Hogyan válasszon egy dákót a biliárdhoz

Ahogy a biliárdjátékosok képzettségi szintje növekszik, úgy nő a minőségi dákó iránti igény is. Egy adott biliárdjáték kimenetele attól függ, hogy a dákó mennyire jól van kiválasztva, és annak jellemzői mennyire felelnek meg a feltételeknek. Pontosan ezért a tapasztalt biliárdjátékosok azt tanácsolják, hogy fordítson nagyobb figyelmet a biliárd dákókra.

tartalom

 1. A legjobb biliárd dákó gyártók
 2. A biliárd dákók fajtái
 3. Cue kiválasztási kritériumok
 4. Válasszon dákót orosz biliárdhoz
Válasszon dákót biliárdhoz

A legjobb biliárd dákó gyártók

A tapasztalt biliárdjátékosok körében a legnépszerűbbek a következő márkák termékei

 1. Longoni;
 2. Cuetec;
 3. Nordita
 4. a;
 5. Hétvége;

Nemcsak az egyes modellek műszaki jellemzőit kell figyelembe venni, hanem a tapasztalt játékosok visszajelzéseit is, akik képesek azonosítani az erősségeiket és a gyengeségeiket is. A legkönnyebben az interneten található, erre a célra létrehozott fórumokon tájékozódhatsz róluk.

A biliárd dákók típusai

Válasszon egy adott dákót a játszani kívánt biliárdjáték típusának megfelelően.

Az orosz piramis jelei

Hosszú modellek, egyrészes és kétrészes kivitelben is kaphatók. Ez utóbbiak különböző fafajtákból készülnek: a forgókorlát általában rózsafából vagy ébenfából, míg a kocsi bükkből vagy gyertyánból. Az ilyen modellek hossza szinte mindig 160 centiméterre van korlátozva, és a labda súlyával szemben kiegyensúlyozandó súlynak meg kell haladnia az 1.5-2 alkalommal. Ezek a jelzők körülbelül 43-45 centiméteren vannak kiegyensúlyozva.

Snooker dákók

Kompakt modellek, egy- és kétrészes kivitelben. Általában hamuból gyártják. Ezeknek a modelleknek a hossza 90 és 150 centiméter között változik, az egyensúlyi pont 40 és 50 centiméterre van a lökhárítótól, az átlagos súly pedig fél kilogramm. Egy másik jelentős különbség a snooker dákók között a minimális matricaméret, amely 7 és 12 milliméter között változik.

Biliárd dákók

Stabil és merev modellek, 150 cm-es rögzített hosszúsággal. Különböző anyagokból készülhetnek, a természetes fától kezdve az üvegszálakon át egészen a természetes szénig. A legtöbb modell súlya 500-510 gramm és 640-650 gramm között mozog. Vannak szilárd és összecsukható modellek is.

A jelszó kiválasztásának kritériumai

cue kiválasztási kritériumok

A jelzések felépítése

 1. Szilárd modellek. Egyetlen fadarabból készült, és pontos kiegyensúlyozottság és jól meghatározott jellemzők jellemzik. Az egyik hátránya a szállítási hossz és a tárolás és szállítás szeszélyessége;
 2. Az összetett modellek három fő elemből állnak: egy forgókorlátból (alsó rész), egy kocsiból (felső rész) és egy csavarból (a két részt egymáshoz rögzítő csavarkötés). Különböző fafajtákból készülhet bizonyos tulajdonságok elérése érdekében. A hátrányok közé tartozik a pontos kiegyensúlyozás és központozás szükségessége.

Kiegyenlítés

paraméter, amely közvetlenül kapcsolódik a használhatósághoz és a pontos találat elérésének képességéhez. A tapasztalt játékosoknak azt tanácsoljuk, hogy figyeljenek azokra a modellekre, amelyek egyensúlya az ütközőtől 40 és 55 centiméter között van, az adott dákó típusától függően.

Egyenesedés és görbület mértéke

Minél egyenesebb egy adott dákó, annál jobb az egyensúlya, annál pontosabb a rúgás és annál kevesebb a parazita rezgés. Az egyenesség meghatározása nagyon egyszerű: mindössze annyit kell tennie, hogy a dákót a biliárdasztal egyenletes felületén gurítja. Amikor ezekről az összeszerelt modellekről van szó, akkor külön kell tekerni a tengelyt és a dákót, mielőtt a dákót összerakja, majd az asztalra lendíti.

A jelzők átmérője

Egyenletes zsugorodással kell rendelkeznie az ütközőtől a kúp széléig, kifejezett cseppek és szabálytalanságok nélkül. Hagyományosan a fordulókorlát átmérője 25-30 milliméter, majd 17-21 milliméterre csökken a görbület körül, és egyenletesen csökken 12-13 milliméterre az oszlop szélénél. Minél jobban elkeskenyedik a dákó a forgókorlát szélétől a kocsiig, annál jobban meghajlik a kemény spirálütések során. fordítva, minél kisebb a kúposság, annál nagyobb a dákó merevsége.

Anyag, amelyből a dákó készült

Hagyományosan a természetes fából készült modelleket tartják a legjobbnak, mind funkcionálisan, mind esztétikailag. A következő fafajták a legnépszerűbbek:

 1. Keményebb fajták – rózsafa, wenge, makasszár;
 2. Lágy fajták – Paducah, Amaranth, Mahagóni;

Egyes esetekben szintetikus anyagokból, például műanyagból, üvegszálból és szénszálból készült dákókat használnak. Ezek a dákók meglehetősen hiánypótló termékek, amelyeket aligha lehet ajánlani egy kezdőnek.

A fürt szerkezete és anyaga

A twist egy összekötő csomó a kétrészes dákóknál. Fémből készült, és nem csak a készülék megbízható csatlakoztatását biztosítja, hanem a helyes központozást is, ami megakadályozza a készülék görbülését. Figyelmet kell fordítani a sávozásra is – a csavart szál alaki tényezőjére. Manapság különböző típusok terjedtek el – tulipán, hullám, pókháló, de a legtöbb profi játékos a klasszikus formát részesíti előnyben.

tároló tok

A tok szükséges a nedvességtől, napsugárzástól, mechanikai hatásoktól és portól való védelemhez. Polimer anyagból vagy természetes bőrből készül. A jó minőségű toknak a védelmi funkció mellett fontos esztétikai funkciója is van, ezért a tapasztalt játékosok előszeretettel használnak egyedi, kézzel készített, valódi bőrből készült tokokat.

Válasszon dákót orosz biliárdhoz

dákó orosz biliárdhoz

Az orosz biliárdhoz való jó dákónak a következő jellemzőkkel kell rendelkeznie:

 1. Kétrészes konstrukció, a forgókapu rózsafából vagy ébenfából, a kocsi gyertyánból készül;
 2. A csavar fém, a csatlakozási forma klasszikus;
 3. A dákó átmérője 145 cm és 165 cm között változik, a játékos preferenciáitól függően;
 4. Ez a modell a dákó szélétől 40-46 centiméteres távolságban van kiegyensúlyozva;
 5. A konkrét modell súlyát a dákógolyó súlya alapján választják ki, és azt 2-2 alkalommal meghaladja.5 alkalommal;
 6. A toknak bőrből kell készülnie, és megbízhatóan védenie kell a dákót a mechanikai hatásoktól, a portól, a nedvességtől és a közvetlen napfénytől.
Olvasson tovább  Hogyan válasszunk légpisztolyt
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: