Munkahelyi világítás: A világítás típusai és követelményei

A megfelelő megvilágítás biztosítja a szemek egészségét, a jó munkavégzést és csökkenti a fáradtságot. Elmagyarázzuk, hogyan válasszuk ki a megfelelő berendezési tárgyakat, és megismerkedünk az egészségügyi jogszabályok által előírt higiéniai előírásokkal.

A megfelelő megvilágítás elengedhetetlen

Munkahelyi világítás

A szemünkön keresztül szerezzük meg a környezetünkre vonatkozó információk 80%-át. Bizonyára észrevetted már, hogy hangulatunk, az információk megértésére vagy a munkavégzésre való hajlandóságunk közvetlenül összefügg a szoba fényviszonyaival. Néha gyorsan elfáradunk, fejfájással és fekete szemekkel. Vagy néha órákat tölthetünk azzal, amit szeretünk, anélkül, hogy fáradtnak éreznénk magunkat.

Vessen egy pillantást a felsorolt zavaró tényezőkre és fáradtságra, és megérti, miért lehet nehéz számunkra bizonyos körülmények között dolgozni:

 1. Túlságosan erős világítás;

 2. fényhiány;

 3. a mesterséges fény lüktetése;

 4. a fedetlen lámpatestek káprázatos vakítása;

 5. Közvetlen napfény;

 6. a helytelenül elhelyezett munkaállomásokból származó árnyék;

 7. tükröződés és színfakulás.

A munkahelyi világításra vonatkozó tudományos és jogi követelmények

2021 március eleje óta új egészségügyi előírások vannak érvényben. Meghatározzák a munkahelyi szervezetre vonatkozó szabványokat. És természetesen van egy nagy rész a világítási szabványokról is.

Aki ezt szeretné tenni, az részletesen tanulmányozhatja ezt a dokumentumot. Ez a SanPin 1.2.3685-21 “Higiéniai szabványok és követelmények a környezeti tényezők emberi biztonságának és/vagy ártalmatlanságának biztosítása érdekében. Az egészségügyi előírások részletes tájékoztatást nyújtanak mindenféle munkahely megvilágítási tényezőjéről.

Megjegyzendő, hogy az egészségügyi előírások tudományos kutatásokon alapulnak. Ez azt jelenti, hogy ezek a számadatok nem “a semmiből” származnak, hanem kutatásokkal alátámasztott adatok.

Egy másik dokumentum, a GOST R 55710 2013 “Munkahelyi világítás épületekben”. Az Orosz Föderáció Ipari és Kereskedelmi Minisztériuma által 2013. november 8-án jóváhagyott “Mérési normák és módszerek”, N 1364-st, törvényesíti a különböző iparágak és intézmények munkahelyi megvilágításának fő mutatóit.

A világítás típusai

A világítási törvények a világítást 3 típusra osztják. Ez a munkahely természetes, mesterséges és kombinált megvilágítása. Tekintsük részletesebben az egyes világítási típusokat.

Természetes

A szemünk számára legkényelmesebb világítás. Ez a természetes fény a közvetlen napfényből vagy a felhőkön keresztül szórt fény. A természetes fény magában foglalja a közvetett napfényt is. Ezt a fajta fénytípust minden munkahelyen előnyben részesítik. A munkahelyek elrendezésének vannak bizonyos szabályai, hogy a napfény egyenletesen érje el a munkahelyet:

 1. Azokban a helyiségekben, ahol az emberek közvetlenül részt vesznek a tevékenységekben, mint például az igazgatási, háztartási és ipari helyiségekben, természetes fényt kell biztosítani.

 2. A mellékhelyiségekben a fényt a szomszédos helyiségek üvegfalain, ablakokon vagy a mennyezeten elhelyezett speciális üveglámpákon keresztül lehet beengedni.

 3. Az ablakok, azokon a területeken, ahol emberek dolgoznak, csak üveggel vannak lefedve. Mesterséges helyettesítő anyagok nem engedélyezettek.

 4. A közvetett fényt a falak világosabb színeinek és ugyanolyan világos bútoroknak az alkalmazásával növelhetjük. A fehér fény a nappali fény akár 80%-át is képes visszaverni.

Munkahelyi világítás

Mesterséges

Ezt a típust elektromos lámpák vagy világítótestek segítségével hozzák létre. Ma az izzókat és a fénycsöveket LED-ek váltják fel, amelyek gazdaságosak, higiénikusak és környezetbarátok.

A helyszín típusa szerint a mesterséges fényt a következő típusokra osztják:

 1. Általános. A mennyezet alatt elhelyezett lámpák által kibocsátott fény.

 2. Helyi. A munkahelyet teljesen megvilágító reflektorok.

 3. Vegyes. A helyi és az általános világítás kombinálásával érhető el.

Miért történik ez a felosztás. A munkahelyen szükséges fényerősség egyszerű ellenőrzésének és mérésének lehetővé tétele. Az egyik vagy másik típusú fényforrás intenzitásának szabályozása segít a megfelelő fénymennyiség beállításában.

A világítási típusok mellett a lámpatesteket is osztályozzák, és az általuk kibocsátott fény típusától függően pontosan meghatározott helyeken helyezik el őket.

A világítóberendezések a következő típusokat különböztetjük meg:

 1. Közvetlen sugárzás.Ezek csak mennyezetre szerelhető lámpatestek lehetnek. Például egy központi csillár vagy reflektorok. A védtelen fénynek való közvetlen kitettség gyors fáradtságot és szellemi kimerültséget okoz.

 2. Szórt fény.Ezek a lámpatestek általános és helyi világításként használhatók.

 3. Közvetett fény. Ezek a lámpatestek fedetlen plafonokkal rendelkeznek, amelyek sugarai a mennyezet és a falak visszaverődésén keresztül felfelé irányulnak és egyenletesen oszlanak el a helyiségben.

Kombinált

Ez a fajta fény egyesíti a természetes és a mesterséges fény sugarait. Gyakran előfordul, hogy ha a természetes fény nem elegendő, akkor mesterséges fénnyel egészítik ki.

Mi az a “munkahely”?

A munkahelyet úgy lehet meghatározni, mint azt a teret, ahol a tevékenységeket végzik. Ezért minden olyan hely, ahol emberek dolgoznak, iskolások és diákok tanulnak, munkahelynek számít.

A munkafelület az, ahol a tényleges tevékenység zajlik, és amelyre a fényerősséget beállítják.

A fénysűrűséget, amely a természetes és mesterséges fény összege, Luxban (lx) mérik. A Lux az 1 m-re jutó lumenek száma2.

Az egészségügyi rendeletek és irányelvek az ipar, a mezőgazdaság, az egészségügy, a kultúra és a közigazgatás világítási követelményeiről tájékoztatnak bennünket.

Elsősorban az író- és olvasó munkahelyek fényellátásának paraméterei érdekelnek bennünket. Példaként íme a munkahelyek főbb típusai és világítási követelményeik. A megvilágítás átlagos (standard) értéke határozza meg, hogy mennyi fénynek kell optimálisan elérnie a munkafelületet.

A munkahely neve

Környezeti fényerősség, lx

Könyvtári olvasóterem

500

Játszó- és tevékenységi szobák az óvodákban

300

Munkahelyek irodaházakban íráshoz, gépeléshez, olvasáshoz, adatfeldolgozáshoz

500

Oktatási intézmények tanári szobái

300

Felnőtt tantermek, előadótermek és esti órák

500

Azt látjuk, hogy az olvasással, kreativitással kapcsolatos kényelmes tevékenység átlagos színvonala 300-500 lux között mozog.

A munkahelyek megvilágításáról a vállalatoknál a munkavédelmi és egészségügyi szakosztályok gondoskodnak. Rajtunk múlik, hogy gondoskodunk-e saját gyermekeinkről és megszervezzük otthoni munkaterületeiket.

iskola2.jpg

Iskolásoknak szóló szabványok

A gyermekek naponta idejük körülbelül 90%-át az iskolában töltik. Ezért az oktatási intézmények szigorú követelményeket támasztanak a kényelmes környezet megteremtésével kapcsolatban.

Tudod, miért tervezték a téglalap alakú tantermeket és asztalokat úgy, hogy a fény balra essen? És egy további hosszú lámpát kell a tábla fölé akasztani? Igen, ez mind a tudományos kutatás következménye, amelyet jogi követelményekké alakítottak át.

Az órák beosztására vonatkozó iránymutatások vannak, amelyek figyelembe veszik a természetes napfény hatását az osztálytermekben.

Kényelmes világítás biztosítása az osztálytermekbenEzeket a követelményeket be kell tartani:

 1. Csak szórt fényű lámpákat használjon;

 2. a lámpatestek színhőmérséklete 4000 K;

 3. színvisszaadási index – több mint 80%.

 4. A fényhullámzási tényező legfeljebb 10%, számítógépen történő munkavégzés esetén pedig legfeljebb 5%.

A számítógéptermekben, tornatermekben, étkezdékben, gyülekezeti termekben és adminisztratív irodákban nem lehet napfény.

Munkahelyi világítás otthon

Annak érdekében, hogy gyermekeink számára kényelmes helyet szervezzünk a tanuláshoz, alkotáshoz és játékhoz, az iskolák számára kidolgozott és elfogadott szabványokat is alkalmazzuk.

Íróasztal elrendezése

Ha az íróasztalt közvetlenül az ablak elé helyezzük, ideális természetes fényviszonyokat teremtünk. Igen, a fény az ablakból közvetlenül az asztalra esik. De nézze meg az ábrákat, amelyek a napfény fényének intenzitását mutatják különböző időjárási viszonyok között:

 1. Közvetlen napfény – 100 000 lux;

 2. változó felhőzet – 50 000 lux;

 3. Sűrű felhőzet – 20,000 lux;

 4. esőfelhők – 10000 lux.

Emlékezzünk arra, hogy a kényelmes írás és olvasás normája csak 500 lux. Tehát, ha az asztal az ablak előtt van, akkor ablakredőnyöket vagy speciális függönyöket kell felszerelnie a fényes fény eloszlatására.

Ezenkívül a sötétebb napszakokban egy reflektort kell felszerelni az asztalra.

Asztali lámpa kiválasztása

Íme néhány fontos követelmény az asztali lámpa kiválasztásához:

 1. a testA lámpatestnek matt, semleges színű anyagból kell készülnie. A fényes lámpaállványról visszaverődő fény állandóan irritál, és a szemek gyorsan elfáradnak. A ház színe sem lehet túlságosan zavaró, ha folyamatosan dolgozik.

 2. Plafondkúp alakúnak kell lennie, hogy a lámpa teljesen beférjen a belsejébe. A lámpa és a lámpatartó között legalább 5 cm távolságnak kell lennie, hogy elkerülhető legyen a súlyos hőhatás és a véletlen égési sérülések lehetősége. Magának a lámpatestnek legalább 2 mm vastagnak kell lennie.

 3. Asztali lámpa nem használható üveg asztallappal együtt. A közvetlen fény visszaverődik a felületről, és irritálja a pupillát és a retinát.

 4. Az erős fény visszaverődése a számítógép-monitoron szintén gyors fáradtságot és látásvesztést eredményez.

 5. A legjobb változat az állítható magasságú lámpa. Ez segít a helyes munkatartásban: a fejnek árnyékban kell lennie, de 40-50 cm távolságra a könyvtől vagy a notebooktól.

 6. Asztali világításhozhasználjon sárgás árnyalatú lámpát.Ez van a legközelebb a napfényhez. A szem számára kellemes színhőmérsékletű lámpákat 2700-3500K (meleg fehér fény) színhőmérsékletűnek nevezik. A fénycsövek fénye láthatatlanul villódzik, ami erős szemfáradtságot, súlyos fáradtságot és fejfájást okoz.

 7. Optimális teljesítményAz 500 lux higiéniai követelményeket kielégítő izzólámpák teljesítménye 40-60 W vagy 7-11 W a LED-ek esetében.

 8. Helyi világítás használata esetén a helyiségben általános mennyezeti világításnak kell lennie. Ha csak egy asztali lámpát használ, a gyermek szeme gyorsan elfárad, mivel a tanulónak újra kell igazodnia a szoba különböző fényszintjeihez. Az általános világítás megközelítőleg ugyanazt a tanulói állapotot tartja fenn.

Ellenőrző lista a munkahelyi világításhoz

Annak érdekében, hogy ne kelljen több száz cikket elolvasnia arról, hogyan kell létrehozni egy gyermek munkahelyét,A főbb elveket egy közös listába foglaltuk:

 1. Az íróasztalt az ablak mellé kell helyezni, hogy a fény balra (ha a gyermek jobbkezes) vagy jobbra (ha a gyermek bal kézzel ír) essen.

 2. Az asztali lámpát a tanuló kézíró karjával ellentétes oldalon kell elhelyezni.

 3. Az asztali lámpának nem lehet olyan közvetlen fényforrása, amely közvetlenül a szembe jut (a lámpát a lámpaburába kell vetni).

 4. Egy asztali izzólámpa teljesítménye nem lehet több, mint 40-60W, egy LED lámpa teljesítménye 7-11W.

 5. Kényelmes színhőmérsékletű lámpák olvasáshoz és íráshoz – 2700-3500K (meleg fehér fény).

 6. Az íróasztal felületének és az íróasztali tárgyak tokjának tükröződésmentesnek és fényvisszaverő részletekkel ellátottnak kell lennie.

 7. Győződjön meg róla, hogy a szobában van mennyezeti világítás.

Ha gyermeke gyorsan elfárad, és nem akarja elvégezni a leckét, valószínűleg nem csak a lustaság, hanem a rossz megvilágítás miatt is. Nézze meg az alapokat. Gyermeke munkahelye megfelel a higiéniai előírásoknak?? A helyzet kijavításával gyermeke visszatérhet a munkába, és szemét és idegrendszerét egészségesen tarthatja.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: