Hogyan kell mosni az akvarellfestékeket

Az akvarelleket nehéz eltávolítani, mivel ragasztót, vizet és erős, erős természetes pigmenteket használnak. Ha ilyen festék kerül a ruhára, gyorsan felszívódik az anyagba. A szövetszerkezetbe beépített pigmentált anyagok megnehezítik a ruhadarab újbóli mosását.

Összeállítottunk egy listát a ruhák vízfestékfoltjainak gyors és hatékony eltávolítására szolgáló módszerekről. Válogatásaink között bolti mosószerek és hagyományos mosogatási rutinok is szerepelnek.

Az első dolgok az elején

Amint észreveszed, hogy akvarellfesték került a ruhádra, azonnal le kell szedned:

 1. Vegye le a ruhákat a gyermekéről vagy magáról;

 2. Fordítsa ki a piszkos ruhákat;

 3. Tartsa hideg folyóvíz alá.

Figyelem! Ne tegye a szövetet forró víz alá – különben a színpigmentek megkötnek a szövetszálakban.

A friss festéknek nincs elég ideje, hogy megtapadjon a szövet szerkezetén, és azonnal leoldódik a szövetről. Talán elkerülheti, hogy több mosást végezzen. Ha a szöveten halvány árnyalat marad, azonnal mossa ki mosószerrel vagy mosószappannal. Ha mosógépben mos, a szokásosnál egy kicsit több mosószert adjon hozzá. Hipoallergén gyermekszappan használható – de a régi foltokra használhatatlan.

Ha a szövet csak enyhén foltos, hígítsuk fel a vizet és a hidrogén-peroxidot egyenlő arányban. Ez fehéríti a poplint, a selymet és más viszkóz vagy pamut ruhákat.

festékfolt

A festék eltávolítására szolgáló tisztítószerek

Ha a festéknek van ideje megszáradni, akkor kézzel vagy géppel kell mosni. Először is áztassa be a ruhadarabot mosószappanos vízbe és szappanba. Kb. 1 órán át áztatni. A babaruhákat olyan mosószerekkel lehet mosni, mint a Laska, a Tide és az Ushastoy Nanny.

Természetes összetevőket használó folteltávolítót is lehet használni. Fújja be a foltot, és hagyja 15 percig száradni a ruhadarabot. Ha a folt megmarad, ismételje meg az eljárást, és mossa ki a ruhadarabot.

Az akvarellfestéket fehér ruhákból fehérítőszerrel távolíthatja el. Adja hozzá a szappan és a szóda oldathoz: a “fehérség” fokozza a hatásukat, és hófehér színt biztosít.

A baba mosószer használható, de lehet, hogy még egyszer ki kell mosni a ruhát.

Az oxigénes folteltávolítók vagy fehérítőszerek, mint például a Vanish, Bos vagy Aistenok, használhatók a kényes szöveteken. A folteltávolítót 20 percre vigye fel a mosandó foltos területre, majd oldja fel a folteltávolítót vagy a port egy kancsó forró vízben, áztassa be a ruhadarabot és mossa ki.

Súlyos esetekben fehér szesz is használható. Az oldószer eltávolítja az összes festéknyomot. A tisztítószer használatakor mindenképpen viseljen gumikesztyűt, és nyissa ki az ablakokat, mert a termékben lévő mérgező anyagok károsak az egészségre. Nedvesítsen meg egy szöszmentes ruhát az oldószerrel, dörzsölje be vele a foltot, majd öt perc múlva mossa ki a ruhadarabot a mosógépben. Ez nem jó folteltávolító a kényes ruhadarabokhoz.

Népi mosodai jogorvoslatok

A 3-5 órája a ruhadarabon lévő áporodott foltok népi gyógymódokkal eltávolíthatók:

 1. Ecet. Öntsön 100 ml ecetet egy fémtartályba, és alacsony hőfokon melegítse fel. Áztasson egy vattakorongot forró ecetbe, és kezelje a ruhadarabon lévő foltot a folt közepe felé haladva. A foltok eltávolítása után mossa ki a ruhadarabot kézzel vagy mosógépben. Az ecetet nem szabad érzékeny szövetekre, például selyemre alkalmazni;

 2. Szóda és hidrogén-peroxid. Keverjen össze 20 ml peroxidot 20 g szódabikarbónával, adjon hozzá 20 ml vizet, és vigye fel a foltra;

 3. Glicerin.Vigye fel az oldatot a foltra körülbelül 15 percre. Beleivódik a szövetbe és felpuhítja a foltokat. Ezután keverje össze a glicerint és az alkoholt (egyenként 1 evőkanálnyit) a ruhadarab hátuljában. Adjon egy teáskanálnyi ecetet a folthoz, és dolgozza be a foltot;

 4. Ecet és ammónia. Keverje össze a két terméket egyenlő mennyiségben, és vigye fel a keveréket a foltra. 30 perc elteltével, amikor a folt feloldódott, mossa ki a ruhadarabot mosógépben vagy kézzel;

 5. Szódalúg. Ammóniával vagy vízzel kombinálva használható. A koncentrációt a szövet típusától és a folt mennyiségétől függően maga határozhatja meg. Nemcsak a vízfestékfoltok, hanem a gouache-foltok és a vízbázisú építőipari foltok is lemoshatók szódabikarbónával;

 6. Vaj és por.Keverjen össze 0,5 tk. . vajat 1 teáskanálnyi. . Por, dörzsölje a keveréket a foltba, majd mossa ki a gépben, és törölje szárazra.

A pamutszövetek mosásához öntsön 1 liter vizet egy zománcozott edénybe, adjon hozzá 1 teáskanál ecetet és ammóniát. . Adja hozzá a szódabikarbónát és a szappanforgácsot, és tegye a tűzre. Forraljuk fel a keveréket, merítsük be a foltos ruhadarabot 10 másodpercre, majd vegyük ki. Ismételje meg a folyamatot néhányszor. Ha csíkok jelennek meg, használjon fehérítőt.

A szappan és a szappan használható a gyapjú ruhadarabokon, majd 5-7 másodpercre forró vízbe kell meríteni. A ruhákat a szokásos módon mossa ki, és hagyja megszáradni.

Az érzékeny szövetek – például a selyem – nem bírják az agresszív anyagokat. Jobb, ha elviszed az inged a tisztítóba.De a selyemfoltok eltávolítását maga is megpróbálhatja:

 1. Dörzsölje be a foltot mosószappannal, és hagyja beszívódni;

 2. A denaturált alkoholt (forrás nélkül) vízfürdőben melegítsük fel;

 3. Nedvesítsen meg egy szivacsot alkohollal, és dörzsölje át a foltot, amíg teljesen el nem tűnik;

 4. Áztasson egy vattakorongot forró vízbe, és törölje le a foltot;

 5. Tapogassa szárazra a területet selyempapírral, és szórjon rá egy kis hintőport.

Mi a teendő, ha a folt továbbra is fennáll

Ha gyermeke foltot hagyott egy pólón vagy más ruhadarabon, nem kell megküzdenie a folt eltüntetésével. A foltos területre zseb vagy applikáció varrható.

És hogy később megvédje gyermeke ruháit, javasoljuk, hogy szerezzen be egy víztaszító anyagból készült kötényt és karszalagot. Akkor a gyermek teljesen a rajzolásra fog koncentrálni, és nem kell mosni a ruhákat.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: