Hogyan kell vasalni egy kabátot

A legtöbb kabát szintetikus anyagból készül, amely számos előnyt kínál: nedvességállóság, kopásállóság, tartósság, szennyeződés- és porállóság. Az anyag azonban nem ellenáll a magas hőmérsékletnek. Bizonyos esetekben csak a legalacsonyabb hőmérsékletek elfogadhatóak.

Összeállítottunk egy listát tippekből, amelyek segítségével pillanatok alatt kivasalhatod a kabátodat.

Hogyan kell vasalni egy kabátot

Mit jelentenek az ikonok a címkén?

Olvassa el a gyártó által a címkén feltüntetett információkat:

 1. akkor vasalhatja a kabátját, ha a címkén az áll, hogy a vasaló nem jelzett;
 2. Ha a vasaló alul keresztben van, a kabátot nem szabad gőzölni;
 3. Ha a vasalót áthúzza, a kabátot egyáltalán nem szabad vasalni;
 4. Ha a vasaló képét egy pont kíséri, a kabátot nyugodtan vasalhatja, de a készüléket kissé fel kell melegíteni.

A különböző anyagokból készült kabátok címkejelzései is eltérőek lesznek, ezért vasalás előtt alaposan olvassa el a címkén található információkat.

Előkészületek

Ha még nem vasalta ki a kabátját, akkor tesztelje, hogyan reagál az anyag a magas hőmérsékletre. Ehhez vegyen egy mintát az anyagból (minden ruhadarabhoz jár), és vasalja ki. Ha egy darab szövet nem ment tönkre, akkor az egész kabátot kivasalhatja.

Vasalás előtt hagyja a kabátot 1-2 napig a fogason lógni. Sok gyűrődés kisimul, ami megkönnyíti a vasalást.

Hasznos a szórópisztoly használata. Fordítsa ki a kabátot, és nedvesítse meg egy szórópisztollyal. A legfontosabb, hogy a termék ne legyen túl nedves. Akassza fel a kabátot egy fogasra, kézzel igazítsa ki az összes gyűrődést, és várja meg, amíg teljesen megszárad.

Célszerű a kabátot melegen tárolni a szekrényben, kibontva. Ha összehajtja a kabátot, fennáll a veszélye, hogy a vasaló túlságosan összegyűrheti a kabátot.

Ha a kabát piszkos, vasalás előtt először ki kell mosni. Ellenkező esetben a magas hőmérséklet miatt a szennyeződés a ruhadarabhoz tapadna.

Olvasson tovább  Hogyan kell selymet vasalni

A hőszigetelt kabátot egészben kell vasalni. Ha csak szelektíven vasalja a kabátot, a szigetelés egyenetlenül lesz bepréselve.

Hogyan kell vasalni a kabátot: Eljárás

A kabátok a következőképpen vasalhatók:

 1. Először vasalja ki a bélést. Ne nyomja túl erősen a ruhát a vasalóval. A bélés és a vasaló közé pamutruhát vagy törölközőt kell tenni;
 2. A bélés után térjünk rá az ujjakra és a gallérra, majd a nagyobb darabokra;
 3. Ha a bélés vasalása nem egyenesíti ki a kabát külsejét, nedvesítsen meg gézt folyó víz alatt, és helyezze a ruhadarab és a vasaló közé;
 4. Miután a kabátot kivasaltuk, akasszuk fel a fogasra 2 órára. Ez lehetővé teszi, hogy a kabát lehűljön és visszanyerje eredeti alakját.

A kabát vasalásához javasoljuk, hogy szerezzen be egy mini vasalódeszkára hasonlító karfát. Hüvelypárnák is használhatók. Ez megkönnyíti a vasalást.

Ne vasaljon túl gyakran, mivel a magas hőmérsékletnek való gyakori kitettség deformálhatja a kabátot és megváltoztathatja a színét.

Ha a címke azt jelzi, hogy a gőzölés megengedett, az eljárás a következő:

 1. Akassza fel a kabátot, majd igazítsa ki a ráncokat;
 2. Állítsa a vasalót finom vasalási fokozatra;
 3. Kapcsolja be a gőzt, és 10-15 cm távolságból kezdje el vasalni a kabátot. A kabátot mindig felülről lefelé kell mozgatni. Kezdjük hátul, haladjunk az ujjak és a vállak felé.

A köpeny gőzzel történő préselése megakadályozhatja a termék kellemetlen szagainak kialakulását.

Ha a kabátodon sok díszítő tartozék van, akkor csak gőzölős vasalóval vasalhatod.

A különböző anyagokból készült vasalókabátok jellemzői

A vasalási eljárás az anyagtól is függ,a kabát gyártásához használt anyag:

 1. A bolognai kabátok nagyon kevéssé gyűrődnek, de ha hosszú ideig összehajtogatva tárolják őket, a kabát felületén gyűrődések lesznek észrevehetőek. A vasalót csak a minimális hőmérsékleten használja, és fordítsa ki a kabátot. Mindig nedves gézt használjon. Ne nyomja a vasalót a kabátra, és ne hagyja túl sokáig ugyanazon a helyen;
 2. A velúrkabátokat nem szabad vasalni. Ha nincs választási lehetőség, akkor a hőmérsékletet a legalacsonyabb értékre kell állítani. Gőzzel is vasalhatja a zselét gőzfejlesztővel vagy forró vizes gőzzel a fürdőkádban. Egy másik lehetőség, hogy a kabátot felakasztjuk a fogasra, és várunk néhány napot;
 3. A műbőr kabátokat belülről kifelé kell vasalni, így a kabát oldalai nem érintkezhetnek egymással. Soha ne gőzölje őket;
 4. A poliészter kabátok mosás után jól kisimulnak, miközben természetesen száradnak;
 5. A gőzviaszolás alkalmas szintetikus kabátok esetében.
Olvasson tovább  5 szabály a bio lemosására | Szakértői anyag

További tippek

A kabátok megfelelő ápolása a következő szempontok figyelembevételét igényli:

 1. A kabát mosásához a víz maximális hőmérséklete 40°C. Ha a hőmérséklet túl magas, az anyag megnyúlik. Ez deformálja a kabátot, így nem lehet kivasalni vagy kisimítani;
 2. Folyékony mosószer alkalmas kabátok mosására. A hagyományos száraz por rosszul mosódik ki, és kéreg marad a ruhák felületén. Ha vasalóval átmegyünk ezeken a helyeken, a fehér plakk sárga vagy barna árnyalatot vesz fel;
 3. A vasalás megkönnyítése és felgyorsítása érdekében tegyen 4-5 teniszlabdát a mosógép dobjába.

A kabátot nem kell vasalni, ha megfelelően megszárították. Vegye ki a kabátot a gépből, és óvatosan csavarja ki a kezével. Ne csavarja meg – csak gyengéd nyomást gyakoroljon rá. Használjon frottírtörülközőt a nedves területek letörléséhez. Ezután akassza fel a kabátot a ruhafogasra, és igazítsa ki a gyűrődéseket. Egyszer-egyszer igazítsa ki a gyűrődéseket, amelyek a kabát száradása közben keletkeztek.

Hogyan kell vasalni egy kabátot vasaló nélkül

Hogyan kell vasalni egy kabátot

Ha a gyártó megtiltotta a kabát vasalását, van egy másik módja is a simításnak:

 1. Akassza a kabátot fogasra, gombolja be;
 2. Vizes kézzel simítsa le a ruhadarab felületét, majd vigye be a fürdőszobába;
 3. Kapcsolja be a forró vizet, hogy a helyiséget gőz töltse meg;
 4. Hagyja a kabátot a fürdőkádban csukott ajtóval 15 percig;
 5. Vigye a kabátot egy másik helyiségbe, és hagyja szobahőmérsékleten száradni.

Ha a pehely vagy más meleg anyag a vasalás után összegyűrődik, rázza meg többször a kabátot. Ez segít kiolvasztani a hőszigetelést, és megakadályozza, hogy újra ki kelljen vasalni a kabátot.

Ha vasalás vagy más módon történő kisimítás után foltokat észlel a kabáton, forduljon egy profi vegytisztítóhoz.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: