Hogyan tisztítsuk meg a rozsdát a WC-csészéből – receptek és professzionális jogorvoslatok

Azt hihetnénk, hogy a rozsda csak a fémen alakulhat ki, de a központosított vízellátással rendelkező városokban gyakran észrevehetünk jellegzetes sárga és narancssárga foltokat a WC-ken, mosdókagylókon és más vízvezeték-szerelvényeken. A bűnös a csapvíz összetétele, amely a talajból származó vasat és a nem horganyzott csövek falán lévő korrózió nyomait tartalmazhatja. Ráadásul a csapvíz gyakran tartalmaz klórt, amely reakcióba lép a vízkörnyezetben lévő fémekkel, és rozsda képződik a csövek belsejében. És ha a WC tartály vagy a mosogató csaptelep, kád szivárog, vagyis a víz folyamatosan fut a vízvezeték felszínén egy kicsit, úgy tűnik, rozsdás plakett. Nem könnyű eltávolítani, de a modern háztartási tisztítószerek segíthetnek, és a leghatékonyabbak. Néhány tapasztalt háziasszony, aki hozzászokott a kereskedelmi vegyszerek nélkül, saját készítményeket és módszereket használ a WC-csésze rozsdamentes tisztítására. Ebben a cikkben megtudhatja, hogyan lehet megszabadulni egy ilyen háztartási problémától kis erőfeszítéssel.

Hogyan tisztítsuk meg a WC-t a rozsdától a háztartási vegyi anyagok és rögtönzött eszközök használatával

Biztonsági óvintézkedések a munkavégzés során

Bármilyen terméket is használ a WC-csésze vagy más vízvezeték-szerelvények rozsdától való tisztítására, tisztában kell lennie azzal, hogy a készítmény összetétele túl agresszív lehet a kéz bőrére, a nyálkahártyára, a szaglószervekre, valamint egyes részekre, például a belső tartály műanyag részeire.Ezért annak érdekében, hogy ne sérüljön meg vagy károsítsa a vízvezetékeket, a tisztítás során be kell tartania az egyszerű iránymutatásokat:

 1. Mindig minden munkát otthon végezzen, ha várhatóan tisztítószereket használ, gumikesztyűben végezze. Ha olyan terméket használunk, mint a Domestos (savakon alapuló), akkor ez egy vasszabály.

 2. A WC-k tisztításához nagyon ajánlott a légzőkészülék, az “építőipari védőszemüveg” és a gumi (műanyag) kötény.

 3. Ha a terméknek nagyon szúrós szaga van, a tisztítás alatt és után szellőztesse ki a helyiséget.

 4. Ha nemcsak a WC-csészében, hanem a tartályban is rozsdafoltok vannak, akkor a tisztítás előtt engedje le az összes vizet (egy kis edényt is használhat), és lehetőleg távolítsa el a műanyag részeket, mivel a savak megtámadhatják az ilyen anyagokkal szemben nem ellenálló anyagokat.

 5. Ha rozsdafoltok jelennek meg a mosogatóban, a fürdőkádban vagy a zuhanykabinban, mindenképpen javítsa meg a berendezési tárgyakat (csapok, csövek, szivárgó alkatrészek stb.)..), mivel a probléma újra és újra elő fog fordulni. Ha a vízminőség problémát jelent, közös szűrő használható.

 6. Minden kefét, szivacsot, flanelt, amelyet az eljárás után a WC-csésze rozsdától való megtisztítására használnak, alaposan ki kell mosni, és gyermekek és állatok elől elzárva kell tartani. Nem használható háztartási munkákra, pl. a konyha takarítására.

És még egy utolsó tipp – ha a bőrét vagy a nyálkahártyáját tisztítószerrel szennyezi, ne várja meg, hogy a teste káros reakciókat mutasson – azonnal öblítse le azt a helyet, ahol a vegyi anyag a bőrére vagy a nyálkahártyájára fröccsent. És ha súlyos kellemetlenséget, fájdalmat, égést, bőrirritációt, szakadást, fejfájást tapasztalt, jobb, ha orvosi segítséget kér – ez lehet reakció a kémiai égésre vagy a készítmény összetételére való allergiára.

Hogyan tisztítsuk meg a WC-csészét a rozsdától a háztartási vegyszerek segítségével?

Most már bármelyik üzletben megtalálható a szaniterek, WC-k tisztítására szolgáló termékek széles választéka, beleértve a következőket is. Por, spray, folyadék és gél formájában kaphatók, ez utóbbiak használata kényelmesebb, mivel lassan folyik le a falakon és filmréteggel borítja be a felületet, így biztosítva a folyamatos kapcsolatot a hatóanyagok és a szennyezett felület között. Ezek a termékek három csoportba sorolhatók, a következők szerint,Pontosan milyen összetevőket tartalmaz a rozsda, a vízkő és más tartós szennyeződések feloldása érdekében:

 1. Szerves és szervetlen szennyeződéseket feloldó savak.Ezek közé tartozik a sósav, az ortofoszforsav, a kénsav és a kovasav. Az ilyen agresszív vegyszereket általában csak folyékony oldatokhoz adják, savas korróziógátlókkal kombinálva, amelyeknek lassítaniuk kell a reakciót és meg kell akadályozniuk a tisztítandó felület tönkretételét. Ezek a termékek ideálisak a rozsda és más makacs szennyeződések eltávolítására fém, fajansz és zománcozott tárgyakról, beleértve a WC-ket, piszoárokat és más szanitereket is. A sav alapú vegyszerek nem használhatók olyan felületeken, amelyek nem ellenállnak a savaknak. Ezek közé tartozik például a márvány, a gránit és az akril.

 2. Lúgok, szerves eredetű anyagok eltávolítására tervezték. A rozsdás lepedékre is káros hatással lehetnek.

 3. Klór,amely tisztító és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, és képes semlegesíteni a kellemetlen szagokat. A klór alapú termékek azonban nem valószínű, hogy segítenek a rozsdás lepedék kezelésében.

Bármilyen aktív összetevője is legyen egy szaniterterméknek, a felületaktív anyagok szükséges részei a megoldásnak, hogy eltávolítsák a rozsdát, a lerakódásokat és a vízkőlerakódásokat a felületről. A legtöbb nagy teljesítményű termékünk nem ionos tenzideket használ, mivel ezek nemcsak erős mosószer tulajdonságokkal rendelkeznek, hanem jól együttműködnek a hatóanyagokkal is.

Hogyan kell használni a háztartási vegyi anyagokat

Hogyan tisztítsuk meg a WC-csészét a rozsdától a háztartási vegyi anyagok és rögtönzött termékek segítségével?

Kezdetnek tekintsük át röviden a legnépszerűbb termékeket, amelyeket a vízvezetékek rozsdamentesítésére használnak. Valószínűleg látta ezeket a termékeket a polcokon a boltban, olvassa el a listát, csak válassza ki a legmegfelelőbb terméket, az összetétel alapján (nagyon kívánatos a savak jelenléte, más hatóanyagok hatástalanok lehetnek), a forma felszabadulása, a palack térfogata és az ára. Ha a címkén az áll, hogy “Anti-Rust”, “AntiFouling”, akkor ez az a termék, amit keres.

Tehát, a lista a háztartási vegyi anyagok, képes megbirkózni rozsdás fut a vízvezeték:

 1. Domestos.

 2. Cil

 3. t Bang.
 4. WC kacsa 5 az 1-ben.

 5. Comet.

 6. Lyme Professional.

 7. 3in1 vízvezeték tisztítószer.

A hatás fokozása érdekében nem ajánlott két termék egyidejű használata. Egyes termékek olyan anyagokat tartalmazhatnak, amelyek semlegesítik más termékek összetevőinek hatását.

Az egyes háztartási tisztítószerek használati utasításait mindig megtalálja a flakon címkéjén. Alaposan tanulmányozza át, és kövesse a gyártó ajánlásait.De a WC-csészéből való rozsda eltávolítására általában a következőket javasolják:

 1. Mossa le a wc-t a könnyen leváló szennyeződésektől vízzel, kefével.

 2. Vigye fel a terméket a szennyezett felületekre, és hagyja rajta 30-40 percig.

 3. Mossa le a rozsdát, a maradék rozsda eltávolítása vízzel, kefével.

A tisztítási folyamatban nincs semmi bonyolult, ezért a modern háziasszonyok inkább a háztartási vegyi anyagokat részesítik előnyben, mint a házi megoldásokat.

Hogyan lehet eltávolítani a rozsdát a WC-csészéből mechanikusan

Ha a háztartási tisztítószerek használata nem távolítja el megfelelően a rozsdamaradványokat, akkor a vízvezetékrendszer ápolásához csiszoló hatású tisztítószereket is használhat. Ezek önmagukban nem hatékonyak a makacs szennyeződések eltávolításában, de mivel a rozsda már megadja magát a gélben vagy folyadékban lévő hatóanyagok pusztításának, megpróbálhatja “befejezni” egy csiszolórészecskékkel ellátott eszközzel, azaz mechanikusan megtisztítani a rozsda plakk maradványait. Használhat olyan termékeket, mint a Soda Pemolyux, Scourge Lemon, Comet vagy hasonló formájú és összetételű termékeket. Nedvesítse be a rozsdás felületet vízzel, vigye fel a port, és hagyja néhány percig beszívódni. Ezután szerezzen be egy kézreálló, merev sörtéjű kefét, lehetőleg hosszú nyéllel, hogy térdelés nélkül elérje a nehezen hozzáférhető helyeket. Majd addig dörzsölje a rozsdafoltot, amíg teljesen el nem tűnik. Ha sem a folyékony háztartási vegyszerek, sem a csiszolószerek nem segítenek, akkor a “nehéz tüzérséghez”, azaz a professzionális vegyszerekhez folyamodhat. Abban az esetben, ha ez nem segít megbirkózni a problémával, csak egy dolog maradt – hívni egy szakembert a tisztítószolgálatból.

Professzionális termékek rozsda ellen

A professzionális tisztítószereket azoknak kell használniuk, akik napi szinten nagy mennyiségű munkával foglalkoznak, mint például a kis szállodák, takarítószolgálatok vagy hasonló cégek tulajdonosai. A professzionális vegyszerek többe kerülnek, mint a háztartási tisztítószerek. A hidrogén-peroxid hatékonyabb, és gyakran kapható koncentrált formában, így a megfelelő koncentrációra hígítható.Íme néhány képviselője ennek a termékcsoportnak:

 1. Takarító S Pramol.

 2. Rost-Ex S1 Pramol.

 3. Rost-Ex M8.

Vásárolja meg a professzionális vegyszerek tisztítására WC és egyéb vízvezeték rozsda, plakk, akkor a beszállítóknál a tisztító cégek vagy speciális oldalak az interneten.

Praktikus eszközök

Hogyan tisztítsuk meg a WC-csészét a rozsdától a háztartási vegyi anyagok és rögtönzött eszközök segítségével?

Íme néhány recept tapasztalt háziasszonyoktól, amelyek jól jönnek, ha sietve kell takarítani, és nincs kéznél semmilyen háztartási szer:

 1. Szóda és ecet.A hatás fokozására szódabikarbónát és ecetesszenciát (vízzel hígítva) lehet bevenni. Először is, annyi szódabikarbónát viszünk fel a megtisztított, nedves felületre – amennyit csak megtapad a. Hagyjon 30-50 percet, hogy a szódabikarbóna (lúg) kifejtse hatását. Az ecetet (sav) ezután egy szórópisztolyba öntjük, és a szódabikarbónára fújjuk. Amikor a reakció beindul, bőségesen sziszegő hab jelenik meg. Ekkor tisztítsa meg a rozsdás foltokat egy kemény kefével. Ha a kívánt eredmény nem érhető el, az eljárás megismételhető. Vagy csak fújjon még több ecetet a rozsdára, és hagyja 60 percig állni, rendszeresen súrolja a felületet egy kefével, és adjon hozzá még több savat, majd mossa le az egészet vízzel.

 2. Ammónia és hidrogén-peroxid.Vegyünk 1 rész ammóniát és 20 rész peroxidot, keverjük össze, öntsük a permetezőbe, szórjuk be a szennyezett felületet, hagyjuk állni 1 órán át, mossuk le vízzel. Az eljárás szükség esetén 2-3 alkalommal megismételhető. De vigyázzon, hogy az ammónia szaga nagyon szúrós, és győződjön meg róla, hogy senki, különösen gyerekek, idősek, terhes nők vagy betegek nem lépnek be a helyiségbe, még akkor sem, ha az szellőztetve van.

 3. Klór vagy klór alapú termék,Például az ismerős Bleach. Vigye fel a szennyeződést, várjon 30-60 percet, majd öblítse le. Ha a termék nem is képes eltávolítani a rozsdát, a kevésbé tartós szennyeződéseket, a fertőtlenítést és a nem kívánt szagok eltávolítását biztosan jobban fogja végezni.

 4. Kereskedelmi forgalomban kapható rozsdaeltávolító.Bármilyen fém rozsdaeltávolító megteszi. Vigye fel a felületre rövid időre, például 5 percre, majd öblítse le, és figyelje meg az eredményt. Ha a rozsda nem oldódik fel teljesen, az eljárást meg lehet ismételni. A legfontosabb, hogy a vegyszert ne hagyjuk túl sokáig a vízvezetékeken, mert károsíthatja a bevonatot.

 5. Vizes citromsavoldat.Nem is oldat, hanem a por és a víz pasztája. Vigyen fel egy vastag réteget, vagy permetezze az oldatot szórópisztollyal, várjon 30 percet, majd mossa le.

És hogyan tisztítsuk meg a WC tartályát a rozsdától? Ne használjon fehérítőt, ecetet vagy hidrogén-peroxidot, mert a műanyag alkatrészek megsérülhetnek. Ha ez a helyzet, akkor kipróbálhat egy érdekes népi gyógymódot: oldja fel a rozsdát Coca-Colával és egy zacskó citromsavval kombinálva. Egyik oldat sem károsíthatja a műanyagot, ezért töltse fel a tartályt annyival, amennyi a csíkok elfedéséhez szükséges, adjon hozzá savat, hagyja a keveréket a tartályban 60 percig, majd csavarja ki a vízzáró szelepet, és néhányszor öblítse le a WC-csészét, hogy a tartály megteljen.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: