Hogyan lehet orvosolni a penész a fürdőszobában – népi jogorvoslatok és háztartási vegyszerek

A penész nemcsak ápolatlanná, hanem az ott tartózkodók egészségére is veszélyessé tesz minden helyiséget. Tartós panaszokat (fejfájás és gyengeség, köhögés) és különféle betegségeket (allergia, asztma, rák) okozhat, és amint észlelik, azonnal kezelni kell. A penész leggyakrabban olyan helyiségek felületeit érinti, mint a fürdőszoba és a konyha. Ezek a helyek gyakran optimális élet- és növekedési feltételeket biztosítanak a gombák szaporodásához: magasabb levegő páratartalom és hőmérséklet, rossz szellőzés, napfényhiány. Ha a penész aktívan terjedni kezd, károsíthatja a felületet, behatolhat a csempefugákba, és átrághatja magát a vakolaton és a tapétán. És egyre nehezebb megszabadulni tőle. A háziasszonyok számára különféle gyógymódok segíthetnek – rögtönzöttek, például ecet és gyógyszerek, valamint speciálisak, azaz háztartási vegyi anyagok és az építőiparban használt folyadékok. Ez az Expertology-cikk megmutatja, hogyan kezelheti a penészgombát, és hogyan akadályozhatja meg, hogy a penész a lehető legkevesebb erőfeszítéssel és sok pénz nélkül újra megjelenjen.

Hogyan lehet orvosolni a penész a fürdőszobában - népszerű jogorvoslatok és háztartási vegyszerek

Hol keressük először a penész jeleit

A magánlakásokban, különösen a nagy, rosszul szellőző lakásokban, ahol nehézségek vannak az összes helyiség egyenletes fűtésével, a penész szó szerint bárhol megjelenhet, és a fürdőszobában, a konyhában és a nappaliban. a szekrények mögötti falakon, ahol a szellőzés akadályozva van, az ablakkereteknél, a lábazatokon, a mennyezet alatt és a mennyezeten fordul elő.

A társasházakban a fürdőszoba és a konyha a leginkább kitett helyiségek, míg a WC kevésbé gyakori. A penészt azonban nem könnyű észrevenni, mivel olyan helyeken zsákmányolja, ahol ritkán járunk. Például olyan helyeken, ahol a vízvezetékek és a bútorok a falhoz simulnak, a fürdőszoba alatt, a sarkokban a mennyezeten, a légkondicionáló egységekben (szűrők) stb.. A gombák legnyilvánvalóbb táptalaja a csempék közötti fugák. Kezdenek elszürkülni, mielőtt feketévé válnának. A penész ott is szeret megtelepedni, ahol sok könyv van, a mosógépek belsejében, a hűtőszekrény ajtaját körülvevő gumiszalagon, a tükrökön és mögött, a fürdőszobai függönyökön….

Célszerű hetente egyszer vagy kétszer ellenőrizni a nehezen hozzáférhető területeket, hogy a probléma ne fajuljon komolyabb fázissá. És persze az is fontos, hogy a látható felületeken ne jelenjenek meg a jellegzetes fekete foltok. A károsodás első jeleinél meg kell szüntetni a tüneteket – más szóval magukat a foltokat – és az előfordulásuk okát.

Óvintézkedések a penész eltávolításakor

Minden háziasszony konyhájában vannak olyan termékek és folyadékok, amelyek segíthetnek a penészgombafertőzés kezelésében, ha a vakolat, a tapéta és a csempefugák még nem károsodtak teljesen. A kezek sérülésének és a gőzök belélegzésének elkerülése érdekében ajánlott gumikesztyűt (a mosogatószeres kesztyű megfelelő) és egy elemi maszkot viselni, amely készülhet egy darab ruhából vagy konyharuhából (jobb egy olcsó és hatékony aeroszolellenes légzőkészülék). Jó ötlet, ha megvédi a szemét a füsttől és a fröccsenő folyadékoktól. Ehhez használhatja az építőipari munkások által használt átlátszó műanyag védőszemüveget. A tisztításhoz használt szivacsokat és rongyokat is dobja ki. Ne tárolja őket a következő használatig, és ne használja őket más helyiségek tisztítására – különben fennáll a penészspórák más, még nem fertőzött felületekre való átterjedésének veszélye. Ha bármilyen eszközt (kaparót, spatulát) használnak, fertőtlenítsék azokat az eljárás után. Ha a penészréteg vastag, először mechanikusan kell eltávolítani – kaparjuk le a penészréteget. Ezután nedves szivaccsal eltávolíthatja a penészt (folyékony mosószer, mosószappan stb. is használható). Ezt követően pedig elkezdheti a gombaölő kezelést, hogy megakadályozza a penészgombák jövőbeni növekedését.

Gyermekek, terhes nők, idősek és háziállatok nem tartózkodhatnak a tisztítási folyamat alatt.

Hogyan lehet eltávolítani a penész a konyhából egy praktikus és olcsó orvossággal

Hogyan lehet orvosolni a penész a fürdőszobában - népi jogorvoslatok és háztartási vegyszerek

A biztonsági eligazítás tehát megtörtént, folytassuk a “konyhai” gyógymódok és receptek felsorolását a penész eltávolítására a mosható felületekről:

 1. Közönséges szódabikarbóna oldata.A koncentráció alacsony, körülbelül 1 teáskanál 200 ml-enként. víz. Egy szivacsot áztatunk az oldatba, és alaposan áttöröljük a penész által érintett helyeket. Ha sok a penész, tegyen szódabikarbónát egy nedves szivacsra, és kezelje a foltokat az így kapott pasztával. Nemcsak fertőtlenítő, hanem további csiszoló hatás is keletkezne. Ezután az oldatot már lehet ráfújni. A kezelt területeket ne mossa le vízzel, hanem hagyja, hogy a szódabikarbóna oldat a felületen maradjon.

 2. Ecet, tiszta, 6%-os vagy 9%-os koncentrációval.Hígíthatja vízzel vagy víz nélkül, és szivaccsal vagy szórófejes flakonnal felviheti a felületre. Hagyja a folyadékot a felületeken, hagyja el a helyiséget. 60-90 perc elteltével öblítse le tiszta vízzel átitatott szivaccsal. Az eljárás után mindenképpen szellőztesse ki a helyiséget.

 3. Citromsav vízzel vagy hígított citromlével.Ha citromsavat használunk, akkor egy teáskanálnyit vehetünk be egy pohár vízhez. A citromlé hígítatlanul vagy szükség szerint vízzel hígítva használható az oldat mennyiségének növeléséhez. Ne csak az érintett területeket kezelje, hanem a közelben lévő területeket is, hogy megakadályozza a gomba terjedését. Nem szükséges lemosni.

 4. Szóda és ecetsav.Ennek kettős hatása van, mivel a penészgombát egyszerre két készítmény támadja meg, ráadásul kémiai reakció is létrejön. Először kezelje az érintett területet szódabikarbónával vagy magas koncentrációjú oldattal. Az ecetet ezután a szódabikarbóna tetejére lehet fújni. A helyiséget 30-60 percig tartósítjuk, majd az ecetet kimossuk, és a helyiséget kiszellőztetjük.

Olvasson tovább  Fehéret moshatok színekkel: Mit tegyek, ha a ruháim kifakultak egy mosás után?

Helyi szerek a penész eltávolítására a fürdőszobában és a konyhában

Most már mehetsz a gyógyszeres szekrényhez, és megnézheted, mivel tudsz a penész ellen küzdeni:

 1. Hidrogén-peroxid(fehérítő tulajdonságokkal rendelkezik, ezért csak világos vagy nem koptató felületeken használja). Mielőtt alkalmazná a szert, távolítsa el a látható penészfoltokat bármivel, amit csak akar. Ezután kezelje az érintett tárgyakat és felületeket peroxiddal, nem kell leöblíteni.

 2. Ammónia.Ezt a szúrós szagú anyagot óvatosan kell használni, de igen hatékonyan távolítja el a penészt a sima felületekről. Hígítson ammóniát vízzel egyenlő arányban, permetezze be porlasztóval, permetezze be és hagyja egy órán át hatni. Utána öblítse le az oldatot, és szellőztesse ki a helyiséget.

 3. Olajok, beleértve az illóolajokat isteafa, rozmaring, citrom, lucfenyő, fenyő, levendula vagy grapefruit. Adjunk egy teáskanálnyi olajat vagy olajkombinációt egy pohár vízhez, öntsük az oldatot egy permetezőbe, és permetezzük be a felületeket. A folyadékot nem kell leöblíteni, de készüljön fel arra, hogy az olaj vagy a használt keverék szaga egy ideig tartósan megmarad.

 4. Manganitsa(rózsaszínűvé teszi a felületet, így sötét felületeken is használható). Először oldjon fel egy teáskanálnyi kristályt egy kis vízben, majd adja a koncentrátumot egy 1 literes üvegbe. víz. Alaposan keverjük össze, amíg feloldódik. Vigye fel az érintett területekre, nem kell leöblíteni.

A háziasszonyok is keverik a konyhai jogorvoslatokat a gyógyszertári jogorvoslatokkal, hogy hatékonyan eltávolítsák a penészgombát a fürdőszobában vagy a konyhában. Víz, szódabikarbóna és ecet kombinációja is megteszi; peroxid és bórsav is adható hozzá. Az egyik termék fokozza a másik előnyeit. A hozzávetőleges arányok a következők: 4 rész víz, 2 rész peroxid, 2 rész ecetsav és 1 rész bórsav, ugyanennyi szódabikarbóna.

A háztartási vegyszerek segítségével kiváló eredménnyel szabadulhat meg a fürdőszobai penésztől

Hogyan lehet eltávolítani a penész a fürdőszobában - népi jogorvoslatok és háztartási vegyszerek

Ha nem szeretne sok pénzt költeni a penész eltávolítására, nem kell csak azokat a jogorvoslatokat használnia, amelyek a konyhaszekrényben vagy a gyógyszeres szekrényben vannak. Az otthon rutinszerűen használt vegyszerek is jó munkát végeznek, és olcsón használhatók.

Fehérség

Kezdjük a legegyszerűbb megoldással: fehérítő vagy klóroldat. A készítmény fehérítő tulajdonságokkal rendelkezik, ezért nem használható olyan felületeken, amelyek valószínűleg “kifehérednek”. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy megszabaduljon a fehérre meszelt mennyezeten lévő penésztől, és megakadályozza, hogy a jövőben újra megjelenjen. Ha egy ideig el tudja viselni a fehérítő sajátos illatát, keverjen össze egy oldatot a kezeléshez. Vegyünk 10 rész vizet és 1 rész vegyszert. A termék bármilyen módon alkalmazható – szivaccsal, permetezővel. Hagyja megszáradni a terméket, ne öblítse le, és a lehető legjobban szellőztesse ki a helyiséget.

Olvasson tovább  Hogyan nyújtsunk egy pólót, ha mosás után összement

Oxigénes fehérítő

A fürdőszobai penész eltávolítását segítő termékek listájának második helyén a nátrium-perkarbonát alapú készítmények állnak, amelyek viszonylag biztonságosak az emberek számára, környezetbarát, szagtalan anyag, amely jól oldódik a vízben. Ezek az úgynevezett “oxigénes fehérítőszerek”, amelyeket azért hívnak így, mert hatásuk során oxigént, vizet és szódát termelnek. A háztartási tisztítószerek piacán az oxigénes fehérítők széles választéka létezik. Áruk 30-50 rubel (“Bos Plus”) és 150-170 rubel (“Vanish Gold”) között mozog, és magasabb, például 300 rubelért megvásárolhatja a “Sano Oxygen” készítményt. oktatás 1 A “Sano Oxygen” készítményt 300 rubelért vásárolhatja meg.

A nátrium-perkarbonát alapú oxigénes fehérítő előnyei:

 1. Magas koncentrációjú, fehérítő és tisztító hatású reagens. Nem befolyásolja az anyagok eredeti színét, csak a világos színű anyagokat világosítja.

 2. Nincs bevonatkárosodás, nincs korrózió.

 3. Fertőtlenít, megszünteti a penészgombát és megakadályozza annak előfordulását, terjedését.

 4. Könnyen öblíthető, érintkezhet olyan tárgyakkal, mint az edények.

A fehérítő megfelelő használatához a penész elpusztításához ellenőrizze a csomagoláson található utasításokat. Nem kell túl bonyolultnak lennie – csak vigye fel, várjon 30-60 percet, majd öblítse le, vagy hagyja a felületen.

Speciális gombaölő szerek a háztartási vegyi anyagok osztályából

Keresse a boltok polcain azokat a spray-ket, amelyekre az van írva, hogy “penészgomba elleni” vagy “gombaölő”. Optimálisan összeállítottak, hogy anti-mikotikus tulajdonságokkal rendelkezzenek. Más szóval az ilyen termékek nemcsak fertőtlenítenek, hanem közvetlenül elpusztítják a gombát és annak spóráit is. Az ilyen spray minden felületen használható, például szaniterek, csempék, fürdőszobai paravánok, tükrök stb.. A készítmények átlagos költsége – 150 (“Silit Bang”) és 350 rubel (“Turbo”) között. A használati utasítás megtalálható a csomagoláson.

Építési és felújítási munkálatoknál használt gombaölő szerek

Ha a penész nagyon súlyosan érinti a falakat, illesztéseket és varratokat, a rögtönzött eszközök és még a háztartási vegyszerek sem segítenek drasztikusan megoldani a problémát. Ha a tapéta és a vakolat korrodálódik, buborékosodik és szétesik, nem várhatja el, hogy egy kis ecet vagy Vanish megtisztítsa. Ebben az esetben csak drasztikus intézkedések segítenek – az illesztéseket meg kell tisztítani, a vakolatot és a tapétát el kell távolítani. A fertőzött területek alapos megtisztítása után egy olyan hatékony terméket lehet alkalmazni, amely nem hagy esélyt a penész további növekedésének és terjedésének. Ezután már lehet kozmetikai javításokat végezni, azaz a vakolatot, tapétát és egyéb befejező anyagokat visszatenni a helyükre.

Réz-szulfát

Ez a “kemény” eszköz joggal foglal el vezető pozíciót a rangsorban, amely segít a penész eltávolításában a fürdőszobában, általában bármely lakó- és nem lakóhelyiségben. A falak antimikotikus kezelésére tervezték. Hígítson fel 100 grammot 10 liter vízben. Az oldatot egy közönséges ecsettel lehet felvinni a felületre. Ha a gomba nagyon mélyen beágyazódott a falba, ajánlott több réteg vakolat felhordása. Az eljárás után néhány órával (jobb, ha legfeljebb 4 órát várunk), a szert eltávolítjuk, és hagyjuk, hogy a falak alaposan megszáradjanak.

Réz-szulfát – hatékony és olcsó (150-200 rubel) a gombafertőzés elleni küzdelemben a falak (mennyezetek és egyéb felületek) különböző súlyosságúak. De az emberre is nagyon veszélyes, mivel egyértelműen mérgező. Rendkívüli óvatossággal kell használni, de a használati utasítást gondosan tanulmányozni kell, és be kell tartani. A védőfelszerelés (kesztyű, légzésvédő, szemüveg), valamint a helyiség szellőztetése elengedhetetlen.

Antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkező speciális emulziók

Nem kevésbé népszerű, mint a réz-szulfát és a gombaellenes tulajdonságokkal rendelkező “civilizáltabb” készítmények. Kevésbé agresszív kémiai összetételűek, de ugyanolyan hatékonyak, mint a CuSO4 a penész ellen, és általában az építő- és befejezőanyagok mindenféle biológiai korróziója ellen. Használható mind a felújítási fázisban, mind a fugák és csempék tisztítása/védelme során. A felhasználók a Renogal és az Alpina Primer emulziókat részesítik előnyben 350-370 rubelért. Szintén népszerű a kevésbé drága “Snow Puma” készítmény 100 rubelért.

Primers

Ha a penész annyira megtámadta a befejező anyagokat, hogy azokat el kell távolítani, majd javítani kell, a falakat és más felületeket alapozóval kell kezelni. A termék átitatja a felületeket, amelyekre felhordják, és hatékony védelmet nyújt a penész és a penész ellen. Az alapozót különböző méretű, előre elkészített palackokban árulják. Nagyon könnyen alkalmazható, ecsettel vagy hengerrel is felhordható. Ezt követően a kezelt területet hagyjuk megszáradni, majd a szükséges javítási munkálatokat elvégezhetjük.

Olvasson tovább  Hogyan tegye a törölközőket puhává és bolyhosra?

bórax

A nátriumtetraborátot vagy bóraxot inkább háztartási célokra (pl. forrasztásra) használják, mint felújítási vagy építési munkálatokra. De ez a termék tartósító, fertőtlenítő és fertőtlenítő tulajdonságaival nemcsak megöli a gombát, hanem biztosítja, hogy ne forduljon elő újra, vagy jelentősen késlelteti a megjelenését. Az alkalmazáshoz 100 gramm bóraxot hígítsunk fel egy liter vízben. Használjon rugalmas sörtéjű ecsetet a felületre való felvitelhez. Ha lehetséges, jobb, ha nem mossa le, de ha mégis le akarja mosni (olyan esetekben, amikor nem valószínű, hogy élelmiszerekkel érintkezik), várjon fél órát.

Hogyan kezeljük a csempék és a vízvezeték-szerelvények közötti fugákban lévő penészgombát?

Hogyan lehet eltávolítani a penész a fürdőszobában - népi jogorvoslatok és háztartási vegyszerek

A sík felületek kezelése, még a nehezen hozzáférhető helyeken is, a legtöbb felhasználónak nem okoz nehézséget. Fújja be vagy törölje át egy megfelelő oldószerrel, és máris készen áll a használatra. De mit tehetünk, ha a penész szilárdan beágyazódott a fali csempék közötti fugákba vagy a fugákba, például a kád pereme és a fal közé?? A fekete plakk mosása ilyen helyeken nagyon nehéz. Könnyebb a fugázó vagy tömítőanyag cseréje, az anyagok eltávolíthatók egy merev fémsörtékkel ellátott kefével, egy speciális késsel vagy más, kényelmesebb eszközökkel. De óvatosan kell eljárni, hogy ne sérüljön a felület. Ezt követően kezelje a csupasz foltokat fertőtlenítő, proivomycotikus készítménnyel, és szárítsa meg az érintett területet. Ezt követően az illesztéseket és a varratokat speciális tömítőanyaggal töltik ki, amely gombásodás elleni védelmet biztosító adalékanyagot tartalmaz.

A penészesedés megelőzése

a szakértők szerint a penész – pontosabban a penészesedés – megelőzése mindenképpen könnyebb, mint felszámolása. Ha tehát visszatérő gombafertőzési problémát észlel, lépéseket kell tennie. Nemcsak segítenek megszabadulni a káros gombáktól, hanem segítenek abban is, hogy a beltéri klíma egészségesebb és előnyösebb legyen a család számára.

Mit tehet a penész ellen a fürdőszobában, konyhában vagy más helyiségekben?

 1. Csökkentse a helyiség átlagos páratartalmát. Az első dolog, amit meg kell tennie, hogy ellenőrizze a csövek és a vízvezetékek állapotát. Ha valami szivárog, ha nem kívánt páralecsapódás képződik, tömítse el a szivárgást, és megfelelő anyagok használatával akadályozza meg a páralecsapódást.

 2. Gondoskodjon a helyiség jó szellőzéséről légkondicionálóval, szellőzőkkel vagy a műanyag ablakokon elhelyezett speciális csappantyúkkal. A levegőnek szabadon kell áramolnia az egész helyiségben, beleértve a sarkokat, a bútorok és a szaniterek mögötti részeket is. Nem szabad kellemetlen, nyirkos szagot érezni, és a levegő nem lehet fülledt.

 3. Kerülje a bútorok falhoz közeli elhelyezését. Hagyjon néhány centiméteres rést, hogy a levegő szabadon keringhessen, és a penész már korai stádiumban láthatóvá válhasson.

 4. Győződjön meg róla, hogy a helyiség a lehető legszárazabb. Ez egy további intézkedés a nedvességszint csökkentésére. Padlófűtés és nagyméretű fűtött törölközőtartó. Vagy tegyen egy egyszerű fűtőtestet a szobába (ügyelve arra, hogy tűzbiztos legyen)!), amely optimális hőmérsékleten tartja a helyiséget.

 5. Távolítsa el a falburkolat, a mennyezet és a padlózat repedéseit. A repedésekben a gomba különösen aktív, zárja le őket, és nem hagy esélyt a mikroflórának, hogy “kényelmesen” létezzen.

 6. Rendszeresen kezelje a helyiséget fertőtlenítő és fertőtlenítő alapú termékekkel. Ez a szokásos napi vagy tavaszi takarítási rutin részeként is elvégezhető. Egyszerűen készítsen vagy vásároljon hagyományos gyógymódot, amely megakadályozza a penészgombák elszaporodását a különösen érzékeny felületeken.

 7. Engedje be a napfényt a szobába, amikor az nem zavar másokat. Ha vannak ablakok, tartsa azokat a lehető legsötétebb helyen, és napközben engedje be a napfényt a szobába.

A folyamatosan alkalmazott megelőző intézkedések segítenek megakadályozni, hogy a gombák újra megjelenjenek a fürdőszobában vagy a ház/lakás más részein. Ne habozzon háztartási vagy speciális termékeket használni, ha penész jelenik meg – a penész fokozatosan, lassan, de elkerülhetetlenül átterjed otthonának más területeire is.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: