Hogyan kell mosni egy törölközőt

A törölközőket a mindennapi életben széles körben használják, és gyakran kell mosni. Kézzel vagy mosógépben is mosható. Ahhoz azonban, hogy hosszabb ideig szép és rendezett maradjon, megfelelően ki kell mosni őket. Fontos, hogy a ruhadarab anyagának megfelelően válasszon megfelelő hőmérséklet-tartományt és programot, valamint olyan mosószert, amely hatékonyan mossa és eltávolítja a foltokat. Ez az eszköz tájékoztatja Önt arról, hogyan kell mosni a törölközőket, hogy be kell-e áztatni, majd utána kivasalni őket, és választ ad egyéb kérdéseire is.

Hogyan mossuk a törölközőket: mosógépben (milyen üzemmódban, programmal és hőmérsékleten) és milyen gyakran, hogyan mossuk őket kézzel?

Általános információk

Az egyik leggyakoribb kérdés, hogy milyen gyakran kell mosni a törölközőket? Meg lehet mondani, ha a dolgok piszkosak, és nem lehetséges egyértelmű választ adni. Ez azonban nem teljesen igaz. A fürdőszobában használt termékek kívülről sokáig tiszták maradhatnak, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehet hetekig cserélni őket. A szövetszálak, különösen a nedvesek, táptalajt jelentenek a mikroorganizmusok számára, ami veszélyes egészségügyi veszélyforrás.Vannak tehát iránymutatások arra vonatkozóan, hogy milyen gyakran kell mosni a törölközőket, függetlenül attól, hogy piszkosnak tűnnek-e vagy sem:

 1. A zuhanyzás vagy fürdés után használt törölközőket három használat után ki kell cserélni.

 2. Naponta vagy minden második nap mosson kezet és arcot.

 3. A konyhai mosogatókat minden nap kimossák.

 4. A gyermek kéztörlőket minden használat után ki kell mosni, a felnőtt kéztörlőktől elkülönítve.

A mosási sorrend a következő:

 1. Ruhák rendezése rendeltetési hely, anyagtípus és szín szerint. A fürdőlepedőket a mosógépben külön mossa ki. A fehéreket a színesektől külön mossuk. Az olyan díszítésekkel, mint a hímzés, szalagok vagy csipke, díszített törölközők mosózsákban történő mosása.

 2. Ha a szöveten olyan kemény foltok vagy szennyeződések vannak, amelyeket nem lehet kimosni, először áztassa be a szövetet. A mosószer használható.

 3. Töltsön be egy adag szennyest a mosógépbe vagy a mosótálba. Ne töltse meg a dobot “teljesen”, hanem körülbelül 80%-ban. Ez a mosás minőségét adja, és a ruhadarabok jobban kiöblülnek a végén. És fontos, hogy a törülközők minél több folyadékot szívjanak magukba – egy teljes hordótöltet nem fogja elvégezni a feladatot.

 4. Mosószer hozzáadása, hőmérséklet, mosási, öblítési és centrifugálási módok kiválasztása. A babatörülközők esetében az extra öblítési programot kell használni.

Úgy tűnik, semmi bonyolult nincs a konyharuhák mosásában. De pontosan milyen hőmérsékletű legyen a víz, milyen mosószert használjon – por vagy gél, hány fordulatszámot állítson be a centrifugáláshoz? Így működik.

Mosás automata gépben: üzemmód és hőmérséklet, centrifugálási sebesség

A fürdőlepedők mosása ebben a készülékben ideális:

 1. A hőmérséklet a szövet típusától függ. Bambusz 30°C-on; pamut, vászon 60°C-ig; bársony vagy mikroszál 40°C-on.

 2. A legjobb mosószer a folyékony típusú, a kényes szövetekhez. Használhat textilpuhítót, textillágyítót és öblítőt.

 3. Mosási program – kíméletes, kézi mosás, gyapjú.

 4. Pörgési sebesség 400-600 vagy nincs pörgési sebesség.

A konyhai törülközőket ilyen körülmények között lehet mosni:

 1. Színes tárgyak 30-40°C-on, fehér tárgyak 60°C-ig. A Waffle konyhai eszközök 90°C-on moshatók.

 2. Folyékony mosószer, de használhat normál mosóport is. Ne feledje azonban, hogy a mosószer elvékonyítja a szövetet, és a haj a dobhoz tapad.

 3. Mód – gyors vagy napi mosás.

 4. Pörgetési sebesség: 800-1000 pörgetés.

A mosogatórongy kiválasztásakor ne feledje, hogy a baba- és fürdőtermékeket a legjobb hipoallergén, többnyire természetes gélben mosni. Szódabikarbóna adható a porrekeszhez, hogy a törülközők puha tapintásúak legyenek, miután megszáradtak.

Hogyan kell kézzel mosni

Hogyan mossuk a törölközőket: mosógépben (milyen ciklusban, programmal és hőmérsékleten) és milyen gyakran, hogyan mossuk őket kézzel?

A nagyméretű fürdőlepedőket nem szabad kézzel mosni, mivel átázva nagyon nehézzé válhatnak, és nehezen moshatóak gépben vagy centrifugálással. A kis konyhai eszközök vagy gyermekholmik moshatóak egy lavórban, így vizet, energiát és mosógép-erőforrásokat takaríthat meg.A folyamat a következő lépésekből áll:

 1. Öntsön meleg vagy forró, de nem forró vizet egy edénybe. A folyadék mennyiségének elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy a ruhadarabot teljesen bevonja.

 2. Öntsük a mosószert, valamint 200 ml. Egy csésze ecet minden 10 liter vízhez (lágyításhoz).

 3. Merítse a terméket vízbe, öblítse le, hagyja állni 40 percig, öblítse le újra.

 4. Nyomkodja ki és öblítse le, többször váltogatva a vizet, amíg teljesen megszáradnak. Adhat néhány cseppet a kedvenc illóolajából a vízhez, hogy a törülközőknek enyhe illatot adjon. Folyó víz alatt is öblíthet, például a csap alatt, így a mosószer jobban kioldódik a víz nyomása alatt.

 5. Finoman csavarja ki, és rázza ki, hogy kilapuljon, majd akassza fel száradni. A ruhákat jobb a szabadban vagy egy jól szellőző helyiségben szárítani.

A pamutból, vászonból, szövetből készült konyhai törülközőket és babaköpenyeket szárítás után ajánlott vasalni. Ez nem csak rendben tartja a tárgyakat, hanem fertőtlenít és eltávolítja a potenciálisan káros mikroorganizmusokat is.

Szokatlan módszerek és népi gyógymódok használata

A tapasztalt háziasszonyok gyakran nehezen tudják rendben tartani a konyhánkat. A konyhai törülközők mosása sem kivétel – van néhány nagyon speciális és hatékony módszer arra, hogy makulátlanul tiszták és puhák maradjanak.

Mosási módszerek:

 1. Fogja a mosásra szoruló ruhákat, és öntsön forró (90-100 fokos) vizet, 100 gramm szódabikarbónát, 50 ml mosogatószert és mosószert. Áztassa be 50 ml illatmentes étolajba. Válaszok a gyakran feltett kérdésekre. Amikor a folyadék szobahőmérsékletűre hűlt, mossa le kézzel, majd alaposan öblítse le.

 2. Vegyen több kis törülközőt és egy üvegedényt, hogy a nedvesbe tegye őket. Nedvesítse be vízzel, és alaposan habosítsa fel mosószappannal. Tegye 1,5 percre 450-500 KW teljesítményű mikrohullámú sütőbe. Ezután mossa ki a szokásos módon.

 3. Áztassa a ruhákat meleg vízben és ecetben (1-2 pohár 5 liter vízben) 2 órán át. Tegye be őket a mosó-szárítógépbe, tegyen ecetet az öblítőszer rekeszbe, és mossa ki őket a szokásos módon. Az ecet fertőtlenít, lágyít és semlegesíti a kellemetlen szagokat.

 4. Vegyünk egy nagy, mosásfőzésre alkalmas lábast, öntsünk bele vizet, és adjunk hozzá mosószert vagy aprított mosószappant, kalcinált vagy szódabikarbónát, néhány evőkanál hidrogén-peroxidot (ha fehérítő hatásra van szükségünk). Merítse vízbe, forralja fel, óvatosan vegye ki, és öblítse le hideg vízzel. Forrázás után a ruhákat a legjobb a szabadban szárítani.

 5. Dolgozzunk egy kis vízben feloldott mustárport a nedves ruhadarabra. Helyezzük egy műanyag zacskóba, hogy a mustár ne száradjon ki, hagyjuk állni egy éjszakán át. Ezután mossa és öblítse le a szokásos módon.

Mielőtt bármilyen módszert alkalmazna, ellenőrizze, hogy a ruhadarab olyan anyagból készült-e, amely ellenáll a kezelésnek. A színes szöveteken kerülni kell az agresszív módszereket, például a forró vizes tisztítószereket, mivel fennáll a fakulás veszélye.

Válaszok a gyakran feltett kérdésekre

Van néhány mosási kérdés, amelyet még a tapasztalt háziasszonyok is gyakran keresnek,A szakértők igyekeztek részletesen megválaszolni ezeket a kérdéseket:

 1. Miért merevedhetnek meg idővel a törölközők?? Ennek a problémának van néhány gyakori oka, például a nagyon kemény vízben való mosás. Ezt okozhatja a nem megfelelő mosószerek használata, a túl magas hőmérsékleten történő mosás, a klóros fehérítés, a rossz öblítés, a nagy sebességű centrifugálás vagy a gyakori vasalás is.

 2. Hogyan lehet lágyítani az anyagot? Keményítheti a vizet ecet hozzáadásával, használhatja a gyors mosási ciklust, a ruhákat 400 fordulat/perc fordulatszámon kell centrifugálni, és dupla vagy tripla öblítési ciklust kell használni. Vagy keressen klór- és foszfátmentes, környezetbarát mosószert. Lehetőleg folyékony legyen, mivel a port nagyon nehéz feloldani és kiöblíteni. A frottírtörülközőket a mosógép dobjába helyezett speciális golyókkal lehet lágyítani.

 3. Hogyan lehet megszabadulni a rossz törölközőszagtól?? Ha hosszú ideig használatban vannak, vagy ha állandóan nedvesek, és hosszú ideig a kosárban fekszenek, akkor valóban kellemetlen szagot árasztanak. Ha a rendszeres mosás nem szabadul meg tőle, próbálja meg mosószappannal felforralni, majd illóolajos vízben leöblíteni. Vagy hagyja őket szódabikarbónás és ecetes vízben áztatni 8-10 órán át, majd mossa ki őket újra a szokásos módon. Ha mindezek nem segítenek, használhat egy speciális folyékony mosószert, amely erős a kellemetlen szagok ellen, mint például az OXICLEAN Fresh.

 4. A fehérítő nem károsítja a szövetet? A törölközőket a szálak károsodása nélkül lehet fehéríteni – feltéve, hogy klórmentes mosószert használ. A kívánt hatást 5 liter vízből, 1 evőkanál ammóniából és 25 ml. Hidrogén-peroxid. Áztassa a ruhát 30 percig áztatóoldatban, majd mossa ki. Vagy áztassa a ruhadarabot jéghideg vízbe sóval (2 evőkanál). . 1 literenként. víz). Klór nélküli ipari fehérítőszert is lehet vásárolni.

Még egy utolsó kérdést kell kivasalni – és az emberek véleménye megoszlik arról, hogy fehéríteni kell-e a törölközőket vagy sem? Szakértőink azt tanácsolják, hogy a test, a kéz és az arc megtörlésére használt termékeket nem kell vasalni. A szövetek elveszíthetik merevségüket és higroszkóposságukat, azaz nem szívják fel olyan jól a vizet, mint más módon. Mosás után fel is rázhatja őket, és kézzel kifeszítheti őket egy ruhaszárítókötélen vagy keresztrúdon, hogy rendben tartsa őket. A konyhai törülközőket vasalógépben kell vasalni, mivel rájuk férne egy kis higiénia, és a háziasszonyok vigyáznak arra, hogy a gyűrött ruhadarabokat ne tegyék közszemlére.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: