Hogyan válasszunk robogót

A cikk tartalma
 1. tartalom
 2. Top robogó gyártók
 3. A robogók elve és típusai
 4. Kompakt robogók (legfeljebb 50 cm3. lásd.)
 5. Előnyök Alkalmas kezdőknek és tizenéveseknek; Manőverezhetőség; Minimális üzemanyag-fogyasztás; Működésük szerény; Kompakt méretek; Hátrányok A sebesség 40-50 kilométer per órára van korlátozva; Nehézségek az utasok és a csomagok szállításában; Kis tartály térfogat; A motor élettartama rövid;
 6. Előnyök
 7. Hátrányok
 8. Középméretű robogó modellek (50ccm-250ccm). lásd.)
 9. Előnyök Elég erős a legtöbb üzemi körülményekhez; Elfogadható üzemanyag-fogyasztás; Lehetővé teszi a hosszú utazásokat; Egy utas szállítására alkalmas; Intelligens fékek; Jó gyorsulási dinamika; Az ABS, a sebességtartó automatika és más, a motorkerékpárokban rejlő modern rendszerek jelenléte; Hátrányok A-kategóriás vezetői engedély szükséges; Szakképzett karbantartást igényel; Drága; Gyermekek és tizenévesek számára nem alkalmas;
 10. Előnyök
 11. Hátrányok
 12. Teljes méretű robogók (500 cm3-ig). lásd.)
 13. Előnyök Nagy teljesítmény; Kiváló tompított és távolsági fény; Manőverezhetőség; Egy utas szállítására alkalmas; Az összes szükséges rendszer jelenléte; Robusztus és megbízható kialakítás; Hátrányok Jó motorkezelési készség szükséges; Nagy összegért javítható; Magas üzemanyag-fogyasztás; drága; Csak A-kategóriás vezetői engedéllyel használható;
 14. Előnyök
 15. Hátrányok
 16. Lehetőségek a mindennapi használatra szánt robogó kiválasztásához
 17. Motor teljesítménye
 18. Motortechnológia
 19. Motorteljesítmény és végsebesség
 20. Ülőhelyek száma
 21. Üzemanyag-fogyasztás és tartálykapacitás
 22. Motorhűtési rendszer
 23. Üzemanyag-szállító rendszer
 24. Felszerelt sebességváltó típus
 25. A felszerelt fékrendszer típusa
 26. A kínai robogó kiválasztásának jellemzői

Robogó – ez helyettesíti a saját autót és a tömegközlekedést. Nem fél a dugóktól, a készülék minimális üzemanyagot fogyaszt, nem igényel külön parkolóhelyet, és alkalmas a mindennapi városi használatra.

tartalom

 1. Top robogó gyártók
 2. A robogók típusai
 3. A robogó kiválasztásának paraméterei
 4. A kínai robogó kiválasztásának jellemzői
hogyan válasszunk robogót

!

A következő cikkben elmondjuk, hogyan válasszon kerékpárt a kezdő lovas számára anélkül, hogy csökkentené a sérülés kockázatát.

Top robogó gyártók

A robogókat leginkább azok a gyártók vásárolják meg, amelyek már bizonyítottak az autó- és motorkerékpár-piacon:

 1. Yamaha;
 2. Suzuki;
 3. Honda;
 4. Irbis;
 5. Kawasaki;

Mindenféle kínai robogó is széles körben elterjedt. Jó ekplutatsionnyh jellemzőkkel, ezek a modellek ésszerű áron, és ezért az ilyen eszközök népszerűsége logikus. A kínai robogó kiválasztása előtt tanulmányoznia kell a hasonló modellek tulajdonosainak véleményét és működési tapasztalatait, valamint a tipikus “fájó pontokat” és a meghibásodásra hajlamos csomópontokat. Lehet az interneten, tematikus fórumokon és közösségi hálózatokon is.

A robogók elve és típusai

A modern robogó szerkezetileg hasonlít a mopedhez, de különbözik tőle az okos ergonómiával és a kormány mögötti ülés kényelmével. A robogó is fel van szerelve egy belső égésű motorral, sebességváltóval és fékrendszerrel, vannak fények és azok a csomópontok, amelyek szükségesek az utakon való vezetéskor.

A robogó kifejezés alatt számos modell kapható.

Kompakt robogók (legfeljebb 50 cm3. lásd.)

50 köbcentiméteres robogó

Miniatűr modellek, amelyek teljes értékű kerékpárpótlók. Kompakt súly, egyszerű kialakítás, könnyű kezelhetőség. A rendelkezésre álló modellek kialakítása, szerelvényei és teljesítménye eltérő. M-osztályú vezetői engedély szükséges. a jogosítványt csak 16 éves kortól adják ki.

Olvasson tovább  Hogyan válasszuk ki a fényszórót az autóhoz

Előnyök

 • Alkalmas kezdőknek és tizenéveseknek;
 • Manőverezhetőség;
 • Minimális üzemanyag-fogyasztás;
 • Működésük szerény;
 • Kompakt méretek;

Hátrányok

 • A sebesség 40-50 kilométer per órára van korlátozva;
 • Nehézségek az utasok és a csomagok szállításában;
 • Kis tartály térfogat;
 • A motor élettartama rövid;

Középméretű robogó modellek (50ccm-250ccm). lásd.)

250 köbcentiméteres robogó

Nagy teljesítményű egységek 50ccm és 250ccm közötti motorteljesítménnyel. A kategóriájú vezetői engedély szükséges, és gyorsan fel tud gyorsulni 90 és 120 kilométer/óra közötti sebességre. A funkcionalitás közel áll a motorkerékpárokhoz.

Előnyök

 • Elég erős a legtöbb üzemi körülményekhez;
 • Elfogadható üzemanyag-fogyasztás;
 • Lehetővé teszi a hosszú utazásokat;
 • Egy utas szállítására alkalmas;
 • Intelligens fékek;
 • Jó gyorsulási dinamika;
 • Az ABS, a sebességtartó automatika és más, a motorkerékpárokban rejlő modern rendszerek jelenléte;

Hátrányok

 • A-kategóriás vezetői engedély szükséges;
 • Szakképzett karbantartást igényel;
 • Drága;
 • Gyermekek és tizenévesek számára nem alkalmas;

Teljes méretű robogók (500 cm3-ig). lásd.)

500 köbcentiméteres robogó

250 cm3 feletti motorral rendelkező modellek. A modern motorkerékpárok teljes értékű analógja, modern segédszerkezetekkel felszerelve, akár 200 km/órás sebességre is képes. Stabil és robusztus kialakítás, mégis elég kompakt és manőverezhető a városi közlekedésben.

Előnyök

 • Nagy teljesítmény;
 • Kiváló tompított és távolsági fény;
 • Manőverezhetőség;
 • Egy utas szállítására alkalmas;
 • Az összes szükséges rendszer jelenléte;
 • Robusztus és megbízható kialakítás;

Hátrányok

 • Jó motorkezelési készség szükséges;
 • Nagy összegért javítható;
 • Magas üzemanyag-fogyasztás;
 • drága;
 • Csak A-kategóriás vezetői engedéllyel használható;

Lehetőségek a mindennapi használatra szánt robogó kiválasztásához

robogó kiválasztási kritériumok

Függetlenül attól, hogy milyen modellt választunk, a megfelelő vásárlás kritériumai sok helyzetben hasonlóak.

Motor teljesítménye

A legfontosabb a gyorsulás, a motor élettartama és az üzemanyag-fogyasztás szempontjából.

 1. A kompakt, legfeljebb 50 köbcentiméteres modellek a mindennapi használatban jó alternatívát jelentenek a kerékpár helyett, és jó ajándék a gyerekeknek és tinédzsereknek. Meg kell jegyezni, hogy ezek a modellek nem igényelnek engedélyt;
 2. Ha két személy lesz egy utassal, akkor erősebb modellt kell választani, körülbelül 125-150 köbcentimétert;
 3. Azok számára, akik a legtöbbet szeretnék kihozni a motorkerékpárjukból, és tudják, hogyan kell kezelni őket, a 200 köbcentiméternél nagyobb robogó a megfelelő megoldás;

Motortechnológia

Kétütemű motorok– a legkönnyebben kezelhető és karbantartható. Keverési elvük két lépésre oszlik. Igényesek és alkalmasak vidéki használatra. Ezek a modellek szinte mindig nem rendelkeznek külön kenőrendszerrel, és bizonyos arányban speciális olajat kell hozzáadni az üzemanyagtartályhoz.

Olvasson tovább  Hogyan válasszunk gumiabroncsnyomás-mérőt?

Négyütemű motorokösszetettebbek és nagyobb gondosságot igényelnek. Elvileg hasonlóak a hagyományos autómotorokhoz, de külön kenőrendszerrel rendelkeznek. Csendesebben és zökkenőmentesebben működik, tisztább károsanyag-kibocsátással és jelentősen alacsonyabb üzemanyag-fogyasztással.

Motorteljesítmény és végsebesség

A motor lökettérfogatához kötődik. A nagyobb lóerő dinamikusabbá és gyorsabbá teszi a robogót.

 1. Mivel a jármű a gyermekek és tizenévesek számára a legmegfelelőbb robogó, amelynek motorteljesítménye 3-8-10 lóerő, képes 40-50 kilométer per óra;
 2. A napi használathoz erősebb robogó vásárlására lenne szükség. Optimálisnak tekinthető az 5 és 15 lóerő közötti motorral rendelkező modell, amely 80-90 kilométer/órás sebességre gyorsul;
 3. Az aktív szabadidő eltöltéséhez, a nagy sebességű vezetéshez és a városok közötti gyakori mozgásokhoz a 40-50 “ló” kapacitású modellre van szükség, amely 150-180 km/h sebességgel leküzdi a jelet. Az ilyen eszközök bizonyos készségeket és képességeket igényelnek a kétkerekű gépek kezeléséhez, mert majdnem olyan jók, mint a sportmotorok.

Ülőhelyek száma

A robogó kiválasztásakor figyelembe kell vennie az ülések számát, és össze kell hasonlítania azzal a ténnyel, hogy lesznek-e utasok vagy egyedül utaznak. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a kompakt, kis teljesítményű modelleket nem utasok szállítására tervezték – az utazás kényelme egyedül minimális lesz, és az átlagsebesség nem haladja meg a 15-20 kilométer/órát. Ezzel szemben a nagy teljesítményű modellek jól alkalmazhatók a partnerrel való kényelmes utazáshoz, de különleges készségeket igényelnek egy ilyen eszköz kezeléséhez.

Üzemanyag-fogyasztás és tartálykapacitás

Fontos tényező, amely közvetlen hatással van a hatótávolságra és arra, hogy milyen gyakran kell benzinkútra mennie. A függőség egyszerű – minél nagyobb a motorteljesítmény, annál nagyobb a fogyasztás.

 1. A legfeljebb 50 köbcentiméteres városi kompakt modellek kevesebb mint 1 litert fogyasztanak 100 kilométerenként;
 2. Az 50 cm3 és 250 cm3 közötti motorral rendelkező modellek többet esznek. Fogyasztásuk elérheti a 3-4 litert száz kilométerenként;
 3. A félliteres motorral rendelkező, nagy teljesítményű, országúti robogók akár 6-8 litert is elhasználnak egy “százasra”. Ez a kiadás a nagy dinamika és az intenzív gyorsulás képességének megtérülése;
 4. Sok gyártó alkalmaz egy képletet az üzemanyag-fogyasztás és az üzemanyagtartály térfogatának összekapcsolására, az 500 kilométeres utazási számot véve viszonyítási alapnak. Ezért kerülnek forgalomba az 5 és 20 liter közötti üzemanyagtartállyal rendelkező modellek.

Motorhűtési rendszer

Levegő rendszera robogók legegyszerűbb modelljeire van felszerelve, nem igényel intenzív működést és hosszú utazásokat maximális sebességgel.

Olvasson tovább  Hogyan válasszunk radardetektort

VízrendszerNagyobb teljesítményt és nagyobb hőelvezetést biztosít a motorból. Erőteljes robogókkal rendelkezik. Fagyálló folyadékként fagyálló folyadékot használnak.

Üzemanyag-szállító rendszer

 1. Karburátoros robogók– a legtöbb olcsó modell. Az üzemanyag-ellátásról egy speciális szívórendszer gondoskodik. Nem mindig stabil, és működése számos különböző tényezőtől függ
 2. Befecskendező rendszermegbízhatóbb és biztosítja a helyes keverékképzést. Ennek következtében a vonóerő, a dinamika és a motor minősége az üzemi körülményektől függetlenül javul. A közép- és felső kategóriás modellekbe injektorokat szerelnek.

Felszerelt sebességváltó típus

A félautomata sebességváltó lehetővé teszi a sebesség és a motor fordulatszám pontos szabályozását a sebességváltás speciális lábpedállal történő váltásával. A mechanikus változattól eltérően nincs tengelykapcsoló, és a funkcióját egy speciális vezérlőegység látja el.

A variátor vagy az úgynevezett fokozatmentes sebességváltó egyre népszerűbbé válik. Működési elve egy kúp alakú tengelykapcsolón alapul, amelyben a nagy teljesítményű ékszíj meghajtja a. A széles véghez viszonyított helyzetének megváltoztatásával változik a sebességváltó áttétele, és ezzel együtt az alapjárati sebesség is.

A felszerelt fékrendszer típusa

Felelős a robogó vészhelyzetben történő megállításáért.

 1. Mechanikus fékek. Hasonló a sportmotorokéhoz. A féktárcsát egy kábelmechanizmus által működtetett fékpofák és kézzel összenyomott markolatok szorítják össze. A legegyszerűbb rendszer, amely az alsó kategóriás modellekhez és a motoros robogókhoz van felszerelve;
 2. Dob algoritmus. A fékek félkör alakú fékbetétekből állnak, amelyek egy dobhoz dörzsölődnek. Mivel a párnák belül vannak, védve vannak az iszaptól és a törmeléktől;
 3. A tárcsás hidraulikus rendszer. A mechanikus algoritmushoz hasonlóan a fékezést a fékbetétek egy speciális féktárcsán való súrlódása végzi, de a meghajtás itt nem kézi, hanem hidraulikus. A legfunkcionálisabbnak és a leggyorsabban megállíthatónak tartják bármilyen sebességnél;

A kínai robogó kiválasztásának jellemzői

Kínai robogó

Bebizonyosodott, hogy a robogó modell származási országa másodlagos szerepet játszik. Figyelmet kell fordítani az általános építési minőségre és a felhasznált anyagokra, valamint a műszaki megoldásokra és azok megvalósítására, összehasonlítva a kapott információkat és a készülék költségeit. Például, ha egy robogónak 30-40 lóerős motorja van, valamint mechanikus fékek, egy ilyen modell megvásárlásától jobb, ha megtagadják, mert nagy a kockázata annak, hogy nem áll meg időben.

A kínai középáras robogó kiválasztásakor figyelnie kell a következő lehetőségek jelenlétére:

 1. Motor 20-25 lóerő;
 2. Négyütemű kialakítás és injektoros befecskendezés;
 3. Variátoros sebességváltó;
 4. Dob- vagy hidraulikus tárcsafékek;
 5. Kiváló fény a fejoptikából;
 6. Kényelmes illeszkedés;
 7. A tartály térfogata 10-15 liter;

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: