Hogyan válasszuk ki a csempe a fürdőszobában és a WC-ben

A cikk tartalma
 1. tartalom
 2. tartalom
 3. A fürdőszobai csempék kiválasztásának paraméterei
 4. A kérelem célja
 5. Ellenállás a mechanikai behatásokkal és kopással szemben
 6. Vízáteresztő képesség
 7. Durvaság
 8. Csempe vastagsága
 9. Fizikai csempe méretek
 10. Ellenáll a korróziós hatásoknak
 11. Csempe a fürdőszobában
 12. Kerámia csempe
 13. Előnyök Nagy ellenállás a mechanikai ütésekkel és kopással szemben; Nagy ütésállóság; Megfelelő kezelés esetén nem félnek a nedvességtől; Hátrányok Nagyfokú törékenység – egy éles tárggyal történő könnyű ütés is szilánkosodást okozhat; Az agyag égetés közbeni száradása miatt a csempék geometriai méretei még egy tételen belül is változhatnak; Viszonylag magas költségek;
 14. Előnyök
 15. Hátrányok
 16. Üveg fürdőszoba csempe
 17. Előnyök Hatalmas modellválaszték, számos szín és árnyalat; Minden körülmények között teljesen vízállóak; Ellenáll a mechanikai igénybevételnek és a kopásnak; Nagy kopásállóság; Hátrányok Nagy súly; Magas ár;Porcelán kőedények
 18. Előnyök
 19. Hátrányok
 20. Előnyök Rendkívül tartós és kopásálló; Megfizethető ár; Magas szintű mechanikai ütésállóság – messze jobb, mint a kerámia; Különböző színek és árnyalatok; Rendkívül ellenálló és vízálló; Hátrányok Túlsúly; Igényes a telepítő készségeire;Helyesbített csempe
 21. Előnyök
 22. Hátrányok
 23. Előnyök A textúrák, árnyalatok és színek gazdag választéka; Ha helyesen fektetjük le, olyan, mintha egyetlen darab lenne, varratok és illesztések nélkül; Hátrányok Magas költségek; Tökéletesen egyenletes alapot igényel a fektetéshez és magasan képzett mesterembert;Melyik fürdőszoba csempe választani – szakértői tanácsok
 24. Előnyök
 25. Hátrányok
 26. A legjobb fürdőszoba csempe gyártók. Melyik céget válasszuk?
 27. Mennyibe kerül egy fürdőszoba csempe??

A fürdőszobai csempe ma is az egyik legsikeresebb padló- és falburkolat, és alig van alternatívája. Robusztusak és kopásállóak, nagyon igénytelenek a használatukban, és minimális gondozással évtizedekig szolgálhatnak – amíg el nem avulnak vagy meg nem unják őket. Különben is, fürdőszoba csempe jellemzi kiváló nedvességállóság és a mechanikai szilárdság – könnyen ellenállnak az esés egy szilárd tárgy, és a legtöbb esetben, akkor nem kell aggódnia az árvíz a szomszédok alulról. Természetesen csak akkor, ha a megfelelő fürdőszobai csempét választottuk ki és fektettük le helyesen.

tartalom

 1. A fürdőszobai csempék kiválasztásának paraméterei
 2. Típusú csempe a fürdőszobában
 3. Melyik csempét válassza a fürdőszobába – szakértői tippek
 4. A legjobb gyártók csempe a fürdőszobában. Melyik márkát válasszuk?
 5. Mennyibe kerülnek a fürdőszobai csempék?
Hogyan válasszuk ki a fürdőszoba csempe

tartalom

 1. Választás fürdőszoba csempe lehetőségek
 2. Típusú csempe a fürdőszobában
 3. Melyik fürdőszoba csempe választani – szakértői tippek
 4. A legjobb gyártók csempe a fürdőszobában. Melyik márkát válasszuk?
 5. Mennyibe kerül egy fürdőszoba csempe

A fürdőszobai csempék kiválasztásának paraméterei

Hogyan válasszuk ki a csempe a fürdőszobában

Annak érdekében, hogy a fürdőszobai csempéket gyorsan és minimális gonddal fektesse le, és hogy megfeleljen a tulajdonos elvárásainak a csempe teljesítményével kapcsolatban, van néhány kulcsfontosságú tulajdonság, amelyet a csempe kiválasztásakor figyelembe kell vennie.

A kérelem célja

Az a paraméter, amely meghatározza, hogy milyen típusú felületre tervezték a lapokat. Válasszon fal- vagy padlólapot, és az adott modell konkrét típusát egy speciális ikon jelzi a csomagoláson. A “kéz” ebben az esetben a falicsempét jelenti, a “láb” pedig a padlólapot.

Ellenállás a mechanikai behatásokkal és kopással szemben

A PEI mérési rendszerben az együtthatót jelöli, amely megmutatja, hogy a cserép mennyire ellenálló a mechanikai behatásokkal szemben. Az értékek 1-től 5-ig terjednek.

 1. Az 1. osztályba tartozó lapok a legpuhábbak, ezért csak falakra alkalmasak.
 2. A 2. és a 3. fokozat a legsokoldalúbbnak tekinthető, és tökéletesen alkalmas padlóburkolatként.
 3. 4. és 5. osztály – a legnagyobb ellenállású lapok, amelyeket nagy forgalmú területeken használnak. Nincs értelme ilyen csempéket vásárolni a fürdőszobába.

Vízáteresztő képesség

Egy paraméter, amely közvetlenül jelzi, hogy egy csempe mennyire ellenáll a nedvességnek, és hogy elárasztja-e a földszinti szomszédokat.

 1. Klasszikus porcelán vagy üveg csempe – anyagok, amelyek gyakorlatilag nulla vízzárósággal rendelkeznek, így nem félnek még az özönvíztől sem.
 2. Kerámia, éppen ellenkezőleg, nagyon könnyen “ivóvíz” víz, és ezért a nedvesség elleni védelem érdekében több réteg lakk vagy speciális mázzal kell borítani.

Durvaság

Nagy jelentőséggel bír, mindenekelőtt a fürdőszobai padlólapok esetében. Ez a paraméter azt jelzi, hogy mennyire csúszósak a lapok, és hogy el fog-e esni, ha nedves lábbal rálép. Előnyben kell részesíteni azokat a modelleket, amelyek érdességi együtthatója legalább 0.8.

Csempe vastagsága

Itt ez nagyon egyszerű – minél vastagabb egy csempe, annál tartósabb és ellenállóbb a mechanikai sérülésekkel szemben. Ez azonban kétélű kard: a nagyobb vastagság automatikusan nagyobb súlyt eredményez. A csomagoláson két nyíl közötti vízszintes sávval jelölve.

Fizikai csempe méretek

Kivétel nélkül minden fürdőszobai csempe négy fő osztályba sorolható:

 1. Nagyméretű, 35×35 centimétert meghaladó fizikai méretekkel rendelkező lapok;
 2. Közepes méretű csempe, 20-25 centiméteres oldalátlóval;
 3. Egy kis csempe, amelynek oldalhossza 10-20 centiméter;
 4. Mozaiklapok – apró darabok, amelyekből bonyolult mintákat lehet létrehozni;

Ellenáll a korróziós hatásoknak

Az a kritérium, amely azt jelzi, hogy egy fürdőszobai csempe mennyire ellenáll a háztartási vegyi anyagoknak. A csomagoláson található kis égős szimbólum és a latin ábécé betűje alapján azonosítható: az A a kémiailag legellenállóbb, a D a legkevésbé ellenálló csempét jelöli;

Csempe a fürdőszobában

Ne csak a fent felsorolt jellemzőkre, hanem a csempe típusára is figyeljen. Sok múlik a funkcionális jellemzőin, valamint a megjelenésen.

Kerámia csempe

Kerámia csempe

A klasszikus, jól ismert agyagcserép, amelynek alapja egy magas hőmérsékleten égetett agyagkeverék. A burkolólapok rendeltetésüktől függően lehetnek fényesek, csúszósak vagy mattak, magas érdességi együtthatóval. helyesen kezelt kerámia nagyon ellenálló a nedvességgel szemben, és széles körben használják a fürdőszobákban, szaunákban, szaunákban és más helyiségekben, ahol a legmagasabb a páratartalom.

Előnyök

 • Nagy ellenállás a mechanikai ütésekkel és kopással szemben;
 • Nagy ütésállóság;
 • Megfelelő kezelés esetén nem félnek a nedvességtől;

Hátrányok

 • Nagyfokú törékenység – egy éles tárggyal történő könnyű ütés is szilánkosodást okozhat;
 • Az agyag égetés közbeni száradása miatt a csempék geometriai méretei még egy tételen belül is változhatnak;
 • Viszonylag magas költségek;

Üveg fürdőszoba csempe

Fürdőszobai csempe üvegből

Viszonylag új, modern bevonat. Tulajdonságait tekintve gyakorlatilag ugyanolyan jó, mint a kerámia, de sokkal többféle színben és árnyalatban. Szintén különböző méretű – amellett, hogy a hagyományos modellek, akkor vásárolni és mozaik csempe különböző színekben, és feküdt ki belőle bármilyen fantázia design.

Előnyök

 • Hatalmas modellválaszték, számos szín és árnyalat;
 • Minden körülmények között teljesen vízállóak;
 • Ellenáll a mechanikai igénybevételnek és a kopásnak;
 • Nagy kopásállóság;

Hátrányok

 • Nagy súly;
 • Magas ár;

Porcelán kőedények

Porcelán kőedények

Sok csempész szerint az ideális anyag a fürdőszobában. Magába foglalja a modern anyagok összes előnyét, és gyakorlatilag mentes azok hátrányaitól. Robusztusak és ellenállnak a mechanikai igénybevételnek, nagyon jól bírják a kopást, és sokkal jobban ellenállnak a nedvességnek, mint a közönséges kerámiák.

Előnyök

 • Rendkívül tartós és kopásálló;
 • Megfizethető ár;
 • Magas szintű mechanikai ütésállóság – messze jobb, mint a kerámia;
 • Különböző színek és árnyalatok;
 • Rendkívül ellenálló és vízálló;

Hátrányok

 • Túlsúly;
 • Igényes a telepítő készségeire;

Helyesbített csempe

Helyesbített fürdőszoba csempe

Rendkívül érdekes anyagtípus, minden egyes csempe sok összekapcsolt darabból áll. Ennek a kialakításnak köszönhetően a csempék lerakásakor zökkenőmentes megjelenést biztosítanak, és a varratok gyakorlatilag láthatatlanok. A rektifikált csempe szinte bármilyen anyagból – kőből, gránitból, kerámiából stb. – készülhet.

Előnyök

 • A textúrák, árnyalatok és színek gazdag választéka;
 • Ha helyesen fektetjük le, olyan, mintha egyetlen darab lenne, varratok és illesztések nélkül;

Hátrányok

 • Magas költségek;
 • Tökéletesen egyenletes alapot igényel a fektetéshez és magasan képzett mesterembert;

Melyik fürdőszoba csempe választani – szakértői tanácsok

Melyik fürdőszoba csempe választani
 1. A padlóra fektetett csempéknek maximális szilárdsággal és mechanikai kopásállósággal kell rendelkezniük, valamint mattnak és csúszásmentesnek kell lenniük. 2. vagy 3. PEI osztályú csempe vagy porceláncserép, amelynek érdességi együtthatója megközelítőleg 0.8-0.85;
 2. Szinte bármilyen csempe alkalmas a falakon való fektetésre, és a nedvességállóság, az érdesség és más, az árat befolyásoló kritériumok paraméterei figyelmen kívül hagyhatók;
 3. Ha gyönyörű mozaikot szeretne kirakni, és fantáziadús mintát szeretne készíteni, akkor a kis méretű üveglapok, valamint mozaik analógjaik ideális választásnak bizonyulnak;
 4. Azok, akik nem akarnak az idő és a nedvesség által megfeketedett tisztítással foglalkozni, inkább a rektifikált csempéket részesítik előnyben. Kialakításából adódóan az ilyen lapokat gyakorlatilag tompán egymás mellé fektetik, és nincsenek varratok;

A legjobb fürdőszoba csempe gyártók. Melyik céget válasszuk?

Hagyományosan a legjobb fürdőszobai csempegyártóknak a nagy európai konszerneket tekintik. Legtöbbjük már évtizedek óta a piacon van, és katalógusaikban több száz különböző modell szerepel. Jó olasz és német márkák, nem rossz spanyol és francia csempék. Általánosságban a következő gyártók termékeit ajánljuk:

 1. Kerama Marazzi
 2. Arany csempe
 3. Cersanit
 4. Fap Ceramiche

Mennyibe kerül egy fürdőszoba csempe??

Mennyibe kerül a fürdőszoba csempe

A fürdőszobai csempék árai nagymértékben eltérnek, és az anyagtól, a kivitelezéstől és természetesen a gyártótól függnek:

 1. A legegyszerűbb mázas csempék mindenki számára elérhetőek. Négyzetméterenként körülbelül 300-500 rubelbe kerül;
 2. Az üvegcsempe, az adott modelltől függően, akár 600-800 rubel vagy 15-20 ezer rubel négyzetméterenként;
 3. A porcelán csempe átlagos ára nyolcszáz és nyolcezer rubel között van;
 4. Ha azt szeretné, hogy exkluzív, mint a festett fehér agyag csempe, készüljön fel, hogy fizetni 5000-6000 rubel. De nem “négyzetenként”, hanem darabonként.

A következő cikkekben szakértőink elmondják, hogyan válasszon törölközőtartót, a fürdőszobai mosdókagyló kiválasztásának titkait, a fürdőszobai keverőcsap kiválasztásának jellemzőit és a minőségi kád kiválasztásának fő szempontjait.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: