Hogyan tisztítsunk egy szőnyeget – hatékony módszerek

Különböző bolyhos szőnyegek a láb alatt – meleg és puha érzés. És tényleg tisztára akarja mosni a padlót.

A gondozás első alapelvei

A szőnyegek első szabályai

A szőnyegtisztítás néhány egyszerű karbantartási szabály betartásával késleltethető:

 1. Hetente néhányszor porszívózza ki a szöszöket. Megakadályozza a szőnyeg elszíneződését a szürke porral. Az is normális, hogy az első néhány hétben szöszök jönnek ki az új szőnyegből.

 2. Havonta egyszer porszívózza ki a szőnyeg mindkét oldalát – a porszívózás nem elég erős ahhoz, hogy a teljes bolyhavastagságot megtisztítsa a hátlappal.

 3. Ne használjon semmilyen nedves felmosási módszert, hacsak nem szükséges – ha lehetséges, csak száraz felmosást, hogy elkerülje a bolyhos kémiai elszíneződést. Ezenkívül a népi jogorvoslatok és a kémiai vegyületek eltávolítása a padlóra folyó víz nélkül nehéz.

 4. Azonnal tisztítsa meg, ne várja meg, hogy a folyadékok és egyéb anyagok megszáradjanak a szőnyegen. Ezt követően nehezebb eltávolítani mind magát az anyagot, mind a festékanyagot, amely eredetétől függetlenül jól felszívódik a szintetikus és természetes szálakból.

 5. Ne dörzsölje a szennyeződést a szundikálásba – a mozdulatokat felületesen, felfelé kell tisztítani. A sűrűbb anyagok eltávolításához használjon kanalat, a folyadékokat pedig először egy selyempapírral tapogassa le.

 6. A világos, természetes szövetből készült szőnyegeket és szőnyegeket ne tisztítsa saját maga; vigye el őket egy professzionális vegytisztítóba.

Hogyan kell tisztítani a szőnyeget?

A szőnyeg tisztítására számos termék használható, de vajon mind egyformán jó és alkalmas-e különböző célokra??

Sampon a szőnyeghez

Kétségtelen, hogy a speciális sampon a leghatékonyabb és legbiztonságosabb tisztítási megoldás szőnyege számára. Hogyan válasszon egyet:

 1. Szőnyeganyag szerint;

 2. A szundikálás színe szerint;

 3. Speciális foltok esetén.

A termékek lehetnek sűrűek vagy folyékonyak, és a választáskor figyelembe kell venni az oldat koncentrációját és felhasználását is. Az első használat előtt a sampont az utasításoknak megfelelően próbálja ki a padlóburkolat egy kis, nem feltűnő területén, hogy ellenőrizze a reakciót.

Hogyan kell a szőnyeget speciális termékekkel ápolni:

 1. Porszívózza ki a padlót, hogy semmi ne legyen útban a padlónak.

 2. Hígítsuk az oldatot az utasításoknak megfelelően, habverővel verjük fel a habot – általában erőfeszítés nélkül képződik. A hab a megoldás működő része.

 3. Egy szivaccsal dörzsölő mozdulatokkal vigye fel a habot a szőnyegre. A légies textúra csapdaként működik a por és a szennyeződés számára anélkül, hogy átázna.

 4. Porszívózza ki a szőnyeget, ha megszáradt.

 5. Az eredmény a szín, a szag és a legtöbb folt felfrissülése.

 6. Speciális sampon helyett használhat normál haj- és mosogatószert is, de nehezebb megszabadulni tőle, és enyhe felületaktív anyag maradványt hagyhat.

Mit használjunk a szőnyeg tisztításához

Ecet

Az ecet (nem az esszencia, amely károsíthatja a szőnyeg szerkezetét és kiégetheti a foltot) segíthet megtisztítani a szürke lerakódásoktól és a szerves szennyeződésektől (beleértve a háziállatok vizeletét is).

A tisztításhoz megoldást kell készíteni:

 1. Egy liter víz;

 2. Néhány evőkanál 9%-os ecet.

Mártson egy puha kefét az oldatba, és dörzsölje le vele a szőrt. Ne nedvesítse meg túlzottan; a tisztítás a fontos, nem pedig a dörzsölés. És a felesleges ecetnek sokkal tovább tart elpárologni. Tisztítás után, miután a foltot eltávolítottuk, a foltot sima vízzel átitatott ruhával töröljük le, és a területet utána jól ki kell szellőztetni.

Szóda

A szóda használható a szürke foltok és szagok eltávolítására a szőnyegekről. Ez a módszer jól működik világos szőnyegeken, de sötét szőnyegeken nem, mivel fennáll a veszélye, hogy fehér foltok maradnak, ha az eltávolítót nem távolítja el teljesen. Erős porszívóra és egy csipetnyi konyhasóra lenne szükség.

Keverjük össze a szódabikarbónát és a sót 1:1 vagy 2:1 arányban, és egyenletesen oszlassuk el a keveréket a szőnyeg teljes felületén. Hagyja száradni fél órán át, ez idő alatt a só fizikai és kémiai reakciói révén magához vonzza a szennyeződéseket. Körülbelül fél óra elteltével egy vízzel benedvesített seprűvel söpörje fel a szóda, só és por nagy részét. Porszívózza ki a szőnyeget, amikor a szőnyeg a nedvesítés után megszáradt.

Erősebb szennyeződések esetén 2 teáskanálnyit is feloldhat. . Keverjen össze fél liter nátrium-hidrogénkarbonátot és némi sót vízben, és szórja az oldatot a szundikálóra. Ez a módszer jobban működik, mint a száraz felhordás, de csak világos színű szőnyegek esetében alkalmazható.

Ez a tisztítási módszer csak télen és olyan területeken alkalmazható, ahol a hó felrúghatja a palotát. Ez a módszer felfrissíti a szőnyeg színét és eltávolítja a por oroszlánrészét, amitől porszívóval nehéz megszabadulni. Az atkáktól és a molyoktól fagyos körülmények között is megszabadulhat, ha a padlót egy vagy több órára fagyos körülmények között hagyja.

A hóeltakarításnak két módja van:

 1. Tekerje a szőnyeget a hóra úgy, hogy a szőnyeg lefelé nézzen. Járjon a szőnyeg tetején a lábával, egy bottal vagy egy szemétlapáttal az egész területet átverheti. Ha már az egész felületet letakarította, húzza a szőnyeget egy tiszta helyre, és ismételje meg a folyamatot. Befejezésül akassza fel a sátrat a keresztrúdra, és söpörje el a havat egy kefével vagy ugyanazzal a hólapáttal. Vigye haza a szőnyeget, terítse ki és hagyja megszáradni.

 2. Akassza a szőnyeget egy keresztrúdra, és szórja rá a havat (mint a vakolat a falra). A havat a kezedbe veheted, és bedörzsölheted vele a szunyókálást. Ha az egész felület hóval borított, vagy söpörje fel a szőnyeget, vagy használjon seprűt. Ez a módszer nem olyan hatékony, mint a lyukasztás, de alkalmas azok számára, akiknek nincs lehetőségük palotát állítani az udvaron.

 3. A szőnyeg havazása minden olyan termék esetében lehetséges, amely nem ellenáll a nedvességnek. Nem változtatja meg a szőnyeg színét, és nem befolyásolja annak textúráját.

Savanyú káposzta

Sok nagymama ismeri a szőnyegtisztításnak ezt a módszerét. Egzotikusnak és szokatlannak tűnik, de hatékonyságát mutatja. A káposztát ecet nélkül kell kovászolni. Ez a módszer sajátossága – nincs sav.

A káposztát jól át kell öblíteni, hogy a lehető legtöbb sajátos szagot eltávolítsuk. Adjon a terméknek egy jó kis nyomást. Szórja a káposztát a szőnyegre, majd dörzsölje bele a kupacba. Ez lehetővé teszi, hogy a darabok és darabok magukba szívják a port és szürkévé váljanak. Szedd fel őket egy seprűvel. Ismételje meg a ciklust még egy-két alkalommal, amíg a káposzta már nem lesz szürke. Miután eltávolította az utolsó feltekert rágógumit, várja meg, amíg a szőnyeg megszárad, és porszívózza fel.

Speciális szennyeződések

Speciális szennyeződések

Itt megmutattuk, hogyan lehet megszabadulni a savas foltoktól, a bor, a vér, a ketchup, a csokoládé/kávé és a háziállat vizeletétől. A szőnyegek azonban más anyagokkal is szennyeződnek, amelyeket szintén el kell távolítani.

Gum

A rágógumi a szunyókáláson, csakúgy, mint a hajban, rosszul gubancolódik, és úgy tűnik, hogy csak egy megoldás van – nyírás. Nem elrontani a szőnyeget!

A rágógumi jól leválik bármilyen felületről, ha megfagyasztják. A szőnyeget nem teheti a fagyasztóba, de télen kiveheti a fagyasztásra, a melegebb hónapokban pedig néhány jégkockát helyezhet egy zacskóba helyezve a foltra (ez megakadályozza, hogy az olvadékvíz megnedvesítse a padlóburkolatot). Már 15-20 perc múlva a gumi megdermed és megkeményedik, az egyetlen dolog, ami maradt, hogy egy kanállal, spatulával vagy tompa késsel lekaparjuk a napról, végső megoldásként használjon műanyag kártyát. Kaparáskor a gumi egy része megolvadhat és a szálakban maradhat. Ebben az esetben egyszerűen ismételje meg a fagyasztási műveletet. A szőnyegre ragadt nagyon kis maradványok szappanos vízzel és ecettel eltávolíthatók (a sav feloldja a rágógumit, míg a szappanos víz eltávolítja).

Viasz

A kiömlött viasz vagy viasz a szőnyegen nagyon kellemetlen lehet. Ahhoz, hogy a szőnyeg újra tiszta legyen, várjon, amíg a viasz (vagy viasz) megkeményedik, majd egyszerűen kaparja le egy kanállal, tompa késsel vagy műanyag kártyával. A fő tömeg könnyen lesikálható, a többi pedig morzsolódik és jól felszívódik.

A viasz vagy paraffin “zsíros” nyomokat hagy maga után, amelyeket a felület tisztítása után el kell távolítani. A vasalót melegítse I vagy II fokozatra (a háromnál fennáll a gyapjú megolvadásának veszélye), és kapcsolja ki a gőzt, hogy minimalizálja az anyagra gyakorolt hőmérsékleti hatást. Helyezzen egy 2-3 rétegben összehajtogatott papírtörlőt a foltra, és vasalja át a foltot néhány másodpercig. A viaszmaradványok megolvadnak és a papíron maradnak. Ismételje meg a műveletet még néhányszor, amíg a folt teljesen el nem tűnik. Befejezésül dörzsölje le a foltot alkohollal, hogy feloldja az olvadt gyertya étel apró nyomait.

Zsír

Az egyszínű vagy egyszínű szőnyegeken a zsírfoltok gyakran nagyon jól láthatóak és nehezen leküzdhetők; a mosogatószerek például nem végzik el a munkát, világos szappanfoltot hagyva maguk után.

A szerves folt eltávolítható olyan nedvszívó anyaggal, mint a talkum, a zúzott kréta, a benzinbe áztatott fűrészpor (nagyon ízletes) vagy a hagyományos burgonyakeményítő.

Öntse a fenti termékek bármelyikét a foltra, fedje le egy ruhával, és hagyja hatni néhány órán át, ideális esetben egy éjszakán át. Ha ez az idő letelt, forró vasalóval vasalja át a ruha tetejét. Az eredményt akkor lehet a legjobban értékelni, amikor a szőnyeg tökéletesen száraz.

Tinta

A festett szőnyegek problémája a világos szőnyeggel és gyerekekkel rendelkező családokra jellemző. A kék paszta, mint bármely más paszta, nagyon jól behatol a szőnyegszerkezetbe, ezért intézkedéseket kell hozni a foltok lehető leghamarabb történő eltávolítására, miután észlelték őket.

A legjobb orvosság a tollfoltok ellen a friss citromlé vagy a hígított citromsav. Próbálja ki az oldatot a szőnyeg egy feltűnésmentes pontján. Mártson egy ruhát a gyümölcslé vagy savas oldatba, és néhány percig tegye a szőnyegre, szükség esetén dörzsölje, majd szappanos vízzel törölje át.

A szőnyegkupacból a tinta eltávolításának másik módja alaposabb, de ez is erős szagot eredményez, amelyet el kell távolítani: keverjen össze benzint és folyékony szappant 1:10 arányban, majd adjon hozzá egy csobbanásnyi vizet. A használatra kész oldatot ruhával vagy kendővel vigye fel a tintára. Alkoholral fejezzük be, ami segít megszabadulni az üzemanyag nyomaitól. Alaposan szellőztesse ki a szobát.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: