Hogyan kell vasalni a poliésztert

Vasaljuk-e az ágyneműt, mivel az első használat során gyűrődik? Számos érv szól a vasalás mellett: A forró vasaló elpusztítja a poratka lárvákat és a baktériumokat, amelyek a mosás után is megmaradhatnak, különösen, ha 60 °C-ra állítjuk a hőmérsékletet. Ez különösen fontos, ha kisgyermekei vannak. A vasalás foltozza az anyagot, ami megakadályozza a szálak felhasadását és növeli a vászon tartósságát. Ez szintén segít a szövet puhításában.

Végül pedig a vasalás esztétikusabbá teszi az ágyneműt – ez hasznos lehet, ha például vendégeket fogad.

Összegyűjtöttünk egy listát jó tanácsokkal arra vonatkozóan, hogyan vasalhatod ki gyorsan és megfelelően az ágyneműt.

Hogyan kell vasalni az ágyneműt

Alapok

Vasalás előtt győződjön meg arról, hogy a vasalási terület tiszta. Ha por van rajta, törölje le száraz, puha ruhával.

Nagy vasalódeszkára van szükséged a vasaláshoz. Egy asztal is megteszi – feltéve, hogy nem rontja el forró vasalóval, gőzzel vagy vízzel.

A lepedőket hosszában vasalja, ne keresztben. Távolítsa el a nedves, szorosan feltekert állapotban. Amikor az ágynemű megszáradt, tegyen egy kis meleg vizet a permetezőbe (a hidegebb víz nem olyan nedvszívó), és fújjon egy keveset az anyagra.

A frottírtörülközőket nem szabad vasalni, mert akkor elveszítik puhaságukat.

Figyelem! Ha vasalás előtt foltot vagy más szennyeződést talál az ágyneműn, nem szabad vasalni, különben a szennyeződés behatol a szövetbe, és nem tudja eltávolítani.

Ugyanez vonatkozik a mosásból származó csíkokra és sötét foltokra is, például ha nem megfelelő mosószert használt.

Hogyan kell vasalni a paplanhuzatokat

Eljárás:

  1. Hajtsa négyfelé a paplanhuzatot;

  2. Vasalja meg az egyik oldalát, majd fordítsa meg, és vasalja megint a másik oldalát;

  3. Fordítsa meg és hajtsa újra a paplanhuzatot úgy, hogy a nyitott oldalai kívülre kerüljenek;

  4. Ismételje meg a folyamatot mindkét oldalon;

  5. Folytassa, amíg a lapok kiegyenesednek.

Olvasson tovább  Hogyan tisztítsunk egy nagyon piszkos szőnyeget

Hogyan kell vasalni egy Eraser ágyneműt

Ha a lap kerülete körül gumiszalag van, akkor ez többszörösen megnehezül. A legegyszerűbb, ha a lepedőt a matracra teríti, és közvetlenül használat előtt kivasalja.

Ha vasalt ágyneműt szokott tartani, vasalja a lepedőt a matracra, és óvatosan hajtsa félbe, majd az egyik sarkát minden oldalon hajtsa be a másikba, végül hajtsa újra félbe, hogy a sarkok egy vonalba kerüljenek. Egy téglalapot fogsz kapni – hajtogasd úgy, ahogy egy lapot hajtogatsz, a gumiszalagok nélkül.

Hogyan kell vasalni a lapokat gumiszalag nélkül

Hajtsa a lapot egyszer a szélességhez és egyszer a hosszúsághoz. Így egy kompakt téglalapot kapunk. Igazítsa és egyenesítse ki a lap sarkait és széleit. Egyszerűen vasalja ki a hajtogatott lapot, majd fordítsa meg. Visszatesszük a lapot, a vasalt oldalt befelé hajtjuk, és megismételjük a két új oldalon.

Hogyan kell vasalni a párnahuzatokat

Nincs probléma az ilyen típusú ágyneművel. Mivel a párnahuzatok kicsik, nem kell őket félbehajtani.

Fordítsa ki a párnahuzatot – ez segít a belső hajtás megfelelő kinyomásában.

Vászon anyag

válassza ki az ágyneműt

A vasalási folyamat pedig az anyagtól függ. A természetes szálas vásznat elölről kell vasalni. Próbálja meg megakadályozni a perzselési nyomokat. Ha a ruhadarabja szintetikus anyagból készült, vasalja az anyagot az alulról.

Vasalja a szövet vagy a hímzett elemek rossz oldalára. A dekorációt puha szőnyegre kell helyezni. A hímzést külön vasalják. Ezután vasalja ki a vásznat elölről, a hímzést érintetlenül hagyva.

Ha sötét színű ágyneműt és paplanhuzatot használunk, az ágyneműt a rossz oldalára vasaljuk. Ha kívülről vasalják, a vasaló fényes felülete megmaradhat.

Len

Az ágyneműt nedves gőzölős vasalóval kell vasalni, a hőmérséklet 180 és 230°C között mozog. Annak érdekében, hogy a vasaló ne hagyjon ragacsos maradványokat, vasalja ki a ruhadarab alját.

Szatén

Csak a szaténszövetek alsó oldalát kell vasalni. Ne nedvesítse be a készüléket. A vasalót 200 °C-ra melegítsük fel.

Olvasson tovább  Hogyan hozd ki a fehér ruhákból a tapadást: a ruhák mosásának 8 legjobb módja

Kötöttáru

Amikor vasalja a kötött ruhadarabot, óvatosan alkalmazza a vasalót, és várjon, amíg az lehűl.

Trikó kötöttáru esetén használjon vászon vagy nedvesített géz meleg vasaláshoz. Ezek az anyagok könnyen nyúlnak – a túl kemény vasaló használata nem megoldás, mivel eltorzíthatja az anyagot.

Selyem

Vasalja a selyemneműket az ágy rossz oldalán – különben az anyag sérülését kockáztatja. Vasalás közben ne permetezzen vizet, mert ez csíkokat okozhat. Ha meg kell nedvesítenie a ruhadarabot, fújja be szórópisztollyal, és hagyja egy műanyag zacskóban kb. 1 órán át. Ez biztosítja a szövet egyenletes nedvesedését.

Ne vágja le a szövetgyártó címkéjét, amely feltünteti, hogy milyen vasalási hőmérséklet alkalmas a ruhadarabhoz. A selyem számára általában a legalacsonyabb hőmérséklet a legjobb.

A vasaló mintáját általában egy vagy két ponttal látja a címkén. egy pont azt jelenti, hogy a vasalási hőmérsékletet legfeljebb 1-ig kell tartani.

Szintetikus anyagok

Ezt a fajta vásznat meleg vasalóval kell vasalni. Nedvesített géz használható. Javasoljuk, hogy a szintetikus szöveteket a bélésen keresztül vasalják ki.

Hol tárolja a vasalt szennyest

  1. Válasszon egy tágas ládát a ruhadaraboknak, ahol minden tárgy és kiegészítő könnyen összepréselhető.

  2. Ha vasalás közben párásította a ruhadarabot, várjon, amíg az teljesen megszárad. Ezután helyezze őket a megfelelő helyre.

  3. A ruhadarabok tartósságának növelése érdekében ne használja őket vasalás után azonnal; várjon, amíg 3-4 napot pihennek.

  4. A párnahuzatok és ágyneműk hajtogatásakor változtassa meg a hajtogatási területet, hogy elkerülje a lepedők idő előtti károsodását.

  5. Végül, hogy a mosás és vasalás után mindig kellemes illatú legyen a szennyes, tegyen szárított növényi zacskókat a ruhadarabok közé.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: