Hogyan lehet eltávolítani a festéket a fémből otthon

Még a legdrágább, kiváló minőségű, fémes tárgyakhoz tervezett hajfesték sem tart örökké. Idővel a festék hámlani és kopni kezdhet, a rozsdafoltok átszivároghatnak a festésen, és maga a fémtárgy már nem tűnik vonzónak, mivel a környezeti hatások miatt elszíneződik és elszíneződik. Ha ez a helyzet, akkor érdemes újrafesteni, de a régi réteget mindig el kell távolítani. Az is gyakori, hogy véletlenül festéket visznek fel egy tárgyra, ami megszárad és elrontja a megjelenését. Ezért ebben a cikkben szakértőink úgy döntöttek, hogy áttekintést adnak néhány hatékony módszerről, amelyek lehetővé teszik a festék eltávolítását a fémről otthon.

Hogyan lehet eltávolítani a festéket a fémből otthon

Az előkészítő szakasz és biztonsági óvintézkedések

Annak érdekében, hogy az eljárást helyesen hajtsák végre, és a folyamat során ne okozzon kárt a munkavállaló vagyonában vagy egészségében, fel kell készülni a következőkre. A meghozandó intézkedések a következők:

 1. Vásárolja meg az összes szükséges szerszámot, eszközt, vegyszert – a fém tisztításának módjától függően. Legyen kéznél minden, amire szükséged lehet, amikor elkezded a munkát, mert ha folyamatosan hozzáadsz dolgokat, akkor állandóan el kell távolítanod a bevonatot, különösen, ha a munka mennyisége jelentős.

 2. Védje a környező tárgyakat (ha nem mozdíthatóak el) és felületeket a portól és szennyeződésektől, amelyek elkerülhetetlenül megjelennek, amikor a festéket eltávolítják a fémből. Polietilén fólia használható védelemre.

 3. Készítsen elő egyéni védőfelszerelést azok számára, akik eltávolítják a festéket és segítenek a folyamatban. Az alapvető szükségletek közé tartozik a műanyag védőszemüveg, a légzőkészülék és a vastag, de kényelmes kesztyű, amely nem korlátozza a mozgást.

 4. Készítse elő magát a fémet a kezelésre. Ha lehetséges, minden szennyeződést, port és kevés erőfeszítéssel lehúzható festéket el kell távolítani. Ha háztartási tisztítószert kíván alkalmazni, ajánlott a felületet kemény kefével súrolni. Ez segít az oldószer gyorsabb behatolásában a festékrétegekbe, és a folyamat gyorsabb lesz.

Ha olyan kis tárgyakról kívánja eltávolítani a festéket, amelyeket saját maga is el tud szállítani, akkor jobb, ha kiviszi őket az udvarra, és ott végzi el a kezelést.

Olvasson tovább  A fekete farmer mosásának egyszerű módja

Ha az összes előkészítő lépést elvégezted, máris nekiláthatsz a munkának. Ez az eljárás háromféleképpen történik: mechanikusan, termikusan és kémiailag. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a kívánt eredmény eléréséhez több módszert kell párhuzamosan vagy egymás után alkalmazni.

Mechanikai módszerek

A mechanikus módszer szó szerint “lecsupaszítja” a festéket a fémről fizikai erővel és bizonyos szerszámokkal. A legprimitívebb eszköz, amely használható – egy spatula, de csak akkor lesz hatékony, ha a felület sík, nincsenek nehezen hozzáférhető helyek, és a festékréteg előzetesen felpuhult egy vegyi anyaggal. Csiszolópapír is használható. De racionálisabb egy speciális, csiszolóanyaggal bevont fúvókákkal ellátott elektromos szerszámot használni. Ez lehet fúrógép, csiszológép vagy csiszológép.

Ha van fúrógéped, vásárolhatsz ilyen típusú keféket a fémfelületek kezeléséhez:

 1. Radial – a nehezen hozzáférhető területeken történő festékeltávolításhoz tervezve.

 2. Henger. Ez a keskeny kefe olyan felületek kezeléséhez használható, ahol kevés a hely.

 3. A tárcsa nélkülözhetetlen a függőlegesen elhelyezett felületekhez. A munkadarab csiszolásához a talp körül drótot terveztek.

 4. A csésze alakú fúvóka hatékony vízszintes alkatrészekhez és vastag festékrétegek eltávolításához a fémből. Az alja csésze alakú, a drótot tartó mélyedéssel.

A megfelelő kefe kiválasztásakor figyeljen a termék munkafelületének átmérőjére és a munkaelemek anyagára – drótnak, nem nejlonnak kell lennie.

Ha csiszológépet vagy csiszológépet kíván használni, akkor vásárolhat egy vagy több ilyet:

 1. Penge – vastag festékréteg és némi fém eltávolítására használják.

 2. CD anyagból – alkalmas egy kis réteg eltávolítására, minimális karcolást hagyva a fémen.

 3. Cibo kerekek – kis csiszolószemcsék, valamint egy vékony nejlonszál segít a finom munkában anélkül, hogy megérintené a fémet, de csak a felső festékréteget távolítja el.

És ne felejtsük el, hogy a fém megmunkálása a festékből nagy mennyiségű finom részecskék képződésével jár, amelyek a nyálkahártyával érintkezve károsak lehetnek, ezért mind a védőszemüvegnek, mind a légzőkészüléknek szorosan illeszkednie kell a bőrhöz.

A szerszámok segítenek a festék eltávolításában, de ha a sarkokat és a nagyon kis részeket le kell vágni, akkor is ugyanazt a spatulát és/vagy csiszolórongyot kell használni.

Hőkezelési módszerek

A fémfesték hőkezelése valószínűleg a legegyszerűbb módja a probléma megoldásának, de csak akkor, ha van egy erős hajszárítója. Olyan eszközök is használhatók, mint a forrasztólámpa vagy a vasaló. A hő megolvasztja a bevonatot, és egy spatulával könnyen eltávolíthatja. A termikus módszer nem alkalmas öntöttvas, sárgaréz, alumínium vagy vékony fémlemezek tisztítására – ezek a magas hőmérséklet miatt deformálódhatnak.

Olvasson tovább  7 módja a motorháztető tisztításának

Nézzük meg a különböző szerszámtípusok különleges jellemzőit:

 1. Építőipari hajszárító– univerzális és nagyon praktikus eszköz. A keskeny fúvóka lehetővé teszi, hogy a forró levegősugár a legnehezebben hozzáférhető helyekre is eljusson. A készülék gyorsan felmelegíti a levegőt a megfelelő hőmérsékletre, és a festék nagy darabokban könnyen lejön.

 2. Blowtorch– A készülék működés közben nyílt lángot termel, amely megégeti a festéket. A maradékot le lehet kefélni egy kemény kefével. De vigyázzon, nehogy megégesse magát, vagy veszélyeztesse a munkadarab épségét.

 3. VasSegít eltávolítani a festéket a fémből a legmunkásabb és legkevésbé hatékony módon. A talplemez hőmérséklete éppen elég lehet ahhoz, hogy megolvadjon a felület. Elektromos vasalót csak szélsőséges esetben szabad használni kis, sík felületekhez. Az eljárás megkezdése előtt fóliát helyezünk a készülék talpa alá, hogy megakadályozzuk a műszer szennyeződését.

Ha a hőkezelés után a fém felületén még mindig marad némi festékmaradvány, amelyet még spatulával sem lehet eltávolítani, akkor ezt oldószerrel lehet eltávolítani.

Háztartási vegyi anyagok használata

Hogyan lehet eltávolítani a festéket a fémből otthon

Ha nincsenek kéznél a megfelelő szerszámok, akkor is elvégezheti a munkát. Csak egy professzionális oldószert vagy egy öblítőpisztolyt kell vásárolnia, hogy megszabaduljon a festéktől a fémen. Íme néhány képviselője ennek a termékcsoportnak: KUDO spray (520 ml). 250 rubelért.), Veslee eltávolító spray (450 ml). 200 rubelért.), Syntirol (1 kg. 500 rubelért.).

A műveletek sorrendje a kémiai eltávolításhoz:

 1. Az előkészítő szakasz – tisztítsa meg a port és a szennyeződéseket a felületről, amennyire csak lehetséges.

 2. Hogyan kell alkalmazni a terméket. A legjobb az aeroszolozás, de ecsetet is használhatsz.

 3. Várjon addig, amíg az utasításban szerepel. A felhordási idő a festék vastagságától függően változhat. A termék hatásától függően. Ennek megfelelően a tartózkodási idő néhány perctől akár több óráig is eltarthat.

 4. Amikor a festék megpuhul, buborékosodni kezd és lejön a fémről, egy spatulával és egy kemény ecsettel eltávolítjuk.

 5. Kezelje a felületet a teljes tisztításhoz szükséges oldószerrel, pl. acetonnal, tisztított benzinnel.

 6. Öblítse le vízzel.

Olvasson tovább  Hogyan mossuk ki a tollat egy fehér ingből

Minden oldószernek nagyon szúrós szaga van, ezért ajánlatos a szabadban vagy beltérben dolgozni, ahol az ajtókat és néhány ablakot ki lehet nyitni, vagy egyszerűen csak szellőztető rendszerrel kell rendelkezni.

Festékeltávolítási technikák festéktípus szerint

Elvileg bármilyen festék eltávolítható mechanikai, termikus vagy kémiai kezeléssel, vagy ezek kombinációjával. Bizonyos esetekben azonban bizonyos tisztítási módszerek előnyösebbek:

 1. A vékony olajfestékrétegek eltávolítása oldószerrel, a vastag festék eltávolítása mechanikus szerszámmal és a felület kiégetése a legnehezebben hozzáférhető helyeken.

 2. Miután az akrilfestéket egy kemény ecsettel átkefélte, lemoshatja egy oldószerrel, például acetonnal.

 3. A porfestéket a legjobb kiégetni, vagy ha ez nem lehetséges, használjon zsírtalanítót.

 4. A festékszóró könnyen eltávolítható ecsettel, csiszolópapírral és oldószerrel.

A tisztítás során elkövetett hibák elkerülése érdekében fontos, hogy ne csak a festék típusát ismerjük, hanem azt is, hogy pontosan milyen fémből készült a termék. Mint már említettük, a sárgaréz, az öntöttvas és a sárgarézedények hő okozta károsodása romlást okozhat.

Hogyan távolítsuk el a festéket a fémkapukról és kerítésekről?

A függőleges felületek festékeltávolításához megfelelő tartozékokkal ellátott sarokcsiszolóra, fémsörtékkel ellátott kefékre a nehezen hozzáférhető helyeken történő munkavégzéshez és oldószerre lesz szükség. Sűrű vegyszerek használata ajánlott, mivel a folyékony vegyszerek hajlamosak lecsöpögni, mielőtt a szükséges reakció megtörtént volna, és nem biztos, hogy hatékonyak.

A műveletek sorrendje a következő:

 1. Tisztítson meg minden szennyeződést a kerítésről és a kapukról.

 2. A felületeket lehetőség szerint csiszolja le sarokcsiszolóval.

 3. Használja a kefét a nehezen hozzáférhető helyek, például varratok, hegesztési varratok, sarkok, gomblyukak stb. eléréséhez..

 4. A festékmaradványok eltávolítása oldószerrel.

Célszerű jó időben dolgozni, mivel a nagy szél és az erős eső ronthatja a mosás minőségét.

Fő fogadás! Ha egy fémkerítésről vékony szálakkal lecsupaszította a festéket, és újra szeretné festeni, de nem akar túl sok időt tölteni a kerítés számos részletének befejezésével, tegye el az ecsetet, és szerezzen egy szivacsot. Vegyen fel egy pár gumikesztyűt, vegyen fel egy pár normál munkakesztyűt, mártja a szivacsot a festékes dobozba, nyomja ki óvatosan, és kezdje el festeni. Egy egyszerű szivaccsal gyorsan és hatékonyan lefújhatja az összes finom részletet, sarkot és zugot.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: