Milyen típusú vezérműszíjat válasszunk?

Az időzítő fogaskerék minden belsőégésű motorral felszerelt jármű alapvető alkotóeleme. Fő alkatrésze, amely különös figyelmet igényel, az időzítő rendszer, amely szorosan összeköti a forgattyú- és a vezérműtengelyt, és biztosítja a dugattyúk és a szelepek szinkron működését.

válasszon vezérműszíjat

A legjobb vezérműszíj gyártmányok

Mint minden mechanikus elem, az időzítés meghajtása is rendszeres karbantartást és cserét igényel: még a gyártó által karbantartásmentesnek nyilvánított rendszerek esetében is a tapasztalt szerelők 200-250 ezer kilométerenként javasolják a megelőző cserét. A fogyóeszközök esetében a legjobb, ha a következő gyártók termékeit használja:

 1. Lemfoerder
 2. Sachs
 3. Boge
 4. Kontinentális
 5. Ina
 6. TRW
 7. Reinz

Mielőtt egy adott márka mellett döntene, tanulmányoznia kell az adott autómárka beszállítóinak listáját. Ha például egy BMW-hez választunk vezérműszíjat, 90% az esélye annak, hogy egy INA vagy Lemfoerder által gyártott alkatrész lesz a dobozban a gyártó logójával.

Az időzítő fogaskerekek típusai

Jelenleg az időzítő hajtásoknak két fő típusa létezik.

Vezérműszíjhajtás

Szíjhajtás

Speciális övvel rendelkezik, amely zsinórszövetből készült gumiból készült. A belső oldalon hangsúlyos fogak vannak, amelyeket úgy terveztek, hogy szilárdan illeszkedjenek a hajtó- és üresjárati fogaskerekekhez. Rendszerint a motor elülső oldalán lévő speciális fedél alatt van felszerelve, és rendszeres cserét igényel – körülbelül 50-60 ezer kilométerenként egyszer.

Olvasson tovább  Hogyan válasszunk motorkerékpárt

Előnyök

 • Robusztus kialakítás;
 • Gyakorlatilag bármelyik szervizben kicserélhető;
 • Alacsony költségű;
 • Különböző árkategóriájú modellek széles választéka;

Hátrányok

 • Egyes járműtípusoknál (pl. Audi) a vezérműszíj cseréjéhez a fél motorháztetőt szét kell szerelni;
 • Cseréje 50-60 ezer km-enként;
 • Az öv állapotának szoros figyelemmel kísérése szükséges;

Vezérműlánc meghajtás

Láncos meghajtás

Megbízhatóbbnak és alacsony karbantartási igényűnek tekinthető. Sok autógyártó karbantartásmentesnek állítja be, de a szervizkönyvek szerint 200-250 ezer kilométerenként cserélni kell. A fogaskerekeket használják az övfeszítők helyett.

Előnyök

 • Hosszú élettartam;
 • Stabil és megbízható;

Hátrányok

 • A változtatás időigényes, és speciális készülékeket igényel;
 • A karbantartás során gyakran szükséges a tartozékok, például a feszítők, a megállók és a vezető lánckerekek cseréje;
 • Drágább, mint a szíjhajtás;
 • A lánc hajlamos megnyúlni és ugrani, ami miatt a jármű nem működik megfelelően;

Az ékszíjhajtás kiválasztási paraméterei

Könnyű minőségi működtetőt választani. A felhasználónak csak annyit kell tennie, hogy elolvassa az autó kézikönyvét, és gondosan követi azt a kiválasztáskor. Ezenkívül elolvashatja a tapasztalt felhasználók véleményét az interneten, kiemelve egy adott gyártó gyengeségeit és erősségeit.

Vegye figyelembe a vezérműszíj kiválasztását az adott járműmárka és -típus függvényében.

A Priora vezérműszíj kiválasztása

A Lada Priora kivétel nélkül minden motorja szíjhajtású vezérléssel van felszerelve, amelyet a tapasztalt autótulajdonosok a lehető leggyakrabban cserélnek. Optimális csereintervallum – 20-30 ezer kilométerenként egyszer. Véleményük szerint a legjobb ár/minőség arányt a hazai Balakovo gyártó kínálja, amely az AvtoVaznak szállít gépkocsik összeszerelő sorait. Ha már az importált alkatrészeknél tartunk, kiváló szíjakat találhatunk a Continental, Dayco, Gates katalógusokban.

A vezérműszíj kiválasztása a Granta számára

A Lada Granta és a többi AvtoVaz modell szerkezeti hasonlósága szabad szemmel is látható, beleértve a vezérműszíjat is. A szíjhajtás is rendszeres cserét igényel, és az autótulajdonosok azt javasolják, hogy figyeljenek a Dayco termékekre,

W; Ruville.

A Kalina vezérműszíj kiválasztása

Lada Ka

 • na egy nemzeti autó, igénytelen a kiszolgálásban és szerény a kihasználásban. Az elülső burkolat alatt elhelyezett vezérműszíjhajtás 40-50 ezer kilométerenként cserére szorul. Előnyben részesítheti az AvtoVaz márkájú eredeti övet, valamint a Balakovo által gyártott analógokat,
  W, Gates;
  Olvasson tovább  Hogyan válasszunk utastérszűrőt

  A Logan vezérműszíj kiválasztása

  Külföldi autó Rena

   t Logan aligha lehet nevezni: a megjelenését már régóta rendezték hazánkban… Egyszerű és szerény motor, lökettérfogat 1.A 4 literes motor szíjhajtású időzítő mechanizmussal rendelkezik, amelyet 50-60 ezer kilométerenként egyszer kell cserélni. Az olyan gyártók termékei, mint a Ruville, Gates, Ina, cserealkatrészként ajánlottak.

   !

   A következő cikkekben feltárjuk a légszűrő megfelelő kiválasztásának minden titkát és a motorolaj kiválasztásának finomságait.

 • Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: