesz fel.

A függönyök újszerű megjelenése, miközben megőrzik élénkségüket, nem jelent problémát – csak tartsa be az alapszabályokat a mosógépben való mosáskor, és kövesse szakértői tanácsainkat.

Ha a csipkefüggönyök a fehérítési erőfeszítések ellenére is unalmasnak tűnnek, valószínűleg itt az ideje egy új függönynek. Az idő múlásával megsárgult szöveteken még a vegytisztítás sem segít.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: