Hogyan kell mosni egy paplant

A paplanok nem kapnak áramot, télen melegek és nyáron kényelmesek. A paplan csodálatosan puha tapintású, és több mint 30 évig tart. Ezek a paplanok azonban különleges gondoskodást igényelnek: könnyen felszívják a nedvességet, mosáskor csomókat képeznek, és sokáig tart a szárítás. A pamuttermékek is összegyűjthetik a port és az atkákat, és a nagyon párás levegőben penészessé válnak.

Összeállítottunk egy listát azokról az ajánlásokról, amelyeket követhet, hogy a vattatermékei megfelelő ápolásban részesüljenek, és a lehető leghosszabb ideig tartsanak ki.

hogyan válasszunk paplant

Megfelelő mosószerek

A paplan tisztítására alkalmas a speciális tartályokban vagy kapszulákban kapható folyékony mosószer. Próbálja ki az Ariel gélt: foszfát- és klórmentes, nagyon jól tisztít és eltávolítja a foltokat.

A hagyományos száraz por nem használható – nehéz kiöblíteni, kellemetlen szagot áraszt, és később allergiát okozhat.

Cserélje ki a kondicionálót illóolajra. Nemcsak felfrissíti a paplant, de nem hagy csíkokat vagy zsíros foltokat sem. Használhat ugyanakkor textilpuhítót is. Néhány a legnépszerűbbek közül: Supreme Romance Vernel, Clear Natural Wellery illatanyag nélkül.

A kézmosás megköveteli

 1. kád vagy nagy medence;

 2. Folyékony mosószer vagy mosószappan forgács;

 3. közepes keménységű szivacs vagy ecset;

 4. Folteltávolító, ha a paplan foltos.

A speciális labdák, például a teniszlabdák, szintén szükségesek. Ezek megakadályozzák a csomók kialakulását.

Alaposan rázza ki a paplant mosás előtt, hogy megszabadítsa a portól és a törmeléktől. Ha ez nem történik meg, a por és a szennyeződés gyorsan megtapadhat a textílián – és már nem távolítható el.

Hogyan kell mosni egy paplant a gépben

A paplant csak akkor mossa ki a mosógépben, ha kicsi. Tartsa be a gyártó által a mosógépbe egyszerre betehető tárgyak súlyhatárát. Egy baba- vagy egyszemélyes ágytakarót általában be lehet tenni a gépbe, de egy kétszemélyes ágytakarót csak kézzel lehet mosni vagy vegytisztítani.

Ha a paplan túl nagy a géphez, akkor a mosodában is kimoshatja. Ne tegye őket a mosógépbe: ha nedvesek, elnehezülnek és a készülék meghibásodását okozzák.

Eljárás:

 1. Öntse a folyékony port a rekeszbe;

 2. Tekerje fel a paplant, és helyezze a dobba;

 3. Helyezzen teniszlabdákat vagy más labdákat (legfeljebb 7-8 darabot) a takaróra.);

 4. Állítsa a mosóprogramot kímélőre vagy 40°C-os kézi mosásra.

Nem javasoljuk az automatikus pörgetést, mivel ez megvetemedne a paplanon, ami görbülést okozna, és így lehetetlenné tenné a javítást.

Hogyan kell mosni egy paplant kézzel

Szintetikus takaró

Ha a paplan erősen szennyezett, először áztassa be. Töltse meg a kádat langyos vízzel, majd adjon hozzá mosószappant és mosószert (2 mérőedény). Áztassa 30 percig. A kezelés során ügyeljen arra, hogy a víz hőmérséklete állandó legyen – ne legyen se túl meleg, se túl hideg.
Fél óra elteltével egy kemény kefével súrolja le a takarón lévő szennyeződéseket.

Figyelmeztetés!A mosószernek teljesen fel kell oldódnia a vízben. Ellenkező esetben szappan- vagy gélrészecskék maradnak a paplanban, kellemetlen szagot okozva.

Eljárás:

 1. Töltsön meg egy kádat vagy medencét meleg vízzel;

 2. Oldja fel benne a mosószert;

 3. Helyezze a paplant a fürdőkádba, és kefélje le a foltokat, ha az áztatás után maradtak;

 4. Ha erősen szennyezett, használjon folteltávolítót;

 5. A habot tiszta vízzel távolítsa el;

 6. Ürítse ki a paplant, és gyengéden nyomja össze, hogy eltávolítsa a felesleges nedvességet.

Lehet, hogy többször is ki kell öblíteni a paplant, hogy megszabaduljon a mosószer maradványaitól.

Ha van néhány kisebb folt a paplanon, és nem tervezi, hogy az egészet kimossa, a foltos tisztítás jó ötlet.

Eljárás:

 1. Fektesse a takarót egy szilárd felületre, és terítse ki;

 2. Készítsen szappanoldatot, és öntse egy porlasztóba;

 3. Fújja az oldatot a foltokra, majd törölje le őket egy tiszta szivaccsal (kemény oldal);

 4. Szárítsa meg a ruhadarabot.

A paplan tisztításának alternatív módszere a gőzmosó vagy gőzvasaló használata. Ez a módszer a szennyeződéseket és a kellemetlen dohos szagokat is eltávolítja.

Hogyan kell szárítani egy paplant

 1. Mosás után enyhén rázza fel a paplant, amíg még a dobban van. Ez eltávolítja a felesleges vizet a ruhadarabból. Ezután vegye ki a paplant a gépből, és vagy rázza fel újra a kezével, vagy tekerje be egy frottírtörülközőbe, és tekerje fel 5-10 percre. A törölköző felszívja a felesleges nedvességet.

 2. Csomagolja ki a terméket egy kemény, vízszintes felületre. Amíg a paplan még nedves, alaposan törje össze egy bottal vagy a kezével.

 3. A paplan mindig vízszintes helyzetben legyen. Ha függőlegesen akasztja fel, akkor a termék belülről megvetemedik. Ha a szárítás során pocsolyák jelennek meg a paplanon, távolítsa el őket egy száraz törülközővel – semmiképpen se csavarja ki a paplant. Szárítás közben továbbra is időnként kopogtassa ki a paplant, hogy eltávolítsa a csomókat.

 4. Ha a ruhadarab még mindig csomós, a paplant újra ki kell mosni a gépben, ezúttal a szárítási utasításokat követve.

Figyelem!Semmilyen körülmények között ne tekerje fel a pamut paplant. Ez eltorzítja és károsítja a ruhadarabot.

A paplan elhelyezése a fűtőtest vagy radiátor közelében elfogadható. A megfelelő feltételek azonban a meleg, napos és szeles időjárás. A városi lakásokban való szárítás miatt penészesek lehetnek.

A paplant később használat közben sokat kell szellőztetni – ez lehetővé teszi a felesleges nedvesség elpárolgását. Száraz időben a legjobb a paplant a levegőn szárítani. A nedves paplanon gyorsan kialakulhat penész vagy gomba. Célszerű a ruhadarabot napfénynek kitenni, mivel ez felmelegíti a takarót, és eltávolítja a poratkákat és a baktériumokat.

Olvasson tovább  Hogyan tegye a törölközőket puhává és bolyhosra?
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: